Owoce kiwi
Mateusz Durbas

Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

  1. Na co jest dobre kiwi? Czy kiwi jest zdrowe?
  2. Czy kiwi można jeść codziennie? Czy kiwi w nadmiarze szkodzi?
  3. Skutki uboczne jedzenia kiwi
  4. Z czym nie można łączyć kiwi?
  5. Gdzie rośnie kiwi?

Na co jest dobre kiwi? Czy kiwi jest zdrowe?

Wiele osób zastanawia się, na co jest dobre kiwi i jakie ma właściwości. Kiwi jest zdrowym owocem, który stanowi dobre źródło potasu, witaminy C i witaminy K oraz błonnika pokarmowego, regulującego pracę przewodu pokarmowego. Oprócz witaminy C owoce kiwi zawierają również inne antyoksydanty, takie jak polifenole (m.in. kwas chlorogenowy, kwas galusowy, kwas kawowy, kwas p-hydroksybenzoesowy, procyjanidyny B1 i B2) oraz karotenoidy (zwłaszcza beta-karoten i luteinę).

Ze względu na zawartość antyoksydantów i serotoniny jedzenie kiwi przed snem może korzystnie wpływać na jakość snu. Wykazano, że osoby, które spożywały przez miesiąc dwie sztuki kiwi na godzinę przed snem, miały lepszą jakość snu. Jedzenie kiwi przed snem może przyczyniać się do skrócenia czasu potrzebnego do zaśnięcia i czasu czuwania po zaśnięciu, a także do wydłużenia czasu trwania snu nocnego oraz do zwiększenia efektywności snu.

Kiwi jest również dobre na jelita, ponieważ może być produktem pomocnym w profilaktyce i leczeniu zaparć. Przeprowadzone badania wykazały, że regularne spożywanie kiwi może przyczyniać się do zwiększenia częstotliwości wypróżnień oraz do poprawy konsystencji stolca. Kiwi poleca się zwłaszcza pacjentom z zaparciową postacią zespołu jelita drażliwego (IBS), gdyż może zwiększać częstotliwość oddawania stolca i poprawiać czynność jelit. Warto również nadmienić, że kiwi zawiera enzym proteolityczny o nazwie aktynidyna, dzięki czemu ułatwia rozkład białek w przewodzie pokarmowym i może wspomagać proces trawienia.

Literatura fachowa donosi, że kiwi ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, gdyż wykazuje właściwości przeciwnadciśnieniowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwzakrzepowe. Częste jedzenie kiwi pomaga obniżyć wartość ciśnienia tętniczego skurczowego i rozkurczowego, odpowiednio o 1,72 mmHg i 2,35 mmHg. Regularne włączanie do diety kiwi powoduje także zmniejszenie agregacji płytek krwi, których nadmierne zlepianie przyczynia się do powstawania nadciśnienia tętniczego krwi i miażdżycy naczyń krwionośnych.

Co więcej, jedzenie kiwi dwa razy dziennie pomaga zmniejszyć objawy stanu zapalnego dziąseł oraz poprawia czynność płuc u dzieci. Zaobserwowano, że dzieci spożywające duże ilości owoców bogatych w witaminę C (w tym kiwi) miały rzadsze i mniej nasilone objawy ze strony układu oddechowego, takie jak przewlekły nocny kaszel, nieżyt nosa (katar) oraz świszczący oddech.

Czy kiwi można jeść codziennie? Czy kiwi w nadmiarze szkodzi?

Kiwi jest zdrowym i niskokalorycznym owocem, który można jeść codziennie. Owoce kiwi są ogólnie bezpieczne dla zdrowia człowieka i nie wywołują żadnych negatywnych skutków ubocznych u zdrowych osób. Ze względu na małą kaloryczność kiwi może być regularnie włączane do diety u osób z nadmierną masą ciała, którym zależy na tym, aby schudnąć. Jeden średni owoc kiwi (75 g) zawiera jedynie 45 kcal. Poza tym kiwi jest produktem, który ma niski indeks i ładunek glikemiczny (IG = 53, ŁG = 5,4), dzięki czemu nie powoduje znaczącego wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu. Oznacza to, że owoce kiwi mogą być bezpiecznie spożywane w umiarkowanych ilościach przez pacjentów z cukrzycą oraz tych znajdujących się w stanie przedcukrzycowym. Jedzenie kiwi codziennie w umiarkowanej ilości (np. 1-2 sztuki) jest również bezpieczne dla kobiet w okresie ciąży oraz karmienia piersią. Dla zdecydowanej większości osób bezpieczną ilością jest zjedzenie dwóch sztuk kiwi dziennie.

Powiązane produkty

Skutki uboczne jedzenia kiwi

Jedzenie kiwi może powodować w niektórych przypadkach wystąpienie niepożądanych skutków ubocznych. Kiwi wykazuje łagodne właściwości przeczyszczające, które sprawiają, że nie powinno być spożywane w zbyt dużych ilościach przez wszystkie osoby ze zwiększoną skłonnością do występowania biegunek.

Poza tym pacjenci z przewlekłym zapaleniem błony śluzowej żołądka, refluksem żołądkowo-przełykowym oraz chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy nie powinni jeść codziennie kiwi. Wynika to z faktu, że kiwi może drażnić ścianę przełyku, pobudzać wydzielanie soku żołądkowego oraz stymulować receptory nerwów czuciowych w zmienionej zapalnie błonie śluzowej, powodując tym samym uczucie bólu.

Sprawdź zdrowe przekąski bez cukru od Plan by DOZ

Kiwi w nadmiarze może szkodzić i wywoływać reakcje alergiczne, a już zwłaszcza u osób uczulonych na kiwi. Wśród najczęstszych objawów alergii na kiwi wymienia się:

  • zespół alergii jamy ustnej (m.in. obrzęk, swędzenie, mrowienie lub pieczenie ust i obszaru skóry wokół ust, warg, języka oraz gardła),
  • reakcje skórne (m.in. pokrzywka, egzema, wysypka skórna, swędzenie i zaczerwienienie skóry),
  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe (np. biegunka, nudności, wymioty),
  • objawy ze strony układu oddechowego (np. przekrwienie błony śluzowej nosa, świszczący oddech, zaburzenia oddychania, duszność),
  • reakcje anafilaktyczne (m.in. przyspieszenie akcji serca, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wstrząs anafilaktyczny, zawroty głowy, duszność, omdlenia z utratą przytomności).

Z czym nie można łączyć kiwi?

Sugeruje się, że ze względu na zawartość aktynidyny będącej enzymem proteolitycznym nie można łączyć kiwi z deserami zawierającymi galaretki żelatynowe. Kiwi zawiera enzym rozkładający kolagen, z którego głównie składa się żelatyna. Z tego powodu galaretka z dodatkiem świeżego owocu kiwi nigdy nie stężeje. Aby dezaktywować aktynidynę naturalnie zawartą w kiwi, należy sparzyć wrzątkiem świeży owoc.

Gdzie rośnie kiwi?

Kiwi rośnie naturalnie w południowo-zachodnich Chinach. Obecnie owoce kiwi są również z powodzeniem uprawiane w wielu różnych krajach świata. Do największych światowych producentów kiwi zalicza się Nową Zelandię, Włochy, Chile, Grecję, Japonię, Stany Zjednoczone i Chiny. Owoce kiwi są spożywane na całym świecie w postaci świeżej (np. w formie koktajlu, smoothie, sałatki owocowej), mrożonej (lody i desery) oraz puszkowanej (np. dodatek do dań mięsnych). Z kiwi przygotowuje się również dżemy, soki, likiery i wina musujące.

  1. Richardson DP, Ansell J, Drummond LN. The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review. Eur J Nutr. 2018 Dec;57(8):2659-2676.
  2. Eltorki M, Leong R, Ratcliffe EM. Kiwifruit and Kiwifruit Extracts for Treatment of Constipation: A Systematic Review and Meta-Analysis. Can J Gastroenterol Hepatol. 2022 Oct 6;2022:7596920.
  3. Suksomboon N, Poolsup N, Lin W. Effect of kiwifruit on metabolic health in patients with cardiovascular risk factors: a systematic review and meta-analysis. Diabetes Metab Syndr Obes. 2019 Jan 23;12:171-180.
  4. Monro J, Lubransky A, Mishra S, et al. Metabolic and Blood Pressure Effects of Consuming Two Kiwifruit Daily for 7 Weeks: A Randomised Controlled Trial. Nutrients. 2022 Jun 28;14(13):2678.
  5. Bayer SB, Frampton CM, Gearry RB, et al. Habitual Green Kiwifruit Consumption Is Associated with a Reduction in Upper Gastrointestinal Symptoms: A Systematic Scoping Review. Adv Nutr. 2022 Jun 1;13(3):846-856.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Jak zacząć biegać? ABC biegania dla początkujących

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni (na bieżni), jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy staje się codziennym nawykiem. Jak zacząć biegać? O czym pamiętać i na co zwrócić uwagę, aby nie zrobić sobie krzywdy? Zobacz nasz poradnik ABC biegania dla początkujących. 

  • Prawidłowa rozgrzewka przed bieganiem – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

    W temacie rozgrzewki przed treningiem każdy słyszał niejedno i każdy wie, że wykonywać ją trzeba. Czy jednak za teorią idzie praktyka? Czy wiesz, dlaczego należy wykonywać rozgrzewkę i co możemy dzięki niej zyskać? Ile powinna trwać i czego należy w niej unikać? Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.

  • Co jeść na redukcji? Dieta dla dziewczyny 75 kg (aktywny tryb życia). Efekty

    Sezon wakacyjny zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim każdy z nas chciałby wyglądać jak najlepiej! Bardzo często przed wakacjami decydujemy się na diety redukcyjne, które pozwolą na pozbycie się zbędnych kilogramów i poprawę sylwetki. Jak wygląda taka dieta i co jeść na redukcji przy aktywnym trybie życia?

  • Czy trzeba myć banany przed jedzeniem?

    Nie myjesz bananów przed zjedzeniem? Czas to zmienić! Konieczność mycia warzyw i owoców przed spożyciem dla większości konsumentów jest oczywista. Z drobnym wyjątkiem. Żyjemy w przeświadczeniu, że produktów spożywczych, które przed zjedzeniem obiera się ze skóry, np. bananów, myć nie trzeba. Najwyższa pora zmienić dotychczasowe nawyki.

  • Czy można poprawić nastrój dietą?

    Depresja i stany lękowe to obecnie najczęściej występujące schorzenia psychiczne na świecie, których objawy istotnie wpływają na samopoczucie psychofizyczne, codzienne funkcjonowanie oraz ogólną jakość życia. W ostatnich latach ogromnym zainteresowaniem cieszy się wpływ sposobu odżywiania nie tylko na zdrowie fizyczne, lecz także psychiczne. Obecnie dobrze wiadomo, że niedobory żywieniowe mogą zwiększać ryzyko rozwoju depresji i negatywnie wpływać na samopoczucie.

  • Co pić na stres i zmęczenie?

    Stres jest reakcją organizmu na zaburzenie stanu równowagi. Przewlekły stres przyczynia się do ogólnego obniżenia jakości życia i szerokiej gamy zaburzeń, w tym nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, chorób układu krążenia, chorób zapalnych jelit oraz trudności natury psychologicznej czy psychiatrycznej. Dobrze wiadomo, że prawidłowy stan nawodnienia organizmu korzystnie wpływa na samopoczucie psychofizyczne. Oprócz samej wody można wyszczególnić kilka gorących napojów, których regularne picie może wspomagać organizm w radzeniu sobie ze stresem, niepokojem i nadmiernym zmęczeniem.

  • Jakie suplementy mogą pomóc na stres i zmęczenie?

    Dbałość o zdrowie psychiczne sprowadza się do odpowiedniego stylu życia, który uwzględnia systematycznie wykonywaną aktywność fizyczną, właściwy sposób odżywiania, należytą higienę snu, dobre relacje z bliskimi, wsparcie społeczne oraz znajdowanie czasu na odpoczynek i relaks. Wiele osób zmagających się z chronicznym stresem i zmęczeniem decyduje się często na suplementację diety preparatami bogatymi w bioaktywne składniki wspierające prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego oraz gospodarki hormonalnej. Istnieje co najmniej kilka substancji bioaktywnych, które rzeczywiście mogą wspomagać organizm w walce ze stresem oraz wzmożonym napięciem i zmęczeniem.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij