Betanina (E162) – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie czerwieni buraczanej
Joanna Orzeł

Betanina (E162) – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie czerwieni buraczanej

Betanina, znana też jako czerwień buraczana, to naturalny barwnik stosowany głównie w przemyśle spożywczym. Jakie ma właściwości, w jakich produktach ją znajdziemy oraz jaki jest jej wpływ na nasze zdrowie? Dowiedzmy się więcej. 

Stosowanie barwników spożywczych ma niezwykle długą historię, sięgającą nawet czasów starożytnego Egiptu, gdzie używano w tym celu np. kurkumy i koszenili. Barwienie żywności jest wbrew pozorom działaniem o kluczowym wpływie na wybory konsumentów: to właśnie intensywna, żywa, jednorodna barwa karmi zmysł wzroku i decyduje o tym, że dany produkt zaklasyfikowany zostaje jako apetyczny, kuszący, świeży i zdrowy. Często w przemyśle spożywczym to barwa czyni jakość. 

Betanina – co to za związek? 

Betanina (ang. betanin) to substancja organiczna, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego należący do glikozydów, do grupy barwników betalainowych. Betalainy (od łac. beta – burak) to żółte i czerwono-fioletowe barwniki, które swoje zabarwienie zawdzięczają układowi chromoforowemu (układ atomów, których obecność w cząsteczce związku organicznego warunkuje jego barwę) trzech podwójnych sprzężonych wiązań.

W latach 19631964 odkrywano struktury pierwszych betalain, wśród nich – betaniny, barwnika buraka ćwikłowego Beta vulgaris, czyli podstawowej betalainy, bo stanowiącej nawet 7595% ich ogółu. 

Po co roślinom tak intensywne zabarwienie? Betalainy, lokujące się w wakuolach, pełnią szereg funkcji: ułatwiają zapylanie roślin przez owady, równocześnie odstraszając nieproszonych gości. Dodatkowo działają antyoksydacyjnie oraz chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV. 

Betanina zbudowana jest z reszty kwasu betalamowego i cyklo-DOPA (cyklo-3,4-dihydroksyfenyloalaniny). Prócz korzenia buraka ćwikłowego występuje też w boćwinie, w owocach niektórych kaktusów, w smoczym owocu (zwanym pitają).

Zawartość betaniny w korzeniach buraków zależy od ich odmiany i oscyluje w granicach 0,10,25%. Co ciekawe, hoduje się już specjalne odmiany buraków o podwyższonej zawartości tego związku (np. odmiana Chrobry zawiera ok. 0,3% betaniny). 

Betanina jako barwnik spożywczy zakodowana jest symbolem E162, a w składach produktów żywnościowych kryje się też pod nazwami czerwień buraczana, ekstrakt lub sok z buraka czerwonego. 

Betanina a betaina 

Betanina nieprzypadkowo kojarzy się z betainą. Ta druga to N,N,N-trimetyloglicyna, produkt utleniania choliny, pochodna aminokwasu glicyny. Ją również wykryto w buraku (Beta vulgaris), jednak w odmianie cukrowej – stąd wynika podobieństwo nazw dwóch omawianych związków. Betaina bywa stosowana jako suplement diety regulujący poziom homocysteiny, a w hodowli zwierząt przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, polepszając skład i jakość mięsa. 

Betanina – właściwości 

Betanina występuje w postaci preparatu sypkiego o barwie od amarantowej, ciemnoczerwonej aż do fioletowej. Jest dobrze rozpuszczalna w wodzie, tworzy w niej klarowne roztwory o obojętnym smaku i zapachu. Jest wrażliwa na światło, na wysoką temperaturę, na działanie jonów metali, na środowisko o wysokiej kwasowości (co determinuje sposoby jej wykorzystania). 

W jakich produktach można znaleźć betaninę (E162)? 

W przemyśle spożywczym ze względu na niską stabilność w wysokich temperaturach i wrażliwość na światło betanina stosowana jest przede wszystkim w przemyśle mleczarskim. Jest dodatkiem barwiącym do lodów, jogurtów, napojów mlecznych. Dzięki odporności na działanie cukrów jest też częstym dodatkiem do wyrobów cukierniczych, kisieli, galaretek, lizaków, cukierków, słodkich napojów kolorowych, dżemów. Barwi napoje alkoholowe, dania typu instant, sosy. 

Przemysł farmaceutyczny używa czerwieni buraczanej np. do barwienia smakowych tabletek musujących (wapnia lub multiwitamin) oraz suplementów diety w postaci proszków do rozpuszczenia i wypicia. Betanina jest również substancją barwiącą stosowaną w kosmetykach. 

Betanina a zdrowie 

Betanina ma silny, zbawienny wpływ na organizm, a przy tym nie wykazuje na organizmy żywe działania niekorzystnego. Jako dodatek do żywności jest uznawana za substancję nieszkodliwą. Nie działa hepatotoksycznie, nie wykazuje właściwości mutagennych, nie powoduje alergii. W warunkach fizjologicznych związek ten zostaje całkowicie wydalony z organizmu wraz z moczem. 

Wszystkie produkty roślinne zawierające barwniki z grupy betacyjanin wykazują działanie antyoksydacyjne. Burak czerwony, którego głównym pigmentem jest betanina, zaliczony został do dziesięciu warzyw o najwyższym potencjale przeciwutleniającym. Betanina wychwytuje wolne rodniki zdecydowanie silniej niż robią to barwniki z grupy antocyjanów. Betanina działa również przeciwzapalnie oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Ma właściwości przeciwnowotworowe: indukując procesy apoptozy (śmierci komórki), ogranicza proliferację (namnażanie) komórek nowotworowych. Dodatkowo betanina ma zdolność do wnikania do wnętrza bakterii, tym samym hamując ich rozwój i namnażanie. 

Ze względu na brak doniesień o szkodliwości i toksyczności betaniny nie została ustalona dla niej dawka ADI (maksymalne dopuszczalne dzienne pobranie, ang. Acceptable Daily Intake). Stosuje się ją zatem w ilościach minimalnych, z zastosowaniem zasady q.s. (quantum satis, z łac. w ilości potrzebnej, dostatecznej). 

Co więcej, betanina została dopuszczona do stosowania w produktach specjalnego przeznaczenia medycznego oraz żywności dla dzieci do 3. roku życia. 

Niekorzystny potencjalny wpływ na fizjologię człowieka może mieć jedynie nadmierne spożycie koncentratów buraczanych, jednak mówimy tu o stężeniach trudnych do osiągnięcia przy zwyczajowym sposobie odżywiania się. Taki nadmiar wiąże się z dużym stężeniem azotanów (które mogą formować kancerogenne nitrozaminy) oraz z gromadzącymi się w bulwie buraka jonami metali ciężkich, mogącymi zaburzać niektóre procesy fizjologiczne. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Miód manuka – właściwości i zastosowanie

    Ostatnimi czasy coraz intensywniej obserwowany jest wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia różnorodnych schorzeń – apiterapia jest jedną z nich. To praktyka wykorzystująca produkty pszczele podczas procesu leczenia. W apiterapii stosuje się miód, ale również wosk, kit pszczeli czy zasklep miodowy. Ze względu na swoje specyficzne właściwości, miód manuka jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów stosowanych w apiterapii. Dlaczego? Dowiedz się więcej w poniższym artykule. 

  • Pigwa – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i przepisy

    Pigwa jest owocem, który wykorzystuje się przy problemach trawiennych i przeziębieniu. Stosuje się ją także na poprawę apetytu. Jej dojrzałe owoce nie nadają się do spożywania na surowo, ale doskonale sprawdzają się w przetworach (konfitury, nalewki czy syropy z pigwy). Jakie inne właściwości zdrowotne mają owoce pigwy? 

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Fitoestrogeny – czym są, gdzie występują i jak działają?

    Fitoestrogeny to grupa ponad 300 biologicznie aktywnych związków występujących w roślinach. W organizmie ludzkim pełnią nieprzebrane ilości ról, mogą wpływać na setki procesów o szerokim spektrum oddziaływania. Co to są fitoestrogeny, gdzie występują i jak działają? 

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij