Olej z nasion marchwi
Paulina Kłos-Wojtczak

Olej z nasion marchwi – właściwości i zastosowanie

Marchew (łac. Daucus carota L.) jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w polskich ogródkach. Jej nasiona zawierają cenny olej, który powszechnie wykorzystuje się w kosmetyce i medycynie naturalnej. Jakie olej ten ma właściwości? Czym skutkuje jego stosowania?

Olej z nasion marchwi od wielu dekad jest przedmiotem badań naukowców. Najnowsze wyniki dają nadzieję na to, że surowiec ten może mieć cenne właściwości przeciwnowotworowe. Coraz częściej rekomenduje się go jako wsparcie terapii miażdżycowej, a także nadciśnienia tętniczego. Macerat z oleju z pestek marchwi stosuje się również w pielęgnacji cery dojrzałej, przesuszonej i z tendencją do łuszczenia.

Olej z nasion marchwi – właściwości

Olej z nasion marchwi wyróżnia się lekko bursztynową barwą i neutralnym zapachem. Cenne, prozdrowotne właściwości nasion tych otrzymuje się w trakcie ich tłoczenia na zimno. Końcowy produkt będzie oznaczony jako nierafinowany.

Od lat bada się zastosowanie w medycynie oleju z nasion marchwi. W obiegu informacji są doniesienia o tym, że substancje aktywne obecne w surowcu wykazują pewną zdolność antyoksydacyjną i przeciwnowotworową, niemniej badania te nadal wymagają testów klinicznych. Większość z owych studiów bowiem jest przeprowadzana na zwierzętach lub in vitro, co niewystarczająco przekonuje wielu naukowców.

Właściwości oleju z nasion marchwi znacznie lepiej funkcjonują dla potrzeb kosmetologii. W skład nasion wchodzi m.in. beta-karoten, witaminy z grupy B, C, E i A, minerały, kwasów tłuszczowych, w tym linolowy, palmitynowy i stearynowy.

W kosmetologii olej z nasion marchwi jest stosowany do:

  • redukcji przebarwień,
  • nawilżenia skóry,
  • przyspieszenia regeneracji naskórka,
  • łagodzenia zmian związanych z łuszczycą,
  • niwelowania trądziku,
  • zmniejszania widoczności blizn,
  • podkreślenia opalenizny.

Olej z nasion marchwi – efekty stosowania

Olej z nasion dzikiej marchwi jest popularnym dodatkiem kremów do twarzy, balsamów do ciała, toników, serów i produktów do pielęgnacji włosów. Największe zastosowanie ma macerat, ponieważ wykorzystuje się go na wiele różnych sposobów, w tym:

  • bezpośrednio na skórę np. po opalaniu,
  • jako dodatek kremów i balsamów,
  • do masażu,
  • do kąpieli,
  • w postaci naturalnej odżywki do włosów,
  • jako samoopalacz.

O czym warto pamiętać, stosując olej z nasion marchwi? Oleje często charakteryzują się komedogennością, co oznacza, że mogą blokować pory i przyczyniać się do powstawania zaskórników. Zatem wraz z korzystaniem z olejów warto regularnie (1–2 razy w tygodniu) wykonywać peeling oczyszczający.

Efekty naturalnego oleju z nasion marchwi są widocznie po kilku tygodniach od początku ich regularnego stosowania. Cera staje się wyraźnie wygładzona, ma lepszy koloryt, jest bardziej nawilżona i szybciej się regeneruje. Beta-karoten w nasionach marchwi przyczynia się do pobudzenia syntezy kolagenu. Kwasy tłuszczowe dbają o zachowanie równowagi hydrolipidowej płaszcza naskórka, jak również witaminy C i E odpowiadają za neutralizację wolnych rodników przyczyniających się do szybszego starzenia się skóry.

Cena maceratu nie jest szczególnie wygórowana i zwykle mieści się między 15 a 20 złotych za 50 ml.

Polecane dla Ciebie

Olej z nasion marchwi spożywczy – jak najlepiej przyjmować olej z nasion marchwi?

Olej z nasion marchwi jak najbardziej nadaje się do picia. Jest doskonałym dodatkiem potraw, zwłaszcza sałatek. Można również samodzielnie go pić. Lecz, co ważne, w niewielkich ilościach. Jego dzienne dawkowanie nie zostało ściśle określone, warto zatem kierować się informacjami umieszczonymi na etykiecie opakowania produktu.

Gdzie kupić dobrej jakości olej z nasion marchwi? Najlepiej w aptekach i sprawdzonych sklepach zielarskich. Kupując nasiona marchwi, dobrze jest upewnić się, że mają certyfikaty bio produktu.

Można również samemu przyrządzić olej z nasion marchwi. Jest to dość żmudne, ale możliwe do wykonania. Jednak otrzymywanie tego surowca wymaga posiadania odpowiedniej wyciskarki do olejów, a także wysokiej jakości, naturalnych nasion tego warzywa. Ponadto, w przypadku, gdy zdecydujemy się na jego pozyskanie w warunkach domowych, konieczne jest przechowywanie go w ciemnym szkle. Chroni to produkt przed promieniowaniem słonecznym.

  1. J.L. Rowles i J.W. Erdman Jr, Carotenoids and their role in cancer prevention, „Biochimica et biophysica acta. Molecular and cell biology of lipids”, nr 1865(11), 2020.
  2. J.C. da Silva Dias, Nutritional and Health Benefits of Carrots and Their Seed Extracts, „Food and Nutrition Sciences”, nr 22(5), 2014.
  3. W.N. Shebaby, M. El-Sibai, K. Bodman-Smith i in., The antioxidant and anticancer effects of wild carrot oil extract, „Phytotherapy research”, nr 27(5), 2013.
  4. W.N. Shebaby, C.F. Daher, M. El-Sibai i in., Antioxidant and hepatoprotective activities of the oil fractions from wild carrot (Daucus carota ssp. Carota), „ Pharmaceutical biology”, nr 59(9), 2015.
  5. „pnos.pl”, [online], https://www.pnos.pl/opisy-odmian/marchew/, [dostęp 22.06.2022].

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij