Stevia – naturalny słodzik
Paulina Szczepaniak

Stevia – naturalny słodzik

Nie od dziś wiadomo, ze cukier ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Przyspiesza rozwój chorób serca, wywołuje cukrzycę, psuje zęby. Dlatego też specjaliści zalecają ograniczenie bądź całkowite wyeliminowanie tego białego kryształu. Jednak co zrobić, kiedy słodki smak towarzyszy nad od niemal zawsze i nie wyobrażamy sobie dnia bez odrobiny słodyczy? Może warto wybrać specyfik, który niesie za sobą wiele korzyści ?

Stewia (stevia) to rodzaj rodziny w którym znajduje się ponad 200 gatunków.  Stewia pomimo tego, że pochodzi z Brazylii i Paragwaju, jest chętnie uprawiana w wielu rejonach świata. W grudniu 2008 roku została pierwszy raz dopuszczona do sprzedaży w USA. Najbardziej znany i rozpowszechniony jest tylko jeden – Stevia rebaudiana. Dlaczego? Ponieważ zawiera najwięcej substancji słodzących. Jest to idealna roślina dla diabetyków i osób dbających o szczupła sylwetkę.

Skąd ta słodycz?

Stewia ma słodki smak dzięki glikozydom stewiolowym. Jest 200 razy słodsza od sacharozy. W liściach stewii znaleziono 8 glikozydów, z których dwa: stewiozyd i rebaudiozyd A, mają najważniejsze znaczenie. Inne glikozydy występują w niewielkiej ilości. Najwięcej glikozydów stewiolowych zawierają liście, następnie kolejno: kwiaty, łodygi i na końcu nasiona. Korzenie stewii jako jedyne nie zawierają substancji słodzących.

Właściwości lecznicze i zdrowotne

Stewia posiada właściwości lecznicze i zdrowotne. Guarani – Indianie z Ameryki Południowej używali jej jako środka wspomagającego pracę serca, leku na otyłość, zgagę i nadciśnienie. W brazylijskiej i paragwajskiej medycynie tradycyjnej stewia uważana za środek moczopędny, obniżający ciśnienie i wzmacniający cały organizm. Stewia doskonale usuwa uczucie zmęczenia. Zwiększa także tolerancję glukozy.

Ale czy warto?

Stewia przede wszystkim jest naturalnym, zdrowym zamiennikiem cukru i wszystkich niezdrowych i sztucznych słodzików. Używana się jej głównie jako słodzika, środka antyseptyczny w medycynie oraz w kosmetyce. W przemyśle kosmetycznym stewię wykorzystuje się jako składnik maseczek. Zawdzięcza to swojemu leczniczemu działaniu na skórę. Pomaga zwalczyć wypryski a ponadto przyśpiesza gojenie się ran oraz posiada właściwości dezynfekujące skórę. To właśnie jej dezynfekujące i bakteriobójcze właściwości przyczyniły się do wykorzystywania jej w produkcji pasty do zębów.  Liście stewii poza słodkim smakiem posiadają również takie mikroelementy jak : wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk, sód, fluor oraz witaminę C.Stewia działa regenerująco na trzustkę. Warto też dodać, że stewia nie zawiera kalorii.

Jak spożywać?

Świeże liście stewii możemy dodać do różnego rodzaju sałatek. Suszone, sproszkowane liście mogą być używane jako substancja słodząca do napojów oraz przetworów owocowych np. dżemów czy galaretek. Wyciąg (ekstrakt) ze stewii otrzymamy gotując liście przez kilka minut w małej ilości wody. Po odparowaniu wody zostanie zagęszczony wyciąg. W temperaturze do 200°C stewia nie ulega rozpadowi, może być więc używana do gotowania i pieczenia.

Tabletki, proszek a może roślinka

Stewię w postaci tabletek ( jest to najwygodniejsza i najbardziej dostępna forma), koncentratu, proszku czy suszu można nabyć w sklepie ze zdrową żywnością czy specjalistycznych sklepach gdzie możemy nabyć herbatę. Warto jednak postarać się i zakupić ziarenka bądź gotowe sadzonki w sklepie internetowym lub w sklepie ogrodniczym i samemu wyhodować swoją własną roślinkę.

Jak zabrać się za hodowlę?

Stewia nadaje się do uprawy zarówno doniczkowej jak i w gruncie. Nie jest ona jednak odporna na mróz i z tego powodu nie jest przystosowana do uprawy z naszym klimacie. Roślinkę tę można uprawiać z nasion lub z gotowych sadzonek. Najlepiej wysiewać ją ok. połowy marca. Lubi miejsce słoneczne. Jest bardzo wrażliwa na zalegającą wodę. Nie toleruje suszy, liście szybko więdną, gdy podłoże wyschnie. Powinna być podlewana niezbyt obficie, na tyle, aby nie miała objawów więdnięcia. W momencie gdy zaczną pojawiać się kwiaty, trzeba je usunąć i nie dopuszczać do kwitnięcia. Jeśli tego nie zrobimy, zatrzyma się rozwój nowych liści, a te które zostaną mogą zacząć nabierać gorzkawego smaku. Zbiór liści najlepiej przeprowadzić późną jesienią, wtedy właśnie zawartość cukrów jest najwyższa. Przez okres zimy roślinka powinna być przechowywana w temperaturze ok. 3-8C. 

 

 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Peeling - najlepszy motywator dla skóry

    Po zimie nasza skóra nie wygląda najlepiej. Wiatr, mróz, przebywanie w ogrzewanych pomieszczaniach, a także uboga dieta negatywnie wpłynęły na jej wygląd. Aby poprawić kondycję i stan naszej skóry warto zastosować peeling. Zanim zabierzemy się za nawilżanie, regenerację i inne zbawienne dla naszej skóry zabiegi, zrzućmy "starą" zimową skórę i spotkajmy się z pierwszym, wiosennym słońcem niejako z "nową twarzą". Niezbędny w tym celu będzie...dobry peeling. Dobry, czyli jaki? I jak go prawidłowo wykonać?

  • Kasza kaszy nierówna. Którą wybrać?

    Niegdyś kasza była podstawą staropolskiej kuchni i gościła na stołach częściej niż inne węglowodanowe produkty. W XVII wieku kasza była coraz rzadziej uwzględniana w codziennym jadłospisie na rzecz pojawiających się ziemniaków. Jednak od jakiegoś czasu, coraz więcej ludzi wraca do korzeni i sięga po różnego rodzaju kasze. Co takiego zawierają te różnej maści i koloru ziarenka i czy warto je jadać?

  • Od 1 listopada kolejne zmiany na liście leków refundowanych

    Od 1 listopada obowiązywać będzie nowa lista refundowanych leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych. Projekt XVIII obwieszczenia refundacyjnego zamieszczonego na stronie Ministerstwa Zdrowia obejmuje kilka istotnych zmian.

  • Oleje jadalne i ich wpływ na nasze zdrowie

    Olej jadalny to zmora wszystkich osób, nie tylko tych będących na diecie. Często bywa redukowany w codziennym jadłospisie ze względu na krążącą od lat złą opinię. Czy słusznie? Jakie właściwości oraz składniki odżywcze zawiera? I czy pospolity olej rzepakowy jest gorszy od oliwy z oliwek?

  • Odkryjmy szarłat wyniosły, czyli amarantus

    Amarantus (szarłat wyniosły) to jedna z najstarszych uprawianych na ziemi roślin. Obok kukurydzy i fasoli był podstawą diety Inków, Majów oraz Azteków. Jakie wartości odżywcze go charakteryzują?

  • Makowiec. Czy również dla cukrzyków?

    Jest to niewątpliwie jeden z nieodłącznych składników wigilijnych potraw. Można z niego ‘’wyczarować’’ kluski z makiem, kutię czy też makowca. Sprawdźmy jakie właściwości posiada mak.

  • Afrodyzjaki w kuchni – zioła i przyprawy

    Ten artykuł jest kolejnym z "miłosnego" cyklu. Zawiera przegląd przypraw szczególnie przyjaznych zakochanym. Szczypta tych składników uczyni przygotowane dla ukochanego danie nie tylko bardziej smacznym, ale również zmysłowym i pobudzającym. Oprócz tego dostarczą one porcję cennych witamin oraz składników mineralnych bez nadmiernego obciążenia układu trawiennego.

  • Wzmacniamy odporność – przegląd produktów

    Okres jesienny to czas gdy nasz organizm jest bardziej podatny na infekcje rozmaitego pochodzenia. Częściej dopadają nas przeziębienie czy grypa. Wtedy przypominamy sobie też o środkach wspierających odporność naszego organizmu. Jakie produkty można wziąć pod uwagę? Warto zaznaczyć, że znajdziemy je nie tylko w aptece, ale także w… domowej spiżarni.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij