Zioła na refluks — naturalne łagodzenie dolegliwości
Paulina Trofimiec

Zioła na refluks — naturalne łagodzenie dolegliwości

Zioła od wieków są uznawane i stosowane jako lekarstwo na większość gastrycznych problemów. Nie leczą tych schorzeń, ale potrafią łagodzić ich dolegliwości.

Zgaga od czasu do czasu przytrafia się niemal każdej osobie. Wystarczy spożyć zbyt dużo jedzenia, a następnie usiąść lub położyć się w niewygodnej pozycji. Jeżeli złe samopoczucie z niej wynikające pojawia się regularnie, znacznie utrudnia codzienne funkcjonowanie. Wtedy występuje choroba refluksowa żołądka, tzw. GERD.

GERD objawia się nawet kilka razy w tygodniu. Towarzyszy jej zgaga, uczucie palenia w klatce piersiowej i gardle, kaszel, a także symptomy podobne do astmy, zmiana głosu oraz gorzkawy posmak w ustach. 

Nieleczona choroba refluksowa może prowadzić do poważniejszych powikłań, np. nadżerek w jamie ustnej, problemów kardiologicznych czy włóknienia płuc. Istnieją dwie usankcjonowane medycznie metody leczenia tej dolegliwości. Farmakologiczna polega na podawaniu leków ograniczających produkcję kwasów żołądkowych lub je neutralizujących, zaś chirurgiczna ma na celu wzmocnienie mięśni dolnych przełyku, które odpowiadają za zatrzymywanie treści żołądkowych.

Domowe sposoby na refluks

Część objawów refluksu można ograniczyć samodzielnie. Domowe sposoby na tę dolegliwość polegają głównie na zmianie codziennych nawyków. Badania pokazują, że kluczową rolę odgrywa utrzymywanie właściwej masy ciała. Choroba refluksowa dotyka 40% osób z nadwagą i otyłych. Powrót do odpowiedniego BMI może całkowicie ją zlikwidować. Warto również rzucić palenie oraz ograniczyć alkohol. Ważna jest też dieta. Przede wszystkim należy zrezygnować z produktów, które pogarszają objawy. Zalicza się do nich kawę, tłuste bądź ostre jedzenie, miętę, czekoladę, owoce cytrusowe i dania oparte na pomidorach. Wskazane jest także unikanie jedzenia 3 godziny przed leżeniem czy spaniem. Jako terapię pomocniczą zaleca się wypróbowanie ziołowych naparów — niektórym pacjentom pomagają uporać się ze zgagą, paleniem w przełyku czy bólem brzucha. 

Zioła na refluks — czy są skuteczne?

Istnieje niewiele badań potwierdzających skuteczność ziołowych preparatów w walce z GERD. Żadne jednak nie zaprzeczają ich pozytywnemu działaniu. Doświadczenia pacjentów na masową skalę pokazują, że mogą pomóc przy refluksie. Niektóre z nich od wieków wykorzystywane są przy schorzeniach związanych z GERD. Najczęściej stosowane zioła na tę dolegliwość to rumianek, imbir, melisa, lukrecja. Są cenione przede wszystkim za właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i rozluźniające.

Najbardziej znane zioła na łagodzenie dolegliwości wywoływanych przez refluks żołądka

  • Rumianek

Suszone liście rumianku zawierają terpenoidy i flawonoidy, które są odpowiedzialne za medyczne właściwości tego zioła. Dzięki takiej zawartości łagodzi ono stany zapalne — jedne z przyczyn problemów z przewodem pokarmowym. 

Rumianek jest uważany za skuteczny lek redukujący skurcze mięśni gładkich, łagodzący objawy refluksu czy pomagający w chorobach jelit. Jego przeciwzapalne właściwości wykorzystywane są również w uśmierzaniu problemów skórnych — wysypek, oparzeń, podrażnień.
  • Lukrecja

Obecny stan badań nie jest na tyle wystarczający, żeby jednoznacznie stwierdzić skuteczność lukrecji w niwelowaniu objawów refluksu. Uważa się jednak powszechnie, że jej spożywanie wzmaga produkcję śluzu, dzięki czemu ściany przewodu pokarmowego i żołądka są otoczone dodatkową barierą, która chroni je przed działaniem kwasów. Bariera ta być może umożliwia gojenie się uszkodzonej tkanki oraz zmniejsza liczbę objawów GERD.

  • Imbir

Uznaje się, że fenole zawarte w imbirze niwelują stany zapalne i podrażnienia żołądkowo-jelitowe oraz zmniejszają skurcze żołądka. Silne właściwości przeciwzapalne mogą mieć dodatkowo wpływ na redukcję objawów refluksu, chociaż żadne badania tego nie potwierdzają. Według niektórych analiz imbir może zaostrzyć zgagę poprzez rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku. 

Tego rodzaju zioła najlepiej stosować w postaci naparów lub herbat. Dostępne są też ich odpowiedniki w tabletkach.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Multiwitamina – jakie właściwości ma kompleks witamin i minerałów? Które preparaty multiwitaminowe są najlepsze?

    Multiwitamina, kompleksy witaminowe, preparat wieloskładnikowy – to występujące w formie tabletek, kapsułek lub proszku do rozpuszczania w wodzie suplementy diety. W ofertach aptek dostępne są produkty, które można dobrać bardzo dokładnie do swoich potrzeb, indywidualnych niedoborów, wieku i płci. Zestawy witamin i minerałów to doskonałe połączenie wspomagające odporność i stymulujące wydolność organizmu. Na co zwrócić uwagę, wybierając najlepsze kompleksy witaminowe, jak dawkować multiwitaminę i czy zalecane witaminy dla kobiet różnią się od tych polecanych mężczyznom? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

  • Czerwień allura (E129) – właściwości i zastosowanie. Czy jest bezpieczna?

    Barwniki zarówno naturalne, jak i syntetyczne są używane w wielu gałęziach przemysłu w celu nadania produktom barwy, która przyciągnie wzrok konsumenta i w konsekwencji zwiększy szanse na zakup wybranego produktu. Wiele z tych barwników jest stosowanych zarówno w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym, tworzyw sztucznych czy tekstylnym. Tak szerokie zastosowania mają zazwyczaj barwniki syntetyczne. Przykładem substancji o wszechstronnym zastosowaniu jest czerwień allura, której właściwości przybliżone zostały w poniższym artykule. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij