Ryż jaśminowy
Mateusz Durbas

Ryż jaśminowy – zastosowanie, wartości. Czy ryż jaśminowy jest zdrowy?

Ryż jest ważnym podstawowym pożywieniem dla ponad połowy światowej populacji oraz głównym źródłem energii w postaci węglowodanów w Chinach i wielu innych krajach azjatyckich. Zajmuje on drugie miejsce na świecie pod względem spożycia przez ludzi oraz trzecie miejsce, gdy mowa o światowej produkcji zbóż. Występuje on w wielu odmianach, przy czym do najpopularniejszych należy ryż biały długoziarnisty oraz ryż jaśminowy biały.

Czym się różni ryż jaśminowy od zwykłego?

Ryż jaśminowy najczęściej można spotkać w polskich sklepach spożywczych w postaci białej, czyli polerowanej. Oznacza to, że jest on pozbawiony łuski (twardej skorupy ochronnej), otrębów (warstwy zewnętrznej) i zarodka (rdzenia wewnętrznego). Ryż jaśminowy występuje również w postaci pełnoziarnistej charakteryzującej się brązowym kolorem, którą można nabyć w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Pełnoziarnisty ryż jaśminowy cechuje się wyższą wartością odżywczą w porównaniu z postacią białą.

Ryż jaśminowy biały i ryż biały długoziarnisty, nazywany często zwykłym ryżem, mają sporo podobieństw, lecz także kilka znaczących różnic. Ryż biały długoziarnisty i biały ryż jaśminowy zawierają przede wszystkim bardzo podobne ilości kalorii, węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

Cechą charakterystyczną ryżu jaśminowego jest natomiast aromatyczny zapach, który przypomina woń kwiatów jaśminu. Ryż jaśminowy jest również znany jako tajski pachnący ryż ze względu na przyjemny zapach przypominający popcorn. Wynika to z obecności w ryżu związku aromatycznego i smakowego, jakim jest 2-Acetylo-1-pirolina (2AP). Dla porównania zwykły ryż nie ma wyrazistego zapachu.

Ryż jaśminowy ma również długie ziarna i rośnie głównie w Azji Południowo-Wschodniej, zwłaszcza w Tajlandii. Zwykły ryż może mieć natomiast krótkie, średnie lub długie ziarna i może pochodzić z różnych krajów azjatyckich, np. Chin lub Indii. Na domiar tego, pod względem koloru zwykły ryż jest zawsze biały, natomiast ryż jaśminowy może być biały, brązowy, czerwony, fioletowy lub czarny.

Uważa się, że ryż jaśminowy świetnie nadaje się do gotowania, ponieważ zapewnia wysoką jakość przyrządzanym potrawom ze względu na swoją puszystość i lekko lepką konsystencję po ugotowaniu. Tymczasem konsystencja zwykłego ryżu może się znacznie różnić, np. kleisty ryż, powszechnie stosowany w azjatyckich deserach, jest bardzo lepki.

Czy ryż jaśminowy jest zdrowy?

Ryż jaśminowy jest pokarmem o wysokim indeksie glikemicznym, którego wartość waha się od 96 do 116. W dotychczas przeprowadzonych badaniach nie stwierdzono różnic w wartościach indeksu glikemicznego między ryżem jaśminowym uprawianym w Stanach Zjednoczonych a ryżem jaśminowym uprawianym w Tajlandii. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny ryż jaśminowy powinien być spożywany jedynie w ograniczonych ilościach przez pacjentów z cukrzycą i innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Ryż jaśminowy jest produktem łatwostrawnym, dzięki czemu może być częstym składnikiem diety lekkostrawnej, którą zwykle zaleca się osobom starszym, pacjentom po zabiegach operacyjnych (np. po leczeniu bariatrycznym) oraz chorym na schorzenia przewodu pokarmowego, takie jak choćby choroba wrzodowa żołądka, refluks żołądkowo-przełykowy, zespół jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Ryż jaśminowy jest także pokarmem, który naturalnie nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być stałym elementem diety pacjentów z celiakią, alergią na pszenicę oraz nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.

Należy jednak pamiętać o tym, że ryż dość łatwo kumuluje arsen z gleby i wody, dlatego zaleca się odpowiedni sposób jego gotowania, aby zmniejszyć zawartość arsenu nawet o blisko 70%. Mianowicie po zagotowaniu wody (1 litr wody na każdą szklankę ryżu) wsypujemy ziarna ryżu i gotujemy je przez 5 minut, następnie odcedzamy. W dalszej kolejności zalewamy ryż świeżą wodą (około 0,5 litra wody na jedną szklankę ryżu) i gotujemy ryż do momentu, aż będzie odpowiednio miękki oraz wchłonie całą wodę.

Warto podkreślić, iż pod względem wartości odżywczych i wpływu na zdrowie człowieka znacznie lepszym wyborem będzie częstsze sięganie po pełnoziarnisty ryż jaśminowy, aniżeli biały. Na dowód tego w jednym z dużych badań obserwacyjnych z udziałem ponad 197 tysięcy osób wykazano, że zamiana 1/3 szklanki (50 g) białego ryżu na taką samą ilość brązowego ryżu każdego dnia wiązała się ze zmniejszeniem o 16% ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Pełnoziarnisty ryż jaśminowy zawiera więcej błonnika pokarmowego, który spowalnia wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego oraz zmniejsza jej stężenie we krwi.

Powiązane produkty

Do czego używać ryż jaśminowy?

Ugotowany ryż jaśminowy świetnie nadaje się do dań przygotowywanych w wersji na słodko, słodko-kwaśno, pikantnie, jak również na słono. Ryż jaśminowy doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi, rybami, owocami morza, nasionami roślin strączkowych (zwłaszcza ciecierzycą), warzywami (np. cukinią i papryką) oraz owocami i ich przetworami.

Ryż jaśminowy po ugotowaniu można łączyć ze startym jabłkiem i cynamonem, musem jogurtowo-truskawkowym oraz słodkim bananem i bakaliami. Sprawdzi się on dobrze także w połączeniu z aromatycznym mlekiem kokosowym i świeżymi owocami, np. mango, bananem oraz malinami. Dobrym pomysłem jest również połączenie ryżu jaśminowego z warzywami i kurczakiem, rybą lub owocami morza, a także przygotowanie curry w wersji wegańskiej z ciecierzycą i ryżem. Ryż jaśminowy nadaje się również do sałatek (np. z kurczakiem lub tuńczykiem), pieczeni (np. z mięsem drobiowym bądź rybą), zup (np. pomidorowa) oraz puddingów (np. w wersji z mango).

  1. Boers HM, Seijen Ten Hoorn J, et al., A systematic review of the influence of rice characteristics and processing methods on postprandial glycaemic and insulinaemic responses. Br J Nutr." 2015 Oct 14;114(7):1035-45.
  2. Jinakot I, Jirapakkul W, Volatile Aroma Compounds in Jasmine Rice as Affected by Degrees of Milling. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo)” 2019;65(Supplement):S231-S234.
  3. Kanlayavattanakul M, Lourith N, Chaikul P, Jasmine rice panicle: A safe and efficient natural ingredient for skin aging treatment. J Ethnopharmacol.” 2016 Dec 4;193:607-616.
  4. Kraithong S, Lee S, Rawdkuen S, Effect of red Jasmine rice replacement on rice flour properties and noodle qualities. Food Sci Biotechnol.” 2018 Aug 18;28(1):25-34.
  5. Sun Q, Spiegelman D, van Dam RM, et al., White rice, brown rice, and risk of type 2 diabetes in US men and women. Arch Intern Med.” 2010 Jun 14;170(11):961-9.
  6. Truong TH, Yuet WC, Hall MD, Glycemic index of American-grown jasmine rice classified as high. Int J Food Sci Nutr.” 2014 Jun;65(4):436-9.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Co daje odżywka białkowa? Czy jest zdrowa?

    Odżywka białkowa jest produktem powszechnie spożywanym przez osoby uprawiające sport zarówno wyczynowo, jak i amatorsko. Wielu młodych dorosłych i nastolatków ćwiczących na siłowni regularnie sięga po odżywkę białkową, aby przyspieszyć budowę masy mięśniowej oraz polepszyć regenerację powysiłkową. Jak prawidłowo stosować odżywkę białkową, aby wykorzystać jej potencjał?

  • Zmiana czasu na zimowy 2025. Kiedy przestawiamy zegarki i jak to wpływa na zdrowie?

    Już w najbliższy weekend szykuje się zmiana czasu – przestawiamy zegarki o godzinę do tyłu i śpimy o godzinę dłużej. Eksperci podkreślają, że zmiana czasu ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie mogą być zdrowotne konsekwencje zmiany czasu? Czy można się do niej przygotować?

  • Leki z apteki dla zwierząt – co można bezpiecznie podać psu lub kotu?

    Przyjmuje się, że zwierzęta nie powinny być leczone lekami przeznaczonymi dla ludzi. Jeśli jednak istnieją ku temu przesłanki, decyzję o ich zastosowaniu podejmuje lekarz weterynarii. Warto wspomnieć o kaskadzie obowiązującej weterynarza. Jest to zasada mówiąca, że gdy na rynku nie ma odpowiedniego leku weterynaryjnego dla danego zwierzęcia lub stosowanego przy konkretnym schorzeniu, lekarz weterynarii musi najpierw rozważyć wszystkie dostępne opcje, a dopiero w ostateczności sięgnąć po lek przeznaczony dla innego gatunku lub lek ludzki. Z prawnego punktu widzenia stosowanie ludzkich leków u zwierząt jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy nie ma innej możliwości uniknięcia cierpienia zwierzęcia. W takich przypadkach lekarz weterynarii ponosi pełną odpowiedzialność za podjęte działania i ich ewentualne konsekwencje.

  • Wpływ diety na mikrobiotę jelitową. Jak jeść, by mieć zdrowe jelita?

    Mikrobiota jelitowa to zróżnicowany i dynamiczny kompleks mikroorganizmów zlokalizowanych w przewodzie pokarmowym człowieka. Codzienna dieta dostarcza nie tylko składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz także ważnych substratów dla mikrobioty jelitowej. Na czym polega dieta na zdrowy mikrobiom przewodu pokarmowego?

  • Dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie. Jak jeść, stosując glutydy przy otyłości?

    Liczba osób otyłych na całym świecie potroiła się w ciągu ostatnich 50 lat – wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Otyłość jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia kardiometabolicznego, które może prowadzić do przedwczesnej śmierci. Leki farmakologiczne (zwłaszcza analogi GLP-1) stanowią obecnie ważną część kompleksowej strategii leczenia otyłości. Jaka dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie będzie odpowiednia?

  • Jak zaspokoić głód na dłużej? 10 najbardziej sycących produktów

    Głód to fizjologiczny stan organizmu wynikający z niedoboru pożywienia. Zazwyczaj pojawia się kilka godzin po spożyciu ostatniego posiłku, jednak może wystąpić znacznie szybciej. Jeśli posiłki nie są prawidłowo skomponowane, uczucie głodu może pojawić się nawet godzinę po jedzeniu, co sprzyja spożywaniu większej ilości kilokalorii w ciągu dnia, a to z kolei prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości. W jaki sposób należy się odżywiać, aby zaspokoić głód na dłużej? Jak komponować posiłki? Które produkty sycą najbardziej, a jednocześnie są niskokaloryczne? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

  • Jak prawidłowo dobrać obrożę dla psa? Praktyczne porady dla opiekunów

    Smycz, szelki i obroża to nieodłączny zestaw każdego psiego opiekuna. Wybór smyczy ma znaczenie drugorzędne, ale nad wyborem szelek czy obroży trzeba się dobrze zastanowić. To rzecz, która towarzyszy psiakowi od najmłodszych lat, więc powinna być dopasowana do jego anatomii, poziomu aktywności i wielkości. Nie powinna ograniczać ruchów, uciskać ani być zbyt luźna. Jak zatem wybrać idealne szelki lub obrożę?

  • Czym jest dieta BARF i jak ją stosować u psa lub kota?

    Dieta BARF to skrót od biologically appropriate raw food, czyli biologicznie odpowiedniej surowej żywności. Jest przeznaczona dla psów i kotów i polega na podawaniu pupilowi samodzielnie przygotowanego pożywienia złożonego z surowego mięsa i odpowiednich dodatków, takich jak suplementy, kości czy warzywa. Ten sposób żywienia ma naśladować zdobycz, jaką przodkowie psa czy kota upolowaliby na wolności.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl