Jakie choroby mogą wywołać bakterie Salmonella? W jaki sposób dochodzi do zakażenia?
Justyna Piekara

Jakie choroby mogą wywołać bakterie Salmonella? W jaki sposób dochodzi do zakażenia?

Salmonella to rodzaj bakterii gram-ujemnych, należących do rodziny Enterobacteriaceae, które żyją w jelitach ludzi i zwierząt. Są najczęstszą przyczyną biegunek, ale też wielu innych dotkliwych dolegliwości. Głównym źródłem infekcji jest skażona wydalinami żywność i woda, ale można zarazić się nimi też przez bezpośredni kontakt z nosicielem. Dowiedz się, jakie są objawy salmonellozy. W jaki sposób dochodzi do zakażenia? Jak można temu zapobiec?

Salmonella — jak może dojść do zakażenia?

Infekcje przewodu pokarmowego patogenami bakteryjnymi, takimi jak Salmonella, są dodatnio skorelowane z temperaturą otoczenia. Prawdopodobieństwo zakażenia wzrasta szczególnie w miesiącach letnich, gdy wysoka temperatura sprzyja ich namnażaniu się. Ryzyko zachorowania jest wyższe w krajach o złych warunkach sanitarnych.

Przyczyną zakażenia może być:

  • picie zanieczyszczonej wody. Wchłanianie płynu zanieczyszczonego niektórymi gatunkami bakterii Salmonella może spowodować zatrucie pokarmowe;
  • jedzenie skażonej żywności. Zakażenie Salmonellą jest zwykle spowodowane spożywaniem surowego lub niedogotowanego mięsa. Często zakażonych żywności obejmują surowe mięso, drób i owoce morza, surowe jaja, owoce i warzywa;
  • dotykanie zakażonych przedmiotów w najbliższym otoczeniu. Niewłaściwa higiena rak lub jej pomijanie sprzyja roznoszeniu drobnoustrojów;
  • dotykanie zainfekowanych zwierząt. Styczność z ptactwem i gadami jest najbardziej niebezpieczna.

Salmonella — jakie są objawy zakażenia? Jak długo może ono potrwać?

Zakażenie salmonellą może objawiać się również:

  • biegunką,
  • skurczami żołądka
  • gorączką,
  • nudnościami,
  • wymiotami,
  • dreszczami,
  • bólem głowy,
  • bólem mięśni,
  • obecnością krwi w stolcu.
Okres inkubacji, czyli czas między zarażeniem a wystąpieniem objawów, trwa od 6 do 72 godzin. Większość osób wraca do zdrowia w ciągu kilku dni, ale bakterie mogą pozostać w organizmie dłużej i nawet jeśli nie występują objawy, nadal można infekować inne osoby. Za nosiciela uznaje się każdą osobę, u której stwierdza się obecność Salmonella w kale przy braku objawów choroby.

Powiązane produkty

Salmonellowe zatrucie pokarmowe — powikłania

Salmonella potrafią przetrwać przejście przez barierę kwasu żołądkowego, są zdolne do inwazji błony śluzowej jelita cienkiego i grubego, co stymuluje uwalnianie cytokin prozapalnych. Ostra reakcja zapalna może prowadzić do jej owrzodzenia. Jest to tzw. jelitowa postać salmonellozy. 

Czasami mogą rozwinąć się powikłania, które mogą zagrażać życiu, jeśli infekcja rozprzestrzenia się poza jelita. Szczepy Salmonelli mogą powodować zakażenia moczu, krwi (bakteriemii), kości, stawów, płynu mózgowo-rdzeniowego i mózgu, co może być poważne w skutkach. U niektórych osób, po ustaniu infekcji bakteryjnej, może rozwinąć się reaktywne zapalenie stawów (RZS), któremu może towarzyszyć także podrażnienie oczu i ból podczas oddawania moczu.

Salmonella — kto jest najbardziej narażony na zakażenie?

  • niemowlęta i dzieci w wieku poniżej 5 lat,
  • dorośli z osłabionym układem odpornościowym (np. chorzy na AIDS, malarię) lub będących w trakcie leczenie onkologicznego,
  • osoby przyjmujące niektóre farmaceutyki, np. blokery kwasu żołądkowego, środki immunosupresyjne, leki przeciw odrzuceniu podjęte po przeszczepach narządów.

Salmonella — leczenie zakażenia

Przede wszystkim stosuje się leczenie objawowe, probiotyki i leki przeciwbiegunkowe. Ponieważ infekcja może prowadzić do odwodnienia, wyrównuje się zaburzenia wodno-elektrolitowe, podając płyny nawadniające i dożylne kroplówki. Jeżeli deficyt jest poważny, pacjent musi zostać hospitalizowany.

Zazwyczaj antybiotyki nie są zalecane w przypadkach zakażenia szczepami Salmonelli, ponieważ mogą przedłużyć stan nosicielstwa. Oporność na podstawowe antybiotyki wzrasta ogólnie wśród bakterii. Także różne szczepy Salmonella stają się bardziej oporne na środki przeciwdrobnoustrojowe, co stwarza poważny problem i ogranicza możliwości leczenia osób z ciężkimi infekcjami. Jednym ze sposobów spowolnienia postępu tego zjawiska jest rozważne korzystanie z antybiotyków i stosowanie ich zgodnie z zaleceniami lekarza, gdy są one niezbędne.

Salmonella — profilaktyka

  1. Pamiętaj o dokładnym myciu rąk (po wizycie w toalecie, po zmianie dziecku pieluszki, przed przygotowaniem posiłku), aby zapobiec przenoszeniu bakterii.  
  2. Separuj surowe pokarmy. Używaj oddzielnych przyborów kuchennych do produktów surowych i gotowanych. Nigdy nie umieszczaj posiłku na nieumytym talerzu, na którym wcześniej znajdowało się surowe mięso. 
  3. Mięso, drób, owoce morza przechowuj w lodówce, z dala od pozostałych produktów spożywczych.
  4. Nie spożywaj surowego lub niepasteryzowanego mleka ani innych produktów mlecznych.
  5. Unikaj jedzenia surowych jaj.
  1. Salmonella, „cdc.gov” [online], https://www.cdc.gov/salmonella/general/index.html, [dostęp:] 19.07.2021.
  2. Salmonella infection, „mayoclinic.org” [online], https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/salmonella/symptoms-causes/syc-20355329, [dostęp:] 19.07.2021.
  3. Salmonella infection, „hopkinsmedicine.org” [online], https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/salmonella-infections, [dostęp:] 19.07.2021.
  4. Salmonella infection - including symptoms, treatment and prevention, “sahealth.sa.gov.au” [online], https://www.sahealth.sa.gov.au/wps/wcm/connect/Public+Content/SA+Health+Internet/Conditions/Infectious+Diseases/Salmonella+infection/Salmonella+Infection+-+Including+Symptoms+Treatment+And+Prevention, [dostęp:] 19.07.2021.
  5. A. Erickson, Salmonella Food Poisoning, „healthline.com” [online], https://www.healthline.com/health/salmonella-enterocolitis, [dostęp:] 19.07.2021.
  6. L. Akil, H. A. Ahmad, R. S. Reddy, Effects of climate change on Salmonella infections, „Foodborne Pathogens and Disease”, nr 11 (12) 2014, s. 974-80, [online] doi: 10.1089/fpd.2014.1802, [dostęp:] 19.07.2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – przyczyny, objawy, leczenie, żywienie przy WZJG

    Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG, colitis ulcerosa) jest rozlanym nieswoistym zapaleniem błony śluzowej odbytnicy lub odbytnicy i okrężnicy, prowadzącym w niektórych przypadkach do powstania owrzodzeń. Należy do grupy nieswoistych zapaleń jelit o niewyjaśnionej etiologii. Jak rozpoznać wrzodziejące zapalenie jelita grubego?

  • Łuszczyca paznokci – przyczyny, objawy, leczenie

    Łuszczyca jest przewlekłą zapalną chorobą skóry, przebiegającą z okresami remisji i zaostrzeń, na którą w Polsce choruje prawie milion osób. Choroba najczęściej występuje u rasy białej i w umiarkowanej strefie klimatycznej. Pierwsze objawy łuszczycy mogą wystąpić w dowolnym wieku, jednak zwykle pojawiają się we wczesnym okresie dorosłego życia lub później, około 50–60 roku życia. Łuszczyca charakteryzuje się występowaniem zmian chorobowych zarówno na skórze gładkiej, jak i na owłosionej skórze głowy, a także zmianami w obrębie płytek paznokciowych dłoni i stóp. W cięższych postaciach łuszczyca może również zająć stawy. Zmianom paznokciowym z reguły towarzyszą zmiany w obrębie skóry, chociaż zdarza się, że zmiany chorobowe obejmujące aparat paznokciowy wyprzedzają pojawienie się zmian skórnych nawet o dziesiątki lat.

  • Cytomegalia (CMV) – co to za choroba? Jakie są objawy?

    Cytomegalia jest chorobą wirusową, która wywoływana jest przez wirusa o nazwie Cytomegalovirus hominis, w skrócie CMV. Zakażenie wirusem cytomegalii jest bardzo szeroko rozpowszechnione, natomiast zdecydowana większość infekcji (ponad 99%) przebiega bezobjawowo i pacjent przez przypadek dowiaduje się, że w przeszłości przebył takie zakażenie. Jednak u płodów i noworodków ze względu na niedojrzałość układu odpornościowego, jak również u osób z wrodzonymi lub nabytymi zaburzeniami odpowiedzi immunologicznej, cytomegalia może przebiegać w sposób ostry, a obraz choroby może być bardzo różny.

  • Zakrzepica – przyczyny, objawy, profilaktyka zakrzepowego zapalenia żył powierzchniowych i głębokich

    Zakrzepica (zakrzepowe zapalenie żył) polega na powstaniu w naczyniu żylnym zakrzepu w wyniku zaburzonego przepływu krwi. Nieleczona prowadzi do groźnych powikłań, m.in. do zatorowości płucnej. Wyróżnia się zapalenie żył głębokich i powierzchniowych. Jakie objawy daje zakrzepica i w jaki sposób się ją leczy? Czy istnieją sposoby na to, by jej zapobiec?

  • Nadżerka szyjki macicy (ektopia) – przyczyny, objawy, metody leczenia

    Termin „nadżerka szyjki macicy” oznacza ubytek błony śluzowej. Często jest on nieprawidłowo stosowany na określenie ektopii, która jest zupełnie innym schorzeniem. Rzekoma nadżerka szyjki macicy (tak brzmi inna nazwa ektopii) to zastępowanie nabłonka płaskiego, który fizjologicznie pokrywa tarczę szyjki macicy, nabłonkiem gruczołowym. Zazwyczaj nie daje ona żadnych objawów, a kobieta dowiaduje się o jej istnieniu podczas rutynowego badania ginekologicznego. Kiedy ektopia wymaga szerszej diagnostyki i leczenia? Jakie metody usunięcia „nadżerki” szyjki macicy stosuje się najczęściej?

  • Gastrolog – czym się zajmuje? Jakie choroby leczy?

    Lekarz gastroenterolog jest specjalistą w zakresie chorób układu pokarmowego. Gastrolog diagnozuje i leczy pacjentów z problemami gastrycznymi. Jakimi konkretnie dolegliwościami się zajmuje? Kiedy warto się do niego udać? Czy do gastrologa jest potrzebne skierowanie? Odpowiadamy.

  • Atak paniki – jak wygląda? Co robić, gdy się pojawia?

    Ataki paniki są jednymi z najczęściej występujących zaburzeń lękowych, tuż po zespole lęku uogólnionego oraz fobii społecznej. Objawiają się nagłymi napadami silnego lęku, którym towarzyszą symptomy, takie jak: kołatanie serca, zawroty głowy, duszności, nadmierne pocenie się czy strach przed śmiercią. Dowiedz się, w jaki sposób można sobie poradzić, gdy pojawia się atak paniki.

  • Czego nie można robić przy nadżerce szyjki macicy ? Jak postępować po jej usunięciu?

    Nadżerka szyjki macicy jest rozpoznaniem, które może usłyszeć wiele kobiet w gabinecie ginekologicznym. Warto podkreślić jednak, że określenie „nadżerka” używane jest najczęściej w nieprawidłowy i potoczny sposób. Czym jest nadżerka oraz jak postępować po zabiegu jej usunięcia?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij