Cytryna - dlaczego warto ją polubić?
Katarzyna Redmerska

Cytryna - dlaczego warto ją polubić?

Cytryna - kwaśna, soczysta i aromatyczna, to najczęściej spożywany owoc cytrusowy na świecie. Jest znana i ceniona od bardzo dawna. Cytryna to m.in. bogate źródło witaminy C (kwas askorbinowy), która wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Ponadto dzięki obecności w swoim składzie rutyny, ten kwaśny owoc jednocześnie zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne.

Owoc cytryny, na który składa się - miąższ, sok oraz skórka, charakteryzuje się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. W miąższu znajdują się m.in. bioflawonoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne (likwidują wolne rodniki, których nadmiar uszkadza komórki oraz tkanki, przyśpieszając proces starzenia). Codzienne spożywanie soku poprawia stan skóry (wzmacnia syntezę kolagenu, przez co nadaje jej odporność i przyśpiesza regenerację). Sok z cytryny jest również świetny w usuwaniu przebarwień na skórze, będących skutkiem nadmiernego przebywania na słońcu, jak i pomaga w leczeniu opryszczki i trądziku. Skórka wykorzystywana jest m.in. w aromaterapii (otrzymane z niej olejki eteryczne, posiadają właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne).

Cytryna to także beta-karoten, witaminy z grupy B, witamina E, potas, magnez, sód i żelazo - wszystkie te składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Służą podtrzymaniu jego alkalicznej struktury - pomimo, że cytryna sama w sobie jest kwasowa (pH równe 3,5), to jej działanie jest silnie alkalizujące. Dzieje się tak przez wzgląd na obecność alkalicznego związku dwutlenku sodu, który wchodzi w interakcję z kwasami metabolicznymi organizmu, wywołując ustabilizowanie pH płynów ustrojowych organizmu na alkalicznym poziomie.

Warto korzystać z dobrodziejstw cytryny i włączyć ten owoc do swojej diety.

Cytryna - leczy i wspomaga

Cytryny mają zastosowanie przy licznych niedomaganiach. Działają zdrowotnie nie tylko na organy wewnętrzne, ale także na skórę, w tym łagodzą objawy wielu chorób.

Oto kilka ich leczniczych zastosowań:

  • Wątroba

Sok ze świeżej cytryny dodany do dużej szklanki wody (przygotowanej i ciepłej) to świetny sposób na detoksykację wątroby. Napój należy pić codziennie rano. Poprzez stymulację produkcji żółci, sok z cytryny wpływa na poprawę funkcjonowania wątroby.

  • Oczyszczanie jelit

Dzięki kwaśnemu smakowi, owoce te stają się zdolne do wzmożonej perystaltyki jelitowej. Skutkuje to zwiększoną wydajnością usuwania z organizmu produktów przemiany materii (sprzyja również regularności tego procesu).

  • Grypa i przeziębienie

Witamina C wraz z flawonoidami niszczy szkodliwe kwasy metaboliczne - usuwa owe toksyny z organizmu poprzez m.in. układ wydalniczy i pory skóry.

  • Choroby oczu

Obecna w owocach rutyna, wpływa korzystnie na narząd wzroku - łagodzi objawy dolegliwości (m.in. retinopatii cukrzycowej).

  • Kamienie nerkowe

Witamina C obecna w soku, pomaga rozpuszczać kamienie w nerkach, a także złogi wapnia. Ponadto rozpuszcza kamienie tworzące się w woreczku żółciowym.

  • Właściwości przeciwkwasowe

Terpeny z owoców wykazują działanie przeciwkwasowe w takich dolegliwościach jak m.in. niestrawność, zgaga, kwasowy refluks.

  • Cukrzyca

Cytryna obniża poziom zakwaszenia krwi i redukuje poziom kwasowej glukozy.

  • Nadciśnienie tętnicze

Spora ilość potasu jaka znajduje się w cytrynie, wpływa na ustabilizowanie ciśnienia. Pomaga również w utrzymaniu właściwej elastyczności naczyń krwionośnych, sprzyjając tym samym walce z miażdżycą oraz zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zawału i udaru.

  • Właściwości przeciwalergiczne

W owocach znajduje się związek chemiczny - hesperydyna. Łagodzi ona objawy alergiczne, redukując kwasowe toksyny wywołujące reakcje alergiczne.

  • Odchudzanie

Sok z cytryny hamuje łaknienie - zawiera dużo pektyn, korzystnych dla organizmu polisacharydów. Dodatkowe działania oczyszczające oraz antyoksydacyjne, to skuteczna broń w walce z tkanką tłuszczową.

Cytryna w kosmetyce

Cytryna jest doskonałym naturalnym kosmetykiem. Jej pielęgnacyjne właściwości można wykorzystać na wiele sposobów m.in.

  • Tonik przeciw nadmiernemu błyszczeniu

Sok z cytryny charakteryzuje się właściwościami redukującymi nadmierne wydzielanie się sebum. Jest skutecznym środkiem w walce z błyszczącą się cerą. Domowy tonik z cytryny ponadto m.in. rozjaśnia przebarwienia, łagodzi zmiany trądzikowe, przywraca elastyczność.

Przygotowanie:

Do szklanki z przygotowaną wodą wyciśnij sok z połówki cytryny (odstaw na kilka minut). Tonik przechowuj w lodówce nie dłużej niż 4 - 5 dni.

  • Środek do złuszczania ust

Kilka kropli soku z cytryny nałóż na usta przed snem i zmyj je z samego rana. Efektem będzie złuszczenie obumarłego naskórka i zlikwidowanie wysuszonej skóry.

  • Rozjaśniacz do włosów

Efekt lekko muśniętych promieniami słońca włosów, można uzyskać po zaaplikowaniu na nie soku z cytryny.

Przygotowanie:

Sok z jednej cytryny (około 2 łyżki) zmieszaj z 6 łyżkami przygotowanej wody i wetrzyj w suche włosy (mieszankę trzymaj nie mniej niż dwie godziny), po czym umyj włosy. Żeby było widać efekty, czynność należy powtarzać przez pewien czas.

Cytrynowa przyprawa

Cytryna ma zastosowanie nie tylko w medycynie i kosmetyce - owoc ten po soli i pieprzu jest jedną z najczęściej używanych w kuchni przypraw. Cytrynę nazywa się „katalizatorem smaku”, wszystko za sprawą pobudzania kubków smakowych, sprawiając tym samym, że smak potraw staje się bardziej intensywny.
Sok z cytryny dodaje się do m.in. ryb, owoców morza. Stosowany jest również do marynowania mięs.

Startą skórkę z cytryny można używać jako posypkę do kanapek, sałatek, deserów. Taka przyprawa nie tylko wzbogaci smak potraw, ale również wpłynie pozytywnie na zdrowie.

Pamiętaj! Wybieraj owoce ciężkie i ładnie wybarwione. Dojrzałe cytryny charakteryzują się delikatnym zapachem na końcach. Pofałdowania świadczą o tym, że owoc ma grubą skórę.    

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij