Garść kaparów
Mateusz Durbas

Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  1. Co to są kapary i jak wyglądają?
  2. Jaki smak mają kapary?
  3. Jak najlepiej jeść kapary?
  4. Kapary – właściwości i wartości odżywcze
  5. Przeciwwskazania do spożycia kaparów

Co to są kapary i jak wyglądają?

Kapary (Capparis L.) to jeden z najważniejszych gatunków roślin z rodziny kaparowatych (Capparidaceae), charakteryzujący się dużą różnorodnością, tj. około 50 rodzajów i nawet 900 gatunków. Obecnie dobrze wiadomo, że rośliny z rodziny kaparowatych są blisko spokrewnione z rodziną roślin kapustnych (Brassicaceae), która jest bogata we flawonoidy i glukozynolany o właściwościach przeciwnowotworowych.

Kapary to w zasadzie wysuszone zamknięte pąki kwiatowe kaparu ciernistego. Kapary cierniste (Capparis spinosa L.) są dwuliściennym, wieloletnim krzewem o rozległym systemie korzeniowym, który może wyrastać na wysokość jednego metra. Pochodzą z basenu Morza Śródziemnego i są szeroko rozpowszechnione od Maroka aż po Krym, Armenię i Iran. Owoce kaparu ciernistego to zielone, wielonasienne, mięsiste jagody, które mają okrągły kształt i czerwony miąższ. W Chinach kapary cierniste nazywane są również dzikim arbuzem. Kilka krajów europejskich, wśród których wymienia się przede wszystkim Grecję, Włochy, Hiszpanię i Turcję, produkuje kapary cierniste na szeroką skalę. Na przykład Hiszpania i Turcja wytwarzają odpowiednio niespełna 1000 i 4500 ton kaparów rocznie.

W naszym kraju występują również tzw. polskie kapary, które są marynowanymi pąkami kwiatowymi ogrodowej nasturcji. Wyglądem bardzo przypominają prawdziwe śródziemnomorskie kapary. Polskie kapary są cenione przez konsumentów za wyrazisty, ostry smak, dzięki któremu stanowią ciekawą alternatywę dla koneserów kaparów importowanych z zagranicy.

Jaki smak mają kapary?

Dostępne w Polsce kapary marynowane i konserwowe mają najczęściej słono-kwaśny, ostry oraz pikantny smak, który w dużej mierze zawdzięczają procesowi marynowania/konserwowania w occie (np. winnym), soli i oliwie. Jak się jednak okazuje, kapary nie zawsze mają taki sam smak, gdyż jest on zależny od co najmniej kilku czynników, do których zalicza się okres zbioru pąków kwiatów kapara, ich rozmiar oraz gatunek. Generalnie im większe pączki kwiatowe kapara, tym bardziej intensywny jest ich smak. Ze względu na ten charakterystyczny, intensywny smak zaleca się także unikać duszenia, smażenia i pieczenia kaparów w wysokich temperaturach, ponieważ tracą one wówczas swoje wyraziste walory smakowe.

Jak wyglądają kapary?
Kapary w różnej formie – świeże i marynowane

Powiązane produkty

Jak najlepiej jeść kapary?

Kapary są dostępne w polskich sklepach spożywczych zwykle w postaci marynowanej w occie lub konserwowej (w soli i oliwie). Kapary w zalewie charakteryzują się dosyć ostrym i pikantnym smakiem, dzięki czemu poprawiają one walory smakowe wielu sosów podawanych do potraw mięsnych i rybnych oraz tatara, past kanapkowych (np. twarogowej), a także sałatki śledziowej.

Kapary są nieodłącznym składnikiem francuskiego sosu remoulade, podawanego na zimno do różnego rodzaju mięs i wędlin. W kuchni śródziemnomorskiej kapary są częstym dodatkiem do pizzy, sałatek, makaronów, sosów pomidorowych oraz potraw z mięsem drobiowym, rybami i owocami morza. Z kolei w niektórych krajach azjatyckich i na obszarze państw Kaukazu konserwuje się również młode pędy kaparów, które później stanowią zimną przekąskę podczas imprez i spotkań towarzyskich. Kapary dobrze się komponują smakowo w połączeniu z czosnkiem, bazylią, oregano, estragonem oraz marynowanymi oliwkami.

Kapary – właściwości i wartości odżywcze

Kapary są pokarmem niskokalorycznym, który zawiera jedynie 23 kcal w przeliczeniu na 100 g produktu. Mogą one być zatem częstym składnikiem diety redukcyjnej (w umiarkowanych ilościach) u zdrowych osób, którym przede wszystkim zależy na zmniejszeniu masy ciała. Kapary dostarczają małych ilości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz są źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Kapary marynowane są również bogate w sód, miedź, żelazo, magnez i wapń oraz witaminy B2, C, B9, E i K.

Kapary zawierają szeroką gamę bioaktywnych związków, do których zalicza się flawonoidy (m.in. kwercetynę, kemferol, rutynę, apigeninę), alkaloidy, roślinne steroidy, terpenoidy i tokoferole. Flawonoidy obecne w kaparach mają pozytywny wpływ na organizm człowieka ze względu na ich silne właściwości antyoksydacyjne, antyzapalne i kardioprotekcyjne. Dla przykładu rutyna naturalnie zawarta w kaparach wzmacnia i uszczelnia naczynia włosowate, hamuje agregację płytek krwi oraz obniża poziom cholesterolu frakcji LDL, co wiąże się z redukcją ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Zaś kwercetyna charakteryzuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi, które polegają na obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi, redukcji stężenia cholesterolu i glukozy we krwi, zmniejszaniu ryzyka rozwoju astmy oraz zwiększaniu wydolności fizycznej organizmu.

Wyniki badań przeprowadzonych na zwierzętach wskazują, że kapary mają właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwotyłościowe, przeciwcholesterolowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne oraz neuro- i hepatoprotekcyjne. Ograniczona liczba dowodów naukowych sugeruje, że kapary mogą korzystnie wpływać na zdrowie człowieka, zwłaszcza poprzez obniżanie poziomu glikozylowanej hemoglobiny (HbA1c) oraz glukozy we krwi na czczo u pacjentów z cukrzycą typu 2.

Przeciwwskazania do spożycia kaparów

Według aktualnych doniesień naukowych regularne włączanie do diety kaparów nie powoduje żadnych działań niepożądanych i jest bezpieczne dla zdrowia konsumentów. Warto jednak nadmienić o tym, że pacjenci z nadciśnieniem tętniczym powinni unikać częstego sięgania po kapary marynowane (zwłaszcza w dużych ilościach), gdyż zawierają one zwykle sporą ilość soli (5,5–6,5 g/100 g produktu), a w konsekwencji mogą zwiększać wartość skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego.

Spożycie kaparów w zalewie zawierających duże ilości soli powinno być również wyraźnie ograniczane u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek, gdyż organizm chorego traci możliwość wydalania sodu, a jego gromadzenie prowadzi do licznych powikłań. Kapary marynowane w dużych ilościach nie są także zalecane w diecie pacjentów z osteoporozą, gdyż długotrwałe nadmierne spożycie soli nasila wydalanie wapnia z moczem i negatywnie wpływa na gęstość mineralną kości.

  1. Khavasi N., Somi M.H., Khadem E., et al.: Effect of Daily Caper Fruit Pickle Consumption on Disease Regression in Patients with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: a Double-Blinded Randomized Clinical Trial. „Adv Pharm Bull.” 2017 Dec;7(4):645-650.
  2. Nabavi S.F., Maggi F., Daglia M., et al.: Pharmacological Effects of Capparis spinosa L. „Phytother Res.” 2016 Nov;30(11):1733-1744.
  3. Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw. „Farmacja Polska” 2009; 65(1): 29-40.
  4. Wojdyło A., Nowicka P., Grimalt M., et al.: Polyphenol Compounds and Biological Activity of Caper ( Capparis spinosa L.) Flowers Buds. Plants (Basel). 2019 Nov 25;8(12):539.
  5. Zhang H., Ma Z.F.: Phytochemical and Pharmacological Properties of Capparis spinosa as a Medicinal Plant. „Nutrients” 2018 Jan 24;10(2):116.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Co daje odżywka białkowa? Czy jest zdrowa?

    Odżywka białkowa jest produktem powszechnie spożywanym przez osoby uprawiające sport zarówno wyczynowo, jak i amatorsko. Wielu młodych dorosłych i nastolatków ćwiczących na siłowni regularnie sięga po odżywkę białkową, aby przyspieszyć budowę masy mięśniowej oraz polepszyć regenerację powysiłkową. Jak prawidłowo stosować odżywkę białkową, aby wykorzystać jej potencjał?

  • Zmiana czasu na zimowy 2025. Kiedy przestawiamy zegarki i jak to wpływa na zdrowie?

    Już w najbliższy weekend szykuje się zmiana czasu – przestawiamy zegarki o godzinę do tyłu i śpimy o godzinę dłużej. Eksperci podkreślają, że zmiana czasu ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie mogą być zdrowotne konsekwencje zmiany czasu? Czy można się do niej przygotować?

  • Leki z apteki dla zwierząt – co można bezpiecznie podać psu lub kotu?

    Przyjmuje się, że zwierzęta nie powinny być leczone lekami przeznaczonymi dla ludzi. Jeśli jednak istnieją ku temu przesłanki, decyzję o ich zastosowaniu podejmuje lekarz weterynarii. Warto wspomnieć o kaskadzie obowiązującej weterynarza. Jest to zasada mówiąca, że gdy na rynku nie ma odpowiedniego leku weterynaryjnego dla danego zwierzęcia lub stosowanego przy konkretnym schorzeniu, lekarz weterynarii musi najpierw rozważyć wszystkie dostępne opcje, a dopiero w ostateczności sięgnąć po lek przeznaczony dla innego gatunku lub lek ludzki. Z prawnego punktu widzenia stosowanie ludzkich leków u zwierząt jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy nie ma innej możliwości uniknięcia cierpienia zwierzęcia. W takich przypadkach lekarz weterynarii ponosi pełną odpowiedzialność za podjęte działania i ich ewentualne konsekwencje.

  • Wpływ diety na mikrobiotę jelitową. Jak jeść, by mieć zdrowe jelita?

    Mikrobiota jelitowa to zróżnicowany i dynamiczny kompleks mikroorganizmów zlokalizowanych w przewodzie pokarmowym człowieka. Codzienna dieta dostarcza nie tylko składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz także ważnych substratów dla mikrobioty jelitowej. Na czym polega dieta na zdrowy mikrobiom przewodu pokarmowego?

  • Dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie. Jak jeść, stosując glutydy przy otyłości?

    Liczba osób otyłych na całym świecie potroiła się w ciągu ostatnich 50 lat – wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Otyłość jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia kardiometabolicznego, które może prowadzić do przedwczesnej śmierci. Leki farmakologiczne (zwłaszcza analogi GLP-1) stanowią obecnie ważną część kompleksowej strategii leczenia otyłości. Jaka dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie będzie odpowiednia?

  • Jak zaspokoić głód na dłużej? 10 najbardziej sycących produktów

    Głód to fizjologiczny stan organizmu wynikający z niedoboru pożywienia. Zazwyczaj pojawia się kilka godzin po spożyciu ostatniego posiłku, jednak może wystąpić znacznie szybciej. Jeśli posiłki nie są prawidłowo skomponowane, uczucie głodu może pojawić się nawet godzinę po jedzeniu, co sprzyja spożywaniu większej ilości kilokalorii w ciągu dnia, a to z kolei prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości. W jaki sposób należy się odżywiać, aby zaspokoić głód na dłużej? Jak komponować posiłki? Które produkty sycą najbardziej, a jednocześnie są niskokaloryczne? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

  • Jak prawidłowo dobrać obrożę dla psa? Praktyczne porady dla opiekunów

    Smycz, szelki i obroża to zestaw, który nierozłącznie kojarzy się z psem. O ile wybór smyczy jest rzeczą drugorzędną, tak nad wyborem szelek czy obroży trzeba się dobrze zastanowić. Jest to rzecz, która towarzyszy psiakowi od najmłodszych lat, więc powinna być dopasowana do jego anatomii, poziomu aktywności i wielkości. Nie powinna ograniczać ruchów, uciskać ani być za luźna. Jak zatem wybrać idealne szelki lub obrożę?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl