Występującą sporadycznie zgagę można leczyć domowymi sposobami.
Alicja Świątek

Domowe sposoby na zgagę – jak złagodzić jej objawy?

Zgaga może dawać uczucie pieczenia, bólu i napięcia w centralnej części klatki piersiowej, które zwykle występuje po posiłku. Jest częstą dolegliwością i może pojawić się u każdego, ale może być również objawem choroby refluksowej przełyku. Jakie są domowe sposoby na zgagę? Z czym można pomylić ból, który jej towarzyszy?

  1. Zgaga – przyczyny. Skąd się bierze ta dolegliwość?
  2. Objawy zgagi
  3. Domowe sposoby na zgagę
  4. Czego unikać, żeby nie mieć zgagi?

Zarówno zgaga, jak i choroba refluksowa przełyku mogą pogarszać jakość życia pacjentów i powodować dyskomfort. Najbardziej narażone na wystąpienie zgagi są kobiety ciężarne, osoby otyłe oraz palące papierosy.

Zgaga – przyczyny. Skąd się bierze ta dolegliwość?

W ostatnich latach obserwuje się wyraźne zwiększenie liczby chorych ze zgagą, utożsamianą z chorobą refluksową przełyku, która nie reaguje na farmakoterapię. Prowadzi to do wydłużenia leczenia inhibitorami pompy protonowej, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia działań niepożądanych, związanych ze stosowaniem tych leków, przy jednoczesnym braku efektu kuracji.

Zgaga jest jednym z objawów choroby refluksowej przełyku (GERD) oraz refluksu przełyku i żołądka, ale może również występować okazjonalnie.

Niektóre osoby cierpią na zgagę czynnościową, która jest czynnościowym zaburzeniem żołądkowo-jelitowym. Jej objawy są podobne do klasycznej zgagi, jednak nie są związane z refluksem żołądkowo-przełykowym.

Zgaga może pojawiać się już pół godziny po posiłku. Dolegliwość ta spowodowana jest cofaniem się kwasu żołądkowego z żołądka do przełyku, co prowadzi do podrażnień błony śluzowej przełyku i uszkodzeń w obrębie tego rejonu przewodu pokarmowego.

Zaobserwowano, że osoby otyłe, które stosują niezdrową dietę bogatą w żywność wysokoprzetworzoną i nie uprawiają żadnej aktywności fizycznej, częściej zgłaszają objawy zgagi.

Objawy zgagi

Zgaga zwykle objawia się pieczeniem i paleniem w środkowej części klatki piersiowej oraz wzdłuż przełyku. W jamie ustnej można czuć kwaśny, a nawet gorzki posmak.

Nasilenie symptomów może nastąpić podczas zmiany pozycji na leżącą lub przy pochylaniu się do przodu, zwłaszcza bezpośrednio po posiłku.

Jeżeli zgaga występuje często – nawet kilka razy w tygodniu – lub jej objawy trwają długo i są intensywne, wówczas może okazać się, że jest ona oznaką choroby refluksowej przełyku (GERD).

HERBATY ZIOŁOWE

PREPARATY NA ZGAGĘ

PRODUKTY NA NIESTRAWNOŚĆ

Z czym można pomylić zgagę?

Objawy zgagi mogą być myląco podobne do symptomów towarzyszących zawałowi serca i chorobie wieńcowej. W obu przypadkach mogą pojawić się dyskomfort, gniecenie, pieczenie i uczucie ciężaru za mostkiem, a także duszność i niepokój. Jak zatem odróżnić zgagę od zawału? Przy zgadze ból będzie się nasilał w pozycji leżącej lub przy pochylaniu oraz po posiłkach. Ból towarzyszący zawałowi lub chorobie wieńcowej może promieniować do lewego barku, gardła, żuchwy, szczęki i pleców. W chorobie niedokrwiennej serca (wieńcowej) ból określany jest jako dławicowy i może być wywołany wysiłkiem, zimnym powietrzem i silnym stresem.

Powiązane produkty

Domowe sposoby na zgagę

Samodzielne leczenie zgagi nie powinno trwać dłużej niż 2 tygodnie. Jeśli objawy nie ustępują lub nasilają się w tym okresie, należy niezwłocznie udać się do lekarza. Często wybieranymi środkami farmaceutycznymi przez cierpiących na zgagę są leki z grupy inhibitorów pompy protonowej (IPP, np. omeprazol, pantoprazol). Terapia tą grupą farmaceutyków powinna trwać maksymalnie 4–8 tygodni. W przypadku sporadycznych epizodów zgagi pomocne może okazać się stosowanie produktów farmaceutycznych, takich jak famotydyna, alkiniany, alginiany.

Ulgę może przynieść leżenie na lewym boku podczas snu, należy jednak pamiętać, aby głowa była lekko uniesiona.

Zmiana stylu życia może złagodzić objawy oraz częstotliwość występowania zgagi. W tym celu warto zmienić nawyki żywieniowe: ograniczyć żywność przetworzoną, tłuste dania, ostre przyprawy, a smażone potrawy zastąpić gotowanymi na parze. Posiłki należy jeść w mniejszych, a częstszych porcjach, w regularnych odstępach czasu, spożywać je powoli, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając. Po jedzeniu minimum godzinę niewskazane jest leżenie i pochylanie się. Nie należy nic jeść minimum 3 godziny przed położeniem się spać.

Warto podkreślić, że stosowanie produktów mlecznych na zgagę może przynieść wyłącznie krótkotrwałą ulgę, a finalnie jedynie zaostrzyć objawy.

Domowe sposoby na zgagę w ciąży

Wiele kobiet w okresie ciąży cierpi na zgagę. Jej objawy mogą się nasilać w wyniku stosowania niewłaściwej diety, spożywania tłustych, smażonych oraz pikantnych potraw. Ponadto ucisk rozciągniętej macicy na żołądek, zwłaszcza w II i III trymestrze ciąży, może zwiększać ryzyko wystąpienia zgagi. Często pomocne okazuje się leżenie na lewej stronie ciała, co zmniejsza nacisk na żołądek. Przed zastosowaniem jakichkolwiek leków należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Zwykle rekomendowane są tabletki do ssania lub zawiesiny zawierające węglan wapnia i węglan magnezu oraz alginiany i polisacharydy. Działają one zobojętniająco na kwaśny sok żołądkowy. Ponadto wywołują efekt osłaniający śluzówkę przełyku, żołądka i dwunastnicy oraz wspomagają jej gojenie. Ulgę w zgadze mogą przynieść również napary ziołowe, np. z rumianku lub imbiru. W początkowych etapach zgagi pomocne może być także zjedzenie kilku migdałów lub wypicie mleka migdałowego, które działają zobojętniająco na kwas solny w żołądku.

Czego unikać, żeby nie mieć zgagi?

W łagodzeniu objawów oraz zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zgagi pomocne może okazać się wprowadzenie pewnych nawyków w codziennym życiu:

  • spożywanie regularnych posiłków i mniejszych porcji,
  • powolne jedzenie,
  • nieprzejadanie się,
  • spożywanie ostatniego posiłku minimum 3 godziny przed położeniem się spać,
  • wprowadzenie aktywności fizycznej,
  • rzucenie palenia papierosów,
  • unikanie noszenia zbyt obcisłych ubrań, zwłaszcza uciskających na brzuch,
  • spanie na lewym boku z lekko uniesioną głową (unikanie kładzenia głowy na płaskiej powierzchni),
  • zrezygnowanie z pozycji półleżącej lub leżącej bezpośrednio po jedzeniu,
  • ograniczenie słodyczy zawierających znaczne ilości cukrów oraz tłuszczów,
  • wprowadzenie zbilansowanej diety,
  • zastąpienie smażonych posiłków potrawami gotowanymi na parze.
  1. D. Ang i in., Mechanisms of heartburn, „Nature Clinical Practice Gastroenterology & Hepatology” 2008, 5, 383–392.
  2. D. Waśko-Czopnik, Zgaga – czym, kiedy i jak złagodzić?, „Medycyna Faktów” 2024, 17, 2, 215–219.
  3. T. Chakraborty, Acidity, Acid Reflux, Heartburn & Indigestion, [online] https://www.researchgate.net/publication/365195758_Acidity_Acid_Reflux_Heartburn_Indigestion [dostęp:] 25.01.2024.
  4. F. Zerbib i in., Functional Heartburn: Definition and Management Strategies, „Current Gastroenterology Reports” 2012, 14, 3, 181–188.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Palący problem... zgaga

    Zgodnie z przysłowiem przez żołądek do serca można by się spodziewać, że to serce płonie z miłości, zaraz po tym jak spożyliśmy wyszukany i apetyczny posiłek, przygotowany przez naszą sympatię. Niestety, a może na szczęście, ten piekący ból za mostkiem nie ma nic wspólnego z uczuciem żywionym do ukochanej osoby. Mamy tu bowiem do czynienia z tzw. pyrosis, czyli bardzo dziś powszechną zgagą.

  • Zioła na refluks — naturalne łagodzenie dolegliwości

    Zioła od wieków są uznawane i stosowane jako lekarstwo na większość gastrycznych problemów. Nie leczą tych schorzeń, ale potrafią łagodzić ich dolegliwości.

  • Żywienie w chorobie refluksowej przełyku – jak powinna wyglądać dieta przy refluksie? Założenia, produkty dozwolone, jadłospis i przepisy

    Refluks żołądkowo-przełykowy jest to zarzucanie kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Powodem tego stanu rzeczy może być nieprawidłowa czynność dolnego zwieracza, który tworzy przegrodę między przełykiem a żołądkiem lub obniżone ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku, powodujące jego niewydolność. W złagodzeniu objawów refluksu pomoże odpowiednia dieta. Jakie produkty jeść, a których unikać przy chorobie refluksowej?

  • Pieczenie i uczucie palenia w przełyku i gardle – przyczyny i objawy. Co pomaga na palący przełyk?

    Pieczenie i uczucie palenia w przełyku oraz gardle po jedzenie są objawami zgagi – głównej oznaki choroby refluksowej. Jakie inne choroby powodują, że przełyk piecze, pali i boli? Kiedy należy udać się do specjalisty? W jaki sposób złagodzić te nieprzyjemne dolegliwości? Podpowiadamy. 

  • Dieta na nadkwasotę żołądka – jak złagodzić nadkwaśność dietą?

    Głównym celem diety przy nadkwaśności jest neutralizacja i ograniczenie wydzielania soku żołądkowego. W ten sposób odpowiednie żywienie przy nadkwasocie żołądka łagodzi jej nieprzyjemne dolegliwości takie jak pieczenie, zgagę czy ból w klatce piersiowej. Jakie produkty mogą okazać się pomocne, a których należy unikać w nadkwaśności?  

  • Rozpoznanie choroby refluksowej - badanie gastroskopowe

    Refluks żołądkowo-przełykowy to zarzucanie zawartości żołądka do przełyku z powodu niesprawności mechanizmu zamykania dolnego zwieracza przełyku. Zdarza się, że czasami występuje tzw. fizjologiczny refluks żołądkowo-przełykowy - typowy jest on dla osób zdrowych, które spożyły obfity posiłek bogaty w tłuszcze i wino. Poza tym, refluks może doprowadzić do rozwoju choroby refluksowej - jest to obecność refluksu żołądkowo-przełykowego razem z dolegliwościami.

  • Problemy z żołądkiem a substancje naturalne. Dowody naukowe i innowacyjne podejście lecznicze

    Prawie każdemu z nas przynajmniej raz w życiu zdarzyło się doświadczyć niestrawności czy refluksu żołądkowo-przełykowego, charakteryzujących się bólem brzucha, trudnościami w trawieniu czy pieczeniem za mostkiem. Dwoma organami, których powyższy problem dotyczy w największym stopniu, są przełyk i żołądek.

  • Uczulenie na komary. Jakie są objawy i przyczyny alergii na komary?

    Komary mają zdolność do przenoszenia niebezpiecznych chorób, takich jak malaria, wirus Zachodniego Nilu, wirus chikungunya czy wirus dengi. Stanowią więc zagrożenie zarówno dla ludzi, jak i zwierząt, jednak złą sławę zyskały głównie z powodu nieprzyjemnych ukąszeń. Kąsają wyłącznie samice komarów, wabione do skóry człowieka przez ciepło ciała, pot, zapachy oraz dwutlenek węgla. Podczas ukłucia samica wprowadza ślinę do krwiobiegu, aby zapobiec krzepnięciu krwi i umożliwić pobranie pokarmu. Kontakt trwający minimum sześć sekund może wywołać reakcję miejscową — zaczerwienienie, świąd i obrzęk.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl