Jakich trunków lepiej unikać w noc sylwestrową?
Katarzyna Redmerska

Jakich trunków lepiej unikać w noc sylwestrową?

Przed nami Sylwester — impreza, podczas której wielu z nas sięgnie po alkohol. Decydując się na jego spożycie, należy zdawać sobie sprawę, że sięgamy równocześnie po puste kalorie, czyli takie, które nie dostarczają żadnych składników odżywczych. Pomimo że wiele drinków nie zawiera w sobie tłuszczy, alkohol sam w sobie jest źródłem energii. Pamiętajmy o tym, że wraz z drinkiem otrzymujemy mieszankę składników, do których zaliczają się: cukry, słód, syrop, sok, żółtka jajek, kakao — ich wartości kaloryczne sumują się z kaloriami zawartymi w alkoholu, i powstaje bomba kaloryczna. Jakich trunków zatem unikać w noc sylwestrową?

Po spożyciu nawet dużych ilości alkoholu, wciąż możemy mieć uczucie pustego żołądka. Dlaczego? Ponieważ przyjmowanie płynów (wyjątek to mleko oraz napoje mieszane o dużej ilości białka), nie wywołuje procesu produkcji hormonów, które wysyłają do mózgu sygnał o sytości. W efekcie alkohole, pomimo że należące do wyjątkowo kalorycznych, nie dają uczucia nasycenia. Pochodzące z alkoholu kalorie stanowią energię, której organizm nie jest w stanie zmagazynować — efektem jest proces spalania. Organizm najpierw przetwarza alkohol (odbierając go jako toksyny). Osiągalne zaś w tym samym czasie źródła energii (tłuszcz oraz węglowodany) zostają zamienione w tkankę zapasową (tłuszczową).

Jakich alkoholi i drinków lepiej unikać w noc sylwestrową?

  • Alkohole wysokoprocentowe

Wartość kaloryczna alkoholi mocnych (m.in. gin, whisky, rum, wódka) uwarunkowana jest ich mocą (procentowa zawartość alkoholu). Tak więc, im wyższa zawartość alkoholu w danym trunku, tym wyższa jest jego kaloryczność np. 100 gram czystej 40 procentowej wódki, to 230 kcal

  • Piwo

Napój alkoholowy uwielbiany zwłaszcza przez młode osoby. Niestety wyjątkowo kaloryczny i to bez względu na rodzaj. Butelka piwa ciemnego to 250 kcal, piwa jasnego zaś 230 kcal.

  • Czerwone słodkie wino

Mimo że uważane za zdrowe (przez wzgląd na obecność antyoksydantów), ma w sobie sporo kalorii. Jedna lampka takiego trunku to około 150 kcal.

  • Piña Colada

Ten lubiany przez płeć piękną drink, kryje w sobie aż 640 kcal.

  • Margarita

Jeden kieliszek tego meksykańskiego specjału to 740 kcal.

  • Long Island Iced Tea

Połączenie wódki, tequili, rumu, ginu, curacao, daje niezwykłą mieszankę 780 kcal!

Warto zrezygnować także z Blue Hawaiian oraz White Rusian — są to tzw. „tłuste drinki”. Wysoka kaloryczność oraz zawartość tłuszczu jest wynikiem użytej do ich wykonania pełnotłustej śmietany i tłustego oraz bardzo słodkiego likieru kawowego.

Warto wiedzieć, że im bardziej efektowna kolorystycznie i bogata w składniki mieszanka, tym większa pewność, że taki drink przekracza 200 kcal.

Należy unikać także likierów. Śmietankowe, czekoladowe, kawowe — potrafią mieć w sobie tyle kalorii co niejeden deser.

Powiązane produkty

Czym się kierować przy wyborze alkoholu?

  • Umiar

Dodaj do alkoholu kilka kostek lodu, w ten sposób wydłużysz czas picia. Decydując się na drinka, bądź koktajl — zamawiaj mniejsze porcje.

  • Patrz na barwę

Im jaśniejszy kolor alkoholu, tym mniej w nim kalorii. Wybieraj szampana, białe wino oraz czyste alkohole.

  • Unikaj gotowych mieszanek

Takie alkohole są produkowane na bazie syropów wzbogaconych cukrem.

  • Zwróć uwagę na skład drinków

Unikaj drinków jeżeli nie wiesz co wchodzi w ich skład. Przykładowo, tak popularna Margarita może mieć od 150 do nawet 1000 kcal!

  • Rób mieszanki z głową

Spora część alkoholi nie zawiera cukrów, węglowodanów, ani tłuszczy. Jednakże, gdy zmiksujesz owe alkohole z lodami, bananem, słodzonymi sokami — wyjdzie z tego nie lada kaloryczny drink! Tak więc, należy ostrożnie dobierać składniki. Postaw na takie dodatki jak naturalnie wyciskane soki, wodę gazowaną, sok z cytryny.

  • Jakość to podstawa

Należy wybierać alkohole dobrej jakości. Im lepszy alkohol, tym mniej zawiera szkodliwych dodatków, które mają na celu m.in. poprawę jego walorów smakowych.

Propozycje kilku napojów czyli…

Napoje alkoholowe o stosunkowo najmniejszej ilości alkoholu, kalorii oraz cukru, które można bez obaw o uszczerbek na swojej sylwetce, wybrać w noc sylwestrową.

  • Rum z colą bez cukru — około 100 kcal i zero gram cukru.
  • Wódka z wodą gazowaną i dodatkiem cytryny oraz listkiem mięty — 97 kcal i zero gram cukru.
  • Kieliszek wytrawnego wina (średniej wielkości) — 125 kcal i 1,5 g cukru.
  • Gin z tonikiem bez cukru — około 100 kcal i zero gram cukru.
Sprawdź, jakie są najskuteczniejsze środki na kaca na DOZ.pl

Naukowcy przekonują, że na etykietkach alkoholi powinny być informacje o ich kaloryczności.

*Dr Fiona Sim, szefowa brytyjskiego Royal Society for Public Heath, uważa, że alkohol przyczynia się do powstawania otyłości. Dlatego też wskazane jest, aby restauracyjne menu oraz etykiety na butelkach określały zawartość kalorii, jak i również podawały wartość energetyczną drinków.

Badanie przeprowadzone na grupie 2117 osób pokazało, że aż 80% respondentów nie zdawało sobie sprawy ile kalorii zawierają popularne drinki. Większość nie miała pojęcia, że alkohol dodaje się do ogólnej liczby spożytych kalorii.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij