Owoc kaki
Mateusz Durbas

Owoc kaki – czy jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie

Kaki (Diospyros kaki L.), znane również jako persymona, owoc szaron, hebanowiec wschodni, chińska śliwka oraz hurma wschodnia, jest najważniejszym gatunkiem należącym do rodzaju roślin drzewiastych z rodziny hebankowatych (Ebenaceae). Ten tropikalny owoc o intensywnie pomarańczowej barwie zyskuje w ostatnich latach na popularności w Polsce. Dojrzałe owoce kaki charakteryzują się słodkim, lecz mało aromatycznym miąższem, kształtem zaś przypominają pomidora.

Czy owoc kaki jest zdrowy?

Owoce kaki są cenione ze względu na zawartość wielu związków biologicznie aktywnych, wśród których najczęściej wymienia się: witaminę A, C i K, foliany, żelazo, potas, magnez, wapń, karotenoidy (m.in. likopen, beta-karoten, neoksantyna, wiolaksantyna i beta-kryptoksantyna), tokoferole, polifenole (taniny, katechiny i kwasy fenolowe) oraz błonnik pokarmowy. Pokarmy zasobne w witaminę C, karotenoidy oraz polifenole są niezwykle cenne dla zdrowia człowieka z uwagi na właściwości antyoksydacyjne, zmiatające wolne rodniki i reaktywne formy tlenu. Warto podkreślić, że szczególnie duża ilość karotenoidów i polifenoli znajduje się w skórce owoców kaki, co ma istotny wpływ na intensywnie pomarańczową barwę dojrzałych owoców. Owoc kaki zawiera blisko 70 mg witaminy C w przeliczeniu na 100 g świeżego produktu, co pokrywa odpowiednio około 75% i 90% dobowego zapotrzebowania na ten ważny składnik pokarmowy na poziomie zalecanego dziennego spożycia (RDA) u dorosłych mężczyzn oraz kobiet.

Indeks glikemiczny świeżego owocu kaki wynosi 50 (IG = 50), zaś ładunek glikemiczny 12 (ŁG = 12). Oznacza to, że kaki znajduje się w grupie produktów żywnościowych, które nie powodują bardzo wyraźnego wzrostu stężenia glukozy we krwi i tym samym może być bezpiecznie spożywane w umiarkowanych ilościach przez wszystkich pacjentów z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których zalicza się cukrzycę oraz insulinooporność. Co więcej, w badaniach koreańskich naukowców wykazano, że niesłodzony syrop z owoców kaki wywiera korzystny wpływ na kontrolę glikemii u osób zdrowych i u pacjentów z cukrzycą ze względu na niski indeks glikemiczny (IG = 36-52).

Dlaczego warto jeść owoce kaki? Na co działa kaki?

Kaki ma dobrze udokumentowane właściwości antyoksydacyjne ze względu na obecność licznych przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli, karotenoidów i witaminy C. Wyniki dotychczasowych badań wskazują jednoznacznie, że owoce kaki charakteryzują się wysokim potencjałem antyoksydacyjnym, dzięki czemu wykazują zdolność do chelatowania jonów metali oraz skutecznej neutralizacji szkodliwego działania reaktywnych form tlenu. Sugeruje się tym samym, że regularne spożywanie owoców kaki może zapobiegać pojawieniu się wielu różnych schorzeń przewlekłych o podłożu wolnorodnikowym, takich jak choćby choroba Alzheimera i Parkinsona, nowotwory, zaćma, jaskra, cukrzyca typu 2 oraz choroby sercowo-naczyniowe.

Fachowa literatura donosi, iż oprócz dobrze poznanych właściwości antyoksydacyjnych owoce kaki mogą również wykazywać działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe oraz hipolipemizujące, czyli obniżające stężenie lipidów we krwi. W niedawnym badaniu japońskich naukowców stwierdzono, że owoce kaki ze względu na zawartość tanin (proantocyjanidyn) mogą także zmniejszać stężenie glukozy po spożytym posiłku bogatym w węglowodany. Wskazuje się także, że częste włączanie do diety owoców kaki, podobnie jak kiwi, wykazuje działanie przeciwko uszkodzeniom oksydacyjnym DNA, cukrzycy typu 2 oraz nadciśnieniu tętniczemu.

Warto zaznaczyć, że jeden średni owoc kaki zawiera aż 9 g błonnika pokarmowego, co stanowi 36% zalecanego dziennego spożycia przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne. W owocach kaki występują duże ilości pektyn, które przyspieszają pasaż treści pokarmowej, zapobiegają zaparciom, zmniejszają poziom lipoprotein o niskiej gęstości LDL (tzw. „złego cholesterolu”), spowalniają tempo opróżniania żołądka i wzmagają uczucie sytości poposiłkowej.

Powiązane produkty

Czy trzeba obierać kaki? Jak się kroi kaki? Jak się je kaki?

Wiele osób zastanawia się, jak obrać surowe kaki i do czego można je wykorzystać. Poniżej znajduje się krótka instrukcja „krok po kroku”, jak jeść i podawać owoce kaki.

  1. W pierwszej kolejności należy pozbyć się liści kaki, następnie dojrzały owoc trzeba dokładnie umyć i obrać ze skórki, gdyż nie zaleca się zwykle spożywać tego pomarańczowego owocu ze skórką.
  2. Kaki obrane ze skórki można pokroić w kostkę lub plastry, które następnie można dodać do sałatki owocowej, koktajlu, smoothie, owsianki, jaglanki, musli, jogurtu naturalnego, czy też zjeść jako przekąskę.
  3. Istnieje jeszcze jedna technika spożywania kaki na surowo, o której warto wspomnieć – podobnie jak w przypadku kiwi i awokado dokładnie umyty owoc należy przekroić na połowę i wówczas łyżeczką wydobywać miąższ z połówek owocu.

Czy owoc kaki tuczy?

Kaki należy do owoców niskokalorycznych, gdyż dostarcza tylko 70 kcal w przeliczeniu na 100 g świeżego produktu. Jeden średni owoc kaki waży przeciętnie 250 g i zawiera 175 kcal. Jak się okazuje, kaloryczność kaki jest nieco mniejsza, niż ma to miejsce w przypadku innych owoców, takich jak chociażby awokado (169 kcal/100 g), świeże daktyle (142 kcal/100 g), banan (97 kcal/100 g), figa (74 kcal/100 g) oraz zielone winogrona (71 kcal/100 g). Poza tym spora grupa konsumentów dzieli cały owoc kaki na dwie, a nawet trzy porcje. Ze względu na niską zawartość kalorii w przeliczeniu na jedną porcję (100-150 g) oraz wysoką wartość odżywczą kaki może być regularnie spożywane w rozsądnych ilościach przez osoby z nadwagą i otyłością, którym przede wszystkim zależy na redukcji nadmiernej tkanki tłuszczowej. W przypadku umiarkowanej konsumpcji owoców kaki nie ma powodów do obaw o wzrost masy ciała.

Skąd pochodzą owoce kaki?

Kaki jest owocem egzotycznego, zimozielonego drzewa dorastającego nawet do wysokości 18 metrów, które naturalnie występuje w regionie Azji i Ameryki Południowej, zwłaszcza tam, gdzie panuje klimat tropikalny i subtropikalny. Owoce kaki obecnie pochodzą głównie z krajów, takich jak Chiny, Hiszpania, Korea Południowa, Japonia, Brazylia, Azerbejdżan, Włochy, Izrael i Uzbekistan, które niewątpliwie przodują na świecie pod względem wielkości zbiorów tych owoców. W zależności od stężenia tanin, które nadają goryczkę i cierpkość owocom, kaki dzieli się na dwie główne odmiany, a mianowicie owoce cierpkie (taninowe), gdy są niedojrzałe, oraz te pozbawione cierpkości na wszystkich etapach dojrzewania owocu. Odmiany kaki o cierpkich owocach zwykle pochodzą z Japonii.

  1. Xie C, Xie Z, Xu X, et al. Persimmon (Diospyros kaki L.) leaves: a review on traditional uses, phytochemistry and pharmacological properties. J Ethnopharmacol. 2015 Apr 2;163:229-40.
  2. Pérez-Burillo S, Oliveras MJ, Quesada J, et al. Relationship between composition and bioactivity of persimmon and kiwifruit. Food Res Int. 2018 Mar;105:461-472.
  3. Domínguez Díaz L, Dorta E, Maher S, et al. Potential Nutrition and Health Claims in Deastringed Persimmon Fruits ( Diospyros kaki L.), Variety 'Rojo Brillante', PDO 'Ribera del Xúquer'. Nutrients. 2020 May 13;12(5):1397.
  4. Direito R, Rocha J, Sepodes B, et al. From Diospyros kaki L. (Persimmon) Phytochemical Profile and Health Impact to New Product Perspectives and Waste Valorization. Nutrients. 2021 Sep 20;13(9):3283.
  5. Takemori K, Akaho K, Iwase M, et al. Effects of Persimmon Fruit Polyphenols on Postprandial Plasma Glucose Elevation in Rats and Humans. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2022;68(4):331-341.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta NiMe – zasady i korzyści dla zdrowia. Na czym polega dieta na poprawę mikrobiomu?

    Dieta NiMe (ang. Non-Industrialised Microbiome Restore) to nowy sposób odżywiania, który według naukowców może wpłynąć na poprawę mikrobiomu jelitowego, w znaczny sposób zredukować ryzyko wielu chorób metabolicznych oraz poprawić samopoczucie. Dieta NiMe inspirowana jest tradycyjnym stylem życia mieszkańców Papui-Nowej Gwinei. Na czym polega dieta NiMe?

  • Splot słoneczny – jakie pełni funkcje? Ból i urazy splotu trzewnego

    Splot słoneczny jest jednym z najważniejszych elementów autonomicznego układu nerwowego człowieka. Pełni szereg kluczowych funkcji w naszym organizmie, dlatego ma istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Czym dokładnie jest splot słoneczny i jakie pełni funkcje? Jakie objawy mogą sygnalizować problemy z jego pracą oraz jakie konsekwencje zdrowotne może mieć uderzenie w ten obszar ciała?

  • Badania profilaktyczne u psa i kota, czyli kontrola zdrowia zwierzaka

    Badania kontrolne to temat coraz częściej poruszany zarówno w medycynie ludzkiej, jak i weterynaryjnej. Regularna kontrola stanu zdrowia to ważna część profilaktyki i wczesnego wykrywania poważnych schorzeń. Pierwsze badania profilaktyczne warto wykonać u domowego pupila po ukończeniu przez niego roku, a w niektórych przypadkach nieco wcześniej.

  • Świerzb u psa i kota: objawy i leczenie, profilaktyka

    Świerzb to choroba wywołana przez pasożyty, która często dotyka psy i koty. Jego objawy potrafią być bardzo uciążliwe dla zwierzaka, dlatego wczesne rozpoznanie choroby i szybkie wdrożenie leczenia są bardzo istotne. Jak rozpoznać świerzb u kota lub psa? Kiedy udać się do weterynarza? Wyjaśniamy.

  • Skład karmy dla psa – jak czytać etykiety? Podpowiadamy, jak wybrać karmę i psie przysmaki

    Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych marek psich karm – zarówno suchych, jak i mokrych. Wybór tej najlepszej może być naprawdę trudny. Przed zakupem warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy czytaniu składu, jakie składniki nie powinny znajdować się w psiej karmie oraz jak odpowiednio dopasować ją do wieku i aktywności pupila. Jak wybrać karmę dla psa, a jak gryzak lub przysmaki? I które produkty z naszego stołu może spożyć nasz psi przyjaciel?

  • Jak nauczyć szczeniaka załatwiać się na dworze? Trening czystości psa

    Nauczenie szczeniaka czystości to bardzo ważne zadanie dla opiekuna małego psa. Jak najlepiej zabrać się do tego zadania? Czy potrzebne są akcesoria, które mogą pomóc w treningu czystości? Kiedy w ogóle można zacząć uczyć młodego psa załatwiania się na dworze lub w wyznaczonym miejscu? Wyjaśniamy, jak nauczyć szczeniaka czystości.

  • Niedobory u wegetarian i wegan. Co warto suplementować na diecie bez mięsa lub produktów odzwierzęcych?

    Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską z powodów zdrowotnych, etycznych i środowiskowych. Prawidłowo zbilansowane diety roślinne mogą przynieść korzyści zdrowotne – np. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia czy otyłości – ale mogą też prowadzić do niedoborów żywieniowych. Z tego względu po przejściu na tego typu dietę warto wdrożyć suplementację kluczowych mikroskładników. Na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę i kto powinien rozważyć suplementację?

  • Kenia – szczepienia i zalecenia przed podróżą

    Wyjazd do Kenii wiąże się z koniecznością uwzględnienia zagrożeń zdrowotnych typowych dla krajów tropikalnych. Jakie szczepienia należy wykonać i kiedy najlepiej się zaszczepić? Czy w Kenii jest bezpiecznie pod względem zdrowotnym?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl