Owoc kaki
Mateusz Durbas

Owoc kaki – czy jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie

Kaki (Diospyros kaki L.), znane również jako persymona, owoc szaron, hebanowiec wschodni, chińska śliwka oraz hurma wschodnia, jest najważniejszym gatunkiem należącym do rodzaju roślin drzewiastych z rodziny hebankowatych (Ebenaceae). Ten tropikalny owoc o intensywnie pomarańczowej barwie zyskuje w ostatnich latach na popularności w Polsce. Dojrzałe owoce kaki charakteryzują się słodkim, lecz mało aromatycznym miąższem, kształtem zaś przypominają pomidora.

Czy owoc kaki jest zdrowy?

Owoce kaki są cenione ze względu na zawartość wielu związków biologicznie aktywnych, wśród których najczęściej wymienia się: witaminę A, C i K, foliany, żelazo, potas, magnez, wapń, karotenoidy (m.in. likopen, beta-karoten, neoksantyna, wiolaksantyna i beta-kryptoksantyna), tokoferole, polifenole (taniny, katechiny i kwasy fenolowe) oraz błonnik pokarmowy. Pokarmy zasobne w witaminę C, karotenoidy oraz polifenole są niezwykle cenne dla zdrowia człowieka z uwagi na właściwości antyoksydacyjne, zmiatające wolne rodniki i reaktywne formy tlenu. Warto podkreślić, że szczególnie duża ilość karotenoidów i polifenoli znajduje się w skórce owoców kaki, co ma istotny wpływ na intensywnie pomarańczową barwę dojrzałych owoców. Owoc kaki zawiera blisko 70 mg witaminy C w przeliczeniu na 100 g świeżego produktu, co pokrywa odpowiednio około 75% i 90% dobowego zapotrzebowania na ten ważny składnik pokarmowy na poziomie zalecanego dziennego spożycia (RDA) u dorosłych mężczyzn oraz kobiet.

Indeks glikemiczny świeżego owocu kaki wynosi 50 (IG = 50), zaś ładunek glikemiczny 12 (ŁG = 12). Oznacza to, że kaki znajduje się w grupie produktów żywnościowych, które nie powodują bardzo wyraźnego wzrostu stężenia glukozy we krwi i tym samym może być bezpiecznie spożywane w umiarkowanych ilościach przez wszystkich pacjentów z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których zalicza się cukrzycę oraz insulinooporność. Co więcej, w badaniach koreańskich naukowców wykazano, że niesłodzony syrop z owoców kaki wywiera korzystny wpływ na kontrolę glikemii u osób zdrowych i u pacjentów z cukrzycą ze względu na niski indeks glikemiczny (IG = 36-52).

Dlaczego warto jeść owoce kaki? Na co działa kaki?

Kaki ma dobrze udokumentowane właściwości antyoksydacyjne ze względu na obecność licznych przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli, karotenoidów i witaminy C. Wyniki dotychczasowych badań wskazują jednoznacznie, że owoce kaki charakteryzują się wysokim potencjałem antyoksydacyjnym, dzięki czemu wykazują zdolność do chelatowania jonów metali oraz skutecznej neutralizacji szkodliwego działania reaktywnych form tlenu. Sugeruje się tym samym, że regularne spożywanie owoców kaki może zapobiegać pojawieniu się wielu różnych schorzeń przewlekłych o podłożu wolnorodnikowym, takich jak choćby choroba Alzheimera i Parkinsona, nowotwory, zaćma, jaskra, cukrzyca typu 2 oraz choroby sercowo-naczyniowe.

Fachowa literatura donosi, iż oprócz dobrze poznanych właściwości antyoksydacyjnych owoce kaki mogą również wykazywać działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe oraz hipolipemizujące, czyli obniżające stężenie lipidów we krwi. W niedawnym badaniu japońskich naukowców stwierdzono, że owoce kaki ze względu na zawartość tanin (proantocyjanidyn) mogą także zmniejszać stężenie glukozy po spożytym posiłku bogatym w węglowodany. Wskazuje się także, że częste włączanie do diety owoców kaki, podobnie jak kiwi, wykazuje działanie przeciwko uszkodzeniom oksydacyjnym DNA, cukrzycy typu 2 oraz nadciśnieniu tętniczemu.

Warto zaznaczyć, że jeden średni owoc kaki zawiera aż 9 g błonnika pokarmowego, co stanowi 36% zalecanego dziennego spożycia przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne. W owocach kaki występują duże ilości pektyn, które przyspieszają pasaż treści pokarmowej, zapobiegają zaparciom, zmniejszają poziom lipoprotein o niskiej gęstości LDL (tzw. „złego cholesterolu”), spowalniają tempo opróżniania żołądka i wzmagają uczucie sytości poposiłkowej.

Powiązane produkty

Czy trzeba obierać kaki? Jak się kroi kaki? Jak się je kaki?

Wiele osób zastanawia się, jak obrać surowe kaki i do czego można je wykorzystać. Poniżej znajduje się krótka instrukcja „krok po kroku”, jak jeść i podawać owoce kaki.

  1. W pierwszej kolejności należy pozbyć się liści kaki, następnie dojrzały owoc trzeba dokładnie umyć i obrać ze skórki, gdyż nie zaleca się zwykle spożywać tego pomarańczowego owocu ze skórką.
  2. Kaki obrane ze skórki można pokroić w kostkę lub plastry, które następnie można dodać do sałatki owocowej, koktajlu, smoothie, owsianki, jaglanki, musli, jogurtu naturalnego, czy też zjeść jako przekąskę.
  3. Istnieje jeszcze jedna technika spożywania kaki na surowo, o której warto wspomnieć – podobnie jak w przypadku kiwi i awokado dokładnie umyty owoc należy przekroić na połowę i wówczas łyżeczką wydobywać miąższ z połówek owocu.

Czy owoc kaki tuczy?

Kaki należy do owoców niskokalorycznych, gdyż dostarcza tylko 70 kcal w przeliczeniu na 100 g świeżego produktu. Jeden średni owoc kaki waży przeciętnie 250 g i zawiera 175 kcal. Jak się okazuje, kaloryczność kaki jest nieco mniejsza, niż ma to miejsce w przypadku innych owoców, takich jak chociażby awokado (169 kcal/100 g), świeże daktyle (142 kcal/100 g), banan (97 kcal/100 g), figa (74 kcal/100 g) oraz zielone winogrona (71 kcal/100 g). Poza tym spora grupa konsumentów dzieli cały owoc kaki na dwie, a nawet trzy porcje. Ze względu na niską zawartość kalorii w przeliczeniu na jedną porcję (100-150 g) oraz wysoką wartość odżywczą kaki może być regularnie spożywane w rozsądnych ilościach przez osoby z nadwagą i otyłością, którym przede wszystkim zależy na redukcji nadmiernej tkanki tłuszczowej. W przypadku umiarkowanej konsumpcji owoców kaki nie ma powodów do obaw o wzrost masy ciała.

Skąd pochodzą owoce kaki?

Kaki jest owocem egzotycznego, zimozielonego drzewa dorastającego nawet do wysokości 18 metrów, które naturalnie występuje w regionie Azji i Ameryki Południowej, zwłaszcza tam, gdzie panuje klimat tropikalny i subtropikalny. Owoce kaki obecnie pochodzą głównie z krajów, takich jak Chiny, Hiszpania, Korea Południowa, Japonia, Brazylia, Azerbejdżan, Włochy, Izrael i Uzbekistan, które niewątpliwie przodują na świecie pod względem wielkości zbiorów tych owoców. W zależności od stężenia tanin, które nadają goryczkę i cierpkość owocom, kaki dzieli się na dwie główne odmiany, a mianowicie owoce cierpkie (taninowe), gdy są niedojrzałe, oraz te pozbawione cierpkości na wszystkich etapach dojrzewania owocu. Odmiany kaki o cierpkich owocach zwykle pochodzą z Japonii.

  1. Xie C, Xie Z, Xu X, et al. Persimmon (Diospyros kaki L.) leaves: a review on traditional uses, phytochemistry and pharmacological properties. J Ethnopharmacol. 2015 Apr 2;163:229-40.
  2. Pérez-Burillo S, Oliveras MJ, Quesada J, et al. Relationship between composition and bioactivity of persimmon and kiwifruit. Food Res Int. 2018 Mar;105:461-472.
  3. Domínguez Díaz L, Dorta E, Maher S, et al. Potential Nutrition and Health Claims in Deastringed Persimmon Fruits ( Diospyros kaki L.), Variety 'Rojo Brillante', PDO 'Ribera del Xúquer'. Nutrients. 2020 May 13;12(5):1397.
  4. Direito R, Rocha J, Sepodes B, et al. From Diospyros kaki L. (Persimmon) Phytochemical Profile and Health Impact to New Product Perspectives and Waste Valorization. Nutrients. 2021 Sep 20;13(9):3283.
  5. Takemori K, Akaho K, Iwase M, et al. Effects of Persimmon Fruit Polyphenols on Postprandial Plasma Glucose Elevation in Rats and Humans. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2022;68(4):331-341.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Erytrol – kalorie, właściwości. Czy jest zdrowy? Czy można go stosować u diabetyków?

    Erytrytol (erytrol) to naturalna substancja słodząca o słodyczy sięgającej 60–80% sacharozy, czyli tradycyjnego białego cukru. Ten zdrowy słodzik ma zerową wartość energetyczną. Jest polecany osobom odchudzającym się i cukrzykom. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma erytrol i jakie jest jego zastosowanie.

  • Jakie leki wziąć ze sobą w wakacyjną podróż?

    Choć wakacyjna podróż kojarzy się przede wszystkim z beztroskim wypoczynkiem i relaksem w ciepłym klimacie, nie możemy zapominać o bezpieczeństwie. Jednym z najważniejszych gwarantów, że wszystko pójdzie dobrze, jest zabranie ze sobą dobrze wyposażonej apteczki. Co wziąć ze sobą w podróż?

  • Dlaczego koty nie powinny jeść suchej karmy?

    Niestety, mimo że sucha karma jest wygodnym rozwiązaniem, nie jest odpowiednim pokarmem dla kota. Ze względu na szereg uwarunkowań anatomicznych koty nie są przystosowane do diety opartej na zbożach i dużej ilości węglowodanów. Obecne czasy to życie w ciągłym pośpiechu, łatwiej więc napełnić miskę raz dziennie suchymi chrupkami, niż zadbać o świeży pokarm z puszki lub surowe mięso na każdy posiłek.

  • Jak pomóc kotu i psu w upały? Jak rozpoznać udar cieplny i jak mu zapobiec?

    Podobnie jak u ludzi, u zwierząt długa ekspozycja na wysoką temperaturę również może prowadzić do udaru cieplnego. Koty są na niego szczególnie narażone podczas upałów ze względu na zamiłowanie do wygrzewania się na słońcu oraz słabsze możliwości odprowadzania nadmiaru ciepła. Jak rozpoznać udar, jak udzielić pierwszej pomocy i jak zapobiegać jego wystąpieniu?

  • Karma sucha i mokra dla kota – jak czytać skład? Które smaczki są dobrej jakości?

    Obecnie rynek kocich karm jest bardzo zróżnicowany. Opiekun staje przed wyborem – karma sucha czy karma mokra? Monoproteinowa czy ze zróżnicowanym źródłem białka? Bytowa czy filetowa? Istnieje kilka modeli dietetycznych, które w zależności od możliwości opiekuna będą w stanie pokryć zapotrzebowanie kota na wszelkie składniki odżywcze.

  • 10 postaci z bajek Disneya, które mają objawy zaburzeń psychicznych

    Wiele osób dopatruje się zaburzeń psychicznych u postaci z filmów, seriali, a nawet bajek. Czy w Stumilowym Lesie Kłapouchy miałby depresję, Tygrys ADHD, a Kubuś Puchatek zaburzenia odżywiania? Na zaburzenia psychiczne u postaci z bajek warto jednak spojrzeć z przymrużeniem oka, bo choć niektóre z nich faktycznie przejawiają objawy natury psychicznej, to nie wiadomo, czy taki był zamysł ich twórców. Jakie problemy o podłożu psychicznym możemy zobaczyć u postaci z bajek Disneya?

  • Grzyby reishi – działanie, zalecenia i przeciwwskazania

    Lakownica żółtawa, znana szerzej jako grzyb reishi, zyskuje coraz większą popularność. Grzyby te cenione są ze względu na swoje potencjalne właściwości prozdrowotne, które obejmują między innymi działanie antyoksydacyjne. Sugeruje się, że grzyby reishi mogą korzystnie wpływać na odporność organizmu oraz wspierać układ nerwowy i układ krążenia. Jakie jest dokładne działanie grzybów reishi? Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania lakownicy żółtawej, czyli „grzyba nieśmiertelności”?

  • Jak się przygotować na przybycie kociaka lub szczeniaka do domu? Co kupić?

    Moment, w którym wyczekany i wymarzony zwierzak ma pojawić się w domu, to na pewno radosne wydarzenie. Warto się na nie odpowiednio przygotować, aby uniknąć stresu czy potencjalnie niebezpiecznych sytuacji. Będzie to także pomocne w zminimalizowaniu ewentualnych zniszczeń w domu, które często są nieodłącznym elementem opieki nad młodym zwierzakiem.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl