Olejek lawendowy — właściwości i zastosowanie - portal DOZ.pl
Olejek lawendowy — właściwości i zastosowanie
Katarzyna Chlebicz

Olejek lawendowy — właściwości i zastosowanie

Aromaterapia to metoda terapii, w której stosowane są naturalne olejki eteryczne pozyskiwane z różnych części roślin w procesie destylacji. Wprowadzane są do organizmu poprzez drogi oddechowe (inhalacje, wdychanie, wąchanie) lub przez skórę (kąpiele, kompresy, masaże). Rośliny, które stosowane są w terapii wielu schorzeń znajdują również swoje zastosowanie w kosmetologii.

Wykorzystywanie olejków w aromaterapii znane było już w starożytności. Na początku, roślin, które wydzielały zapach używano do obrzędów religijnych, z czasem zauważono, że rośliny te wykazują właściwości lecznice.

Olejek ze świeżych kwiatów

Olejek lawendowy to produkt naturalny, który otrzymuje się ze świeżych kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia). Lawenda wąskolistna posiada dużą ilość łodyg, które wznoszą się ku górze, łodyga rośliny ma barwę zieloną, a zakończona jest kwiatostanem w kolorze fioletowym. Lawenda występuje w krajach basenu Morza Śródziemnego – Hiszpanii czy Francji, ale także w Polsce. Olejek lawendowy ma słomkowo–żółtą barwę oraz charakterystyczną ziołowo–kwiatową woń. Olejek ten otrzymuje się, poddając destylacji zawiesinę rozwiniętych kwiatów ściętych wraz z częścią łodygi. Do produkcji olejku lawendowego wykorzystuje się różne odmiany lawendy, jednak najczęściej stosowana jest lawenda wąskolistna nazywana również lawendą lekarską (Lavandula officinalis). Skład olejku lawendowego w dużej mierze zależy od gatunku roślin, z których został wyprodukowany, miejsca ich występowania, okresu, w którym dokonano zbioru surowca, a także czasu destylacji z parą wodną. Składniki oleju lawendowego to: linalol, octan linalolu, lawendulol, ß-kariofilen, terpinen-4-olu, cyneol, ocymen, kamfora oraz substancje czynne: garbniki, kumaryny, fitosterole, flawonoidy oraz kwasy fenolowe.

Olejek lawendowy — właściwości

Olejek lawendowy posiada bardzo szerokie zastosowanie w aromaterapii. Jest jednym z nielicznych olejków, które można aplikować bezpośrednio na skórę.

Olejek lawendowy bezpośrednio wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, co za tym idzie zmniejsza spontaniczną aktywność ruchową, minimalizuje stany napięcia nerwowego, uczucie niepokoju oraz problemy z zasypianiem. Wykazano również działanie antydepresyjne, przeciwlękowe oraz uspakajające lawendy.

Wiele badań udowodniło, iż olejek lawendowy wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgrzybicze i przeciwpleśniowe oraz działanie odstraszające niektóre insekty.

Polecane dla Ciebie

Olejek lawendowy — zastosowanie

•    Stosowany w postaci okładów przyspiesza proces gojenia się ran, oparzeń oraz ukąszeń owadów, działa antyseptyczne i przeciwzapalne.
•    Olejku lawendowego można używać do kąpieli, co pozwoli zmniejszyć napięcie oraz nerwowość. Taka kąpiel zadziała uspokajająco i wyciszająco.
•    Olejek stosowany na skórę łagodzi ból oraz świąd. Działa łagodząco w przypadku zakażeń bakteriami ropotwórczymi. Dzięki dużej zawartości substancji czynnych w olejku lawendowym pozytywnie wpływa on na wygląd skóry, działa między innymi: odmładzająco, wygładzająco, antyseptycznie oraz dezynfekująco.
•    Olejku można używać do masażu ciała. Świetnie sprawdzi się w przypadku cellulitu, olejek powoduje rozszerzenie włosowatych naczyń krwionośnych i przekrwienie skóry. Przeciwdziała nadmiernemu gromadzeniu się płynów w organizmie.
•    Inhalowanie się olejkiem lawendowych sprawdzi się w takich dolegliwościach jak: nieżyt nosa czy zapalenie krtani.
•    Lawenda lekarska wykazuje działanie przeciwbólowe, dlatego polecana jest dla osób zmagających się z bólem głowy i migrenami. Roślina ta działa również przeciwskurczowo, stąd jej zastosowanie w przypadku problemów z trawieniem.
•    Napary z lawendy działają rozgrzewająco, dlatego sprawdzą się w momencie stanów gorączkowych.

Olejek lawendowy — jak stosować

Do relaksującej kąpieli:
•    wlej 10 kropli olejku do wanny wypełnionej wodą.
Spa w domowym zaciszu? Brzmi jak marzenie wielu z nas. Podczas kąpieli z dodatkiem olejku lawendowego na pewno poczujesz się jak w gabinecie odnowy biologicznej. Pamiętaj o tym, aby podczas tego rytuału zapewnić sobie odpowiedni nastrój. Zapal swoją ulubioną świecę, włącz relaksującą muzykę w tle i upewnij się, że nikt nie przerwie ci tej chwili odprężenia. Taka kąpiel zajmie ci trochę więcej czasu niż codzienna higiena, ale efekt jest tego wart.

Do masażu ciała:
•    użyj 2 krople olejku lawendowego na łyżkę olejku do masażu.
Masaż z dodatkiem olejku lawendowego nie tylko zapewni piękny, relaksujący zapach, ale również zagwarantuje poprawę kondycji skóry, szczególnie w przypadku cellulitu. Jest to idealne rozwiązanie dla osób zmęczonych i zestresowanych. Taki zabieg poprawi nie tylko nasz humor i samopoczucie, ale również zapewni najlepszą pielęgnację skórze.

Do aromatyzacji powietrza (nawilżacze, rozpylacze, kominki):
•    zastosuj 5 kropli na 1 litr wody.
Olejek lawendowy świetnie sprawdzi się jako mgiełka do rozpylenia na poduszkę przed snem. Taki trik ułatwi zaśnięcie, dodatkowo zapewni chwilę odprężenia i wyciszenia.

Olejek lawendowy – wskazania

Wskazania do stosowania aromaterapii olejkiem lawendowym to:
•    bóle głowy i migreny,
•    obrzęki,
•    otyłość,
•    stres,
•    uczucie zdenerwowania,
•    lęki,
•    nadpobudliwość,
•    zaburzenia układu krążenia,
•    nadciśnienie tętnicze,
•    problemy ze snem (bezsenność),
•    zaburzenia okresu menopauzy.

Przeciwwskazania do stosowania olejku lawendowego

Lawendy nie powinno się stosować u kobiet w ciąży oraz w czasie karmienia piersią. Olejek lawendowy stosowany w zbyt dużych ilościach może być neurotoksyczny. Lawenda lekarska może powodować reakcje alergiczne lub podrażnienia, dlatego przed zastosowaniem warto zapoznać się z jej działaniem.

Olejek lawendowy — naturalny sposób na odprężenie

Olejek lawendowy to najpopularniejszy olejek stosowany w aromaterapii. Jest to przyjemny i przede wszystkim naturalny sposób na odprężenie, a także na zwalczanie lub zmniejszanie niektórych dolegliwości bólowych. Olejek ma szerokie zastosowanie i działanie.

Warto podkreślić jak ogromne znaczenie w życiu człowieka mają zapachy. Mają one wpływ na nasze zachowanie, stan emocjonalny oraz zdrowie. Mogą one spowodować zmianę ciśnienia krwi, tempo oddechu i tętna, a także są w stanie regulować wydzielanie enzymów trawiennych. Zapachy mają również wpływ na kondycję psychofizyczną, a także jak w przypadku oleju lawendowego mogą wykazywać działanie odprężające, relaksujące, uspakajające. Dlatego warto zainteresować się tematem aromaterapii i czerpać z niej korzyści zarówno dla ciała jak i dla ducha.

Pamiętaj, aby olejek eteryczny dobrać odpowiednio do swoich potrzeb, tak, aby aromaterapia przyniosła oczekiwane efekty. Rodzajów olejków jest wiele, więc z łatwością każdy znajdzie coś dla siebie.
  1. Z. Zdrojewicz, K. Minczakowska, K. Klepacki, Rola aromaterapii w medycynie, „Family Medicine & Primary Care Review”, t. 16, nr. 4, s. 388-389.
  2. A. Klimowicz, J. Zielonka, M. Turek, i in., Substancje pochodzenia naturalnego stosowane w terapii cellulitu, „Postępy Fitoterapii”, 2, 2015, s. 100.
  3. H. Bojarowicz, A. Ziółkowska, J. Krysiński, Wyjątkowość zapachu, „Hygeia Public Health”, 51 (2), 2016, s. 154.
  4. M. Adaszyńska, M. Swarcewicz, A. Markowska-Szczupak, Porównanie składu chemicznego i aktywności przeciwdrobnoustrojowej olejku eterycznego otrzymanego z różnych krajowych odmian lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia L.), „Postępy Fitoterapii”, 2, 2013, s. 90-95.
  5. A. Hłobił, I. Piecuch, Aromaterapia jako wspomaganie w psychopedagogice, „Środkowo-Pomorskie Towarzystwo Naukowe Ochrony Środowiska Rocznik Ochrona Środowiska”, tom 12, 2010, s. 610-615.
  6. A. Radosz, S. Klasik-Ciszewska, K. Duda-Grychtoł, Kosmetyczne i lecznicze zastosowanie roślin ozdobnych, „Medycyna Rodzinna”, 21(1A), 2018, s. 66-67.
  7. J. A. Michalski, D. Zielińska, Przegląd olejków eterycznych pozyskiwanych z roślin z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae) i ich własności, „Polish Journal of Cosmetology”, 18(1), 2015, s. 18-22.
  8. J. Marwicka, K. Niemyska, S. Podraza, Terapeutyczne właściwości aromaterapii, „Kosmetologia Estetyczna”, t. 4, nr. 6, 2015, s. 525-530.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Tatuaż z henny dla dzieci i dorosłych – czy jest bezpieczny?

    Henna jest naturalnym barwnikiem pozyskiwanym z roślin, który wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym. Tatuaże z henny są popularną metodą tatuowania ciała, gdyż w przeciwieństwie do naturalnych tatuaży, znikają po kilku tygodniach bez pozostawienia śladu. Należy jednak pamiętać, że henna jest dość częstym alergenem, powodującym reakcje uczuleniowe na skórze.  

  • Niacynamid i jego właściwości – czym jest i na co pomoże?

    Niacynamid, znany również jako nikotynamid, to substancja będąca składową witaminy B3 (niacyny). Charakteryzuje się niezwykle szerokim spektrum działania. Czym jest dokładnie, jakie ma działanie i jak wykorzystać te właściwości dla swoich korzyści zdrowotnych? O tym piszemy poniżej. 

  • HIFU – zabieg krok po kroku. Czy da się zmniejszyć drugi podbródek w pół godziny?

    Medycyna estetyczna jest bardzo szybko rozwijającą się, wyjątkowo nowoczesną i coraz bardziej dostępną branżą z pogranicza fizjologii i kosmetologii. Służy m.in. do dbania o siebie, a tym samym poprawy samopoczucia. Z powodzeniem korzystają z niej zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Umożliwia szybsze osiągnięcie wyznaczonych celów sylwetkowych, poprawę wizerunku, pozbycie się kompleksów lub po prostu – poprawia jakość życia. W artykule podpowiemy, jak pozbyć się drugiego podbródka, jak ujędrnić skórę na piersiach po karmieniu i co zrobić, aby skóra na szyi lub brzuchu przestała być wiotka? Oznacza to, że przyjrzymy się jednej z bardziej popularnych metod wykorzystywanych w medycynie estetycznej – HIFU.

  • Kwas pirogronowy – charakterystyka, właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo

    Kwas pirogronowy to składnik, który będzie pomocny w walce z zaskórnikami, łojotokiem i trądzikiem. Jakie ma właściwości i jak działa na skórę? Co warto wiedzieć przy wyborze kosmetyków z kwasem pirogronowym? Odpowiadamy.

  • Wolne rodniki – jak wpływają na skórę? Co robić, by uchronić naskórek przed stresem oksydacyjnym?

    Wolne rodniki są jedną z głównych przyczyn starzenia się organizmu i skóry. Gdy jest ich za dużo, a nasz organizm nie może sobie z nimi poradzić, prowadzą nie tylko do powstawania zmarszczek, ale również przebarwień i mogą być jedną z przyczyn suchej skóry. Co robić, aby tego uniknąć? Jakich efektów możemy się spodziewać, używając kosmetyków z antyoksydantami? Odpowiadamy.

  • Antyoksydanty w kosmetykach i terapiach anti age – rodzaje, efekty, stosowanie, wskazówki przy wyborze

    Antyoksydanty wykorzystywane w kosmetykach i terapiach anti age mają za zadanie zredukować uszkodzenia, jakie wywołały w naskórku wolne rodniki. Przywracają zdolność skóry do regeneracji i pełnienia jej funkcji. Na co zwracać uwagę przy wyborze kosmetyków z antyoksydantami? Jak je poprawnie stosować? Sprawdzamy!

  • Cera naczynkowa – pielęgnacja, kosmetyki, domowe sposoby

    Widoczne naczynka na twarzy to nie tylko problem natury estetycznej, to przede wszystkim znak, że nasze naczynia krwionośne są osłabione. Kruche naczynka włosowate nie wytrzymują ciśnienia krwi, zaczynają pękać, pozostawiając na skórze trwałe ślady, które potocznie nazywane pajączkami. Jak dbać o cerę naczynkową, z jakich zabiegów skorzystać i które kosmetyki wybrać?

  • Co stosować na pękające pięty? Skarpetki złuszczające, kremy, peelingi, domowe sposoby

    Nadmierne rogowacenie oraz pęknięcia stóp to przypadłości, które są ściśle związane z suchością skóry, a która może wynikać z uwarunkowań genetycznych, niemniej zazwyczaj wynika z niedoborów witaminy A, picia małej ilości wody, niedoczynności układu krwionośnego czy zaburzeń metabolicznych lub hormonalnych. Jak radzić sobie z problemem pękających stóp, czy stosowanie tarek i pumeksów to na pewno dobry pomysł i czy kobiety w ciąży mogą stosować skarpetki złuszczające? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij