Olej z nasion marchwi – właściwości i zastosowanie
Marchew (łac. Daucus carota L.) jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w polskich ogródkach. Jej nasiona zawierają cenny olej, który powszechnie wykorzystuje się w kosmetyce i medycynie naturalnej. Jakie olej ten ma właściwości? Czym skutkuje jego stosowania?
Olej z nasion marchwi od wielu dekad jest przedmiotem badań naukowców. Najnowsze wyniki dają nadzieję na to, że surowiec ten może mieć cenne właściwości przeciwnowotworowe. Coraz częściej rekomenduje się go jako wsparcie terapii miażdżycowej, a także nadciśnienia tętniczego. Macerat z oleju z pestek marchwi stosuje się również w pielęgnacji cery dojrzałej, przesuszonej i z tendencją do łuszczenia.
Olej z nasion marchwi – właściwości
Olej z nasion marchwi wyróżnia się lekko bursztynową barwą i neutralnym zapachem. Cenne, prozdrowotne właściwości nasion tych otrzymuje się w trakcie ich tłoczenia na zimno. Końcowy produkt będzie oznaczony jako nierafinowany.
Od lat bada się zastosowanie w medycynie oleju z nasion marchwi. W obiegu informacji są doniesienia o tym, że substancje aktywne obecne w surowcu wykazują pewną zdolność antyoksydacyjną i przeciwnowotworową, niemniej badania te nadal wymagają testów klinicznych. Większość z owych studiów bowiem jest przeprowadzana na zwierzętach lub in vitro, co niewystarczająco przekonuje wielu naukowców.
W kosmetologii olej z nasion marchwi jest stosowany do:
- redukcji przebarwień,
- nawilżenia skóry,
- przyspieszenia regeneracji naskórka,
- łagodzenia zmian związanych z łuszczycą,
- niwelowania trądziku,
- zmniejszania widoczności blizn,
- podkreślenia opalenizny.
Olej z nasion marchwi – efekty stosowania
Olej z nasion dzikiej marchwi jest popularnym dodatkiem kremów do twarzy, balsamów do ciała, toników, serów i produktów do pielęgnacji włosów. Największe zastosowanie ma macerat, ponieważ wykorzystuje się go na wiele różnych sposobów, w tym:
- bezpośrednio na skórę np. po opalaniu,
- jako dodatek kremów i balsamów,
- do masażu,
- do kąpieli,
- w postaci naturalnej odżywki do włosów,
- jako samoopalacz.
O czym warto pamiętać, stosując olej z nasion marchwi? Oleje często charakteryzują się komedogennością, co oznacza, że mogą blokować pory i przyczyniać się do powstawania zaskórników. Zatem wraz z korzystaniem z olejów warto regularnie (1–2 razy w tygodniu) wykonywać peeling oczyszczający.
Efekty naturalnego oleju z nasion marchwi są widocznie po kilku tygodniach od początku ich regularnego stosowania. Cera staje się wyraźnie wygładzona, ma lepszy koloryt, jest bardziej nawilżona i szybciej się regeneruje. Beta-karoten w nasionach marchwi przyczynia się do pobudzenia syntezy kolagenu. Kwasy tłuszczowe dbają o zachowanie równowagi hydrolipidowej płaszcza naskórka, jak również witaminy C i E odpowiadają za neutralizację wolnych rodników przyczyniających się do szybszego starzenia się skóry.
Olej z nasion marchwi spożywczy – jak najlepiej przyjmować olej z nasion marchwi?
Olej z nasion marchwi jak najbardziej nadaje się do picia. Jest doskonałym dodatkiem potraw, zwłaszcza sałatek. Można również samodzielnie go pić. Lecz, co ważne, w niewielkich ilościach. Jego dzienne dawkowanie nie zostało ściśle określone, warto zatem kierować się informacjami umieszczonymi na etykiecie opakowania produktu.
Można również samemu przyrządzić olej z nasion marchwi. Jest to dość żmudne, ale możliwe do wykonania. Jednak otrzymywanie tego surowca wymaga posiadania odpowiedniej wyciskarki do olejów, a także wysokiej jakości, naturalnych nasion tego warzywa. Ponadto, w przypadku, gdy zdecydujemy się na jego pozyskanie w warunkach domowych, konieczne jest przechowywanie go w ciemnym szkle. Chroni to produkt przed promieniowaniem słonecznym.