Smoczy owoc – czym jest dragon fruit i jakie właściwości prozdrowotne posiada
Maria Brzegowy

Smoczy owoc – czym jest dragon fruit i jakie właściwości prozdrowotne posiada

Hylocereus undatus, znany jako smoczy owoc, pitaya albo truskawkowa gruszka wzbudza zainteresowanie większości z nas. Jego specyficzny, piękny wygląd rzuca się w oczy od razu, a jeszcze bardziej ciekawi wnętrze – zazwyczaj białe (ale może być też jasnoczerwone), apetycznie nakropkowane jadalnymi ziarenkami - niczym śmietankowy mus straciatella. Czym jest smoczy owoc, jak smakuje i jakie właściwości prozdrowotne posiada?

Smoczy owoc – skąd pochodzi, jak smakuje i ile kosztuje

Hylocereus undatus pochodzi z tropikalnych lasów Meksyku oraz rejonów Ameryki Środkowej i Południowej. Określenie „smoczy owoc” wzięło się stąd, że dosyć niewielką „bulwę” pokrywa z zewnątrz łuska niczym ta z legendarnych bajek o smokach. Struktura przypomina kiwi – podobnie jak ono, owoc jest bowiem soczysty i zawiera drobniutkie ziarenka. Z kolei jego smak zależy od koloru, choć niestety, większość z nas pozostaje po jego skosztowaniu rozczarowana. Żółty owoc przypomina słodkie mango albo ananasa, podczas gdy czerwona wersja jest nieco kwaskowata. Zarówno jednemu, jak i drugiemu towarzyszy jednak mdły posmak co utrudnia raczej wykorzystanie smoczego owocu jako dania solo. Cena jednej sztuki to ok. 10 zł, więc naprawdę całkiem sporo jak za porcję witamin i składników mineralnych.

Dragon fruit i jego prozdrowotne właściwości

Majowie wykorzystywali liście i kwiaty owocu jako środek obniżający zbyt wysoką glikemię (inaczej poziom cukru we krwi), a także jako lekarstwo moczopędne. Współczesna literatura również potwierdza, że pitaya to owoc o prozdrowotnych właściwościach, na które warto zwrócić uwagę. Wszystko za sprawą wysokiego potencjału antyoksydacyjnego owocu – pitaya to źródło polifenoli, betalain oraz kwasu askorbinowego. Wszystkie one posiadają udowodnione, korzystne działanie na organizm człowieka. Wśród innych owoców egzotycznych, takich jak ananas, granat, karambola, liczi, mango albo papaja, dragon fruit nie wyróżnia się jednak swoim składem – posiada najniższy całkowity status przeciwutleniający.

Wysoki potencjał antyoksydacyjny owocu sprawia, że będzie on przydatny w profilaktyce wielu chorób przewlekłych niezakaźnych – m.in. chorób nowotworowych czy cukrzycy. To także możliwość uregulowania nieprawidłowego profilu lipidowego (poprzez obniżenie za wysokiego poziomu cholesterolu całkowitego) oraz środek pozwalający na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. W codziennej diecie warto jednak sięgać również i po inne owoce egzotyczne – pitaya nie jest bowiem szczególnym produktem w tej grupie, a wręcz posiada wśród nich najniższy status przeciwutleniający.

Smoczy owoc, a odchudzanie – czy można go jeść na diecie?

Pitaya to owoc niskokaloryczny. 100g części jadalnych owocu dostarcza ok. 50 kcal – podobnie jak taka sama ilość jabłka. Równolegle, w porównaniu z nim, smoczy owoc dostarcza 4-krotnie razy więcej białka. Średniej wielkości cały owoc to zaledwie 75 kcal, podczas gdy np. banan – już 150 kcal.

Dzięki temu, że pitaya należy do niskokalorycznych owoców, świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o sylwetkę bądź też zamierzających zredukować nadmierną masę ciała. W połączeniu z przykładowo jogurtem naturalnym, smoczy owoc stworzy ciekawy deser, który urozmaici codzienne menu. Najlepiej wykorzystać go jako element świeżo przygotowanego soku albo dodatek do lodów.

Smoczy owoc i jego wykorzystanie w kuchni – co smacznego można przygotować?

Ponieważ pitaya to spora część wody – sprawdzi się więc w upalne dni jako posiłek na orzeźwienie. Najlepiej wykorzystać ją do przyrządzenia świeżych soków, smoothie i koktajlów, a także deserów, takich jak musy, lody, sorbety, sałatki owocowe i owocowo-warzywne. W sklepie można znaleźć również sproszkowany smoczy owoc – wykorzystajmy go jako dodatek do jogurtów, posypkę do sałatek albo element koktajlu. Pitayę, w związku z jej mdłym charakterem, najlepiej łączyć z wyrazistymi dodatkami, np. takimi o kwaśnym posmaku (pomarańcza, kiwi). Na świecie, ze smoczego owocu produkuje się wina oraz soki.

Przygotowując potrawę na bazie smoczego owocu, wykorzystaj sok z pomarańczy albo z cytryny. Kwaśny posmak wzmocni nieco intensywność posiłku – pitaya jest bowiem raczej mdła.

Czy warto sięgać po smoczy owoc?

Niewątpliwe warto i należy sięgać po… wszystkie owoce i warzywa. Aktualne badania mówią nam bowiem, że ponad wszelką wątpliwość produkty te powinny stanowić podstawowy element naszej codziennej diety. Zdaniem redakcji Dbam o Zdrowie, owoce takie jak pitaya, mogą stanowić ciekawe urozmaicenie codziennego menu, zwłaszcza jeśli przygotowujemy przyjęcie. Deser, taki jak przykładowo lody, na pewno wzbudzi w naszych gościach zachwyt i na długo pozostanie w ich pamięci. Na co dzień warto jednak sięgać po nasze rodzime owoce – raz, że są o wiele tańsze i bardziej dostępne, dwa – w niczym nie ustępują właściwościom prozdrowotnym owoców egzotycznych. Nasze polskie superfoods (inaczej superżywność) takie jak borówki, aronia, czarna i czerwona porzeczka, a także czarny bez, owoce rokitnika czy maliny albo truskawki, to taki sam potencjał antyoksydacyjny jak wspomniana pitaya. Nie bójmy się nowych smaków, ale dbajmy też o nasze tradycyjne.

  1. Kcalmar, Smoczy owoc, czyli jakie właściwości ma pitaja, kcalmar.com, dostęp 12.03.2018
  2. Kościuk M. i in., 2015, Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców egzotycznych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVIII, 3, 407-411
  3. Swarub K. i in., 2010, Effect of dragon fruit extract on oxidative stress and aortic stiffness in streptozocin-induced diabetes in rats, Pharhmacognosy Res., 2 (1), 31-35

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij