Lody to deser, który nie tuczy?
Maria Brzegowy

Lody to deser, który nie tuczy?

Co jakiś czas w mediach przewijają się kolejne, „świeże’’ diety, które w rewelacyjny sposób mają nas odchudzić. Zauważalnie, trend ten rośnie zwłaszcza wiosną i latem, kiedy to na pięknej figurze zależy nam najbardziej. Były i więc diety ananasowe, zielone, oxy, a nawet i czekoladowe – niejeden dietetyk nie potrafi ich wszystkich zliczyć. Od lat przewija się również temat diety lodowej – według wielu źródeł, lody to bowiem produkt, który nie tylko tuczy, ale i odchudza. Czy aby na pewno?

„Lody są zimne, trzeba je ogrzać”

Lody zaliczamy do działu „słodycze” – zwykle kojarzą się więc nam z produktami o wysokiej wartości energetycznej. Zwykle, bo gdy za oknem wychodzi słońce, a temperatura przekracza 30*C, apetyt bierze górę nad rozsądkiem. Wyrzuty sumienia po konsumpcji kolejnej gałki próbujemy zagłuszyć corocznymi doniesieniami, że słodycze te nie tuczą, bo „są zimne i organizm do ich ogrzania potrzebuje zużyć nieco energii”. Najodważniejsze stwierdzenia dotyczą oczywiście faktu, że w trakcie tej czynności zużywamy więcej aniżeli zjadamy, ale czy na pewno jest to prawda?

Najpopularniejszy mit dotyczący jedzenia lodów to ten, który zakłada, że sięgając po porcję „spalamy więcej niż zjadamy”.

Czy podczas konsumpcji lodów zużywamy więcej energii niż zjadamy?

Nie! Swego czasu, w jednym z odcinków telewizji śniadaniowej, podano informację, że na gałkę lodów o wartości 50 kcal nasz organizm wydatkuje 52-54 kcal – w celu „ogrzania”. Szybki rachunek i bilans wychodzi na plus – większość pań i panów z ochotą zaczęło więc wcielać w życie „dietę lodową”. Bo przecież zgodnie z tymi wyliczeniami pozwalając sobie na tę przyjemność, nie dość, że nie przyswajamy żadnych dodatkowych kalorii, to w dodatku je jeszcze tracimy! Brzmi jak bajka? Niestety, tak to nie wygląda. W rzeczywistości, należy wrócić do zagadnień z dziedziny fizyki, gdzie na podstawie wartości tzw. ciepła właściwego – czyli ilości energii potrzebnej do podgrzania danego produktu o 1 stopień Celsjusza – i tzw. ciepła topnienia – czyli ilości energii potrzebnej do zmiany stanu skupienia z ciała stałego na ciecz, oszacujemy ilość energii (kalorii), potrzebną do ogrzania danego produktu. Według wyliczeń fundacji Wiemy co jemy, jest to zaledwie kilka kalorii na jednej gałce. Z całą więc pewnością nie można powiedzieć, że zjadane lody rozpłyną się nam w powietrzu. I że nie pójdą w boczki.

Zjawisko będące przedmiotem domysłów związanych z odchudzającymi właściwościami lodów to tzw. termogeneza poposiłkowa. Zakłada ona, że po spożyciu danego posiłku, przy okazji procesów trawiennych, organizm podnosi temperaturę, co powoduje zwiększone wydatkowanie energii. W micie dotyczącym spożycia lodów założono, że produkty zimne, zamrożone, potrzebują tej energii więcej. Niestety, niekoniecznie.

Powiązane produkty

Które lody będą najlepsze?

Czy fakt, że lody jednak mogą tuczyć jest wystarczający do tego aby pozbawić się wakacyjnej przyjemności? Nie! Nawet jeśli dbasz o figurę lub aktualnie się odchudzasz, możesz raz na jakiś czas sięgnąć po małą porcję. Wśród wielu znanych rodzajów lodów najniższą wartość energetyczną odznaczają się sorbety. Ponad 60% ich składu stanowi woda, stąd ich orzeźwiający i lekki charakter. Sorbety nie zawierają mleka, śmietany, ani jajek – zawartość tłuszczu w produkcie jest więc zerowa. Na ich korzyść przemawia również fakt, że rzadko podaje się je z wysokoenergetycznymi dodatkami, takimi jak polewy, bakalie czy bita śmietana. W zależności od smaku, składu i innych czynników zawierają od 60 do 120 kcal w 100 g.

Wartość energetyczna lodów śmietankowych na patyku z polewą czekoladową jest ponad dwukrotnie wyższa aniżeli tych samych lodów bez polewy. Warto mieć więc na względzie dobierane dodatki. Lepiej zamiast czekolady dodać do deseru świeże owoce – przekąska zyska wówczas na walorach odżywczych. W kawiarniach korzystajmy z pucharków – słodkie wafelki to dodatkowe kalorie.

Nad obecnością sorbetów w diecie muszą się jednak zastanowić m.in. diabetycy, a także pacjenci, którzy z konkretnych powodów zdrowotnych muszą ograniczyć spożycie węglowodanów prostych.

Spośród dostępnych na rynku lodów, sorbety odznaczają się najniższą dostarczaną energią (ok. 60-120 kcal / 100g). Następne w kolejności są lody jogurtowe (ok. 100 kcal / 100g), mleczno-owocowe (ok. 120 kcal / 100g, waniliowe albo mleczne (ok. 140 kcal / 100 g), śmietankowe (ok.160 kcal / g). Najwięcej kalorii dostarczają lody bakaliowe – ok. 180 kcal / 100g oraz czekoladowe – ok. 200 kcal / 100g)

Chude lody?

Wraz z rosnącym zainteresowaniem żywnością niskokaloryczną, rośnie ilość prób mających na celu obniżenie wartości energetycznej lodów. Wśród nich prym wiedzie zmniejszenie zawartości tłuszczu wykorzystując zamienniki węglowodanowe (takie jak np. inulina) albo białkowe (żelatyna, kazeina). Innym sposobem może być zastąpienie cukru substancjami słodzącymi o niższej wartości energetycznej, tzw. słodzikami (m.in. stewia).

Piśmiennictwo:

  1. Notatki Fundacji Wiemy co jemy
  2. Śliwińska A., Lesiów T., 2013, Lody jako żywność funkcjonalna – badania konsumenckie, Nauki inżynierskie i technologie, 1 (8.), 65-76

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta NiMe – zasady i korzyści dla zdrowia. Na czym polega dieta na poprawę mikrobiomu?

    Dieta NiMe (ang. Non-Industrialised Microbiome Restore) to nowy sposób odżywiania, który według naukowców może wpłynąć na poprawę mikrobiomu jelitowego, w znaczny sposób zredukować ryzyko wielu chorób metabolicznych oraz poprawić samopoczucie. Dieta NiMe inspirowana jest tradycyjnym stylem życia mieszkańców Papui-Nowej Gwinei. Na czym polega dieta NiMe?

  • Splot słoneczny – jakie pełni funkcje? Ból i urazy splotu trzewnego

    Splot słoneczny jest jednym z najważniejszych elementów autonomicznego układu nerwowego człowieka. Pełni szereg kluczowych funkcji w naszym organizmie, dlatego ma istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Czym dokładnie jest splot słoneczny i jakie pełni funkcje? Jakie objawy mogą sygnalizować problemy z jego pracą oraz jakie konsekwencje zdrowotne może mieć uderzenie w ten obszar ciała?

  • Badania profilaktyczne u psa i kota, czyli kontrola zdrowia zwierzaka

    Badania kontrolne to temat coraz częściej poruszany zarówno w medycynie ludzkiej, jak i weterynaryjnej. Regularna kontrola stanu zdrowia to ważna część profilaktyki i wczesnego wykrywania poważnych schorzeń. Pierwsze badania profilaktyczne warto wykonać u domowego pupila po ukończeniu przez niego roku, a w niektórych przypadkach nieco wcześniej.

  • Świerzb u psa i kota: objawy i leczenie, profilaktyka

    Świerzb to choroba wywołana przez pasożyty, która często dotyka psy i koty. Jego objawy potrafią być bardzo uciążliwe dla zwierzaka, dlatego wczesne rozpoznanie choroby i szybkie wdrożenie leczenia są bardzo istotne. Jak rozpoznać świerzb u kota lub psa? Kiedy udać się do weterynarza? Wyjaśniamy.

  • Skład karmy dla psa – jak czytać etykiety? Podpowiadamy, jak wybrać karmę i psie przysmaki

    Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych marek psich karm – zarówno suchych, jak i mokrych. Wybór tej najlepszej może być naprawdę trudny. Przed zakupem warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy czytaniu składu, jakie składniki nie powinny znajdować się w psiej karmie oraz jak odpowiednio dopasować ją do wieku i aktywności pupila. Jak wybrać karmę dla psa, a jak gryzak lub przysmaki? I które produkty z naszego stołu może spożyć nasz psi przyjaciel?

  • Jak nauczyć szczeniaka załatwiać się na dworze? Trening czystości psa

    Nauczenie szczeniaka czystości to bardzo ważne zadanie dla opiekuna małego psa. Jak najlepiej zabrać się do tego zadania? Czy potrzebne są akcesoria, które mogą pomóc w treningu czystości? Kiedy w ogóle można zacząć uczyć młodego psa załatwiania się na dworze lub w wyznaczonym miejscu? Wyjaśniamy, jak nauczyć szczeniaka czystości.

  • Niedobory u wegetarian i wegan. Co warto suplementować na diecie bez mięsa lub produktów odzwierzęcych?

    Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską z powodów zdrowotnych, etycznych i środowiskowych. Prawidłowo zbilansowane diety roślinne mogą przynieść korzyści zdrowotne – np. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia czy otyłości – ale mogą też prowadzić do niedoborów żywieniowych. Z tego względu po przejściu na tego typu dietę warto wdrożyć suplementację kluczowych mikroskładników. Na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę i kto powinien rozważyć suplementację?

  • Kenia – szczepienia i zalecenia przed podróżą

    Wyjazd do Kenii wiąże się z koniecznością uwzględnienia zagrożeń zdrowotnych typowych dla krajów tropikalnych. Jakie szczepienia należy wykonać i kiedy najlepiej się zaszczepić? Czy w Kenii jest bezpiecznie pod względem zdrowotnym?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl