Olej lniany – właściwości, działanie, przepisy
Maria Brzegowy

Olej lniany – właściwości, działanie, przepisy

Czy warto włączyć olej lniany do codziennego menu? Jakie korzyści płyną ze spożywania oleju lnianego na czczo? Z czym i jak można go jeść? Dowiedz się więcej na temat właściwości i zastosowań oleju lnianego.

  1. Olej lniany – charakterystyka
  2. Właściwości i wartości odżywcze oleju lnianego
  3. Zastosowanie oleju lnianego – na serce, rany, zmarszczki i na czczo na zaparcia
  4. Jak stosować i jak przechowywać olej lniany?
  5. Olej lniany i przepisy – z czym można go jeść?

Olej lniany to, podobnie jak same ziarenka siemienia, popularny element dobrze zbilansowanej diety. Jakie są różnice w wartościach odżywczych pomiędzy nim, a nasionami lnu? Kto może po niego sięgać, do czego go dodawać i dlaczego warto włączyć do codziennej diety?  

Olej lniany – charakterystyka

Olej lniany wytwarzany jest z nasion lnu tłoczonych na zimno. Same ziarna lnu mają silne właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, poprawiają profil lipidowy oraz pomagają osobom zmagającym się z insulinoopornością. Działanie to zawdzięczają obecności m.in. nienasyconych kwasów omega-3, białka, błonnika pokarmowego, lignanów, witamin (C, E, z grupy B) oraz składników mineralnych (wapń, magnez, fosfor czy cynk). Aby jednak spełniały swoje zadanie, muszą zostać zmielone (tuż przed zjedzeniem) i zalane gorącą wodą.

Olej lniany czy ziarna lnu: który produkt wybrać?

Olej lniany, ze względu na swoją postać, automatycznie odznacza się wyższą zawartością omega-3, nie zawiera natomiast już błonnika, lignanów ani białka. Na pytanie więc, który produkt lepiej wybrać, nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Zarówno olej lniany, jak i ziarna lnu należą do grupy produktów zdrowych, stąd najlepszym rozwiązaniem byłoby wybieranie ich na przemian i zgodnie z przeznaczeniem. Przykładowo, olej lniany świetnie nada się do sałatki, z kolei ziarenka uzupełnią poranną owsiankę. Poważną różnicą będzie natomiast cena – olej lniany będzie produktem znacznie droższym niż ziarna siemienia lnianego. 

Powiązane produkty

Właściwości i wartości odżywcze oleju lnianego

Olej lniany zawdzięcza swoje właściwości przede wszystkim obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, warunkujących prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu człowieka. Liczne badania potwierdzają, że kwasy omega-3 odznaczają się silnym działaniem kardioprotekcyjnym, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi choroby wieńcowej. Natomiast wpływając przeciwzapalnie na organizm, chronią przed rozwojem schorzeń o charakterze przewlekłym niezakaźnym, m.in. przed cukrzycą, nowotworami czy chorobami układu nerwowego.

Warto podkreślić, że zgodnie z aktualną wiedzą, olej lniany cechuje także pożądany stosunek kwasów omega-3 do omega-6, co dodatkowo zwiększa jego wartość odżywczą. 

Ponadto olej lniany bogaty jest w fitosterole: głównie beta-sitosterol, kampesterol czy stigmasterol oraz tokoferole. Dzięki nim wykazuje on działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe, wzmacniając tym samym rolę kwasów tłuszczowych. 

Zastosowanie oleju lnianego – na serce, rany, zmarszczki i na czczo na zaparcia

Wybrane badania potwierdzają korzyści wynikające z nawet krótkotrwałego stosowania w diecie oleju lnianego. W literaturze można znaleźć informacje m.in. o jego pozytywnej roli w leczeniu łagodnej hipercholesterolemii czy lekkiego nadciśnienia tętniczego. Zaleca się go także w diecie przy PCOS (zespole policystycznych jajników). Dodatkowo olej lniany sprzyja gojeniu się ran (działanie immunomodulujące omega-3) oraz poprawia pasaż jelitowy (np. olej lniany pity na czczo). 

Olej lniany znalazł swoje zastosowanie nie tylko w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, ale również w kosmetyce. Uważa się, że może wpływać na poprawę wyglądu i stanu skóry poprzez wspomaganie jej nawodnienia oraz zmniejszanie szorstkości i podatności do łuszczenia się. W związku z tym często można znaleźć go w preparatach stosowanych w pielęgnacji włosów oraz ciała, a także w kremach przeciwzmarszczkowych. 

Jak stosować i jak przechowywać olej lniany?

Olej lniany, ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych podatnych na utlenienie, przeznaczony jest do spożywania na zimno. Nie należy go podgrzewać i używać do smażenia czy pieczenia, gdyż pod wpływem temperatury traci swoje cenne właściwości, a wręcz może okazać się szkodliwy. Olej lniany należy przechowywać w lodówce w ciemnej butelce, z daleka od źródeł światła. Przed zakupem trzeba sprawdzić datę ważności produktu – jak każdy tłuszcz podlega łatwemu jełczeniu w wyniku niewłaściwego i zbyt długiego przechowywania. Zaleca się, aby zużyć go możliwie najszybciej po otwarciu.

ZDROWE OLEJE

NATURALNE SUPLEMENTY

SUPERFOODS

Olej lniany i przepisy – z czym można go jeść?

Olej lniany będzie idealnym dodatkiem do dań przyrządzanych na zimno. Sprawdzi się w różnego rodzaju sałatkach lub jako tłuszcz do polania pieczywa zamiast masła. Idealnie smakuje dodany do surówki z kiszonej kapusty, kasz czy sosów sałatkowych. Można go dodać także do koktajli na bazie mleka bądź w kefiru w celu zwiększenia kaloryczności i poprawy efektów smakowych. Olej lniany jest delikatny w smaku oraz w zapachu, stąd będzie pasował do większości dań. 

Przykładowe przepisy z olejem lnianym

  • Koktajl owocowy z olejem lnianym: do misy blendera wlej kefir, dodaj połówkę banana, świeże bądź mrożone truskawki, łyżkę oleju lnianego i łyżkę płatków owsianych górskich. Całość zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Sałatka Caprese z pomidorkami: mozarellę i pomidory malinowe pokrój w plasterki, ułóż naprzemiennie na podłużnym talerzyku, całość delikatnie posól i popieprz, polej olejem lnianym i posyp całymi listkami bazylii.
  • Pasta jajeczna z musztardą: jajka ugotuj, obierz, przełóż do miski i dokładnie rozdrobnij widelcem. Następnie dodaj posiekaną drobno cebulę i szczypiorek, łyżkę musztardy i oleju lnianego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  1. L. Bartkowski, Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, Chemik 2013, 67, 3, 186-191. 
  2. M. Dzięcioł, J. Przysławski, Ocena wartości odżywczej i aktywności biologicznej wybranych olejów roślinnych dostępnych na rynku polskim w kontekście profilaktyki chorób dieto zależnych, Bromat. Chem. Toksykol. – XLVI, 2013, 1, str. 20 – 26. 
  3. A.H. Skoczyńska, E. Gluza i in., Linseed oil increases HDL3 cholesterol and decreases blood pressure in patients diagnosed with mild hypercholesterolaemia, Kardiol Pol. 2018;76(8):1242-1250. 
  4. F.A. Ebrahimi, M. Samimi i in., The Effects of Omega-3 Fatty Acids and Vitamin E Co-Supplementation on Indices of Insulin Resistance and Hormonal Parameters in Patients with Polycystic Ovary Syndrome: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial, Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2017 Jun;125(6):353-359. 
  5. J. Wawryka, A. Teodorczyk, Z. Zdrojewicz, Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego, Med. Rodz. 2017; 20(1): 41-47. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Olej sezamowy – wartości odżywcze i właściwości. Jak go stosować?

    Olej sezamowy od wieków jest ważnym dodatkiem do diet stosowanych pod różnymi szerokościami geograficznymi. Pomaga w walce z licznymi dolegliwościami, ale jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym – między innymi do pielęgnacji włosów. Warto znać cenne właściwości oleju sezamowego, ale i przeciwwskazania do jego użycia.

  • Olej z nasion marchwi – właściwości i zastosowanie

    Marchew (łac. Daucus carota L.) jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w polskich ogródkach. Jej nasiona zawierają cenny olej, który powszechnie wykorzystuje się w kosmetyce i medycynie naturalnej. Jakie olej ten ma właściwości? Czym skutkuje jego stosowania?

  • Olej konopny – właściwości i zastosowanie

    Olej konopny zyskuje coraz większą popularność zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Wyróżnia się wyjątkowym składem i wszechstronnym działaniem prozdrowotnym. Jego właściwości doceniają osoby dbające o odporność, zdrowie skóry oraz równowagę organizmu. Warto pamiętać, że olej konopny nie ma nic wspólnego z psychoaktywnym THC, ponieważ jest pozyskiwany z nasion konopi siewnych (Cannabis sativa L.), które są całkowicie legalne i bezpieczne.

  • Olej rycynowy – na co pomoże? Kiedy go stosować?

    Olej rycynowy (łac. oleum ricini) od wielu lat uważany jest za domowe lekarstwo na większość powszechnych dolegliwości, jak zaparcia, ale równie chętnie jest wykorzystywany w kosmetyce – do pielęgnacji skóry, paznokci czy włosów. Jakie mechanizmy sprawiają, że jego działanie w wymienionych obszarach jest skuteczne? Czy w oleju rycynowym jest rycyna? Czy ma inne ciekawe zastosowania? Czy olej rycynowy jełczeje? Jaki olej wybrać? Podpowiadamy.

  • Olej z wątroby rekina – właściwości i zastosowanie, przeciwwskazania

    Olej z wątroby rekina to naturalny preparat o bogatym składzie i szerokim zastosowaniu prozdrowotnym. W przeciwieństwie do tranu, czyli oleju z wątroby dorsza, zawiera znacznie większe ilości alkilogliceroli i skwalenu, natomiast nie stanowi głównego źródła witamin A i D. Tran stosuje się przede wszystkim w profilaktyce niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, podczas gdy olej z rekina znany jest ze swojego działania immunomodulującego, przeciwzapalnego i wspomagającego regenerację organizmu.

  • Olej palmowy – czy jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość oleju palmowego

    Niewiele jest tak kontrowersyjnych substancji, których widok na liście składników w żywności mrozi krew w żyłach i budzi natychmiastowy sprzeciw. Czy możliwe, że równocześnie jest to niemal niezbędny składnik produktów żywnościowych dla niemowląt i małych dzieci? Jak pogodzić te dwie sprzeczności? Oto olej palmowy, jego charakterystyka i próba zmierzenia się z odwiecznym pytaniem: czy jest zdrowy? 

  • Zdrowsze Święta. Jak przygotować ciasta i inne dania w wersji fit?

    Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Dla wielu z nas są niezwykłym i magicznym czasem, ale obfitują w tradycyjne potrawy i wypieki, którym często nie sposób się oprzeć. Często wiąże się to ze spożyciem większej liczby kilokalorii, co może być źródłem dodatkowego stresu, szczególnie dla osób chcących zredukować masę ciała.

  • Świąteczne zagrożenia dla psa i kota. Co zrobić, by zwierzak był bezpieczny?

    Święta Bożego Narodzenia to czas radości, rodzinnych spotkań i wyjątkowej atmosfery. Opiekunowie chcą aby był on wyjątkowy również dla ich domowych pupili, jednak często nie zdają sobie sprawy, jak wiele elementów świątecznego wystroju czy składników potraw może być dla ich zwierząt niebezpieczne. Nie chodzi o to, żeby całkowicie rezygnować z przystrojenia domu na święta czy gotowania tradycyjnych potraw, gdy w domu jest zwierzę – dobrze jest jednak znać potencjalne zagrożenia i wiedzieć co zrobić w sytuacji awaryjnej.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl