8 przepisów na aromatyczną herbatę
Katarzyna Redmerska

8 przepisów na aromatyczną herbatę

Nie ma jak filiżanka mocnej, gorącej herbaty – aromatyczny zapach, charakterystyczny smak nie tylko poprawia nam nastrój, ale i świetnie rozgrzewa. W chłodne dni, gdy łatwo o przeziębienie i infekcję, dobrze jest wzbogacić herbatę różnymi „naturalnymi dodatkami” – oprócz niepowtarzalnego smaku dostarczą nam również m.in. witamin i substancji odżywczych, które wzmocnią nasz system odpornościowy.

Czym warto doprawić herbatę?

Przez wzgląd na właściwości zdrowotne, herbatę warto doprawić następującymi składnikami:

  • Pomarańcza – to bogactwo witamin m.in. C, A, B, B1, B12, P. Ponadto owoc zawiera terpeny (związki działające bakteriobójczo i antywirusowo).
  • Cytryna – zawiera witaminę C oraz flawonoidy, które uderzają w alkaliczne kwasy metaboliczne i pomagają usunąć z organizmu toksyny.
  • Czereśnie – skuteczne w przeziębieniu, wzmacniają system immunologiczny.
  • Jagody – dzięki obecności dużej ilości garbników, mają właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
  • Jeżyna, czarna porzeczka – działanie przeciwgorączkowe, rozgrzewające.
  • Imbir – bylina działająca jak aspiryna, skuteczna na infekcje górnych dróg oddechowych.
  • Anyż - przyprawa charakteryzująca się właściwościami leczniczymi w infekcjach i nieżytach górnych dróg oddechowych.
  • Cynamon – przyprawa o właściwościach antyzapalnych oraz wzmacniających odporność.
  • Goździki – zawierają eugenol, substancję powodującą zmniejszenie aktywności enzymów doprowadzających do stanów zapalnych. Ponadto eugenol ma również właściwości przeciwbólowe.
  • Rozmaryn – zioło to rozpuszczając śluz, skutecznie ogrzewa organizm.
  • Miód spadziowy – ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
  • Mód lipowy – właściwości antybiotyczne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
  • Miód wrzosowy – dobry w stanach zapalnych jamy ustnej.
  • Rum – przez dużą zawartość alkoholu ma działanie rozgrzewające i napotne.

Aromatyczne herbaty - przepisy

Sposobów na przyrządzenie zdrowotnej i rozgrzewającej herbaty jest bardzo wiele. To jakie znajdą się w niej dodatki, zależy tylko od naszych indywidualnych upodobań. Oto kilka smacznych przepisów, które warto spróbować (wszystkie są na kubek z jedną łyżeczką czarnej herbaty).

  1. Rozgrzewająca herbata z malinami. Szczególnie polecana podczas przeziębienia – zaparz czarną herbatę. Gdy trochę ostygnie, dodaj do niej plasterek imbiru, kilka malin (3-4), plaster pomarańczy (cytryny), odrobinę miodu (najlepiej lipowego), dwa goździki, szczyptę (kawałek laski) cynamonu.
  2. Herbaciany grzaniec. Po zaparzeniu herbaty dodaj do niej charakterystyczne dla grzańca przyprawy – szczyptę (kawałek laski) cynamonu, 3 goździki, gwiazdkę anyżu, szczyptę (kawałek laski) wanilii, szczyptę kardamonu. Ponadto trochę miodu spadziowego.
  3. Herbata korzenna. Do zaparzonej czarnej herbaty dodaj takie przyprawy jak goździk (2-3), szczypta cynamonu, kawałek laski wanilii, gwiazdkę anyżu. Ponadto plasterek pomarańczy, kilka wiśni (malin), łyżeczkę syropu wiśniowego (malinowego).
  4. Herbata rozmarynowa. Świetnie rozgrzewa. Wskazana zwłaszcza przed snem (pomaga w zasypianiu) – czarną herbatę zaparz razem z gałązką rozmarynu, czerwonym pieprzem (rozgniecionym). Dodaj plaster grejpfruta, plaster cytryny, odrobinę soku malinowego i kilka malin. Dodatkowo napój można wzbogacić niewielką ilością miodu (najlepiej spadziowego).
  5. Herbata z limonką. Polecana przede wszystkim zmarzluchom (pozostawia po wypiciu długotrwałe uczucie rozgrzania) – zaparz czarną herbatę z plasterkiem limonki i startym kawałkiem imbiru. Następnie dodaj odrobinę miodu (cukru) do smaku.
  6. Herbata cytrusowo-imbirowa z dodatkiem jagód. Niezastąpiona przy obniżonej odporności – do szklanki włóż dwa plasterki pomarańczy, jeden plasterek cytryny i jeden plasterek imbiru oraz kilka jagód. Następnie zalej składniki zaparzoną czarną herbatą, dodaj łyżeczkę miodu (cukru trzcinowego).
  7. Klasyczna herbata z imbirem. Zalecana w trakcie infekcji górnych dróg oddechowych – do zaparzonej czarnej herbaty dodaj dwa plasterki imbiru, dwie łyżeczki soku z cytryny oraz łyżeczkę miodu wrzosowego.
  8. Herbata z rumem (tzw. herbata z prądem) Skuteczny naturalny środek napotny – dwie wersje podania:

    - do zaparzonej mocnej, czarnej herbaty dodaj dwie łyżeczki soku z cytryny, szczyptę (odrobinę laski) cynamonu, mód (cukier) oraz kieliszek rumu. 
    - do zaparzonej, mocnej czarnej herbaty dodaj gruby plasterek cytryny. Następnie nasącz rumem kostkę cukru i dodaj do napoju.

Diabetycy miód bądź cukier, mogą zastąpić stewią (naturalną substancją słodzącą).

W przedstawionych propozycjach nie jest warunkiem stosowanie tylko czarnej herbaty – możemy wzbogacać dodatkami również herbatę białą, zieloną. W tym także herbaty na bazie ziół (m.in. herbata lipowa, która z miodem lipowym i plasterkiem cytryny łagodzi objawy kaszlu) oraz owocowe.

Owoce dodawane w wymienionych przepisach (m.in. maliny, jagody) mogą być mrożone, suszone lub pod postacią konfitur. Gdy nie przepadamy za całymi owocami w herbacie, można w zamian dodać sok z tych owoców.

Imbir przed podaniem do herbaty obierz ze skórki. Cytrusy kroimy ze skórką (przed podaniem owoce dokładnie myjemy).

W skórkach cytrusów znajduje się bogactwo dobroczynnych składników – przykładowo w skórce pomarańczy jest kilkadziesiąt rodzajów flawonidów oraz więcej błonnika i witamin niż w samym owocu. W skórce cytryny znajduje się 20 razy więcej witamin niż w soku z cytryny.

Cytrusy oraz miód dodawaj do herbaty dopiero po jej zaparzeniu – zmieszane z wrzącą herbatą tracą właściwości prozdrowotne. Mogę też być szkodliwe jak ma to miejsce w przypadku cytryny (herbata w trakcie zaparzania wytwarza chlorek glinu, który w połączeniu z sokiem z cytryny zamienia się w rozpuszczalny w wodzie cytrynian glinu – niekorzystny dla organizmu).

Kilka słów o herbatach owocowych

Warto wspomnieć o tzw. herbatach owocowych, które tak naprawdę herbatami nie są – z reguły nie posiadają w swoim składzie suszonych liści krzewu herbacianego, tylko susz owocowy lub kawałki owoców (kwiatów i roślin) i dodatek aromatyczny. Herbaty owocowe zawierają w sobie o wiele więcej witamin w porównaniu z czarną herbatą. Dostępne są w formie herbaty z jednego owocu (np. herbata malinowa), jak i w formie różnych mieszanek (np. malina + jeżyna).

Najbardziej popularne herbaty tego typu to:

  • malinowa (polecana w przeziębieniu, działa napotnie)
  • z dzikiej róży (wskazana zwłaszcza w stanach obniżonej odporności)
  • hibiskusowa (przeciwdziała infekcjom)
  • z kwiatu czarnego bzu (działa silnie napotnie. Stosowana w leczeniu grypy, kaszlu, nieżytach górnych dróg oddechowych)
Dobre i zdrowe herbaty owocowe mają w swoim składzie głównie susz z owoców bądź ich kawałki. Wybierając gotową mieszankę owocową, unikajmy tych, w których znajdują się tylko sztuczne substancje oraz aromaty.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Tłuszcze – charakterystyka, rola w organizmie, zapotrzebowanie i źródła

    Jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników diety. Przez lata albo nadto demonizowany i eliminowany z codziennego żywienia, albo włączany w ilościach ponad granice norm (diety wysokotłuszczowe). Tłuszcze – ile powinno być ich w naszej diecie? Które będą lepsze, zdrowe, a które niekoniecznie? Co, gdy jest ich w jadłospisie za mało?  

  • Węglowodany – rola, rodzaje, źródła, zapotrzebowanie. Jak wpływają na organizm?

    Stanowią podstawowe źródło energii. Pozwalają na podejmowanie codziennych czynności życiowych, udział w aktywności fizycznej oraz wpływają na nasze samopoczucie. Węglowodany – jaka jest ich rola w żywieniu człowieka? Czy diety niskowęglowodanowe są zdrowe? Czy unikając węglowodanów, można skutecznie i trwale schudnąć? 

  • Guma ksantanowa (E415) – właściwości i zastosowanie. Czy szkodzi zdrowiu?

    Guma ksantanowa jest ważną substancją dodatkową z grupy emulgatorów i środków zagęszczających, stosowaną w wielu gałęziach przemysłu. Czy powszechność jej użycia powinna nas niepokoić? Czym jest guma ksantanowa, jakie ma właściwości i czy jest dla nas szkodliwa? 

  • Pektyna (E440) – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić ją w domu?

    Pektyna to częsty gość w naszych kuchniach – zwłaszcza wtedy, gdy trwa sezon na przygotowywanie przetworów owocowych. Jest niezbędna do szybkiego nadania odpowiedniej konsystencji domowym konfiturom i dżemom. Czym jest pektyna, jakie ma właściwości i zastosowanie (również niekulinarne) i czy jest dla nas zdrowa? 

  • Adaptogeny – Rhodiola rosea – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania różańca górskiego

    Preparaty z rożeńca górskiego są polecane w okresie zwiększonej pracy umysłowej oraz wyższego narażenia na stres. Jego suplementacja jest wskazana także podczas przesilenia wiosennego, które często objawia się nadmierną sennością, zmianami depresyjnymi lub ogólną apatią. Rhodiola rosea jest bogata w związki, takie jak rozawina, rozaryna i solidorozyd, czyli substancje obniżające napięcie i korzystanie wpływające na pracę układu nerwowego. Które preparaty z adaptogenem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka różeńca górskiego i czy rhodiola rosea należy przyjmować na czczo? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?

    Guma arabska to substancja o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu: spotkamy ją zarówno w produktach spożywczych i w farmaceutykach, jak również w klejach i farbach. Czym jest i jakie ma właściwości? Czy jest dla nas zdrowa? A może jej obecność na liście dodatków do żywności powinna nas niepokoić? Poznajmy najciekawsze fakty. 

  • Adaptogeny – Żeń-szeń – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się stosować go jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń wpływa na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystanie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek, kapsułek czy płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?

    Fitoskładniki, czyli substancje aktywne biologicznie pochodzenia naturalnego, niezwykle często wykazują pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki. Zwracanie się ludzkości w stronę natury sprawia, że coraz więcej z nich staje się obiektem rzetelnych badań naukowych. Tym samym niejednokrotnie potwierdzone zostają przesłanki ich stosowania w ludowej medycynie. Co więcej, dokładne badania właściwości fitoskładników sprawiają, że stają się użyteczne w różnorodnych gałęziach przemysłu. Idealnym przykładem takiej substancji jest bromelaina. Pozyskiwana z ananasów, a stosowana między innymi w medycynie, kosmetyce, przemyśle spożywczym oraz tekstylnym. Jak działa i dlaczego jest tak wszechstronnie używana? Kiedy warto ją suplementować? Podpowiadamy! 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij