olej sezamowy
Maria Brzegowy

Olej sezamowy – wartości odżywcze i właściwości. Jak go stosować?

Olej sezamowy od wieków jest ważnym dodatkiem do diet stosowanych pod różnymi szerokościami geograficznymi. Pomaga w walce z licznymi dolegliwościami, ale jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym – między innymi do pielęgnacji włosów. Warto znać cenne właściwości oleju sezamowego, ale i przeciwwskazania do jego użycia.

Olej sezamowy należy do grupy najstarszych olejów na świecie. Znalazł szerokie zastosowanie m.in. w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Warto bliżej zapoznać się z jego wyjątkowymi właściwościami, które są korzystne dla ludzkiego zdrowia.

Olej sezamowy – czym jest?

Olej sezamowy pozyskiwany jest z gatunku jednorocznej rośliny zielnej z rodziny Pedaliaceae – Sesamum indicum L. Sam sezam należy do jednej z najstarszych roślin oleistych znanych ludzkości, szeroko uprawianej na całym świecie, głównie w Indiach, Sudanie, Chinach oraz w Birmie (60% całkowitej światowej produkcji). Powszechnie wykorzystywanymi odmianami sezamu są m.in. białe i brązowe nasiona.

Olej sezamowy – skład i wartości odżywcze

Nasiona sezamu stanowią ważne źródło oleju (5060%), białka (1825%), jak również węglowodanów i popiołu. Frakcja tłuszczowa charakteryzuje się wysoką stabilnością utleniania, co można przypisać endogennym przeciwutleniaczom (sesamolowi, sesamolinie i sezaminie) oraz tokoferolom. Skład oleju różni się w zależności od źródła i od czynników, w jakich przebiega uprawa, w tym od warunków klimatycznych, rodzaju gleby, dojrzałości rośliny w chwili zbioru oraz od jej odmiany. 100 g oleju sezamowego dostarcza 900 kcal.

Polecane dla Ciebie

Właściwości oleju sezamowego. Olej sezamowy a zdrowie

Znaczenie sezamu jako źródła oleju jadalnego i wysokiej jakości białka stale rośnie. Dzięki obecności dwóch wyjątkowych substancji: sezaminy i sesamoliny, olej sezamowy może wykazywać działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz regulować za wysokie ciśnienie tętnicze. Olej posiada także właściwości:

  • antyoksydacyjne;
  • przeciwzapalne;  
  • przeciwbakteryjne;  
  • lekko przeczyszczające;
  • zmiękczające;
  • łagodzące.  

Dzięki temu w branży farmaceutycznej wykorzystuje się go m.in. w celach leczniczych np. przy zapaleniu zatok (pod postacią kropli do nosa) oraz przy przeziębieniach gardła (do płukania jamy ustnej).

Ze względu na swoje właściwości łagodzące oraz przeciwzapalne, olej sezamowy od lat wykorzystywany jest m.in. w tradycyjnej medycynie Iranu jako miejscowy środek łagodzący ból po urazach.

Olej sezamowy – na co zwracać uwagę przy zakupie i jak go przechowywać?

Jak w przypadku każdego innego oleju, także i sezamowemu może zaszkodzić nadmierna ekspozycja na światło, powietrze, za wysoką temperaturę przechowywania oraz jego czas. Z tego względu należy wybierać produkty dobrze zabezpieczone, najlepiej w szklanych, ciemnych butelkach, jak najkrócej stojące na sklepowej półce, a po ich zakupie i otwarciu – przechowywać w lodówce. Zepsuty olej będzie charakteryzować się zjełczałym, gorzkim, lekko kwaskowatym posmakiem. Warto wiedzieć, że olej sezamowy można spotkać w dwóch formach: o barwie jaśniejszej – z nieprażonych ziaren oraz ciemniejszej – z prażonych. Cena oleju wynosi ok. 12 zł za 200 ml.

Czy olej sezamowy można zrobić samemu?

Olej sezamowy można przygotować samemu w domu. W tym celu należy zaopatrzyć się w olej o neutralnym smaku i zapachu (np. rzepakowy) oraz w ziarna sezamu. Nasiona najpierw się praży, potem łączy z olejem i delikatnie podgrzewa. Na końcu wszystko miksuje, odstawia na 1-2 godziny do „przegryzienia”, wreszcie przesącza przez cienką gazę.

Pod względem wartości odżywczych olej sezamowy zajmuje drugie miejsce (zaraz po oliwie z oliwek) na liście najważniejszych tłuszczów.

Jak wykorzystywać olej sezamowy?  

Dzięki swojemu przyjemnemu smakowi, olej sezamowy jest szeroko stosowany w branży spożywczej (stanowiąc popularny element kuchni azjatyckiej) jako dodatek do m.in. sałatek, past czy marynat mięsnych. W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się go jako olejek do masażu oraz do kąpieli. Dzięki właściwościom nawilżającym jest z kolei polecany osobom ze suchą skórą twarzy, skłonnością do zmarszczek, a także do włosów. Olej stanowi również składnik mydła oraz niektórych leków.

Olej sezamowy – przeciwwskazania

Olej sezamowy nie nadaje się w kuchni do smażenia – przeznaczony będzie raczej do stosowania „na zimno”. W branży kosmetycznej przeciwwskazany jest chorym przy m.in. stanach zapalnych skóry. Warto też wiedzieć, że sam sezam należy do silnych alergenów i należy wziąć to pod uwagę przy próbie włączenia go do swojej diety.

  1. KR. Anilakumar i in., Nutritional, Medicinal and Industrial Uses of Sesame (Sesamum indicum L.) Seeds - An Overview, Agriculturae Conspectus Scientificus", nr 75(4) 2010.
  2. M. Sabahelkhier i in., Chemical composition and oli characteristics of sesame seed cultivars grown in Sudan. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences", nr 4(6) 2008.
  3. MB. Shamloo i in., Sesame oil and chemical and medicinal properties, www.researchgate.net" [online], https://www.researchgate.net/publication/317007630 [dostęp: 07.04.2022].

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Tłusty Czwartek na zdrowo. Co zamiast pączków?

    Pączek średniej wielkości dostarcza ok. 300 kalorii. W Tłusty Czwartek najczęściej zjadamy więcej niż jeden, często przy tej okazji kosztujemy również popularnych faworków, co w sumie daje bardzo dużą ilość dostarczanych kalorii. Niestety po zjedzeniu tłustych pączków możemy odczuwać nieprzyjemną zgagę lub niestrawność.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • ABC biegania. Od czego zacząć przygodę z bieganiem?

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni (na bieżni), jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy staje się codziennym nawykiem. Od czego zacząć, aby nie zrobić sobie krzywdy?

  • Dlaczego warto biegać? Korzyści wynikające z treningów biegowych

    Do zalet biegania, poprawiających nasze zdrowie i możliwości fizyczne, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Regularnie wykonywana aktywność fizyczna przyczynia się do poprawy parametrów krwi, obniżenia odkładającego się w naczyniach cholesterolu, uregulowania glikemii i uwrażliwienia tkanek na insulinę. Zapobiega to rozwijaniu się chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca tętnic, choroby serca i układu krążenia. Jeśli należysz do osób, które bardziej niż zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć” cenią efektywność w pracy – tutaj również bieganie może okazać się czynnikiem wpływającym na Twoje lepsze wyniki. Dlaczego warto uwzględnić biegową terapię antystresową w naszym planie dnia?

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Posiłek potreningowy – czy trzeba go jeść? Co najlepiej jeść po treningu?

    Posiłek potreningowy to jedzenie, które zazwyczaj jest spożywane po to, aby zapewnić organizmowi odpowiednie zasoby energetyczne i składniki odżywcze do prawidłowej regeneracji i rozwoju mięśni. Mogą to być na przykład jogurty, batony energetyczne lub specjalne suplementy diety. Co jeść po treningu na masę, a co podczas redukcji? Kto powinien uzupełniać „węgle” w trakcie treningu?  

  • Nunchi – na czym polega koreański przepis na relacje międzyludzkie?

    Czym jest tajemnicze nunchi – element koreańskiej kultury, który ma zapewnić zdrowe relacje międzyludzkie, a co za tym idzie również dobrostan psychiczny. Czy taka strategia ma szansę sprawdzić się także w Polsce?  

  • Jak się przygotować do maratonu?

    Przygotowania do maratonu należy rozpocząć jak najwcześniej. Specjaliści zalecają, aby stopniowo zwiększać dystans treningów biegowych. Poprawę wydolności organizmu można uzyskać również poprzez inne formy aktywności – pływanie czy jazdę na rowerze. W czasie treningów ważna jest także regeneracja i wykonywanie przerw w cyklach ćwiczeń. Dostępnych jest szereg zabiegów sprzyjających regeneracji powysiłkowej, np. pole magnetyczne i masaż pneumatyczny.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij