Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?
Joanna Orzeł

Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?

Fitoskładniki, czyli substancje aktywne biologicznie pochodzenia naturalnego, niezwykle często wykazują pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki. Zwracanie się ludzkości w stronę natury sprawia, że coraz więcej z nich staje się obiektem rzetelnych badań naukowych. Tym samym niejednokrotnie potwierdzone zostają przesłanki ich stosowania w ludowej medycynie. Co więcej, dokładne badania właściwości fitoskładników sprawiają, że stają się użyteczne w różnorodnych gałęziach przemysłu. Idealnym przykładem takiej substancji jest bromelaina. Pozyskiwana z ananasów, a stosowana między innymi w medycynie, kosmetyce, przemyśle spożywczym oraz tekstylnym. Jak działa i dlaczego jest tak wszechstronnie używana? Kiedy warto ją suplementować? Podpowiadamy! 

Bromelaina – co to takiego? 

Choć wydaje się, że termin bromelaina (nazywana również bromeliną) odnosi się do jednej substancji chemicznej, w praktyce dotyczy mieszaniny substancji ekstrahowanych z różnych części rośliny, jaką jest ananas. Głównymi składnikami ekstraktu są enzymy proteolityczne, czyli posiadające zdolność degradacji (lizy) struktury białek. Można zatem uogólnić, że bromelina jest mieszaniną enzymów proteolitycznych.  

Pierwszy raz bromelaina została wyekstrahowana laboratoryjnie pod koniec XIX wieku. Od tego czas trwają badania naukowe nad jej właściwościami. Praktycznie jest wykorzystywana o wiele dłużej, gdyż jest medykamentem wykorzystywanym w ludowej medycynie krajów azjatyckich, w których ananasy uprawia się od wieków. 

Dostępne handlowo ekstrakty pozyskiwane są ze wszystkich części rośliny (pędów, skóry, liści, rzadziej owoców). Wyciśnięty z rośliny sok jest filtrowany i poddawany wirowaniu. Bromelaina w postaci stałej jest białawym, dobrze rozpuszczalnym w wodzie proszkiem.  

Bromelaina – jak działa? 

Ekstrakt z ananasa wykazuje właściwości proteolityczne. Oznacza to, że połączony z białkami powoduje degradację ich struktury, rozrywając makrocząstki na oligopeptydy, peptydy lub pojedyncze aminokwasy. Optymalne działanie bromelaina wykazuje w pH kwaśnym (około 5) oraz w temperaturze około 50°C. Co ciekawe, podgrzanie enzymów z ananasa do temperatury 80°C powoduje ich dezaktywację.  

Właściwości bromelainy – na co pomoże? 

Zdolność do rozrywania wiązań chemicznych białek sprawia, że bromelaina ma potencjał w leczeniu różnych przypadłości. Stosuje się ją powierzchniowo w celu usunięcia wierzchnich warstw naskórka lub martwej skóry w okolicach poparzeń. 

Z przeprowadzonych badań wynika, że przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości enzymów z ananasa mogą mieć zastosowanie w łagodzeniu skutków choroby zwyrodnieniowej stawów potocznie nazywanej artretyzmem.   

Jako enzym trawiący białka bromelaina może wspomóc działanie naszego układu pokarmowego. 

Wyniki innych badań wstępnych wykazują, że bromelaina ma potencjał stosowania w terapii takich schorzeń jak: choroby układu krążenia, astma, przewlekłe zapalenie zatok czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego.  

Bromelaina – jakie ma zastosowanie? 

Bromelaina jest fitoskładnikiem, który znalazł praktyczne zastosowania nie tylko w suplementach diety mających wspomóc działanie naszego organizmu. Jest szeroko stosowana w przemyśle kosmetycznym jako składnik peelingów chemicznych/enzymatycznych, w których działa jako czynnik usuwający niechcianą warstwę naskórka. Znajdziemy ją także w składzie past wybielających do zębów, w których ma za zadanie rozjaśnić przebarwienia oraz pomóc w usunięciu kamienia nazębnego. Stosuje się ją również jako składnik przeciwzmarszczkowy, przeciwtrądzikowy oraz redukujący przesuszenie skóry.   

Zgoła innym zastosowaniem jest użycie enzymów z ananasa do zmiękczenia struktury mięsa. Na rynku znajdziemy preparaty nazywane solami zmiękczającymi mięso, które w składzie zawierają bromelainę (często w połączeniu z innym fitoskładnikiem – papainą).  

Inna gałęź przemysłu spożywczego, w której wykorzystuje się proteolityczne właściwości bromelainy to piekarnictwo. Jej dodatek powoduje degradację struktury glutenu, dzięki czemu wypieki zachowują swoje kształty i mają jednolitą strukturę. Ten sam mechanizm sprawia, że enzymy z ananasa bywają używane do produkcji wyrobów bezglutenowych. 

Co ciekawe, bromelaina znalazła swoje miejsce w przemyśle tekstylnym. Stosowana jest do zmiękczania surowców, a także jako czynnik wspomagający proces barwienia tkanin pochodzenia naturalnego, np. jedwabiu (dzięki degradacji struktury włókien barwnik łatwiej wnika do ich wnętrza). 

Preparaty z bromelainą – dawkowanie, kiedy brać? 

Preparaty zawierające bromelainę znajdziemy w aptekach, w sklepach specjalizujących się w sprzedaży suplementów diety, w sklepach zielarskich oraz u dostawców internetowych. Występuje w postaci kapsułek, tabletek lub kremów (do stosowania zewnętrznego). Dostępna jest zarówno „solo”, jak i w połączniu z innymi fitoskładnikami, jak np. z papainą czy kwercetyną. Ceny produktów zawierających bromelainę są zróżnicowane.  

Dawkowanie różni się w zależności od przeznaczenia preparatu (rekomendowane jest użycie od 80 do 400 mg dwa lub trzy razy dziennie), podobnie jak czas przyjmowania. Jeżeli stosujemy bromelainę w celu polepszenia trawienia, to należy spożyć ją razem z posiłkiem. Jeżeli natomiast w celach przeciwzapalnych, zaleca się stosowanie jej na czczo.  

Bromelaina (bromelina) – skutki uboczne, przeciwwskazania  

Mieszanina enzymów z ananasa ma niewiele skutków ubocznych. Na preparaty ją zawierające w szczególności powinny uważać osoby uczulone na ten egzotyczny owoc. Nadmierne jej użycie może doprowadzić do biegunki, nudności, wymiotów oraz zwiększonego krwawienia menstruacyjnego. Ostatni efekt uboczny bromelainy jest związany z jej działaniem antykoagulacyjnym (zapobiega krzepnięciu krwi). Z tego powodu osoby stosujące leki rozrzedzające krew (np. heparyna) powinny mieć wzmożoną czujność, jeżeli rozważają stosowanie jej regularnie.  

Omawiany fitoskładnik wprowadzony do organizmu może wpływać na działanie innych zażywanych leków poprzez zwiększenie ich stężenia w krwioobiegu. Potwierdzone działanie wykazuje w stosunku do antybiotyków (np. tetracykliny) oraz leków o działaniu uspokajającym (nasennych, przeciwdepresyjnych czy przeciwpadaczkowych).   

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij