
Spożywanie kiwi poprawia nastrój – efekty widać już po czterech dniach
Naukowcy z Wielkiej Brytanii przeprowadzili badanie, w trakcie którego oceniali, w jaki sposób suplementowanie witaminy C lub spożywanie dwóch owoców kiwi dziennie – również zawierających dużą dawkę kwasu askorbinowego – wpływa na nastrój. Okazało się, że już po czterech dniach jedzenia kiwi badani zgłaszali poprawę nastroju.
- Pokarmy bogate w witaminę C mogą mieć korzystny wpływ na nastrój
- Już cztery dni jedzenia kiwi poprawiają nastrój
- Dlaczego jeszcze warto jeść kiwi?
Pokarmy bogate w witaminę C mogą mieć korzystny wpływ na nastrój
Istnieje wiele badań naukowych sugerujących, że spożywanie żywności będącej naturalnym źródłem witaminy C poprawia samopoczucie, a długotrwałe niedobory kwasu askorbinowego w organizmie mogą prowadzić do wystąpienia obniżenia nastroju, lęku, niestabilności emocjonalnej, a także zaburzeń funkcji poznawczych.
Witamina C jest silnym antyoksydantem, który jest istotny dla wielu funkcji organizmu. Między innymi chroni komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym, indukuje różnicowanie i dojrzewanie neuronów oraz reguluje syntezę lub uwalnianie czynników neuromodulujących, w tym serotoniny, katecholamin i glutaminianu. W związku z tym uważa się, że jest ona ważna dla utrzymania dobrego zdrowia psychicznego.
Choć wcześniejsze badania wykazały, że witamina C poprawia nastrój i witalność (zarówno gdy jest dostarczana w postaci suplementów diety, jak i gdy zwiększa się spożycie owoców i warzyw zawierających jej duże ilości), to nie oceniano, jak szybko następuje poprawa samopoczucia – czy zmiany pojawiają się w ciągu kilku dni, czy może tygodni suplementacji. Ponadto zazwyczaj wpływ kwasu askorbinowego na badanych sprawdzano na początku i pod koniec obserwacji, z pominięciem okresu pośredniego. Naukowcy z Cambridge University postanowili wypełnić tę lukę i przeprowadzili eksperyment, w trakcie którego ustalili, czy i po jak długim czasie spożycie kiwi – owocu bogatego w witaminę C – poprawia nastrój. Wyniki opublikowano w czasopiśmie „British Journal of Nutrition”.
Już cztery dni jedzenia kiwi poprawiają nastrój
Badanie brytyjskich naukowców trwało osiem tygodni, uczestniczyło w nim 155 ochotników – u wszystkich wykazano niski poziom witaminy C w osoczu krwi (<40 µmol/l). Zespół podzielił uczestników na trzy grupy: osoby otrzymujące codziennie suplement witaminy C w postaci tabletek w dawce 250 mg, osoby spożywające dwa owoce kiwi SunGold dziennie oraz osoby, którym podawano jedną tabletkę placebo. Samopoczucie badanych, a także jakość i ilość snu oraz aktywność fizyczną oceniano za pomocą ankiet zawierających 17 pytań, wysyłanych przez SMS. Dostarczano je co drugi dzień w godzinach popołudniowych.
Co się okazało po analizie zebranych danych? Podczas gdy witamina C zażywana w postaci tabletek wykazała marginalną poprawę nastroju u uczestników, spożycie dwóch kiwi dziennie doprowadziło do znacznego wzrostu witalności, nastroju i ogólnego samopoczucia. Było to widoczne już po czterech dniach od rozpoczęcia eksperymentu, a najlepszą kondycję psychiczną ochotnicy deklarowali po około 14–16 dniach. Badanie to nie tylko udowadnia, że korzyści z jedzenia kiwi można osiągnąć stosunkowo szybko, ale także podkreśla przewagę pełnowartościowej żywności nad suplementami.
Dlaczego jeszcze warto jeść kiwi?
Kiwi to inaczej chiński agrest. Odkrycie kiwi jako owocu jadalnego jest związane z wprowadzeniem go do uprawy komercyjnej w Nowej Zelandii w latach 20. XX wieku. Obecnie jest ono uprawiane w klimatach umiarkowanych na całym świecie, a swoją popularność zawdzięcza nie tylko wyjątkowym walorom smakowym, ale też wartościom odżywczym i korzyściom zdrowotnym, jakie płyną z jego regularnego spożywania.
Kiwi jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, zawiera jej znacznie więcej niż na przykład pomarańcze czy cytryny. Jest też bogate w błonnik, witaminę K, potas oraz witaminy z grupy B. Wspiera pracę układu trawiennego, m.in. reguluje pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Ma także pozytywny wpływ na układ krążenia, wspomaga redukcję ciśnienia krwi i wysokiego poziomu trójglicerydów, może też zmniejszać agregację płytek krwi. Kiwi powinny włączyć do diety również osoby, które starają się zrzucić nadmierne kilogramy – w 100 g owocu znajduje się 61 kcal. Dodatkowo kiwi ma niski indeks glikemiczny (IG = 53).