Olej ze słodkich migdałów
Ewelina Sochacka

Olej ze słodkich migdałów – właściwości. Jak go stosować w pielęgnacji skóry?

Olej ze słodkich migdałów sprawdzi się w pielęgnacji niemal każdego typu skóry. Doskonale nawilża, regeneruje i koi. Mogą go stosować osoby z cerą suchą, odwodnioną czy trądzikową, a także pacjenci zmagający się z łuszczycą bądź egzemą. Jest on bezpieczny dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Poznaj wszystkie właściwości oleju migdałowego.

  1. Olej ze słodkich migdałów – charakterystyka
  2. Właściwości oleju ze słodkich migdałów
  3. Zastosowanie oleju ze słodkich migdałów w kosmetyce
  4. Jak używać oleju ze słodkich migdałów?

Olej ze słodkich migdałów – charakterystyka

Olej ze słodkich migdałów jest wytwarzany z owoców krzewu o nazwie migdałowiec pospolity (łac. Prunus dulcis). Pochodzi on z Azji Środkowej, ale można go spotkać także w krajach śródziemnomorskich, m.in. w Hiszpanii, we Włoszech czy w Turcji, oraz w Kalifornii w Stanach Zjednoczonych. Po wyschnięciu owoce nadają się do spożycia na surowo lub są przetwarzane – robi się z nich np. oleje (zalecane dzienne spożycie to 10-15 ml; termin przydatności oleju migdałowego to maksymalnie 6 miesięcy od daty produkcji), napoje czy pastę migdałową.

Olej jest pozyskiwany najczęściej poprzez tłoczenie na zimno świeżych nasion migdałów, proces ten pomaga zachować jego wartości odżywcze i naturalny aromat. Po wytłoczeniu olej może być poddany dalszym procesom, w tym częściowej rafinacji. Olej migdałowy jest dość rzadki i wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych, dlatego powinien być przechowywany w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Właściwości oleju ze słodkich migdałów

Olej ze słodkich migdałów jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe:

  • Kwas oleinowy (omega-9) – jest to jednonienasycony kwas tłuszczowy znany ze swoich korzystnych właściwości dla zdrowia. Pomaga w walce ze „złym” cholesterolem (LDL), co może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Ponadto kwas oleinowy ma właściwości przeciwzapalne i działa korzystnie na skórę – jak naturalny emolient.
  • Kwas linolowy (omega-6) – to nienasycony kwas tłuszczowy wykazujący szereg pozytywnych właściwości, m.in. wspiera obniżanie poziomu trójglicerydów i cholesterolu LDL. Znajduje szerokie zastosowanie w kosmetykach, głównie ze względu na właściwości nawilżające i ochronne dla skóry.
  • Kwas palmitynowy – znany również jako kwas heksadekanowy, ma znaczenie biologiczne jako składnik wielu lipidów, w tym fosfolipidów, glikolipidów i lipoprotein. W kosmetyce jest wykorzystywany jako składnik emolientów, pomaga w utrzymaniu nawilżenia skóry poprzez zapobieganie utracie wilgoci.

Ponadto olej migdałowy charakteryzuje się zawartością witamin takich jak m.in.:

  • Witamina E – to jedna z głównych witamin obecnych w oleju migdałowym. Jest silnym antyoksydantem, który chroni przed stresem oksydacyjnym (ten przyczynia się m.in. do rozwoju nadciśnienia, miażdżycy czy cukrzycy). Witamina E wspomaga również zdrowie skóry, ponieważ przyczynia się do jej nawilżenia, regeneracji i ochrony przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.
  • Witamina A – pomaga w regeneracji skóry oraz w utrzymaniu jej elastyczności i jędrności, ma właściwości antyoksydacyjne i fotoprotekcyjne. Ponadto odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu siatkówki oka, a także wspiera pracę układu immunologicznego.
  • Witaminy z grupy B – olej migdałowy zawiera witaminy B1, B2, B6. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, biorą też udział w produkcji czerwonych krwinek.
  • Witamina D – olej ze słodkich migdałów może zawierać także pewne ilości witaminy D. Odgrywa ona kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia kości i zębów poprzez regulację poziomu wapnia i fosforu w organizmie. Ponadto witamina D ma korzystny wpływ na układ odpornościowy, funkcjonowanie mięśni oraz regulację nastroju.

Powiązane produkty

Zastosowanie oleju ze słodkich migdałów w kosmetyce

Olej ze słodkich migdałów znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce ze względu na swoje właściwości nawilżające, regenerujące, łagodzące oraz odżywcze.

  • Nawilżenie – olej migdałowy wchłania się łatwo i szybko, nie pozostawia tłustej warstwy. Zapewnia skórze odpowiednie nawilżenie i ochronę przed utratą wilgoci. Jest polecany dla osób z cerą suchą, odwodnioną. Będzie doskonały także w pielęgnacji skóry osób zmagających się z łuszczycą czy egzemą.
  • Łagodzenie podrażnień – niweluje zaczerwienienia i koi. Sprawdzi się m.in. w przypadku oparzeń słonecznych czy odparzeń skórnych u niemowląt.
  • Regeneracja skóry – olej ze słodkich migdałów może pomóc w wyrównaniu koloru i wygładzeniu blizn, w tym tych potrądzikowych. Powinny na niego zwrócić uwagę także osoby zmagające się z rozstępami. Co ważne, mogą go stosować kobiety w ciąży.
  • Walka z trądzikiem – omawiany olej jest niekomedogenny, co oznacza, że nie zapycha porów i nie przyczynia się do powstawania zaskórników. Ponadto ma działanie przeciwzapalne. Mogą go zatem stosować osoby z cerą tłustą i mieszaną, skłonną do powstawania niedoskonałości.
  • Działanie przeciwzmarszczkowe – olej migdałowy to dobre źródło antyoksydantów, dlatego sprawdzi się w pielęgnacji skóry dojrzałej oraz z pierwszymi oznakami starzenia. Nie tylko spowalnia proces pojawiania się zmarszczek, ale także wspomaga walkę z tymi już istniejącymi.
  • Masaż – ze względu na swoje właściwości (nawilżające, regenerujące oraz szybkie wchłanianie się) olej ze słodkich migdałów jest często wykorzystywany do masażu twarzy i ciała.
  • Demakijaż – z powodzeniem można go też stosować do oczyszczania skóry metodą OCM (ang. oil cleansing method), czyli do demakijażu przy pomocy oleju.
  • Olejowanie włosów – olej migdałowy sprawia, że włosy stają się bardziej elastyczne, odzyskują blask i są zabezpieczone przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Można go też stosować jako serum na końcówki – pomaga w walce z rozdwajaniem się kosmyków.
  • Ochrona przed promieniowaniem UV – niektórzy uważają, że olej ze słodkich migdałów może pomóc chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego, choć istnieją na to bardzo ograniczone dowody. Z całą pewnością stosowanie go nie może zastąpić używania kremu z filtrem przeciwsłonecznym.

Jak używać oleju ze słodkich migdałów?

  1. Bezpośrednio na skórę – niewielką ilość oleju migdałowego wmasuj bezpośrednio w skórę, aby ją nawilżyć, zmiękczyć i zregenerować. Możesz go stosować na twarz i ciało. Najlepiej nakładać go tuż po kąpieli.
  2. Do kąpieli – możesz dodać kilka łyżek oleju ze słodkich migdałów do wanny. Po takim zabiegu pielęgnacyjnym Twoja skóra będzie miękka i gładka.
  3. Na włosy – jak wspomniano wyżej, olej migdałowy można stosować do olejowania włosów, zarówno na mokro, na mgiełkę nawilżającą, jak i na sucho. Jest on szczególnie polecany w przypadku włosów średnioporowatych.
  4. W pielęgnacji paznokci i skórek – niewielką ilość oleju nałóż na płytkę paznokcia. Wmasuj go okrężnymi ruchami.
  5. Kosmetyki z olejem ze słodkich migdałów – w aptekach i drogeriach znajdziesz również gotowe preparaty zawierające olej migdałowy, m.in. balsamy, kremy, sera, olejki do masażu i kąpieli, odżywki i maski do włosów.
  1. G. Gallagher, Are There Benefits to Using Almond Oil on Your Face?, [online] https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/almond-oil-for-face [dostęp:] 14.05.2024.
  2. L. Curtis, Almond Oil Benefits for Skin and Hair, [online] https://www.verywellhealth.com/almond-oil-for-skin-5083921 [dostęp:] 14.05.2024.
  3. Olej Migdałowy - źródło odżywczych składników, [online] https://biotechnologia.pl/kosmetologia/aktualnosci/olej-migdalowy-zrodlo-odzywczych-skladnikow,1320 [dostęp:] 14.05.2024.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Świecowanie uszu – czy jest bezpieczne? Czym jest? Gdzie kupić świece do uszu?

    Świecowanie uszu to najbardziej znane alternatywne podejście do usuwania zalegającej woskowiny usznej. Zabieg polega na umieszczeniu w uchu pustej, pokrytej woskiem świecy, która ma oczyścić kanał słuchowy. Świecowanie uszu nazywane jest również konchowaniem uszu lub zabiegiem woskowania (nie mylić z depilacją woskiem). Zwolennicy tej metody twierdzą, że jest ona szybka i bezpieczna oraz że zapalenie świecy powoduje zasysanie rozpuszczonej ciepłem woskowiny, która wyciągana jest w ten sposób z ucha. Jak jest naprawdę i na czym polega ten zabieg?

  • Kwas hialuronowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kwas hialuronowy to jedna z najbardziej znanych makrocząsteczek na świecie. Występuje nie tylko w ustroju człowieka, ale również w innych organizmach zwierzęcych, a takie rozpowszechnienie przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie i farmacji. Z czego wynika ta popularność? Jakie właściwości ma hialuronian? Oto garść informacji na jego temat.

  • Opalanie w majówkę? Zadbaj o skuteczną ochronę przed słońcem!

    Opalanie się jest bardzo odprężającą czynnością, dzięki której nasza skóra zyskuje przyjemny odcień. Na rynku drogeryjnym i aptecznym istnieje szeroki wachlarz preparatów z filtrem SPF, które chronią naszą skórę w trakcie ekspozycji na słońce oraz pomagają ją zregenerować i nawilżyć tuż po opalaniu. Jak uniknąć poparzenia słonecznego, czy można przygotować skórę na ekspozycję na słońce i czy peeling przed opalaniem się może wydłużyć trwałość opalenizny? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Domowe sposoby na opuchnięte oczy

    Zmęczenie, zbyt mało snu, godziny pracy przed komputerem, wpatrywanie się w ekran smartfona czy zła dieta to tylko niektóre powody opuchniętych oczu. Cienie oraz worki pod oczami są najbardziej zauważalne rano – wstajemy z łóżka i w lustrze ledwie rozpoznajemy swoją twarz – a także wieczorem po ciężkim dniu pracy. Na szczęście jest wiele domowych sposobów na zdrowy i rześki wygląd.

  • Olejek lawendowy — właściwości i zastosowanie

    Aromaterapia to metoda terapii, w której stosowane są naturalne olejki eteryczne pozyskiwane z różnych części roślin w procesie destylacji. Wprowadzane są do organizmu poprzez drogi oddechowe (inhalacje, wdychanie, wąchanie) lub przez skórę (kąpiele, kompresy, masaże). Rośliny, które stosowane są w terapii wielu schorzeń, znajdują również zastosowanie w kosmetologii.

  • Przebarwienia i plamy na twarzy – przyczyny i sposoby na pozbycie się przebarwień na skórze

    Przebarwienia i plamy na twarzy to przede wszystkim problem natury estetycznej. Postarzają, wyglądają nieładnie i nierzadko trudno jest je ukryć pod korektorem lub podkładem. Za kolor naszej skóry odpowiedzialna jest melanina. Jej nadprodukcja sprawia, że cera robi się ciemniejsza, a niski poziom ją rozjaśnia. A co, jeśli skóra jest zabarwiona nieregularnie? Skąd biorą się wszystkie plamki, kropki i przebarwienia?

  • Kolagen – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?

    Kolagen to główne białko budulcowe każdego organizmu zwierzęcego – w tym również ludzkiego. Pełni funkcje strukturalne praktycznie we wszystkich tkankach, stanowiąc tym samym około 1/3 ogółu białek organizmu. Przyjrzyjmy się bliżej jego budowie, funkcjom i zastosowaniu.

  • Kwas migdałowy w kosmetykach na trądzik i zmarszczki. Jak go stosować? Z czym nie łączyć?

    Ciemne plamy, zmarszczki, szorstkość skóry czy trądzik to problemy związane z cerą, z którymi wiele osób chce się uporać. Przy pomocy kwasów można zdyscyplinować skórę i poprawić jej kondycję. Trzeba jednak wiedzieć, jak umiejętnie je stosować. Jednym z najbardziej uniwersalnych kwasów, który pomoże poradzić sobie z powyższymi problemami, jest kwas migdałowy. Z czym dobrze jest go łączyć? Co zrobić, żeby skóra nie była podrażniona, a jej stan jeszcze gorszy niż przed rozpoczęciem jego stosowania?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij