Owoce kiwi
Mateusz Durbas

Kiwi – właściwości odżywcze, korzyści dla zdrowia

Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

  1. Na co jest dobre kiwi? Czy kiwi jest zdrowe?
  2. Czy kiwi można jeść codziennie? Czy kiwi w nadmiarze szkodzi?
  3. Skutki uboczne jedzenia kiwi
  4. Z czym nie można łączyć kiwi?
  5. Gdzie rośnie kiwi?

Na co jest dobre kiwi? Czy kiwi jest zdrowe?

Wiele osób zastanawia się, na co jest dobre kiwi i jakie ma właściwości. Kiwi jest zdrowym owocem, który stanowi dobre źródło potasu, witaminy C i witaminy K oraz błonnika pokarmowego, regulującego pracę przewodu pokarmowego. Oprócz witaminy C owoce kiwi zawierają również inne antyoksydanty, takie jak polifenole (m.in. kwas chlorogenowy, kwas galusowy, kwas kawowy, kwas p-hydroksybenzoesowy, procyjanidyny B1 i B2) oraz karotenoidy (zwłaszcza beta-karoten i luteinę).

Ze względu na zawartość antyoksydantów i serotoniny jedzenie kiwi przed snem może korzystnie wpływać na jakość snu. Wykazano, że osoby, które spożywały przez miesiąc dwie sztuki kiwi na godzinę przed snem, miały lepszą jakość snu. Jedzenie kiwi przed snem może przyczyniać się do skrócenia czasu potrzebnego do zaśnięcia i czasu czuwania po zaśnięciu, a także do wydłużenia czasu trwania snu nocnego oraz do zwiększenia efektywności snu.

Powiązane produkty

Kiwi jest również dobre na jelita, ponieważ może być produktem pomocnym w profilaktyce i leczeniu zaparć. Przeprowadzone badania wykazały, że regularne spożywanie kiwi może przyczyniać się do zwiększenia częstotliwości wypróżnień oraz do poprawy konsystencji stolca. Kiwi poleca się zwłaszcza pacjentom z zaparciową postacią zespołu jelita drażliwego (IBS), gdyż może zwiększać częstotliwość oddawania stolca i poprawiać czynność jelit. Warto również nadmienić, że kiwi zawiera enzym proteolityczny o nazwie aktynidyna, dzięki czemu ułatwia rozkład białek w przewodzie pokarmowym i może wspomagać proces trawienia.

Literatura fachowa donosi, że kiwi ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, gdyż wykazuje właściwości przeciwnadciśnieniowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwzakrzepowe. Częste jedzenie kiwi pomaga obniżyć wartość ciśnienia tętniczego skurczowego i rozkurczowego, odpowiednio o 1,72 mmHg i 2,35 mmHg. Regularne włączanie do diety kiwi powoduje także zmniejszenie agregacji płytek krwi, których nadmierne zlepianie przyczynia się do powstawania nadciśnienia tętniczego krwi i miażdżycy naczyń krwionośnych.

Co więcej, jedzenie kiwi dwa razy dziennie pomaga zmniejszyć objawy stanu zapalnego dziąseł oraz poprawia czynność płuc u dzieci. Zaobserwowano, że dzieci spożywające duże ilości owoców bogatych w witaminę C (w tym kiwi) miały rzadsze i mniej nasilone objawy ze strony układu oddechowego, takie jak przewlekły nocny kaszel, nieżyt nosa (katar) oraz świszczący oddech.

Czy kiwi można jeść codziennie? Czy kiwi w nadmiarze szkodzi?

Kiwi jest zdrowym i niskokalorycznym owocem, który można jeść codziennie. Owoce kiwi są ogólnie bezpieczne dla zdrowia człowieka i nie wywołują żadnych negatywnych skutków ubocznych u zdrowych osób. Ze względu na małą kaloryczność kiwi może być regularnie włączane do diety u osób z nadmierną masą ciała, którym zależy na tym, aby schudnąć. Jeden średni owoc kiwi (75 g) zawiera jedynie 45 kcal. Poza tym kiwi jest produktem, który ma niski indeks i ładunek glikemiczny (IG = 53, ŁG = 5,4), dzięki czemu nie powoduje znaczącego wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu. Oznacza to, że owoce kiwi mogą być bezpiecznie spożywane w umiarkowanych ilościach przez pacjentów z cukrzycą oraz tych znajdujących się w stanie przedcukrzycowym. Jedzenie kiwi codziennie w umiarkowanej ilości (np. 1-2 sztuki) jest również bezpieczne dla kobiet w okresie ciąży oraz karmienia piersią. Dla zdecydowanej większości osób bezpieczną ilością jest zjedzenie dwóch sztuk kiwi dziennie.

Skutki uboczne jedzenia kiwi

Jedzenie kiwi może powodować w niektórych przypadkach wystąpienie niepożądanych skutków ubocznych. Kiwi wykazuje łagodne właściwości przeczyszczające, które sprawiają, że nie powinno być spożywane w zbyt dużych ilościach przez wszystkie osoby ze zwiększoną skłonnością do występowania biegunek.

Poza tym pacjenci z przewlekłym zapaleniem błony śluzowej żołądka, refluksem żołądkowo-przełykowym oraz chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy nie powinni jeść codziennie kiwi. Wynika to z faktu, że kiwi może drażnić ścianę przełyku, pobudzać wydzielanie soku żołądkowego oraz stymulować receptory nerwów czuciowych w zmienionej zapalnie błonie śluzowej, powodując tym samym uczucie bólu.

ZDROWE PRZEKĄSKI BEZ CUKRU

MIODY I PRODUKTY PSZCZELE

NATURALNE SUPLEMENTY

Kiwi w nadmiarze może szkodzić i wywoływać reakcje alergiczne, a już zwłaszcza u osób uczulonych na kiwi. Wśród najczęstszych objawów alergii na kiwi wymienia się:

  • zespół alergii jamy ustnej (m.in. obrzęk, swędzenie, mrowienie lub pieczenie ust i obszaru skóry wokół ust, warg, języka oraz gardła),
  • reakcje skórne (m.in. pokrzywka, egzema, wysypka skórna, swędzenie i zaczerwienienie skóry),
  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe (np. biegunka, nudności, wymioty),
  • objawy ze strony układu oddechowego (np. przekrwienie błony śluzowej nosa, świszczący oddech, zaburzenia oddychania, duszność),
  • reakcje anafilaktyczne (m.in. przyspieszenie akcji serca, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wstrząs anafilaktyczny, zawroty głowy, duszność, omdlenia z utratą przytomności).

Z czym nie można łączyć kiwi?

Sugeruje się, że ze względu na zawartość aktynidyny będącej enzymem proteolitycznym nie można łączyć kiwi z deserami zawierającymi galaretki żelatynowe. Kiwi zawiera enzym rozkładający kolagen, z którego głównie składa się żelatyna. Z tego powodu galaretka z dodatkiem świeżego owocu kiwi nigdy nie stężeje. Aby dezaktywować aktynidynę naturalnie zawartą w kiwi, należy sparzyć wrzątkiem świeży owoc.

Gdzie rośnie kiwi?

Kiwi rośnie naturalnie w południowo-zachodnich Chinach. Obecnie owoce kiwi są również z powodzeniem uprawiane w wielu różnych krajach świata. Do największych światowych producentów kiwi zalicza się Nową Zelandię, Włochy, Chile, Grecję, Japonię, Stany Zjednoczone i Chiny. Owoce kiwi są spożywane na całym świecie w postaci świeżej (np. w formie koktajlu, smoothie, sałatki owocowej), mrożonej (lody i desery) oraz puszkowanej (np. dodatek do dań mięsnych). Z kiwi przygotowuje się również dżemy, soki, likiery i wina musujące.

  1. Richardson DP, Ansell J, Drummond LN. The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review. Eur J Nutr. 2018 Dec;57(8):2659-2676.
  2. Eltorki M, Leong R, Ratcliffe EM. Kiwifruit and Kiwifruit Extracts for Treatment of Constipation: A Systematic Review and Meta-Analysis. Can J Gastroenterol Hepatol. 2022 Oct 6;2022:7596920.
  3. Suksomboon N, Poolsup N, Lin W. Effect of kiwifruit on metabolic health in patients with cardiovascular risk factors: a systematic review and meta-analysis. Diabetes Metab Syndr Obes. 2019 Jan 23;12:171-180.
  4. Monro J, Lubransky A, Mishra S, et al. Metabolic and Blood Pressure Effects of Consuming Two Kiwifruit Daily for 7 Weeks: A Randomised Controlled Trial. Nutrients. 2022 Jun 28;14(13):2678.
  5. Bayer SB, Frampton CM, Gearry RB, et al. Habitual Green Kiwifruit Consumption Is Associated with a Reduction in Upper Gastrointestinal Symptoms: A Systematic Scoping Review. Adv Nutr. 2022 Jun 1;13(3):846-856.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Spożywanie kiwi poprawia nastrój – efekty widać już po czterech dniach

    Naukowcy z Wielkiej Brytanii przeprowadzili badanie, w trakcie którego oceniali, w jaki sposób suplementowanie witaminy C lub spożywanie dwóch owoców kiwi dziennie – również zawierających dużą dawkę kwasu askorbinowego – wpływa na nastrój. Okazało się, że już po czterech dniach jedzenia kiwi badani zgłaszali poprawę nastroju.

  • Owoc kaki – czy jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie

    Kaki (Diospyros kaki L.), znane również jako persymona, owoc szaron, hebanowiec wschodni, chińska śliwka oraz hurma wschodnia, jest najważniejszym gatunkiem należącym do rodzaju roślin drzewiastych z rodziny hebankowatych (Ebenaceae). Ten tropikalny owoc o intensywnie pomarańczowej barwie zyskuje w ostatnich latach na popularności w Polsce. Dojrzałe owoce kaki charakteryzują się słodkim, lecz mało aromatycznym miąższem, kształtem zaś przypominają pomidora.

  • 10 przepisów na domowy peeling prosto z kuchni

    Peeling służy do złuszczania martwych komórek naskórka i pobudzania skóry do produkowania nowych komórek. Systematyczne wykonywanie tego zabiegu gwarantuje nie tylko idealnie czystą skórę pozbawioną wszelkich zanieczyszczeń - to także skóra bardziej elastyczna, lepiej ukrwiona, gładsza i pełna blasku.

  • Smoothie - smaczne i zdrowe przepisy

    Smoothie to zmiksowany na gładko koktajl z owoców bądź warzyw z dodatkiem płynu (np. woda, mleko). Taki napój to istna bomba witaminowa, ponadto zawiera przeciwutleniacze i składniki odżywcze (białko, błonnik) - dobry na śniadanie, lunch, deser. Wypicie takiego witaminowego koktajlu z rana pobudzi metabolizm na cały dzień. Smoothie z powodzeniem nadaje się również, jako środek pomagający zrzucić zbędne kilogramy, oczyścić organizm, czy też poprawić wygląd cery, włosów i paznokci.

  • Smoczy owoc – czym jest dragon fruit i jakie właściwości prozdrowotne posiada

    Hylocereus undatus, znany jako smoczy owoc, pitaya albo truskawkowa gruszka wzbudza zainteresowanie większości z nas. Jego specyficzny, piękny wygląd rzuca się w oczy od razu, a jeszcze bardziej ciekawi wnętrze – zazwyczaj białe (ale może być też jasnoczerwone), apetycznie nakropkowane jadalnymi ziarenkami - niczym śmietankowy mus straciatella. Czym jest smoczy owoc, jak smakuje i jakie właściwości prozdrowotne posiada?

  • Roszponka – wartości odżywcze, witaminy i właściwości. Zastosowanie roszpunki warzywnej w kuchni

    Roszponka, a właściwie roszpunka warzywna, jest jednym z bardziej popularnych warzyw używanych do przygotowania sałatek. Jakie wartości odżywcze i witaminy ma roszponka? Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jak przygotować zdrowe przepisy z roszponką?  Podpowiadamy.

  • Marsz alergiczny, alergie krzyżowe – co nas uczula?

    Ktoś kiedyś powiedział, że alergia jest jak miłość: może nas nawiedzić w każdym wieku. Nagle i niespodziewanie… Na szczęście rzadko się to zdarza po czterdziestce – choć zdarzyć się może. Z reguły jednak ujawnia się już we wczesnym dzieciństwie.

  • Dieta NiMe – zasady i korzyści dla zdrowia. Na czym polega dieta na poprawę mikrobiomu?

    Dieta NiMe (ang. Non-Industrialised Microbiome Restore) to nowy sposób odżywiania, który według naukowców może wpłynąć na poprawę mikrobiomu jelitowego, w znaczny sposób zredukować ryzyko wielu chorób metabolicznych oraz poprawić samopoczucie. Dieta NiMe inspirowana jest tradycyjnym stylem życia mieszkańców Papui-Nowej Gwinei. Na czym polega dieta NiMe?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl