Jakie choroby mogą wywołać bakterie Salmonella? W jaki sposób dochodzi do zakażenia?
Salmonella to rodzaj bakterii gram-ujemnych, należących do rodziny Enterobacteriaceae, które żyją w jelitach ludzi i zwierząt. Są najczęstszą przyczyną biegunek, ale też wielu innych dotkliwych dolegliwości. Głównym źródłem infekcji jest skażona wydalinami żywność i woda, ale można zarazić się nimi też przez bezpośredni kontakt z nosicielem. Dowiedz się, jakie są objawy salmonellozy. W jaki sposób dochodzi do zakażenia? Jak można temu zapobiec?
Salmonella — jak może dojść do zakażenia?
Infekcje przewodu pokarmowego patogenami bakteryjnymi, takimi jak Salmonella, są dodatnio skorelowane z temperaturą otoczenia. Prawdopodobieństwo zakażenia wzrasta szczególnie w miesiącach letnich, gdy wysoka temperatura sprzyja ich namnażaniu się. Ryzyko zachorowania jest wyższe w krajach o złych warunkach sanitarnych.
Przyczyną zakażenia może być:
- picie zanieczyszczonej wody. Wchłanianie płynu zanieczyszczonego niektórymi gatunkami bakterii Salmonella może spowodować zatrucie pokarmowe;
- jedzenie skażonej żywności. Zakażenie Salmonellą jest zwykle spowodowane spożywaniem surowego lub niedogotowanego mięsa. Często zakażonych żywności obejmują surowe mięso, drób i owoce morza, surowe jaja, owoce i warzywa;
- dotykanie zakażonych przedmiotów w najbliższym otoczeniu. Niewłaściwa higiena rak lub jej pomijanie sprzyja roznoszeniu drobnoustrojów;
- dotykanie zainfekowanych zwierząt. Styczność z ptactwem i gadami jest najbardziej niebezpieczna.
Salmonella — jakie są objawy zakażenia? Jak długo może ono potrwać?
Zakażenie salmonellą może objawiać się również:
- biegunką,
- skurczami żołądka
- gorączką,
- nudnościami,
- wymiotami,
- dreszczami,
- bólem głowy,
- bólem mięśni,
- obecnością krwi w stolcu.
Salmonellowe zatrucie pokarmowe — powikłania
Salmonella potrafią przetrwać przejście przez barierę kwasu żołądkowego, są zdolne do inwazji błony śluzowej jelita cienkiego i grubego, co stymuluje uwalnianie cytokin prozapalnych. Ostra reakcja zapalna może prowadzić do jej owrzodzenia. Jest to tzw. jelitowa postać salmonellozy.
Salmonella — kto jest najbardziej narażony na zakażenie?
- niemowlęta i dzieci w wieku poniżej 5 lat,
- dorośli z osłabionym układem odpornościowym (np. chorzy na AIDS, malarię) lub będących w trakcie leczenie onkologicznego,
- osoby przyjmujące niektóre farmaceutyki, np. blokery kwasu żołądkowego, środki immunosupresyjne, leki przeciw odrzuceniu podjęte po przeszczepach narządów.
Salmonella — leczenie zakażenia
Przede wszystkim stosuje się leczenie objawowe, probiotyki i leki przeciwbiegunkowe. Ponieważ infekcja może prowadzić do odwodnienia, wyrównuje się zaburzenia wodno-elektrolitowe, podając płyny nawadniające i dożylne kroplówki. Jeżeli deficyt jest poważny, pacjent musi zostać hospitalizowany.
Zazwyczaj antybiotyki nie są zalecane w przypadkach zakażenia szczepami Salmonelli, ponieważ mogą przedłużyć stan nosicielstwa. Oporność na podstawowe antybiotyki wzrasta ogólnie wśród bakterii. Także różne szczepy Salmonella stają się bardziej oporne na środki przeciwdrobnoustrojowe, co stwarza poważny problem i ogranicza możliwości leczenia osób z ciężkimi infekcjami. Jednym ze sposobów spowolnienia postępu tego zjawiska jest rozważne korzystanie z antybiotyków i stosowanie ich zgodnie z zaleceniami lekarza, gdy są one niezbędne.
Salmonella — profilaktyka
- Pamiętaj o dokładnym myciu rąk (po wizycie w toalecie, po zmianie dziecku pieluszki, przed przygotowaniem posiłku), aby zapobiec przenoszeniu bakterii.
- Separuj surowe pokarmy. Używaj oddzielnych przyborów kuchennych do produktów surowych i gotowanych. Nigdy nie umieszczaj posiłku na nieumytym talerzu, na którym wcześniej znajdowało się surowe mięso.
- Mięso, drób, owoce morza przechowuj w lodówce, z dala od pozostałych produktów spożywczych.
- Nie spożywaj surowego lub niepasteryzowanego mleka ani innych produktów mlecznych.
- Unikaj jedzenia surowych jaj.