Jak stosować olej sezamowy? - portal DOZ.pl
olej sezamowy
Maria Brzegowy

Olej sezamowy – wartości odżywcze i właściwości. Jak go stosować?

Olej sezamowy od wieków jest ważnym dodatkiem do diet stosowanych pod różnymi szerokościami geograficznymi. Pomaga w walce z licznymi dolegliwościami, ale jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym – między innymi do pielęgnacji włosów. Warto znać cenne właściwości oleju sezamowego, ale i przeciwwskazania do jego użycia.

Olej sezamowy należy do grupy najstarszych olejów na świecie. Znalazł szerokie zastosowanie m.in. w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Warto bliżej zapoznać się z jego wyjątkowymi właściwościami, które są korzystne dla ludzkiego zdrowia.

Olej sezamowy – czym jest?

Olej sezamowy pozyskiwany jest z gatunku jednorocznej rośliny zielnej z rodziny Pedaliaceae – Sesamum indicum L. Sam sezam należy do jednej z najstarszych roślin oleistych znanych ludzkości, szeroko uprawianej na całym świecie, głównie w Indiach, Sudanie, Chinach oraz w Birmie (60% całkowitej światowej produkcji). Powszechnie wykorzystywanymi odmianami sezamu są m.in. białe i brązowe nasiona.

Olej sezamowy – skład i wartości odżywcze

Nasiona sezamu stanowią ważne źródło oleju (5060%), białka (1825%), jak również węglowodanów i popiołu. Frakcja tłuszczowa charakteryzuje się wysoką stabilnością utleniania, co można przypisać endogennym przeciwutleniaczom (sesamolowi, sesamolinie i sezaminie) oraz tokoferolom. Skład oleju różni się w zależności od źródła i od czynników, w jakich przebiega uprawa, w tym od warunków klimatycznych, rodzaju gleby, dojrzałości rośliny w chwili zbioru oraz od jej odmiany. 100 g oleju sezamowego dostarcza 900 kcal.

Polecane dla Ciebie

Właściwości oleju sezamowego. Olej sezamowy a zdrowie

Znaczenie sezamu jako źródła oleju jadalnego i wysokiej jakości białka stale rośnie. Dzięki obecności dwóch wyjątkowych substancji: sezaminy i sesamoliny, olej sezamowy może wykazywać działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz regulować za wysokie ciśnienie tętnicze. Olej posiada także właściwości:

  • antyoksydacyjne;
  • przeciwzapalne;  
  • przeciwbakteryjne;  
  • lekko przeczyszczające;
  • zmiękczające;
  • łagodzące.  

Dzięki temu w branży farmaceutycznej wykorzystuje się go m.in. w celach leczniczych np. przy zapaleniu zatok (pod postacią kropli do nosa) oraz przy przeziębieniach gardła (do płukania jamy ustnej).

Ze względu na swoje właściwości łagodzące oraz przeciwzapalne, olej sezamowy od lat wykorzystywany jest m.in. w tradycyjnej medycynie Iranu jako miejscowy środek łagodzący ból po urazach.

Olej sezamowy – na co zwracać uwagę przy zakupie i jak go przechowywać?

Jak w przypadku każdego innego oleju, także i sezamowemu może zaszkodzić nadmierna ekspozycja na światło, powietrze, za wysoką temperaturę przechowywania oraz jego czas. Z tego względu należy wybierać produkty dobrze zabezpieczone, najlepiej w szklanych, ciemnych butelkach, jak najkrócej stojące na sklepowej półce, a po ich zakupie i otwarciu – przechowywać w lodówce. Zepsuty olej będzie charakteryzować się zjełczałym, gorzkim, lekko kwaskowatym posmakiem. Warto wiedzieć, że olej sezamowy można spotkać w dwóch formach: o barwie jaśniejszej – z nieprażonych ziaren oraz ciemniejszej – z prażonych. Cena oleju wynosi ok. 12 zł za 200 ml.

Czy olej sezamowy można zrobić samemu?

Olej sezamowy można przygotować samemu w domu. W tym celu należy zaopatrzyć się w olej o neutralnym smaku i zapachu (np. rzepakowy) oraz w ziarna sezamu. Nasiona najpierw się praży, potem łączy z olejem i delikatnie podgrzewa. Na końcu wszystko miksuje, odstawia na 1-2 godziny do „przegryzienia”, wreszcie przesącza przez cienką gazę.

Pod względem wartości odżywczych olej sezamowy zajmuje drugie miejsce (zaraz po oliwie z oliwek) na liście najważniejszych tłuszczów.

Jak wykorzystywać olej sezamowy?  

Dzięki swojemu przyjemnemu smakowi, olej sezamowy jest szeroko stosowany w branży spożywczej (stanowiąc popularny element kuchni azjatyckiej) jako dodatek do m.in. sałatek, past czy marynat mięsnych. W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się go jako olejek do masażu oraz do kąpieli. Dzięki właściwościom nawilżającym jest z kolei polecany osobom ze suchą skórą twarzy, skłonnością do zmarszczek, a także do włosów. Olej stanowi również składnik mydła oraz niektórych leków.

Olej sezamowy – przeciwwskazania

Olej sezamowy nie nadaje się w kuchni do smażenia – przeznaczony będzie raczej do stosowania „na zimno”. W branży kosmetycznej przeciwwskazany jest chorym przy m.in. stanach zapalnych skóry. Warto też wiedzieć, że sam sezam należy do silnych alergenów i należy wziąć to pod uwagę przy próbie włączenia go do swojej diety.

  1. KR. Anilakumar i in., Nutritional, Medicinal and Industrial Uses of Sesame (Sesamum indicum L.) Seeds - An Overview, Agriculturae Conspectus Scientificus", nr 75(4) 2010.
  2. M. Sabahelkhier i in., Chemical composition and oli characteristics of sesame seed cultivars grown in Sudan. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences", nr 4(6) 2008.
  3. MB. Shamloo i in., Sesame oil and chemical and medicinal properties, www.researchgate.net" [online], https://www.researchgate.net/publication/317007630 [dostęp: 07.04.2022].

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jonoforeza – na czym polega, jakie przynosi efekty?

    Jonoforeza to zabieg fizykoterapeutyczny, który wykorzystuje prąd leczniczy. Niewątpliwą zaletą tego zabiegu jest fakt, że ma działanie miejscowe, czyli wykorzystywane w nim leki nie obciążają całego organizmu (przede wszystkim przewodu pokarmowego), a działają jedynie tym w miejscu ciała, w którym są one pacjentowi potrzebne.

  • Bób – czy jest zdrowy? Właściwości i zastosowania bobu. Dietetyczne przepisy z bobem

    Bób należy do nasion roślin strączkowych. Charakteryzuje się delikatnym i łagodnym smakiem, za którym przepadają nawet te osoby, które strączków nie lubią. Do jakich potraw można wykorzystać bób? Dlaczego warto go jeść? Czy nasiona bobu są zdrowe?

  • Kolka podczas biegania – jak jej uniknąć? Co robić, gdy nas dopadnie?

    Kolka podczas biegania to ostry, przeszywający ból, który nasila się podczas wdechu. Dlaczego się pojawia? Jak sobie radzić z kolką w trakcie biegu? Co warto robić, aby jej uniknąć?

  • Węglan sodu (E500) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

    Węglan sodu, czyli soda, to bardzo popularna substancja stosowana w gospodarstwie domowym, w przemyśle spożywczym, kosmetyce, do produkcji leków, detergentów czy szkła. Mało z nas wie, że węglan sodu występuje w trzech odmianach. Co różni sodę kalcynowaną, oczyszczoną oraz śnieżną? Czy wszystkie odmiany są dozwolone do stosowania w produkcji żywności? Czy węglan sodu jest szkodliwy? Podpowiadamy.

  • Guzki Schmorla – czym są i dlaczego powstają?

    Guzki Schmorla to rezultat przeciążeń kręgosłupa oraz rozmaitych schorzeń. Tworzą się jako struktury wybrzuszające się w górę lub w dół. Wpływają tym samym na sąsiednie kręgi kręgosłupa. Bardzo często kojarzone są ze zmianami o charakterze nowotworowym, co nie jest prawdą. Faktem natomiast jest, że mogą one być z nimi mylone. Wykrywane są przypadkowo i rzadko kiedy dają dolegliwości bólowe czy inne objawy utrudniające codzienne funkcjonowanie.

  • Chrzan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

    Chrzan, choć kojarzymy go głównie z okresem świąt wielkanocnych jako niezastąpioną przyprawę o charakterystycznym smaku i zapachu, to okazuje się, że posiada także wiele właściwości prozdrowotnych. Jakich dokładnie? Co zawiera korzeń chrzanu? Czy pomoże na przeziębienie? Czy niektóre związki zawarte w chrzanie pomogą w walce z nowotworami? Odpowiadamy.

  • Soda oczyszczona – właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo

    Soda oczyszczona jest obecna niemal w każdym domu. Wykorzystuje się ją w środkach czyszczących, kosmetykach, żywności i lekach. Czy soda oczyszczona rzeczywiście pomaga na odciski, twarde piety, grzybicę, problemy żołądkowe, nieświeży oddech? Jak zrobić pastę do czyszczenia z sody? Co powstaje, gdy zmieszamy sodę z octem? Czy maseczka z sody oczyszczonej to dobry wybór? Dowiedz się wszystkiego o sodzie oczyszczonej z poniższego artykułu.

  • Gumy do ćwiczeń – czy warto ich używać?

    Guma oporowa do ćwiczeń to jeden z przyborów, które mogą zostać wykorzystywane do wykonywania efektywnego treningu zarówno na siłowni, jak i w domu. Co dają gumy do ćwiczeń? O czym warto wiedzieć, wybierając gumy na trening? Opowiadamy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij