Insulinomimetyki – kwas alfa-liponowy (ALA) – właściwości, wskazania i skutki uboczne suplementacji. Czy ALA jest skuteczny w procesie odchudzania?
Alicja Świątek

Insulinomimetyki – kwas alfa-liponowy (ALA) – właściwości, wskazania i skutki uboczne suplementacji. Czy ALA jest skuteczny w procesie odchudzania?

Kwas alfa-liponowy jest związkiem o bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Wyniki badań naukowych potwierdzają także korzystny wpływ tego związku na pracę wątroby. Kwas ALA obniża stężenie lipidów we krwi, zwiększa zapas glikogenu w wątrobie, ale także wpływa na procesy regeneracji uszkodzonych struktur DNA i protein. W połączeniu z odpowiednio dobraną dietą redukcyjną wpływa na skuteczność procesu odchudzania. Ponadto częściowo blokuje wytwarzanie substancji wpływającej na zwiększenie predyspozycji do powstania otyłości i zespołu metabolicznego, czyli chemeryny. Który sumplement z ALA wybrać, ile kosztuje preparat i jakie są skutki uboczne zażywania kwasu alfa-liponowego? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Kwas alfa-liponowy stanowi jeden z najsilniej działających przeciwutleniaczy w organizmie człowieka. Obecność ALA jest kluczowa dla przebiegu wielu procesów metabolicznych i przemian prowadzących do wytworzenia energii w komórkach. Najnowsze doniesienia naukowe wskazują, że kwas ten ma potencjalnie korzystny wpływ na zwalczanie otyłości, cukrzycy i innych zaburzeń. Wraz z upływem lat synteza ALA ulega osłabieniu, dlatego warto włączyć do swojej diety pokarmy będące jego źródłem lub też wprowadzić suplementację preparatami zawierającymi kwas alfa-liponowy.

Czym jest kwas alfa-liponowy (ALA)? – właściwości insulinomimetyku

Kwas alfa-liponowy (ALA, ang. Alpha Lipolic Acid) jest związkiem, który w niewielkim stopniu jest produkowany przez organizm. W największych ilościach występuje w szpinaku, brokułach oraz podrobach. ALA ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ponadto jest koenzymem niezbędnym w przebiegu licznych reakcji metabolicznych. Kwas alfa-liponowy wpływa również na procesy insulinozależne, poprzez zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę. ALA usprawnia również przemianę glukozy do glikogenu i w ten sposób wpływa korzystnie na regulację poziomu glukozy we krwi.

Kwas ALA w procesie odchudzania

Najnowsze badania sugerują, że zmiana diety, której towarzyszy stosowanie suplementów z ALA może przyczyniać się do zwiększonego spadku masy ciała oraz obniżenia wskaźnika BMI. Obserwowano także poprawę metabolizmu glukozy i tłuszczu, zwłaszcza u osób cierpiących na choroby metaboliczne. Ponadto kwas liponowy ogranicza wytwarzanie chemeryny, czyli substancji wpływającej na zwiększenie predyspozycji do powstawania otyłości i zespołu metabolicznego. Kwas alfa-liponowy zmniejsza degradację insuliny oraz zwiększa wychwyt glukozy zarówno w wątrobie, jak i mięśniach, co z kolei prowadzi do podwyższenia poziomu wątrobowego i mięśniowego glikogenu. Dodatkowo zaobserwowano korzystny wpływ ALA na profil lipidowy, obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu mediatorów prozapalnych.

Kwas alfa-liponowy – wskazania do suplementacji

Kwas alfa-liponowy znajduje zastosowanie przede wszystkim w procesie leczenia cukrzycy. Skuteczność wspomagania u tych pacjentów podstawowej terapii farmakologicznej poprzez włączenie suplementacji ALA została potwierdzona w wielu badaniach. Należy jednak zwrócić uwagę na zagrożenie związane z suplementacją ALA u diabetyków, które jest związane z nadmiernym obniżeniem poziomu cukru we krwi tych pacjentów. Aby nie doszło takiej groźnej sytuacji, przed rozpoczęciem suplementacji kwasem alfa-liponowym, należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym (np. diabetologiem),  który dobierze zarówno odpowiednią dawkę ALA, jak i standardowo stosowanych leków. Kwas alfa-liponowy znany jest przede wszystkim z silnych właściwości antyoksydacyjnych, ponieważ ma zdolność unieszkodliwiania wolnych rodników. Z tego względu jego suplementacja wskazana jest w chorobach podatnych na leczenie przeciwutleniaczami. Wśród schorzeń, w których stosowanie ALA może okazać się pomocne wymieniania się jaskrę, zaćmę, choroby metaboliczne, takie jak: cukrzyca, miażdżyca, hipercholesterolemia, zaburzenia neurodegeneracyjne, zwłaszcza choroby Alzheimera i Parkinsona oraz zespół przyspieszonego starzenia się. Ponadto kwas alfa-liponowy stosowany jest w leczeniu zatruć, ponieważ posiada zdolność wiązania jonów ołowiu, miedzi, cynku i manganu.

Kwas alfa-liponowy – skutki uboczne suplementacji

Na podstawie dotychczas przeprowadzonych badań można wnioskować, że kwas alfa-liponowy jest stosunkowo bezpiecznym związkiem i wykazuje bardzo niską toksyczność. Orientacyjna dawka toksyczna dla człowieka określana jest na poziomie 5–10 gramów na dobę. Spożywanie zbyt dużych dawek przez dłuższy czas może doprowadzić do wystąpienia działań niepożądanych w postaci: nudności, biegunki, bólu brzucha oraz skórnych reakcji alergicznych.

Kwas alfa-liponowy nie został przebadany pod kątem bezpieczeństwa stosowania u dzieci, kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia, dlatego w przypadku tych osób, nie zaleca się stosowania preparatów z ALA.

Kwas liponowy – który suplement wybrać i jak go dawkować?

Zazwyczaj rekomendowana, maksymalna dobowa dawka kwasu alfa-liponowego wynosi od 200 do 600 mg. Warto jednak dodać, że sportowcy mogą spożywać nawet 1200 mg ALA na dobę, najlepiej w kilku porcjach. Zaleca się stosowanie preparatów z ALA na czczo, około 30 minut przed pierwszym posiłkiem lub 2 godziny po jedzeniu. Istotne jest, aby przestrzegać właśnie tej zasady, ponieważ jednoczesne przyjmowanie innych suplementów może zmniejszyć wchłanianie kwasu alfa-liponowego, a tym samym ograniczyć wystąpienie korzystnych efektów wynikających z suplementacji ALA. W aptekach, sklepach zielarskich i tych ze zdrową żywnością dostępnych jest wiele preparatów z kwasem alfa-liponowym, a ich cena waha się od około 20 zł do 200 zł.

Niektóre źródła sugerują suplementację ALA wraz z kreatyną, ponieważ kwas ułatwia jej wchłanianie i nasila procesy anaboliczne organizmu.
  1. D. Łacheta, W. Olejarz, Ochronna rola kwasu α-liponowego w miażdżycy i chorobach sercowo-naczyniowych, „biuletynfarmacji.wum.edu.pl”, [online], http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/00artykuly_pdf/1908Lacheta.pdf, [dostęp:] 28.03.2021 r.
  2. A. Skowyra i in., Rola kwasu α-liponowego i γ-linolenowego w jaskrze, „pnmedycznych.pl”, [online], http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2017/03/pnm_2017_144-147.pdf, [dostęp:] 28.03.2021 r.
  3. A. Bilska, Udział w metabolizmie oraz możliwości farmakologicznego działania, „core.ac.uk”, [online], https://core.ac.uk/download/pdf/288121283.pdf, [dostęp:] 28.03.2021 r.
  4. M. Mulak i in., Wpływ doustnego stosowania kwasu alfa-liponowego, witamin B1 i B2 oraz rutozydu na zmiany morfologiczne i funkcjonalne siatkówki u chorych na retinopatię cukrzycową,  „researchgate.net”, [online], https://www.researchgate.net/publication/334824555_Wplyw_doustnego_stosowania_kwasu_alfa-liponowego_witamin_B1_i_B2_oraz_rutozydu_na_zmiany_morfologiczne_i_funkcjonalne_siatkowki_u_chorych_na_retinopatie_cukrzycowa_The_Impact_of_Oral_Application_of_Al, [dostęp:] 28.03.2021 r.
  5. K. Winiarska, Ocena użyteczności antyoksydantów w terapii cukrzycy, „biol.uw.edu.pl”, [online], https://www.biol.uw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/19/2020/10/SiT_H_K_Winiarska_autoreferat.pdf, [dostęp:] 28.03.2021 r.
  6. B. Kulczyński,  Znaczenie kwasu alfa-liponowego w procesach neurodegeneracyjnych i chorobach metabolicznych, „food-forum.pl”, [online],  https://food-forum.pl/artykul/znaczenie-kwasu-alfa-liponowego-w-procesach-neurodegeneracyjnych-i-chorobach-metabolicznych, [dostęp:] 28.03.2021 r.

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij