Olej jojoba wraz z nasionami jojoba
Ewelina Sochacka

Na co stosuje się olej jojoba? Na włosy, do paznokci czy na skórę?

Olej z jojoba od wieków stosowany jest w leczeniu różnych dolegliwości, takich jak choroby skóry, powierzchowne rany czy ból gardła. Przypisuje mu się także właściwości, dzięki którym może poprawić funkcjonowanie wątroby, wzmocnić odporność czy przyspieszyć porost włosów. Jak z niego korzystać? Czy jest komedogenny?

  1. Olej jojoba – czym jest?
  2. Olej jojoba w kosmetykach – właściwości. Na co pomaga?
  3. Olej jojoba na trądzik i łuszczycę
  4. Olej jojoba w pielęgnacji skóry. Na jakie efekty można liczyć?
  5. Jak aplikować olej jojoba na skórę?
  6. Olej jojoba na włosy – na jakie efekty można liczyć?
  7. Jak nakładać olej jojoba na włosy?
  8. Olej jojoba w farmacji
  9. Jak wybrać najlepszy olej jojoba? Ile kosztuje?
  10. Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania oleju jojoba?

Co to jest olej jojoba?

Jojoba, czyli gatunek rośliny o nazwie simondsja kalifornijska (goździkowiec), pochodzi z Ameryki Północnej. Nasiona tego krzewu są bogate w płynny wosk (to ok. 60% ich zawartości), który został nazwany i jest wykorzystywany jako olej jojoba. Ten płynny wosk o złotożółtym zabarwieniu jest mieszaniną estrów kwasów tłuszczowych i alkoholi. Co istotne, nie zawiera trójglicerydów. Oleju jojoba nie stosuje się jednak doustnie przez wzgląd na ewentualne działania niepożądane.

W przeszłości olej jojoba był wykorzystywany przez Indian do leczenia chorób skóry. Kolejne stulecia to włączanie oleju jojoba m.in. do receptur leków, pestycydów czy kosmetyków. Jest wykorzystywany jako nośnik dla witamin (które rozpuszczają się w tłuszczach) i olejków eterycznych. Traktowany jest także jako dobry stabilizator dla leków, które zawierają penicylinę.

Olej jojoba w kosmetykach – jakie ma właściwości? Na co działa?

W kosmetyce wykorzystuje się uwodornioną wersję wosku jojoba, ponieważ naturalnie ma on formę ciekłą nawet w niskiej temperaturze. Dzięki uwodornieniu zachowuje stałą postać do ok. 65°C, a ponadto poprawie ulega także kolor, zapach i stabilność wosku. Uwodornienie nie powoduje obniżenia jakości oleju jojoba. Nadaje mu innych cennych właściwości, co udowodniono już w 1959 roku.

Popularność i szerokie zastosowanie w produktach kosmetycznych zyskał m.in. dzięki temu, że z łatwością przenika przez wierzchnie warstwy skóry. Ponadto w przeciwieństwie do wazeliny czy lanoliny emulsje z olejem jojoba doskonale rozsmarowują się na skórze, bez pozostawiania uczucia tłustego filmu na jej powierzchni.

Olej jojoba ma charakter okluzyjny, co oznacza, że pomaga zatrzymać wilgoć w skórze, ale jednocześnie nie blokuje przepływu gazów i pary wodnej. Wynika to z jego dużej masy cząsteczkowej i niskiej lepkości oraz z podobieństwa do sebum skórnego, dzięki czemu działa wygładzająco na suchą skórę i hamuje nadmierne łuszczenie się komórek naskórka.

Amerykańskie badania z 1988 roku wykazały, że olej jojoba podnosi elastyczność naskórka już po 5 minutach od momentu aplikacji, a następnie utrzymuje się przez wiele godzin, co po raz kolejny pokazuje, że jest wskazany dla osób z cerą suchą. Co ciekawe, udowodniono, że powierzchnia skóry po zastosowaniu oleju z jojoba staje się odporna na tzw. efekt usztywniający, który występuje po umyciu ciała czy twarzy np. wodą z mydłem.

Olej jojoba w swoim składzie zawiera:

  • palmitynian cetylu (ester kwasu tłuszczowego, na etykietach pod nazwą cetyl palmitate) – charakteryzuje się cennymi właściwościami odżywczymi, natłuszczającymi, wygładzającymi i nadającymi miękkość skórze (jest go najwięcej);
  • skwalen (prekursor skwalanu; lipid) – jest naturalnym składnikiem bariery lipidowej skóry, chroniącej ją przed utratą wilgoci;
  • fitosterole – są stymulatorem dla wielu korzystnych procesów w skórze, wzmacniają barierę lipidową naskórka, ograniczając utratę wilgoci;
  • witaminę F – zapobiega zmianom zapalnym skóry, przyspiesza gojenie ran i regenerację naskórka;
  • witaminę A – przyspiesza naturalne procesy złuszczania naskórka, wpływa na odnowę komórkową, bierze udział w regeneracji błon śluzowych;
  • witaminę E  – działa przeciwstarzeniowo, poprawia nawilżenie skóry, jest antyoksydantem;
  • alkohole alifatyczne.
Na co stosuje się na olej jojoba?
Na co pomaga olej jojoba?

Powiązane produkty

Olej jojoba na trądzik i łuszczycę

Jak już wspomniano, olej jojoba zaczęli stosować meksykańscy Indianie na owrzodziałą skórę, co w późniejszych latach podkreśliło jego potencjał w leczeniu trądziku pospolitego i łuszczycy. Właściwości oleju jojoba jako płynnego wosku pozwalają na rozpuszczanie złogów sebum w obrębie mieszków włosowych. Dzięki zdolności do penetracji mieszków włosowych dochodzi do usunięcia zaskórników i oczyszczenia w ten sposób skóry. Olej jojoba może być stosowany samodzielnie lub jako dodatek do innych zabiegów przeciwtrądzikowych.

Przeciwłuszczycowe działanie olejku jojoba wiąże się z dodatnim działaniem keratoplastycznym (normalizacja namnażania i rogowacenia komórek naskórka) i lekkim działaniem keratolitycznym (nasilenie procesu złuszczania komórek naskórka), które są niezbędne w leczeniu nadmiernego łuszczenia się skóry, czyli właśnie łuszczycy. Olejek jojoba można stosować jako dodatkową kurację.

Badania pokazują, że olej jojoba wpływa korzystnie także na skórę osób z AZS (atopowe zapalenie skóry) i egzemą.

Olej jojoba aplikowany na skórę z egzemą
Olej jojoba pomaga leczyć egzemę

Olej jojoba w pielęgnacji skóry. Na jakie efekty można liczyć?

Olej jojoba charakteryzuje się bardzo wszechstronnym zastosowaniem. Jak wspomniano, doskonale się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy na powierzchni skóry. Nie wykazuje działania komedogennego, czyli nie zatyka porów i nie powoduje wysypu zaskórników ze względu na swoje powinowactwo do ludzkiego sebum. Olej jojoba jest zalecany osobom w każdym wieku, zarówno z cerą suchą, jak i tłustą i problematyczną. Ma bezpieczny profil toksyczności, dzięki czemu mogą go stosować kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią.

Aplikując olej jojoba na skórę, można liczyć na efekt nawilżenia, natłuszczenia i wyjątkowej miękkości. Przy nadmiernie przesuszonej skórze pozbędziemy się wszelkich nieestetycznych, odstających skórek. Panie, które zmagają się z cellulitem i rozstępami (np. w lub po ciąży), mogą wspomóc swoje zabiegi olejem jojoba, ponieważ z pewnością ujędrni on skórę.

Jako antyoksydant olej jojoba będzie chronił skórę przed wpływem wolnych rodników i powstawaniem zmarszczek czy przebarwień. Olej nakładany na skórę przetłuszczającą się i trądzikową będzie regulował poziom sebum, przyspieszy regenerację skóry podrażnionej usuwaniem zaskórników, a ponadto wzmocni warstwę cementu międzykomórkowego, zachowując jednocześnie naturalną kwaśną warstwę ochronną. Różnica w wyglądzie skóry jest zauważalna po krótkim czasie od rozpoczęcia regularnego stosowania oleju.

Jak aplikować olej jojoba na skórę?

Olej jojoba można stosować na wiele sposobów:

  • jako pierwszy krok w demakijażu – doskonale sprawdza się w metodzie oczyszczania skóry OCM;
  • jako dodatek do kremu do twarzy i do kremu pod oczy;
  • jako dodatek do drogeryjnej lub domowej maseczki odżywczej, nawilżającej czy regenerującej;
  • jako dodatek do maseł, kremów, balsamów, oliwek i innych produktów służących do wsmarowania w skórę;
  • bezpośrednio na skórę twarzy zamiast kremu na noc;
  • jako dodatek do kąpieli;
  • jako dodatek do soli jodowej, algowej czy bromowej, dzięki której stworzy peelingującą pastę;
  • bezpośrednio na skórki paznokci.

Olej jojoba na włosy – na jakie efekty można liczyć?

Olej jojoba przenika nie tylko do głębszych warstw naskórka, ale także w głąb struktury włosa. Można nim olejować zarówno włosy, jak i skórę głowy. Dlaczego warto kupić olej jojoba i stosować go na włosy? Dzięki niemu będą one miękkie, nawilżone i elastyczne. Powinny także mniej wypadać, jeśli ktoś zmaga się tym problemem. Jojoba zabezpiecza końcówki włosów przed rozdwajaniem i nadmiernym przesuszeniem. To z kolei skutkuje ograniczeniem puszenia się, ale bez nadmiernego obciążania samego włosa. Włosy po zastosowaniu oleju powinny odzyskać blask i witalność. Z kolei olej aplikowany na skalp będzie zapobiegał nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry głowy. Woski jojoba doskonale sprawdzą się także we wspomaganiu leczenia łupieżu, ponieważ ograniczają rozwój drobnoustrojów.

Jak nakładać olej jojoba na włosy?

Najlepiej kilka kropel oleju rozetrzeć w dłoniach i delikatnie wmasować (nie wcierać) we włosy i/lub skalp (w zależności od potrzeb). Olej można nałożyć 40–60 minut przed myciem włosów, ale można go także pozostawić na całą noc. Woski jojoba można również lekko podgrzać przed ich aplikacją. Następnie należy owinąć głowę folią spożywczą lub założyć specjalny czepek i pozostawić w cieple przez około 20 minut. Po tym czasie można umyć głowę szamponem i dalej postępować zgodnie ze swoją rutyną pielęgnacyjną. Takie zabiegi zalecane są minimum raz w tygodniu.

Olej jojoba zalecany jest przede wszystkim posiadaczom włosów cienkich, łamliwych, średnioporowatych i wysokoporowatych.

Olej jojoba w farmacji

Szeroko zakrojone badania naukowe nad jojoba wykazały jego bogaty zakres zastosowań farmakologicznych.

Najczęściej wymienia się następujące właściwości oleju jojoba:

  • przeciwutleniające,
  • przeciwtrądzikowe,
  • przeciwłuszczycowe,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwhiperglikemiczne,
  • obniżające poziom cholesterolu we krwi.

O działaniu przeciwzapalnym mówi się najczęściej w przypadku przewlekłego zapalenia skóry, ale także w przypadku oparzeń termicznych i słonecznych. Badania pokazują również, że jojoba zmniejsza aktywność czynników prozapalnych u szczurów (prostaglandyn), co dodatkowo potwierdza potencjał jojoba w leczeniu zapaleń i w zmniejszaniu obrzęków. Nie zauważono efektów ubocznych wynikających ze stosowania oleju jojoba w leczeniu zmian zapalnych.

Udało się także potwierdzić aktywność przeciwbakteryjną oleju jojoba poprzez udowodnienie działania hamującego wzrost prątków gruźlicy i trądu. Woski jojoba przez podobieństwo swojej struktury chemicznej do osłonki lipidowej prątków (która blokuje wnikanie leków) umożliwiają antybiotykoterapię. Dzięki temu połączenie antybiotyków i oleju jojoba jako oleju penetrującego może być skuteczne w leczeniu tych chorób.

Ponadto alkoholowe ekstrakty z korzenia jojoby wykazały działanie przeciwdrobnoustrojowe przeciwko kilku patogenom, w tym Bacillus cereus (wywołuje biegunki i wymioty), Salmonella typhi (zakażenia pokarmowe – salmonellozy) i Candida albicans (grzybicze infekcje intymne).

Jak wybrać najlepszy olej jojoba? Ile kosztuje?

Olej jojoba, na który się zdecydujemy, powinien być nierafinowany, czyli po wytłoczeniu na zimno olej nie został poddany działaniu wysokiej temperatury, co jest bardzo korzystnym zabiegiem dla samego produktu. Tak przygotowany wosk jojoba zachowuje wszystkie swoje właściwości. Warto wybierać produkty w ciemnym szkle farmaceutycznym lub sprzedawane w kartoniku, co zapobiega ich przedwczesnemu utlenianiu. Po otwarciu dobrze jest trzymać butelkę w zamkniętej szafce, chociaż przyjmuje się, że olej jojoba jest stabilną i odporną na jełczenie substancją. Cena produktu jest bardzo zróżnicowana – od kilkunastu do nawet kilkuset złotych za butelkę.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania oleju jojoba?

Nie istnieją przeciwwskazania do stosowania oleju jojoba, gdyż jest to jeden z najbezpieczniejszych olejów dostępnych na rynku. Nie powoduje silnych reakcji alergicznych, podrażnień, wysypek i innych niepokojących objawów.

Olej jojoba może być stosowany nie tylko przez mamy karmiące i kobiety ciężarne, ale także w pielęgnacji wyjątkowo delikatnej skóry dzieci.
  1. A.R. Baldwin, American Oil Chemists’ Society. Seventh International Conference on Jojoba and Its Uses: Proceedings, American Oil Chemists’ Society: Champaign, IL, USA, 1988.
  2. H.A. Gad i in., Jojoba Oil: An Updated Comprehensive Review on Chemistry, Pharmaceutical Uses, and Toxicity, [online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8197201/ [dostęp:] 28.12.2023.
  3. N. Pazyar i in., Jojoba in dermatology: a succinct review, [online] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24442052/ [dostęp:] 28.12.2023.
  4. N. Baccouch i in., Chemical characterization and biological activities of Simmondsia chinensis (Link) C. K. Schneid seeds oil, [online] https://cellmolbiol.org/index.php/CMB/article/view/2061 [dostęp:] 28.12.2023.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Olej lniany – właściwości, działanie, przepisy

    Olej lniany: czy warto włączyć go do codziennego menu? Jakie korzyści płyną ze spożywania oleju lnianego na czczo? Z czym i jak można go jeść? Dowiedz się więcej na temat właściwości i zastosowań oleju lnianego. 

  • Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie

    Olej kokosowy, zwany również masłem kokosowym lub tłuszczem kokosowym to olej roślinny otrzymywany w wyniku tłoczenia i rozgrzania kopry, czyli twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera). Najzdrowszym i najbardziej wartościowym pod kątem składu i właściwości olejem kokosowym jest zdecydowanie olej kokosowy tłoczony na zimno (nierafinowany), zawiera on bowiem w sobie najwięcej substancji odżywczych. W temperaturze do 26 stopni C olej zachowuje postać stałą, charakteryzując się przy tym białą barwą, natomiast w wyższej temperaturze staje się płynny i przybiera żółty odcień.

  • Olej marula - właściwości i zastosowanie

    Olej Marula (Sclerocarya Birrea Seed Oil) pozyskuje się z afrykańskiego drzewa zwanego również drzewem słoni, a dokładniej - z pestek jego słodkich owoców. Ma on jasnobeżowy kolor i przyjemny, delikatny zapach. Jest niezwykle bogaty w antyoksydanty, kwasy tłuszczowe, minerały i składniki odżywcze, które chronią skórę przed uszkodzeniami, poprawiają aktywność komórkową i głęboko wnikają w głąb skóry, intensywnie ją nawilżając.

  • Olej lniany – jak go używać do celów kosmetycznych?

    Olej lniany wyjątkowo korzystnie wpływa na urodę. W celu pielęgnacji możesz stosować go jako element diety oraz zewnętrznie – jako kosmetyk. Wyjaśniamy fenomen oleju lnianego i jego zastosowanie w kosmetyce.

  • Jak dbać o skórę z tatuażem? Czym smarować?

    Popularność tatuaży jako trwałej ozdoby ciała człowieka nieprzerwanie rośnie. Tak jak kiedyś trudno było spotkać osobę wytatuowaną, tak obecnie coraz rzadziej poznajemy nowe osoby, które nie mają choćby jednej, małej „dziary”. Za tą powszechnością idą też jednak pewne obowiązki, a mianowicie odpowiednia higiena – jak zatem właściwie dbać o skórę pokrytą tatuażem?

  • HIFU – zabieg krok po kroku. Czy da się zmniejszyć drugi podbródek w pół godziny?

    Medycyna estetyczna jest bardzo szybko rozwijającą się, wyjątkowo nowoczesną i coraz bardziej dostępną branżą z pogranicza fizjologii i kosmetologii. Służy m.in. do dbania o siebie, a tym samym poprawy samopoczucia. Z powodzeniem korzystają z niej zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Umożliwia szybsze osiągnięcie wyznaczonych celów sylwetkowych, poprawę wizerunku, pozbycie się kompleksów lub po prostu – poprawia jakość życia. W artykule podpowiemy, jak pozbyć się drugiego podbródka, jak ujędrnić skórę na piersiach po karmieniu i co zrobić, aby skóra na szyi lub brzuchu przestała być wiotka? Oznacza to, że przyjrzymy się jednej z bardziej popularnych metod wykorzystywanych w medycynie estetycznej – HIFU.

  • Mikrodermabrazja domowa – czy zabiegi w gabinecie kosmetycznym nadal są konieczne?

    Mikrodermabrazja w domu? To zdanie jeszcze kilka lat temu brzmiało nierealnie. W obecnych czasach wiele osób posiada już w swoim domowym spa cały arsenał sprzętów, które mogą pomóc zadbać o skórę, w tym także urządzenie do mikrodermabrazji, kupione już nawet za kilkadziesiąt złotych. Czy mikrodermabrazja wykonywana w domu daje takie same efekty jak ta wykonana w gabinecie? Jakie ryzyko niosą za sobą domowe zabiegi z wykorzystaniem urządzenia do mikrodermabrazji? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Kolagen rybi do picia – kiedy po niego sięgnąć i jak stosować?

    Kolagen jest naturalnym polimerem białkowym budującym skórę, stawy włosy i paznokcie. Jest ważnym składnikiem budulcowym oraz wspomaga regenerację, gojenie i procesy naprawcze w organizmie. Kolagen jest naturalnie syntetyzowany w fibroblastach. Tworzą go wyłącznie aminokwasy endogenne. Wraz z wiekiem naturalna synteza kolagenu w organizmie ulega obniżeniu, dlatego po 30. roku życia warto włączyć jego suplementację do codziennej rutyny.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij