Papaina – czym jest? Właściwości i zastosowanie papainy - portal DOZ.pl
Papaina – czym jest? Właściwości i zastosowanie papainy
Joanna Orzeł

Papaina – czym jest? Właściwości i zastosowanie papainy

Papaina jest roślinnym enzymem, który wspomaga trawienie i wykazuje szereg innych właściwości. Czym dokładnie jest i jakie ma działanie? Gdzie występuje papaina? Gdzie ją kupić? Podpowiadamy. 

Papaina – co to za związek? 

Papaina jest związkiem chemicznym pochodzenia naturalnego. Jest substancją biologicznie aktywną – działa proteolitycznie, czyli wykazuje zdolność do rozkładu białek na peptydy lub aminokwasy. Pozyskuje się ją z soków melonowca właściwego, czyli papai. Czysta papaina jest sprzedawana w postaci płynu lub proszku. Często występuje w różnorodnych produktach obok pochodzącej z ananasa bromelainy (również posiadającej właściwości proteolityczne).  

Działanie i właściwości papainy  

Papaina jest enzymem trawiącym białka – proteazą – podobnie jak chymotrypsyna A, trypsyna, pepsyna, ficyna czy elastaza. Jej działanie proteolityczne jest nieselektywne i wykazuje największą efektywność w pH kwasowym (około 5). Poza zdolnością do fragmentacji białek papaina wykuje zdolności przeciwutleniające, przeciwbólowe i przeciwzapalne.  

Na co pomoże papaina? Powyższe właściwości powodują, że ma potencjał w zwalczaniu schorzeń jak ból gardła czy opuchlizna pojawiająca się po urazach, zastrzykach czy operacjach. Co więcej, może wspomóc nasz układ pokarmowy podczas trawienia. Prowadzone są również badania nad jej użytecznością w procesie gojenia ran.    

Zdolność do degradacji struktur białkowych sprawia, że papaina pomaga w przeciwdziałaniu zrogowaceniom naskórka oraz złuszczaniu jego cieńszych zbędnych warstw. Peelingi enzymatyczne z papainą są tworzone dla skóry całego ciała, najpopularniejsze są te przeznaczone do skóry twarzy oraz głowy.  

Polecane dla Ciebie

Papaina – zastosowanie 

Nieselektywnie działanie proteolityczne papainy powoduje, że jest z powodzeniem wykorzystywana w różnych gałęziach przemysłu. Znajdziemy ją np. w suplementach diety dla osób z problemami trawiennymi.  

Przemysł kosmetyczny również chętnie sięga po papainę. Jest składnikiem peelingów enzymatycznych, których zadaniem jest złuszczenie naskórka bez stosowania czynników mechanicznych. Znajdziemy ją w preparatach przeznaczonych do stosowania na skórze twarzy, pielęgnacji okolic narażonych na przesuszenie (np. dłonie, stopy i łokcie) oraz popularnych skarpetkach złuszczających do stóp. Kosmetyki redukujące przebarwienia skóry oraz wyrównujące jej koloryt również zawierają papainę. Jest częstym składnikiem kremów, których formuła ma za zadanie pielęgnację blizn. Inne kosmetyki zawierające papainę to preparaty antycellulitowe, przeciwdziałające skórnym niedoskonałościom czy peelingi, maski i odżywki do pielęgnacji włosów i skóry głowy. 

Zgoła innym niż wymienione wcześniej zastosowaniem papainy jest jej użycie spożywcze – do zmiękczania mięsa. Enzym powoduje degradację struktury budujących włókna mięsa białek, dzięki czemu staje się ono łatwiejsze w obróbce termicznej oraz bardziej kruche. Na rynku dostępne są gotowe mieszanki – sole zmiękczające mięso – zawierające papainę (w proszku), sól kuchenną oraz dodatki smakowe różniące się w zależności od producenta.  

Papaina w tabletkach – dawkowanie, kiedy ją brać? 

Papaina dostępna jest w formie suplementu diety. Znajdziemy ją np. w aptece w postaci wygodnych do połknięcia lub ssania tabletek lub kapsułek. Dawkowanie enzymu jest różne w zależności od celu jego suplementacji. Wyższe dawki (około 1500 mg) zaleca się w celu redukcji obrzęków po urazach, inne w celu wspomożenia układu trawiennego (około 100 mg po posiłku). Z tego powodu należy zapoznać się z dawkowaniem umieszczonym na etykiecie wybranego przez nas preparatu.  

Papaina – skutki uboczne, przeciwwskazania  

Ze względu na swoje naturalne pochodzenie papaina jest substancją mogącą wywoływać reakcje alergiczne. Osoby uczulone na owoc papai powinny być ostrożne w stosowaniu preparatów zawierających enzym. Najczęściej występujące skutki uboczne związane z użyciem papainy to problemy natury gastrycznej – ból brzucha i biegunka, podrażnienie gardła oraz wysypka skórna. Suplementacja papainy nie jest również zalecana kobietom w ciąży

Papaina może wchodzić w interakcję z lekami. Osoby zażywające leki obniżające poziom cukru we krwi powinny być szczególnie ostrożne, gdyż w połączeniu z papainą ich działanie może być wzmożone. Podobnie osoby zażywające leki rozrzedzające krew (jak heparyna czy aspiryna) powinny mieć wzmożoną czujność, gdyż enzym powoduje wzrost liczby płytek krwi, odpowiedzialnych za jej krzepliwość.  

  1. M. Ciesielska, L. Misztal, R. Luciński, M. Adamiec, Proteazy i inne molekularne nożyce do cięcia białek, "Edukacja biologiczna i środowiskowa", nr 3 2017. 
  2. M. L. Scott,  C. A. Johnson  P. K. Phillips, The pH Optima for Papain and Bromelain Treatment of Red Cells, "VoxSangunis", nr 52 (3) 1987.
  3. I. N. A. Ashie  T. L. Sorensen  P. M. Nielsen, Effects of Papain and a Microbial Enzyme on Meat Proteins and Beef Tenderness, "Journal of Food Science", nr 67 (6) 2002. 
  4. S. L. Dharmarathna i in., Does Carica papaya leaf-extract increase the platelet count? An experimental study in a murine model, "Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine", nr 3 (9) 2013. 
  5. I. E. Juárez-Rojop i in, Hypoglycemic effect of Carica papaya leaves in streptozotocin-induced diabetic rats, "BMC Complementary and Alternative Medicine", nr 12 2012.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Arsen w żywności – jaki może mieć wpływ na zdrowie?

    Arsen to składnik swego czasu najpopularniejszej trucizny – arszeniku. Ma udokumentowany wpływ na działanie metabolizmu – jest mikroelementem, jednak w wyższych dawkach jest toksyczny i powoduje poważne problemy zdrowotne. Co ciekawe, jednym z głównych źródeł, z którymi dostaje się do naszego organizmu jest żywność. Jaki ma wpływ na zdrowie? Jak ograniczyć ilość arsenu w diecie? Podpowiadamy.

  • Miód manuka – właściwości i zastosowanie

    Ostatnimi czasy coraz intensywniej obserwowany jest wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia różnorodnych schorzeń – apiterapia jest jedną z nich. To praktyka wykorzystująca produkty pszczele podczas procesu leczenia. W apiterapii stosuje się miód, ale również wosk, kit pszczeli czy zasklep miodowy. Ze względu na swoje specyficzne właściwości miód manuka jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów stosowanych w apiterapii. Dlaczego? Dowiedz się więcej w poniższym artykule. 

  • Żel antybakteryjny do rąk i płyn dezynfekcyjny – jak zrobić w domu?

    Higiena rąk należy do głównych środków ochronnych podczas epidemii wirusa SARS-CoV-2 wywołującego chorobę COVID-19. Dokładne i systematyczne mycie dłoni pomaga w ograniczeniu rozprzestrzeniania się koronawirusa z Wuhan, a także zmniejsza szanse na jego wniknięcie do organizmu. Jak przygotować samodzielnie w domu żel antybakteryjny lub płyn do dezynfekcji? Podpowiadamy. 

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Bakuchiol – czym jest i jak działa? Dlaczego nazywa się go roślinnym retinolem?

    Bakuchiol to związek pochodzenia naturalnego, pozyskuje się go z rośliny zwanej bakuchi. Dotychczas udowodniono, że wykazuje szereg właściwości, które wykorzystuje się m.in. w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Często określa się go mianem roślinnego retinolu, ale czy słusznie? Czym bakuchiol różni się od retinolu i kiedy warto go stosować? Podpowiadamy. 

  • Skwalan – jakie ma właściwości? Jak go stosować?

    Skwalan to substancja, która ma zadatki na zdobycie tytułu idealnego składnika pielęgnacyjnego. Cenne właściwości wykorzystywane w produktach kosmetycznych łączy bowiem z biokompatybilnością ze skórą ludzką, co wpływa na komfort i bezpieczeństwo użycia. Czym jest skwalan i jak go stosować? Poznajmy go bliżej. 

  • Bisabolol – jak działa? W jakich kosmetykach można go znaleźć?

    Bisabolol to związek, który znajdziemy w składzie wielu kosmetyków o szerokim zakresie zastosowania. Skąd pochodzi? Jakie ma właściwości? Kiedy warto po niego sięgać? Zapraszamy do lektury.

  • Kwas azelainowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie. Czy pomoże na przebarwienia i trądzik?

    Jednym ze składników stosowanych zewnętrznie, a chętnie wybieranych przez specjalistów jest kwas azelainowy. Ma podobne do nadtlenku benzoilu właściwości, ale działa łagodniej i jest lepiej tolerowany. Jego cena jest stosunkowo niska. Łączony głównie z terapią różnych odmian trądziku, ale także używany jako peeling czy środek pomagający rozjaśnić przebarwienia. Jakie właściwości decydują o jego wysokiej skuteczności? Jak często go stosować? Ile procent kwasu azelainowego znajdziemy w kremie bez recepty? Czy jest bezpieczny w ciąży i podczas karmienia piersią? Czy można go łączyć z innymi składnikami aktywnymi?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij