Pęd bambusa
Mateusz Durbas

Pędy bambusa – do czego używać w kuchni? Właściwości pędów bambusa

Pędy bambusa to jadalne części bambusa, czyli wieloletniej rośliny o zdrewniałych łodygach, zaliczanej do rodziny wiechlinowatych (Poaceae). Bambus jest zieloną rośliną, która naturalnie występuje na obszarach tropikalnych i subtropikalnych Azji, stąd też pędy bambusa są przede wszystkim wykorzystywane w tradycyjnej kuchni azjatyckiej.

Szacuje się, że na całym świecie znanych jest około 1500 gatunków bambusa, przy czym takie gatunki, jak bambus zwyczajny (Bambusa vulgaris) i bambus Moso (Phyllostachys edulis) należą do najczęściej stosowanych w kuchni azjatyckiej.

Pędy bambusa – do czego użyć?

Pędy bambusa są częstym składnikiem wielu dań kuchni azjatyckiej, np. sushi oraz curry. Mają one żółtokremową barwę i wyglądem mocno przypominają fasolkę szparagową oraz białe szparagi. Pędy bambusa charakteryzują się chrupiącą teksturą i łagodnym, ziemistym smakiem. Przed dodaniem do curry, sushi, dań mięsnych, zup czy sałatek są one zwykle gotowane w wodzie po obraniu (świeże pędy bambusa) lub podawane bezpośrednio po odsączeniu z zalewy, gdy używane są pędy bambusa ze słoika lub puszki.

Pędy bambusa są zazwyczaj obierane przed spożyciem, ponieważ ich zewnętrzna część ma sztywną i grubą teksturę, która może być bardzo trudna do przeżucia. Można je znaleźć w sklepach w postaci świeżej, suszonej, a także marynowanej w zalewie w słoiku lub puszce. Cena pędów bambusa w sklepach oferujących produkty z tak zwanych kuchni świata waha się od około 10 zł do nawet 15 zł za opakowanie, tj. jeden słoik lub jedną puszkę.

Pędy bambusa – przykładowe przepisy

Przepis 1: Warzywny kurczak z pędami bambusa w orientalnych przyprawach

Składniki:
mięso z piersi z kurczaka bez skóry – 1 porcja,
marchew – 2 średnie sztuki,
cebula czerwona – 1 średnia sztuka,
pędy bambusa – 2 łyżki,
mąka ziemniaczana – ½ łyżki,
miód – 1 łyżka,
ryż brązowy – 6 łyżek,
oliwa z oliwek extra virgin – 2 łyżki,
sól biała – 2 szczypty,
pieprz czarny mielony – 2 szczypty,
ostra papryka mielona – 2 szczypty,
imbir mielony – 2 szczypty.

Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić pokrojone mięso.
3. Smażyć kurczaka przez około 5 minut, aż lekko się zarumieni.
4. Marchewki obrać i pokroić w plasterki, zaś cebulę po obraniu posiekać w piórka.
5. Pokrojone warzywa dodać do kurczaka, następnie wsypać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
6. Wlać ½ szklanki wrzącej wody i dusić całość przez około 10 minut. W razie potrzeby uzupełniać na bieżąco wodę.
7. Dodać następnie pędy bambusa i dusić jeszcze całość około 5 minut.
8. Na samym końcu dodać miód i mąkę ziemniaczaną, następnie bardzo intensywnie mieszać, aż sos zrobi się gęsty i jednolity.
9. Danie podawać na talerzu z ugotowanym ryżem.

Przepis 2: Łosoś po tajsku z pędami bambusa i mleczkiem kokosowym

Składniki:
świeży filet z łososia – 1 porcja,
mleczko kokosowe – ½ szklanki,
czerwona tajska pasta curry – 1 łyżka,
suszone liście limonki (kafir) – 5 sztuk,
suszone liście trawy cytrynowej – 3 sztuki,
miód – 1 łyżeczka,
papryka czerwona – ½ średniej sztuki,
papryka zielona – ½ średniej sztuki,
papryka żółta – ½ średniej sztuki,
pędy bambusa – 4 łyżki,
świeży ananas – 1 średni plaster,
liczi – 2 sztuki,
sos sojowy – 1 łyżka,
ryż jaśminowy – 5 łyżek,
sól biała – 2 szczypty,
bazylia suszona – 1 łyżeczka.

Przygotowanie:
1. W woku podgrzewamy mleczko kokosowe, następnie dodajemy miód, suszone liście limonki i trawy cytrynowej oraz czerwoną tajską pastę curry. Dusimy chwilę składniki, co chwilę mieszając.
2. Paprykę siekamy w paski, liczi oraz świeżego ananasa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, zaś pędy bambusa odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do woka i dodajemy sos sojowy.
3. Filet z łososia przyprawiamy solą i bazylią, następnie grillujemy z obydwu stron na złocisty kolor. Wykładamy na talerz i polewamy przygotowanym tajskim sosem.
4. Danie podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Powiązane produkty

Właściwości pędów bambusa

Pędy bambusa są niskokaloryczne i mają całkiem sporo błonnika pokarmowego, miedzi oraz witaminy B6 i E. Fachowa literatura donosi, iż spożywanie pędów bambusa może korzystnie wpływać na zdrowie człowieka.

Istnieją pewne przesłanki pozwalające sądzić, że włączanie do diety dużych ilości pędów bambusa (360 g dziennie) może obniżać poziom cholesterolu całkowitego i LDL cholesterolu (tzw. złego cholesterolu) we krwi. Może to wynikać z faktu, iż pędy bambusa zawierają rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego, które mają zdolność do absorbowania wody w jelitach i wiązania cholesterolu oraz zmniejszania jego wchłaniania ze źródeł pokarmowych, co powoduje spadek stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi. W badaniach in vitro stwierdzono, że błonnik pokarmowy, naturalnie znajdujący się w pędach bambusa, ma silne właściwości przeciwcholesterolowe, dzięki czemu może sprzyjać poprawie zdrowia serca i naczyń krwionośnych.

Sugeruje się również, że pędy bambusa mają pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Błonnik pokarmowy zawarty w pędach bambusa wywiera wpływ na regulację wypróżnień oraz może zapobiegać wystąpieniu hemoroidów, zapalenia uchyłków i raka jelita grubego. Wyniki badań in vitro wskazują, że pędy bambusa ze względu na zawartość błonnika pokarmowego mają właściwości prebiotyczne, co oznacza, że dostarczają pożywkę dla pożytecznych bakterii w jelitach. Obecnie dobrze wiadomo, że mikroorganizmy jelitowe mogą odgrywać ważną rolę w promowaniu zdrowia oraz profilaktyce takich przewlekłych schorzeń, jak choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory, cukrzyca typu 2, depresja czy otyłość.

Pędy bambusa ze względu na to, iż są mało kaloryczne, lecz bogate w błonnik mogą być częstym składnikiem zdrowej diety odchudzającej. Odpowiednia podaż błonnika spowalnia opróżnianie żołądka, aby zapewnić uczucie sytości przez dłuższy czas w okresie między posiłkami. Badania na zwierzętach wykazały, że pędy bambusa mogą wspierać nie tylko pracę przewodu pokarmowego, lecz również korzystnie wpływać na utratę masy ciała.

  1. Behera P., Balaji S., Health Benefits of Fermented Bamboo Shoots: The Twenty-First Century Green Gold of Northeast India. „Appl Biochem Biotechnol.” 2021 Jun;193(6):1800-1812.
  2. Jaszczak-Wilke E., Polkowska Ż., Wykorzystanie chromatografii jonowej (ic-pad) w analityce jonów cyjankowych obecnych w pestkach polskich jabłek i moreli. „Chromatografia Jonowa” 2018, 9-17.
  3. Nongdam P., Tikendra L., The Nutritional Facts of Bamboo Shoots and Their Usage as Important Traditional Foods of Northeast India. „Int Sch Res Notices.” 2014 Jul 20;2014:679073.
  4. Singhal P., Bal L.M., Satya S., et al., Bamboo shoots: a novel source of nutrition and medicine. „Crit Rev Food Sci Nutr.” 2013;53(5):517-34.
  5. Tambor J., Polskie kulinarno-leksykalne przemiany. Czy Polacy wiedzą, co jedzą? Spotkania polonistyk trzech krajów – Chiny, Korea, Japonia. 2017-2018; 315-334, Kanton 2017.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl