Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?
Joanna Orzeł

Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?

Fitoskładniki, czyli substancje aktywne biologicznie pochodzenia naturalnego, niezwykle często wykazują pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki. Zwracanie się ludzkości w stronę natury sprawia, że coraz więcej z nich staje się obiektem rzetelnych badań naukowych. Tym samym niejednokrotnie potwierdzone zostają przesłanki ich stosowania w ludowej medycynie. Co więcej, dokładne badania właściwości fitoskładników sprawiają, że stają się użyteczne w różnorodnych gałęziach przemysłu. Idealnym przykładem takiej substancji jest bromelaina. Pozyskiwana z ananasów, a stosowana między innymi w medycynie, kosmetyce, przemyśle spożywczym oraz tekstylnym. Jak działa i dlaczego jest tak wszechstronnie używana? Kiedy warto ją suplementować? Podpowiadamy! 

Bromelaina – co to takiego? 

Choć wydaje się, że termin bromelaina (nazywana również bromeliną) odnosi się do jednej substancji chemicznej, w praktyce dotyczy mieszaniny substancji ekstrahowanych z różnych części rośliny, jaką jest ananas. Głównymi składnikami ekstraktu są enzymy proteolityczne, czyli posiadające zdolność degradacji (lizy) struktury białek. Można zatem uogólnić, że bromelina jest mieszaniną enzymów proteolitycznych.  

Pierwszy raz bromelaina została wyekstrahowana laboratoryjnie pod koniec XIX wieku. Od tego czas trwają badania naukowe nad jej właściwościami. Praktycznie jest wykorzystywana o wiele dłużej, gdyż jest medykamentem wykorzystywanym w ludowej medycynie krajów azjatyckich, w których ananasy uprawia się od wieków. 

Dostępne handlowo ekstrakty pozyskiwane są ze wszystkich części rośliny (pędów, skóry, liści, rzadziej owoców). Wyciśnięty z rośliny sok jest filtrowany i poddawany wirowaniu. Bromelaina w postaci stałej jest białawym, dobrze rozpuszczalnym w wodzie proszkiem.  

Bromelaina – jak działa? 

Ekstrakt z ananasa wykazuje właściwości proteolityczne. Oznacza to, że połączony z białkami powoduje degradację ich struktury, rozrywając makrocząstki na oligopeptydy, peptydy lub pojedyncze aminokwasy. Optymalne działanie bromelaina wykazuje w pH kwaśnym (około 5) oraz w temperaturze około 50°C. Co ciekawe, podgrzanie enzymów z ananasa do temperatury 80°C powoduje ich dezaktywację.  

Właściwości bromelainy – na co pomoże? 

Zdolność do rozrywania wiązań chemicznych białek sprawia, że bromelaina ma potencjał w leczeniu różnych przypadłości. Stosuje się ją powierzchniowo w celu usunięcia wierzchnich warstw naskórka lub martwej skóry w okolicach poparzeń. 

Z przeprowadzonych badań wynika, że przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości enzymów z ananasa mogą mieć zastosowanie w łagodzeniu skutków choroby zwyrodnieniowej stawów potocznie nazywanej artretyzmem.   

Jako enzym trawiący białka bromelaina może wspomóc działanie naszego układu pokarmowego. 

Wyniki innych badań wstępnych wykazują, że bromelaina ma potencjał stosowania w terapii takich schorzeń jak: choroby układu krążenia, astma, przewlekłe zapalenie zatok czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego.  

Bromelaina – jakie ma zastosowanie? 

Bromelaina jest fitoskładnikiem, który znalazł praktyczne zastosowania nie tylko w suplementach diety mających wspomóc działanie naszego organizmu. Jest szeroko stosowana w przemyśle kosmetycznym jako składnik peelingów chemicznych/enzymatycznych, w których działa jako czynnik usuwający niechcianą warstwę naskórka. Znajdziemy ją także w składzie past wybielających do zębów, w których ma za zadanie rozjaśnić przebarwienia oraz pomóc w usunięciu kamienia nazębnego. Stosuje się ją również jako składnik przeciwzmarszczkowy, przeciwtrądzikowy oraz redukujący przesuszenie skóry.   

Zgoła innym zastosowaniem jest użycie enzymów z ananasa do zmiękczenia struktury mięsa. Na rynku znajdziemy preparaty nazywane solami zmiękczającymi mięso, które w składzie zawierają bromelainę (często w połączeniu z innym fitoskładnikiem – papainą).  

Inna gałęź przemysłu spożywczego, w której wykorzystuje się proteolityczne właściwości bromelainy to piekarnictwo. Jej dodatek powoduje degradację struktury glutenu, dzięki czemu wypieki zachowują swoje kształty i mają jednolitą strukturę. Ten sam mechanizm sprawia, że enzymy z ananasa bywają używane do produkcji wyrobów bezglutenowych. 

Co ciekawe, bromelaina znalazła swoje miejsce w przemyśle tekstylnym. Stosowana jest do zmiękczania surowców, a także jako czynnik wspomagający proces barwienia tkanin pochodzenia naturalnego, np. jedwabiu (dzięki degradacji struktury włókien barwnik łatwiej wnika do ich wnętrza). 

Preparaty z bromelainą – dawkowanie, kiedy brać? 

Preparaty zawierające bromelainę znajdziemy w aptekach, w sklepach specjalizujących się w sprzedaży suplementów diety, w sklepach zielarskich oraz u dostawców internetowych. Występuje w postaci kapsułek, tabletek lub kremów (do stosowania zewnętrznego). Dostępna jest zarówno „solo”, jak i w połączniu z innymi fitoskładnikami, jak np. z papainą czy kwercetyną. Ceny produktów zawierających bromelainę są zróżnicowane.  

Dawkowanie różni się w zależności od przeznaczenia preparatu (rekomendowane jest użycie od 80 do 400 mg dwa lub trzy razy dziennie), podobnie jak czas przyjmowania. Jeżeli stosujemy bromelainę w celu polepszenia trawienia, to należy spożyć ją razem z posiłkiem. Jeżeli natomiast w celach przeciwzapalnych, zaleca się stosowanie jej na czczo.  

Bromelaina (bromelina) – skutki uboczne, przeciwwskazania  

Mieszanina enzymów z ananasa ma niewiele skutków ubocznych. Na preparaty ją zawierające w szczególności powinny uważać osoby uczulone na ten egzotyczny owoc. Nadmierne jej użycie może doprowadzić do biegunki, nudności, wymiotów oraz zwiększonego krwawienia menstruacyjnego. Ostatni efekt uboczny bromelainy jest związany z jej działaniem antykoagulacyjnym (zapobiega krzepnięciu krwi). Z tego powodu osoby stosujące leki rozrzedzające krew (np. heparyna) powinny mieć wzmożoną czujność, jeżeli rozważają stosowanie jej regularnie.  

Omawiany fitoskładnik wprowadzony do organizmu może wpływać na działanie innych zażywanych leków poprzez zwiększenie ich stężenia w krwioobiegu. Potwierdzone działanie wykazuje w stosunku do antybiotyków (np. tetracykliny) oraz leków o działaniu uspokajającym (nasennych, przeciwdepresyjnych czy przeciwpadaczkowych).   

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości. Czy jest zdrowa?

    Zielona rzeżucha nie tylko powinna stanowić estetyczny wystrój świątecznego stołu. Ze względu na jej właściwości lecznicze oraz zawartość witamin powinna na stale gościć w codziennym menu. Na co pomoże rzeżucha? Do czego ją dodawać, co można z niej zrobić? Jak wyhodować ją w domu? Podpowiadamy.

  • Zioła na trawienie – jakie wybierać?

    Kto z nas podczas jedzenia skupia się całkowicie na posiłku i dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa? No właśnie. Niestety, zajmują nas raczej smartfony czy rozmowy przy stole. A to prosta droga do niestrawności. Na szczęście są sposoby, żeby sobie pomóc – do akcji wkraczają zioła na trawienie.

  • Czy woda wystarczy, by umyć owoce i warzywa?

    Spożywanie surowych warzyw i owoców to zwyczaj bardzo dobry dla zdrowia. Produkty te zawierają dużo witamin i mikroelementów, błonnika, antyoksydantów i innych korzystnych dla zdrowia składników. Jednak, aby jedzenie świeżych jarzyn było dla nas bezpieczne, należy właściwie je przygotować, aby usunąć z nich szkodliwe substancje i chorobotwórcze mikroorganizmy.

  • Insulinomimetyki – gymnema sylvestre (gurmar) – właściwości, wskazania i skutki uboczne suplementacji. Czy liście „niszczyciela cukru” są skuteczne podczas odchudzania?

    Gymnema sylvestre to pochodząca z rejonów Azji południowo-wschodniej roślina o właściwościach insulinomimetycznych, czyli obniżających poziom cukru we krwi. Zalecana cukrzykom i osobom będącym w trakcie terapii odchudzającej. Pomaga ograniczyć łaknienie na słodkie produkty, znieczulając kubki smakowe w miejscu, które odpowiada za wiązanie cukru. Jak długo należy sumplementować gurmar, aby zauważyć oczekiwane działanie, ile kosztuje preparat z liści gymnema sylvestre i jakie mogą być skutki uboczne stosowania suplementu z tym insulinomimetykiem? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?

    Fitoskładniki, czyli naturalnie występujące w roślinach substancje, których zadaniem jest ochrona przed negatywnymi czynnikami (jak zanieczyszczenia, infekcje wirusowe czy grzybicze), mogą przyjść w sukurs nam ludziom w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Resweratrol jest aktualnie jednym z najintensywniej eksplorowanych substancji tego typu. Co to jest? W jakim winie znajdziemy go najwięcej? Czy liposomalny jest lepszy od „zwykłego”? Czy warto go suplementować? W jakich owocach występuje? Odpowiedzi na ta i wiele innych pytań udzielamy w poniższym artykule.     

  • „Spalacze tłuszczu” – garcinia cambogia – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do suplementacji. Jak tamaryndowiec malabarski pomaga w procesie odchudzania?

    Garcinia cambogia to suplement diety, który przez wielu określany jest mianem preparatu ułatwiającego odchudzanie. Występuje zarówno w postaci tabletek, kapsułek, ekstraktów, jak i herbat ziołowych. Jej wpływ na odchudzanie opiera się przede wszystkim na obniżeniu poziomu cholesterolu, zmniejszeniu apetytu i podwyższeniu temperatury ciała. Udowodniono, że efekt termogeniczny sprzyja procesowi spalania tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że garcinia cambogia może jedynie wspomóc proces odchudzania, który powinien być oparty na konsekwentnej samodyscyplinie, ujemnym bilansie kalorycznym i zwiększonej ilości aktywności fizycznej. Który suplement z tamaryndowca malabarskiego wybrać, czy osoby chore na cukrzycę mogą przyjmować garcinia cambogia i czy suplementacja tym „spalaczem tłuszczu" ma jakieś skutki uboczne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Czym jest mikroplastik i jaki jest jego wpływ na środowisko i na nasze zdrowie?

    Działalność człowieka doprowadziła do skażenia środowiska cząsteczkami mikroplastiku. Ich obecność stwierdzono już w powietrzu, glebie, wodach słodkich, morzach i oceanach, organizmach roślin i zwierząt oraz w produktach spożywczych. Nie wiemy dokładnie, z jakimi zagrożeniami zdrowotnymi związane jest to zanieczyszczenie, ale dotychczasowe odkrycia mogą dostarczać powodów do niepokoju.

  • Rukola – charakterystyka. Właściwości i zastosowanie rokietty siewnej. Dlaczego warto jeść rukolę?

    Rukola (rokietta siewna) to sałata o bardzo charakterystycznym smaku, ale też wielu prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto włączyć rukolę do codziennej diety? Jak prawidłowo ją przechowywać i przyrządzać? Sprawdź nasze propozycje dań z wykorzystaniem rukoli. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij