mgr dietetyki Mateusz Durbas

Dietetyk kliniczny i sportowy. Absolwent kierunku dietetyka w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia, w specjalności dietetyka kliniczna. Szkoleniowiec, autor setek artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i suplementacji diety w branżowych czasopismach oraz portalach internetowych. Na co dzień współpracuje ze swoimi podopiecznymi w poradni dietetycznej zlokalizowanej w śródmieściu Krakowa, jak również regularnie prowadzi konsultacje żywieniowe w formie online. Specjalizuje się zwłaszcza w dietoterapii dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (zespół jelita drażliwego - IBS, zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego - SIBO, celiakia, refluks żołądkowo-przełykowy) oraz zaburzeniach endokrynologicznych (niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto, cukrzyca, zespół policystycznych jajników - PCOS). Prywatnie miłośnik książek i filmów, ćwiczeń stretchingowych, leśnych wędrówek oraz trekkingu górskiego.
Wszystkie publikacje autora
-
Dieta dla morsa – co powinny jeść osoby uprawiające morsowanie?
Przeczytane 3030 razy
6 min
-
Papryka czerwona, żółta a zielona – różnice, właściwości, która najlepsza?
Przeczytane 61801 razy
5 min
-
Herbatka z dziurawca – na co pomaga? Na co stosować herbatkę z dziurawca?
Przeczytane 58638 razy
5 min
-
Pędy bambusa – do czego używać w kuchni? Właściwości pędów bambusa
Przeczytane 18816 razy
4 min
-
Ryż jaśminowy – zastosowanie, wartości. Czy ryż jaśminowy jest zdrowy?
Przeczytane 14978 razy
4 min