Jakie choroby mogą wywołać bakterie Salmonella? W jaki sposób dochodzi do zakażenia?
Justyna Piekara

Jakie choroby mogą wywołać bakterie Salmonella? W jaki sposób dochodzi do zakażenia?

Salmonella to rodzaj bakterii gram-ujemnych, należących do rodziny Enterobacteriaceae, które żyją w jelitach ludzi i zwierząt. Są najczęstszą przyczyną biegunek, ale też wielu innych dotkliwych dolegliwości. Głównym źródłem infekcji jest skażona wydalinami żywność i woda, ale można zarazić się nimi też przez bezpośredni kontakt z nosicielem. Dowiedz się, jakie są objawy salmonellozy. W jaki sposób dochodzi do zakażenia? Jak można temu zapobiec?

Salmonella — jak może dojść do zakażenia?

Infekcje przewodu pokarmowego patogenami bakteryjnymi, takimi jak Salmonella, są dodatnio skorelowane z temperaturą otoczenia. Prawdopodobieństwo zakażenia wzrasta szczególnie w miesiącach letnich, gdy wysoka temperatura sprzyja ich namnażaniu się. Ryzyko zachorowania jest wyższe w krajach o złych warunkach sanitarnych.

Przyczyną zakażenia może być:

  • picie zanieczyszczonej wody. Wchłanianie płynu zanieczyszczonego niektórymi gatunkami bakterii Salmonella może spowodować zatrucie pokarmowe;
  • jedzenie skażonej żywności. Zakażenie Salmonellą jest zwykle spowodowane spożywaniem surowego lub niedogotowanego mięsa. Często zakażonych żywności obejmują surowe mięso, drób i owoce morza, surowe jaja, owoce i warzywa;
  • dotykanie zakażonych przedmiotów w najbliższym otoczeniu. Niewłaściwa higiena rak lub jej pomijanie sprzyja roznoszeniu drobnoustrojów;
  • dotykanie zainfekowanych zwierząt. Styczność z ptactwem i gadami jest najbardziej niebezpieczna.

Salmonella — jakie są objawy zakażenia? Jak długo może ono potrwać?

Zakażenie salmonellą może objawiać się również:

  • biegunką,
  • skurczami żołądka
  • gorączką,
  • nudnościami,
  • wymiotami,
  • dreszczami,
  • bólem głowy,
  • bólem mięśni,
  • obecnością krwi w stolcu.
Okres inkubacji, czyli czas między zarażeniem a wystąpieniem objawów, trwa od 6 do 72 godzin. Większość osób wraca do zdrowia w ciągu kilku dni, ale bakterie mogą pozostać w organizmie dłużej i nawet jeśli nie występują objawy, nadal można infekować inne osoby. Za nosiciela uznaje się każdą osobę, u której stwierdza się obecność Salmonella w kale przy braku objawów choroby.

Polecane dla Ciebie

Salmonellowe zatrucie pokarmowe — powikłania

Salmonella potrafią przetrwać przejście przez barierę kwasu żołądkowego, są zdolne do inwazji błony śluzowej jelita cienkiego i grubego, co stymuluje uwalnianie cytokin prozapalnych. Ostra reakcja zapalna może prowadzić do jej owrzodzenia. Jest to tzw. jelitowa postać salmonellozy. 

Czasami mogą rozwinąć się powikłania, które mogą zagrażać życiu, jeśli infekcja rozprzestrzenia się poza jelita. Szczepy Salmonelli mogą powodować zakażenia moczu, krwi (bakteriemii), kości, stawów, płynu mózgowo-rdzeniowego i mózgu, co może być poważne w skutkach. U niektórych osób, po ustaniu infekcji bakteryjnej, może rozwinąć się reaktywne zapalenie stawów (RZS), któremu może towarzyszyć także podrażnienie oczu i ból podczas oddawania moczu.

Salmonella — kto jest najbardziej narażony na zakażenie?

  • niemowlęta i dzieci w wieku poniżej 5 lat,
  • dorośli z osłabionym układem odpornościowym (np. chorzy na AIDS, malarię) lub będących w trakcie leczenie onkologicznego,
  • osoby przyjmujące niektóre farmaceutyki, np. blokery kwasu żołądkowego, środki immunosupresyjne, leki przeciw odrzuceniu podjęte po przeszczepach narządów.

Salmonella — leczenie zakażenia

Przede wszystkim stosuje się leczenie objawowe, probiotyki i leki przeciwbiegunkowe. Ponieważ infekcja może prowadzić do odwodnienia, wyrównuje się zaburzenia wodno-elektrolitowe, podając płyny nawadniające i dożylne kroplówki. Jeżeli deficyt jest poważny, pacjent musi zostać hospitalizowany.

Zazwyczaj antybiotyki nie są zalecane w przypadkach zakażenia szczepami Salmonelli, ponieważ mogą przedłużyć stan nosicielstwa. Oporność na podstawowe antybiotyki wzrasta ogólnie wśród bakterii. Także różne szczepy Salmonella stają się bardziej oporne na środki przeciwdrobnoustrojowe, co stwarza poważny problem i ogranicza możliwości leczenia osób z ciężkimi infekcjami. Jednym ze sposobów spowolnienia postępu tego zjawiska jest rozważne korzystanie z antybiotyków i stosowanie ich zgodnie z zaleceniami lekarza, gdy są one niezbędne.

Salmonella — profilaktyka

  1. Pamiętaj o dokładnym myciu rąk (po wizycie w toalecie, po zmianie dziecku pieluszki, przed przygotowaniem posiłku), aby zapobiec przenoszeniu bakterii.  
  2. Separuj surowe pokarmy. Używaj oddzielnych przyborów kuchennych do produktów surowych i gotowanych. Nigdy nie umieszczaj posiłku na nieumytym talerzu, na którym wcześniej znajdowało się surowe mięso. 
  3. Mięso, drób, owoce morza przechowuj w lodówce, z dala od pozostałych produktów spożywczych.
  4. Nie spożywaj surowego lub niepasteryzowanego mleka ani innych produktów mlecznych.
  5. Unikaj jedzenia surowych jaj.
  1. Salmonella, „cdc.gov” [online], https://www.cdc.gov/salmonella/general/index.html, [dostęp:] 19.07.2021.
  2. Salmonella infection, „mayoclinic.org” [online], https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/salmonella/symptoms-causes/syc-20355329, [dostęp:] 19.07.2021.
  3. Salmonella infection, „hopkinsmedicine.org” [online], https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/salmonella-infections, [dostęp:] 19.07.2021.
  4. Salmonella infection - including symptoms, treatment and prevention, “sahealth.sa.gov.au” [online], https://www.sahealth.sa.gov.au/wps/wcm/connect/Public+Content/SA+Health+Internet/Conditions/Infectious+Diseases/Salmonella+infection/Salmonella+Infection+-+Including+Symptoms+Treatment+And+Prevention, [dostęp:] 19.07.2021.
  5. A. Erickson, Salmonella Food Poisoning, „healthline.com” [online], https://www.healthline.com/health/salmonella-enterocolitis, [dostęp:] 19.07.2021.
  6. L. Akil, H. A. Ahmad, R. S. Reddy, Effects of climate change on Salmonella infections, „Foodborne Pathogens and Disease”, nr 11 (12) 2014, s. 974-80, [online] doi: 10.1089/fpd.2014.1802, [dostęp:] 19.07.2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jet lag – czym jest? Czy każdy ma jet lag?

    Dobrze znaną podróżnikom i obieżyświatom konsekwencją nagłej zmiany strefy czasowej jest wystąpienie tzw. zespołu długu czasowego, czyli jet lagu. Planując więc daleką podróż, warto również zaplanować czas na adaptację organizmu do zmienionych godzin snu i czuwania.

  • Choroba Sanfilippo – objawy, przyczyny, leczenie

    Choroba Sanfilippo to bardzo rzadka choroba genetyczna, określana jako mukopolisacharydoza typu 3 (MPS III). Nazwa choroby pochodzi od nazwiska lekarza, który w 1963 roku po raz pierwszy opisał ten typ mukopolisacharydozy – dr. Sylvestra Sanfilippo.

  • Choroba Wilsona – objawy, leczenie i przewidywana długość życia

    Choroba Wilsona to schorzenie prowadzące do nadmiernego gromadzenia się miedzi w organizmie. Przyczyną jest mutacja genetyczna, wskutek której dochodzi do defektu białka odpowiadającego za transport miedzi w organizmie. W konsekwencji miedź nie jest wydalana z organizmu, tylko gromadzi się w narządach, prowadząc do ich uszkodzenia.

  • Chłoniak Burkitta – objawy, przyczyny i rokowanie

    Przyczyną chłoniaka jest niekontrolowany rozrost puli limfocytów, a głównym skutkiem ubocznym – upośledzenie układu immunologicznego ze względu na utratę funkcji zmienionych komórek. Najczęstszą przyczyną zgonu wśród pacjentów cierpiących na nowotwory krwi są pozornie niegroźne infekcje – i właśnie tak zabija chłoniak Burkitta.

  • Odmrożenia – stopnie i objawy. Co robić i jak zabezpieczyć skórę przed zimnem?

    Odmrożenie z zimna to stan skóry, w którym jej warstwa ochronna została uszkodzona przez działanie niskich temperatur. Może to prowadzić do bolesności, pieczenia, zaczerwienienia i obrzęku, a w ciężkich przypadkach nawet do amputacji kończyn lub ich fragmentów. W celu uniknięcia odmrożenia należy zachować ostrożność podczas długotrwałego przebywania na mrozie, chronić skórę odpowiednim ubraniem czy stosować kremy i maści ochronne.

  • Sprue tropikalna (psyloza) – przyczyny i objawy choroby przypominającej celiakię

    Sprue tropikalna jest chorobą zakaźną, która występuje głównie w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Objawia się nieprawidłowym trawieniem i wchłanianiem składników pokarmowych, co prowadzi do poważnych niedoborów składników odżywczych, głównie witaminy B12 i kwasu foliowego, a także do anemii. Leczenie sprue tropikalnej jest uzależnione od przyczyny i może wymagać antybiotyków, leków przeciwpasożytniczych i suplementów diety.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij