8 przepisów na aromatyczną herbatę
Czym warto doprawić herbatę?
Przez wzgląd na właściwości zdrowotne, herbatę warto doprawić następującymi składnikami:
- Pomarańcza – to bogactwo witamin m.in. C, A, B, B1, B12, P. Ponadto owoc zawiera terpeny (związki działające bakteriobójczo i antywirusowo).
- Cytryna – zawiera witaminę C oraz flawonoidy, które uderzają w alkaliczne kwasy metaboliczne i pomagają usunąć z organizmu toksyny.
- Czereśnie – skuteczne w przeziębieniu, wzmacniają system immunologiczny.
- Jagody – dzięki obecności dużej ilości garbników, mają właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
- Jeżyna, czarna porzeczka – działanie przeciwgorączkowe, rozgrzewające.
- Imbir – bylina działająca jak aspiryna, skuteczna na infekcje górnych dróg oddechowych.
- Anyż - przyprawa charakteryzująca się właściwościami leczniczymi w infekcjach i nieżytach górnych dróg oddechowych.
- Cynamon – przyprawa o właściwościach antyzapalnych oraz wzmacniających odporność.
- Goździki – zawierają eugenol, substancję powodującą zmniejszenie aktywności enzymów doprowadzających do stanów zapalnych. Ponadto eugenol ma również właściwości przeciwbólowe.
- Rozmaryn – zioło to rozpuszczając śluz, skutecznie ogrzewa organizm.
- Miód spadziowy – ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
- Mód lipowy – właściwości antybiotyczne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
- Miód wrzosowy – dobry w stanach zapalnych jamy ustnej.
- Rum – przez dużą zawartość alkoholu ma działanie rozgrzewające i napotne.
Aromatyczne herbaty - przepisy
Sposobów na przyrządzenie zdrowotnej i rozgrzewającej herbaty jest bardzo wiele. To jakie znajdą się w niej dodatki, zależy tylko od naszych indywidualnych upodobań. Oto kilka smacznych przepisów, które warto spróbować (wszystkie są na kubek z jedną łyżeczką czarnej herbaty).
- Rozgrzewająca herbata z malinami. Szczególnie polecana podczas przeziębienia – zaparz czarną herbatę. Gdy trochę ostygnie, dodaj do niej plasterek imbiru, kilka malin (3-4), plaster pomarańczy (cytryny), odrobinę miodu (najlepiej lipowego), dwa goździki, szczyptę (kawałek laski) cynamonu.
- Herbaciany grzaniec. Po zaparzeniu herbaty dodaj do niej charakterystyczne dla grzańca przyprawy – szczyptę (kawałek laski) cynamonu, 3 goździki, gwiazdkę anyżu, szczyptę (kawałek laski) wanilii, szczyptę kardamonu. Ponadto trochę miodu spadziowego.
- Herbata korzenna. Do zaparzonej czarnej herbaty dodaj takie przyprawy jak goździk (2-3), szczypta cynamonu, kawałek laski wanilii, gwiazdkę anyżu. Ponadto plasterek pomarańczy, kilka wiśni (malin), łyżeczkę syropu wiśniowego (malinowego).
- Herbata rozmarynowa. Świetnie rozgrzewa. Wskazana zwłaszcza przed snem (pomaga w zasypianiu) – czarną herbatę zaparz razem z gałązką rozmarynu, czerwonym pieprzem (rozgniecionym). Dodaj plaster grejpfruta, plaster cytryny, odrobinę soku malinowego i kilka malin. Dodatkowo napój można wzbogacić niewielką ilością miodu (najlepiej spadziowego).
- Herbata z limonką. Polecana przede wszystkim zmarzluchom (pozostawia po wypiciu długotrwałe uczucie rozgrzania) – zaparz czarną herbatę z plasterkiem limonki i startym kawałkiem imbiru. Następnie dodaj odrobinę miodu (cukru) do smaku.
- Herbata cytrusowo-imbirowa z dodatkiem jagód. Niezastąpiona przy obniżonej odporności – do szklanki włóż dwa plasterki pomarańczy, jeden plasterek cytryny i jeden plasterek imbiru oraz kilka jagód. Następnie zalej składniki zaparzoną czarną herbatą, dodaj łyżeczkę miodu (cukru trzcinowego).
- Klasyczna herbata z imbirem. Zalecana w trakcie infekcji górnych dróg oddechowych – do zaparzonej czarnej herbaty dodaj dwa plasterki imbiru, dwie łyżeczki soku z cytryny oraz łyżeczkę miodu wrzosowego.
- Herbata z rumem (tzw. herbata z prądem) Skuteczny naturalny środek napotny – dwie wersje podania:
- do zaparzonej mocnej, czarnej herbaty dodaj dwie łyżeczki soku z cytryny, szczyptę (odrobinę laski) cynamonu, mód (cukier) oraz kieliszek rumu.
- do zaparzonej, mocnej czarnej herbaty dodaj gruby plasterek cytryny. Następnie nasącz rumem kostkę cukru i dodaj do napoju.
W przedstawionych propozycjach nie jest warunkiem stosowanie tylko czarnej herbaty – możemy wzbogacać dodatkami również herbatę białą, zieloną. W tym także herbaty na bazie ziół (m.in. herbata lipowa, która z miodem lipowym i plasterkiem cytryny łagodzi objawy kaszlu) oraz owocowe.
Owoce dodawane w wymienionych przepisach (m.in. maliny, jagody) mogą być mrożone, suszone lub pod postacią konfitur. Gdy nie przepadamy za całymi owocami w herbacie, można w zamian dodać sok z tych owoców.
Imbir przed podaniem do herbaty obierz ze skórki. Cytrusy kroimy ze skórką (przed podaniem owoce dokładnie myjemy).
W skórkach cytrusów znajduje się bogactwo dobroczynnych składników – przykładowo w skórce pomarańczy jest kilkadziesiąt rodzajów flawonidów oraz więcej błonnika i witamin niż w samym owocu. W skórce cytryny znajduje się 20 razy więcej witamin niż w soku z cytryny.
Kilka słów o herbatach owocowych
Warto wspomnieć o tzw. herbatach owocowych, które tak naprawdę herbatami nie są – z reguły nie posiadają w swoim składzie suszonych liści krzewu herbacianego, tylko susz owocowy lub kawałki owoców (kwiatów i roślin) i dodatek aromatyczny. Herbaty owocowe zawierają w sobie o wiele więcej witamin w porównaniu z czarną herbatą. Dostępne są w formie herbaty z jednego owocu (np. herbata malinowa), jak i w formie różnych mieszanek (np. malina + jeżyna).
Najbardziej popularne herbaty tego typu to:
- malinowa (polecana w przeziębieniu, działa napotnie)
- z dzikiej róży (wskazana zwłaszcza w stanach obniżonej odporności)
- hibiskusowa (przeciwdziała infekcjom)
- z kwiatu czarnego bzu (działa silnie napotnie. Stosowana w leczeniu grypy, kaszlu, nieżytach górnych dróg oddechowych)