Owoc kaki
Mateusz Durbas

Owoc kaki – czy jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie

Kaki (Diospyros kaki L.), znane również jako persymona, owoc szaron, hebanowiec wschodni, chińska śliwka oraz hurma wschodnia, jest najważniejszym gatunkiem należącym do rodzaju roślin drzewiastych z rodziny hebankowatych (Ebenaceae). Ten tropikalny owoc o intensywnie pomarańczowej barwie zyskuje w ostatnich latach na popularności w Polsce. Dojrzałe owoce kaki charakteryzują się słodkim, lecz mało aromatycznym miąższem, kształtem zaś przypominają pomidora.

Czy owoc kaki jest zdrowy?

Owoce kaki są cenione ze względu na zawartość wielu związków biologicznie aktywnych, wśród których najczęściej wymienia się: witaminę A, C i K, foliany, żelazo, potas, magnez, wapń, karotenoidy (m.in. likopen, beta-karoten, neoksantyna, wiolaksantyna i beta-kryptoksantyna), tokoferole, polifenole (taniny, katechiny i kwasy fenolowe) oraz błonnik pokarmowy. Pokarmy zasobne w witaminę C, karotenoidy oraz polifenole są niezwykle cenne dla zdrowia człowieka z uwagi na właściwości antyoksydacyjne, zmiatające wolne rodniki i reaktywne formy tlenu. Warto podkreślić, że szczególnie duża ilość karotenoidów i polifenoli znajduje się w skórce owoców kaki, co ma istotny wpływ na intensywnie pomarańczową barwę dojrzałych owoców. Owoc kaki zawiera blisko 70 mg witaminy C w przeliczeniu na 100 g świeżego produktu, co pokrywa odpowiednio około 75% i 90% dobowego zapotrzebowania na ten ważny składnik pokarmowy na poziomie zalecanego dziennego spożycia (RDA) u dorosłych mężczyzn oraz kobiet.

Indeks glikemiczny świeżego owocu kaki wynosi 50 (IG = 50), zaś ładunek glikemiczny 12 (ŁG = 12). Oznacza to, że kaki znajduje się w grupie produktów żywnościowych, które nie powodują bardzo wyraźnego wzrostu stężenia glukozy we krwi i tym samym może być bezpiecznie spożywane w umiarkowanych ilościach przez wszystkich pacjentów z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których zalicza się cukrzycę oraz insulinooporność. Co więcej, w badaniach koreańskich naukowców wykazano, że niesłodzony syrop z owoców kaki wywiera korzystny wpływ na kontrolę glikemii u osób zdrowych i u pacjentów z cukrzycą ze względu na niski indeks glikemiczny (IG = 36-52).

Dlaczego warto jeść owoce kaki? Na co działa kaki?

Kaki ma dobrze udokumentowane właściwości antyoksydacyjne ze względu na obecność licznych przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli, karotenoidów i witaminy C. Wyniki dotychczasowych badań wskazują jednoznacznie, że owoce kaki charakteryzują się wysokim potencjałem antyoksydacyjnym, dzięki czemu wykazują zdolność do chelatowania jonów metali oraz skutecznej neutralizacji szkodliwego działania reaktywnych form tlenu. Sugeruje się tym samym, że regularne spożywanie owoców kaki może zapobiegać pojawieniu się wielu różnych schorzeń przewlekłych o podłożu wolnorodnikowym, takich jak choćby choroba Alzheimera i Parkinsona, nowotwory, zaćma, jaskra, cukrzyca typu 2 oraz choroby sercowo-naczyniowe.

Fachowa literatura donosi, iż oprócz dobrze poznanych właściwości antyoksydacyjnych owoce kaki mogą również wykazywać działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe oraz hipolipemizujące, czyli obniżające stężenie lipidów we krwi. W niedawnym badaniu japońskich naukowców stwierdzono, że owoce kaki ze względu na zawartość tanin (proantocyjanidyn) mogą także zmniejszać stężenie glukozy po spożytym posiłku bogatym w węglowodany. Wskazuje się także, że częste włączanie do diety owoców kaki, podobnie jak kiwi, wykazuje działanie przeciwko uszkodzeniom oksydacyjnym DNA, cukrzycy typu 2 oraz nadciśnieniu tętniczemu.

Warto zaznaczyć, że jeden średni owoc kaki zawiera aż 9 g błonnika pokarmowego, co stanowi 36% zalecanego dziennego spożycia przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne. W owocach kaki występują duże ilości pektyn, które przyspieszają pasaż treści pokarmowej, zapobiegają zaparciom, zmniejszają poziom lipoprotein o niskiej gęstości LDL (tzw. „złego cholesterolu”), spowalniają tempo opróżniania żołądka i wzmagają uczucie sytości poposiłkowej.

Powiązane produkty

Czy trzeba obierać kaki? Jak się kroi kaki? Jak się je kaki?

Wiele osób zastanawia się, jak obrać surowe kaki i do czego można je wykorzystać. Poniżej znajduje się krótka instrukcja „krok po kroku”, jak jeść i podawać owoce kaki.

  1. W pierwszej kolejności należy pozbyć się liści kaki, następnie dojrzały owoc trzeba dokładnie umyć i obrać ze skórki, gdyż nie zaleca się zwykle spożywać tego pomarańczowego owocu ze skórką.
  2. Kaki obrane ze skórki można pokroić w kostkę lub plastry, które następnie można dodać do sałatki owocowej, koktajlu, smoothie, owsianki, jaglanki, musli, jogurtu naturalnego, czy też zjeść jako przekąskę.
  3. Istnieje jeszcze jedna technika spożywania kaki na surowo, o której warto wspomnieć – podobnie jak w przypadku kiwi i awokado dokładnie umyty owoc należy przekroić na połowę i wówczas łyżeczką wydobywać miąższ z połówek owocu.

Czy owoc kaki tuczy?

Kaki należy do owoców niskokalorycznych, gdyż dostarcza tylko 70 kcal w przeliczeniu na 100 g świeżego produktu. Jeden średni owoc kaki waży przeciętnie 250 g i zawiera 175 kcal. Jak się okazuje, kaloryczność kaki jest nieco mniejsza, niż ma to miejsce w przypadku innych owoców, takich jak chociażby awokado (169 kcal/100 g), świeże daktyle (142 kcal/100 g), banan (97 kcal/100 g), figa (74 kcal/100 g) oraz zielone winogrona (71 kcal/100 g). Poza tym spora grupa konsumentów dzieli cały owoc kaki na dwie, a nawet trzy porcje. Ze względu na niską zawartość kalorii w przeliczeniu na jedną porcję (100-150 g) oraz wysoką wartość odżywczą kaki może być regularnie spożywane w rozsądnych ilościach przez osoby z nadwagą i otyłością, którym przede wszystkim zależy na redukcji nadmiernej tkanki tłuszczowej. W przypadku umiarkowanej konsumpcji owoców kaki nie ma powodów do obaw o wzrost masy ciała.

Skąd pochodzą owoce kaki?

Kaki jest owocem egzotycznego, zimozielonego drzewa dorastającego nawet do wysokości 18 metrów, które naturalnie występuje w regionie Azji i Ameryki Południowej, zwłaszcza tam, gdzie panuje klimat tropikalny i subtropikalny. Owoce kaki obecnie pochodzą głównie z krajów, takich jak Chiny, Hiszpania, Korea Południowa, Japonia, Brazylia, Azerbejdżan, Włochy, Izrael i Uzbekistan, które niewątpliwie przodują na świecie pod względem wielkości zbiorów tych owoców. W zależności od stężenia tanin, które nadają goryczkę i cierpkość owocom, kaki dzieli się na dwie główne odmiany, a mianowicie owoce cierpkie (taninowe), gdy są niedojrzałe, oraz te pozbawione cierpkości na wszystkich etapach dojrzewania owocu. Odmiany kaki o cierpkich owocach zwykle pochodzą z Japonii.

  1. Xie C, Xie Z, Xu X, et al. Persimmon (Diospyros kaki L.) leaves: a review on traditional uses, phytochemistry and pharmacological properties. J Ethnopharmacol. 2015 Apr 2;163:229-40.
  2. Pérez-Burillo S, Oliveras MJ, Quesada J, et al. Relationship between composition and bioactivity of persimmon and kiwifruit. Food Res Int. 2018 Mar;105:461-472.
  3. Domínguez Díaz L, Dorta E, Maher S, et al. Potential Nutrition and Health Claims in Deastringed Persimmon Fruits ( Diospyros kaki L.), Variety 'Rojo Brillante', PDO 'Ribera del Xúquer'. Nutrients. 2020 May 13;12(5):1397.
  4. Direito R, Rocha J, Sepodes B, et al. From Diospyros kaki L. (Persimmon) Phytochemical Profile and Health Impact to New Product Perspectives and Waste Valorization. Nutrients. 2021 Sep 20;13(9):3283.
  5. Takemori K, Akaho K, Iwase M, et al. Effects of Persimmon Fruit Polyphenols on Postprandial Plasma Glucose Elevation in Rats and Humans. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2022;68(4):331-341.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zdrowe żywienie ucznia, czyli dieta pomocna w nauce

    Wrzesień jest miesiącem, kiedy dla ucznia wszystko zaczyna się od nowa. Nowe podręczniki, obowiązki, czasami nowe przedmioty i nauczyciele, zajęcia dodatkowe. Czy pamiętamy o wszystkich jego potrzebach, w tym żywieniowych? Dowiedz się więcej!

  • Peskatarianizm – na czym polega?

    Obecnie coraz więcej osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, decydując się na przejście na wegetarianizm i wykluczenie mięsa z diety. Modelem żywieniowym bazującym na diecie wegetariańskiej jest peskatarianizm, który zakłada wykluczenie mięsa czerwonego i białego, ale pozostawienie w menu ryb oraz owoców morza. Jakie są zasady diety peskatariańskiej i dla kogo będzie ona dobrym wyborem?

  • Co zabrać ze sobą na wakacje?

    Wakacje to wyjątkowy czas, na który czekamy przez cały rok. Aby jednak nasz urlop przebiegł tak, jak sobie wymarzyliśmy, konieczne jest podjęcie odpowiednich przygotowań. Sprawdź filmowy poradnik DOZ.pl dotyczący najpotrzebniejszych rzeczy, które należy zabrać ze sobą w podróż, aby wypoczynek upłynął nam bezpiecznie i spokojnie.

  • Dieta kapuściana (prezydencka) – na czym polega? Czy działa?

    Stale rosnąca liczba osób z nadwagą i otyłością sprawia, że diety odchudzające cieszą się nadal dużym zainteresowaniem wśród społeczeństwa. Jednym ze skutecznych sposobów na szybką utratę masy ciała jest dieta kapuściana, zwana również dietą prezydencką. Pomimo że przynosi szybkie efekty, to nie jest zalecana przez wykwalifikowanych dietetyków i lekarzy.

  • Skurczowe bóle menstruacyjne: czym są i jak sobie z nimi radzić?

    Bóle menstruacyjne, czyli skurczowe bóle w trakcie okresu (miesiączki), to dolegliwość, której doświadczyła większość kobiet1. Bóle menstruacyjne mogą pojawić się już przed miesiączką i mogą mieć duże natężenie. Zazwyczaj występują w podbrzuszu, ale mogą też rozprzestrzeniać się na górną część ud, nogi i plecy2,3. Mogą im również towarzyszyć nudności, wymioty, wzdęcia i biegunka3. Wszystko to, w połączeniu z utratą krwi i bólem, może powodować naprawdę kiepskie samopoczucie.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij