Lactobacillus plantarum 299v – co to? Na co pomaga? Właściwości i działanie
Szczep bakteryjny o nazwie Lactobacillus plantarum 299v to popularny składnik preparatów probiotycznych, który wykazuje zróżnicowane, prozdrowotne właściwości. Przede wszystkim jest on pomocny dla osób borykających się z zespołem jelita drażliwego, ale również ma swój udział we wzmacnianiu układu odpornościowego.
Rynek farmaceutyczny oferuje obecnie szeroką gamę probiotyków, które definiuje się jako żywe szczepy ściśle wyselekcjonowanych mikroorganizmów, które po podaniu w adekwatnych ilościach przynoszą odpowiednie korzyści zdrowotne gospodarzowi. Jak dobrze wiadomo, probiotyki mogą korzystnie wpływać na skład ilościowy i jakościowy mikrobioty jelitowej, czyli wszystkich mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy człowieka. Spośród wielu dostępnych na polskim rynku aptecznym preparatów probiotycznych, probiotyki zawierające Lactobacillus plantarum 299v (L. plantarum 299v, DSM 9843) mają wiele badań potwierdzających ich pozytywny wpływ na skład i metaboliczną aktywność mikrobioty jelitowej.
Co to jest Lactobacillus plantarum 299v?
Lactobacillus plantarum 299v to szczep probiotyczny należący do bakterii z rodzaju Firmicutes oraz Gram-dodatnich bakterii kwasu mlekowego (z ang. lactic acid bacteria – LAB). L. plantarum 299v jest szczepem probiotycznym, który również naturalnie występuje w przewodzie pokarmowym człowieka.
Lactobacillus plantarum 299v jest szeroko stosowany w terapii i profilaktyce zdrowotnej zarówno jako pojedynczy szczep bakterii probiotycznych (preparat jednoszczepowy), jak również jeden z wielu szczepów bakterii probiotycznych zawartych w preparatach synbiotycznych, stanowiących połączenie probiotyków z prebiotykami.
W badaniach z udziałem ludzi udowodniono, że szczep Lactobacillus plantarum 299v jest w stanie kolonizować błonę śluzową jelita po podaniu doustnym, gdyż można go znaleźć w materiale z biopsji błony śluzowej jelita czczego i odbytnicy. Duże i wciąż rosnące zainteresowanie szczepem Lactobacillus plantarum 299v wynika z wielu jego pożądanych cech jako skutecznego probiotyku. Zalicza się do nich m.in.:
- wysoką tolerancję zarówno na niskie pH panujące w żołądku, jak i wysokie pH wynikające z obecności soli żółciowych w dwunastnicy,
- zdolność do przetrwania i przejścia przez przewód pokarmowy, dzięki czemu ma możliwość oddziaływać na mikrobiom jelitowy,
- wywieranie wpływu na odpowiedź jelitowego układu immunologicznego (GALT),
- stymulację wytwarzania mucyny o właściwościach ochronnych wobec nabłonka jelitowego,
- hamowanie przylegania chorobotwórczych bakterii Escherichia coli do komórek nabłonkowych jelita,
- potencjalny wpływ na aktywność metaboliczną innych mikroorganizmów w jelicie grubym, dzięki czemu może dochodzić do obniżenia pH jelita i hamowania wzrostu bakterii patogennych.
Lactobacillus plantarum 299v – gdzie i w czym występuje?
Szczep Lactobacillus plantarum 299v znajduje się nie tylko w preparatach probiotycznych powszechnie dostępnych w aptekach, lecz również występuje w fermentowanej żywności pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Do produktów żywnościowych naturalnie zasobnych w szczep probiotyczny L. plantarum 299v zalicza się:
- kapustę kiszoną,
- ogórki kiszone,
- oliwki w zalewie solankowej,
- zakwas naturalny,
- fermentowane zboża (np. owies, kukurydza),
- fermentowane owoce,
- niektóre sery,
- fermentowane kiełbasy,
- suszone ryby, przede wszystkim z rodziny dorszowatych (tzw. sztokfisz),
- tofu (tj. produkt sojowy wytwarzany z mleka sojowego, który wyglądem przypomina ser twarogowy),
- kimchi (tj. tradycyjne danie kuchni koreańskiej, które składa się z co najmniej kilku fermentowanych warzyw, zwykle kapusty pekińskiej i ogórka),
- fufu (tj. typowa potrawa mączna kuchni afrykańskiej i karaibskiej, która jest przygotowywana z mąki maniokowej lub kukurydzianej),
- kunu (tj. popularny napój nigeryjski wytwarzany z ziarna prosa, sorgo lub kukurydzy).
Lactobacillus plantarum 299v – działanie i właściwości
Przyjmowanie Lactobacillus plantarum 299v wywiera pozytywny wpływ na stan zdrowia pacjentów z zespołem jelita drażliwego (IBS). Wykazano, iż L. plantarum 299v zmniejsza typowe objawy IBS, takie jak wzdęcia i bóle brzucha, jak również normalizuje stolec oraz poprawia jakość życia pacjentów z zespołem jelita drażliwego.
Szczep probiotyczny Lactobacillus plantarum 299v zwiększa również wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Probiotyk L. plantarum 299v może poprawiać jelitową absorpcję żelaza w wyniku modyfikacji aktywności metabolicznej mikrobioty przewodu pokarmowego i obniżenia pH jelita, jak również działania przeciwzapalnego i immunomodulującego, czego następstwem jest obniżenie stężenia hepcydyny (tj. białka, które w określonych sytuacjach prowadzi do spadku poziomu żelaza we krwi).
Lactobacillus plantarum 299v jest szczepem probiotycznym, który może także modulować funkcjonowanie układu odpornościowego. Właściwości immunomodulujące szczepu L. plantarum 299v obejmują wzrost poziomu cytokin przeciwzapalnych, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka i poprawiają skuteczność leczenia.