Smoothie - smaczne i zdrowe przepisy
Katarzyna Redmerska

Smoothie - smaczne i zdrowe przepisy

Smoothie to zmiksowany na gładko koktajl z owoców bądź warzyw z dodatkiem płynu (np. woda, mleko). Taki napój to istna bomba witaminowa, ponadto zawiera przeciwutleniacze i składniki odżywcze (białko, błonnik) - dobry na śniadanie, lunch, deser. Wypicie takiego witaminowego koktajlu z rana pobudzi metabolizm na cały dzień. Smoothie z powodzeniem nadaje się również, jako środek pomagający zrzucić zbędne kilogramy, oczyścić organizm, czy też poprawić wygląd cery, włosów i paznokci.

To, jakie dobroczynne składniki znajdą się w koktajlu zależy tylko od nas - możliwości jest wiele.

Jak przygotować smoothie?

W blendrze należy umieścić garść owoców (warzyw), mogą być świeże lub mrożone, po czym zalać dowolnym płynem. Następnie zmiksować wszystko na gładki płyn.

Przez odpowiednio dobrane proporcje składników płynnych oraz stałych - decydujemy o tym jak rzadki bądź gęsty będzie napój.

Do smoothie można używać następujących płynów:

  • Mleko - wybór jest duży: krowie, kozie, sojowe, migdałowe, kokosowe, ryżowe. 
  • Jogurt naturalny, maślanka, kefir - to alternatywa dla miłośników gęstych oraz treściwych smoothie.
  • Soki - najlepszym będzie pomarańczowy lub grejpfrutowy (wyrazisty smak i bogactwo witamin).
  • Herbata - konkretnie chodzi o zieloną herbatę (idealna do lekkich smoothie, można nią zastąpić wodę).
  • Woda - podobnie jak w przypadku mleka, wybór w tym temacie jest spory: przegotowana, mineralna, źródlana, filtrowana, strukurowana.
  • Kawa mrożona lub lód - te składniki również pasują do koktajlu.
Zdaniem stomatologów niektóre koktajle spożywane zbyt często, mogą niszczyć twarde tkanki zęba. Napoje powstałe na bazie: kiwi, pomarańczy, grejpfruta - mogą niszczyć szkliwo, odsłonić zębiny i w konsekwencji doprowadzić do nadwrażliwości zębów.

Towarzystwa stomatologiczne nie podważają wartości odżywczych smoothie, zalecają jedynie rozwagę przy ich spożywaniu, jak i proszą o zachowanie zasad ostrożności:

  • unikajmy powolnego sączenia koktajlu
  • napój pijmy przez słomkę (zminimalizuje się wpływ smoothie na jamę ustną)
  • wybierajmy owoce o niskiej zawartości cukru
  • nie dosładzajmy napoju białym cukrem, tylko ewentualnie stewią 
  • unikajmy mycia zębów zaraz po wypiciu smoothie sporządzonego na bazie kwaśnych owoców

Propozycje smoothie na zgrabną sylwetkę

Płaski brzuch

Składniki:

- 100 g naturalnego beztłuszczowego jogurtu greckiego

- 1 łyżka masła migdałowego

- 1/2 szklanki mrożonego jarmużu

- 1/2 szklanki mrożonych jagód

- 3/4 szklanki wody

Przyśpieszenie metabolizmu

Składniki:

- 180 g beztłuszczowego jogurtu naturalnego

- 10 migdałów

- 1/4 szklanki różyczek brokuła

- 1 szklanka mrożonych truskawek

- 1/4 szklanki fasoli cannellini

- 3/4 szklanki zimnej zielonej herbaty

- 1 łyżka mielonego lnu

Gotowe smoothie posyp odrobiną cynamonu.

Smoothie odchudzająco - antycellulitowe

Składniki:

- 1/2 jabłka

- 1 szklanka beztłuszczowego jogurtu

- 5 - 6 gałązek selera naciowego

- 1 - 2 zielone ogórki

- cytryna

- natka pietruszki (kawałek imbiru)  

Na nadmiar płynów w organizmie

Składniki:

- 3 plasterki ananasa

- 5 łodyg selera

- 2 szklanki wody

- 1/2 łyżeczki miodu

Na poprawę trawienia

Składniki:

- 3 plasterki ananasa

- 1 szklanka jogurtu naturalnego

- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

- 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych

- 2 łyżki stołowe płatków owsianych

- stewia dla smaku

Spalanie tkanki tłuszczowej

Składniki:

- 1 łodyga aloesu

- 1 szklanka soku ananasowego

- 1/2 łyżeczki miodu

Powiązane produkty

Propozycje smoothie o właściwościach zdrowotno-pielęgnacyjnych

Smoothie owocowe (moc witamin i minerałów)

Składniki:

- 1 śliwka

- 1 nektarynka

- 1 brzoskwinia

- 1szklanka jogurtu naturalnego

- 2 łyżki świeżego soku z limonki

- 2 łyżeczki miodu

- 1/2 łyżeczki kardamonu

Smoothie jagodowe z nasionami chia (siła antyoksydantów)

Składniki:

- 1 szklanka mrożonych jagód

- 1/2 niesłodzonego soku z granatu

- 1/2 szklanki wody

- 1/2 łyżki nasion chia

Smoothie z mango i pomarańczą (duża dawka witaminy C)

Składniki:

- 1 dojrzałe mango

- 1 szklanka soku pomarańczowego

- 1/3 szklanki mleka kokosowego (migdałowego)

Smoothie (zastrzyk energii)

Składniki:

- 1 i 1/2 szklanki szpinaku

- 1 szklanka jogurtu naturalnego

- 1/2 szklanki truskawek

- 1/2 ogórka

- 1/8 szklanki liści mięty

Smoothie szpinakowe z imbirem (magnez, potas, kwas foliowy)

Składniki:

- 50 g szpinaku

- 1/2 banana

- 1 cm korzenia imbiru

- 1 szklanka soku jabłkowego

Smoothie na piękną skórę (działanie przeciwzmarszczkowe, odpornościowe, oczyszczające)

Składniki:

- 5 kiwi

- 1/2 szklanki naturalnego jogurtu

- 1/2 grejpfruta

- mała pomarańcza

- 1/2 jabłka

- natka pietruszki

Smoothie na zdrową cerę (beta - karoten, witamina C, błonnik)

Składniki:

- 1 marchew

- 1 pomarańcza

- 1 jabłko

- 1/2 szklanki mleka (naturalnego jogurtu)

Smoothie na piękne włosy (żelazo, witaminy A, E, F, C oraz z grupy B, beta - karoten)

Składniki:

- 250 g ananasa

- 80 g buraków

- 1 duże jabłko

- 50 ml soku z marchwi

- sok z 1 pomarańczy

- 1 łyżkę oliwy z oliwek

- 1 łyżkę miodu

- natka pietruszki

 

Źródło: dentonet.pl

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij