Palący problem... zgaga

Zgodnie z przysłowiem przez żołądek do serca można by się spodziewać, że to serce płonie z miłości, zaraz po tym jak spożyliśmy wyszukany i apetyczny posiłek, przygotowany przez naszą sympatię. Niestety, a może na szczęście, ten piekący ból za mostkiem nie ma nic wspólnego z uczuciem żywionym do ukochanej osoby. Mamy tu bowiem do czynienia z tzw. pyrosis, czyli bardzo dziś powszechną zgagą.

Przyczyny zgagi


Zespół objawów chorobowych zwany zgagą spowodowany jest cofaniem się kwaśnego soku żołądkowego wbrew perystaltyce z żołądka do przełyku.

Jak twierdzą amerykańscy naukowcy, powrót treści pokarmowej z żołądka do przełyku jest normalnym, fizjologicznym zjawiskiem występującym u większości ludzi, zwłaszcza po posiłku.

Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy ilość cofającej się treści przekracza normalny poziom, wywołując symptomy prowadzące do uszkodzenia błony śluzowej przełyku, a wewnętrzne mechanizmy ochronne organizmu, takie jak prawidłowa perystaltyka przełykowa oraz prawidłowo działający dolny zwieracz przełyku zaczynają funkcjonować wadliwie.

Co może wywołać zgagę:
 

  • obfite posiłki, szczególnie bogate w tłuszcze i węglowodany;
  • ostro doprawione potrawy;
  • niektóre pokarmy: czekolada, kwaśne soki, owoce i warzywa, cebula, orzeszki ziemne, gazowane napoje;
  • używki: alkohol, kawa, herbata, napoje zawierające kofeinę, papierosy;
  • niektóre leki przyjmowane na pusty żołądek: kwas acetylosalicylowy czy inne niesteroidowe leki przeciwzapalne.
     

Powyżej wymienione czynniki mogą działać na różnorakie sposoby.
 

Alkohol, kofeina zawarta w kawie, herbacie czy innych napojach, a także nikotyna oraz soki cytrusowe obniżają pH soku żołądkowego, czyli wzmagają kwaśność zawartości żołądka.

Czekolada, tłuste oraz ostro przyprawione pokarmy są powodem wzmożonego wydzielania cholecystokininy – hormonu peptydowego odpowiedzialnego między innymi za zmniejszenie ciśnienia w obrębie dolnego zwieracza przełyku i upośledzone opróżnianie żołądka.

Napoje gazowane zaś powodują nadmierne wypełnienie żołądka (pozornie niegroźnymi bąbelkami) oraz wzmagają wydzielanie kwasów żołądkowych.

Zgaga w ciąży…
 

Ciąża to szczególny czas dla kobiety. Nie tylko ze względu na tę maleńką istotkę, która rozwija się pod sercem, ale także ze względu na liczne dolegliwości, które mogą towarzyszyć temu odmiennemu stanowi.

Nie dziwi zatem fakt, że kobieta w ciąży cieszy się specjalnymi względami, a jej zachcianki traktowane są przez troskliwych mężów śmiertelnie poważnie.

Jednym z takich przywilejów jest bezkarne objadanie się. Niewiele osób zwróci uwagę ciężarnej kobiecie, że je za dużo i powinna nieco "przystopować".

Niestety, przybywające kilogramy i powiększający swoje rozmiary płód, który zaczyna naciskać na ściany żołądka, stają się nie lada obciążeniem dla organizmu przyszłej mamy.

Organizm ciężarnej, podobnie jak w przypadku osób z nadwagą, przestaje panować nad powracającą do przełyku treścią pokarmową, czego efektem jest pojawienie się zgagi.

Oczywiście poglądy naszych ukochanych babć, jakoby zgaga miała przepowiadać, że dziecko urodzi się z bujną czupryną, nijak się mają do rzeczywistości.

Co zatem począć, gdy z dolegliwością, której poświęcony jest niniejszy artykuł, przyjdzie zmagać się kobiecie w ciąży? Jeśli paląca zgaga pojawi się na przykład o trzeciej nad ranem? Wówczas warto pamiętać o starych sprawdzonych sposobach.

Co może złagodzić zgagę?
 

  • Słodkie migdały
     

Dobrze, kiedy kobieta w ciąży ma je stale przy sobie.

Nie tylko dlatego, że są cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tak bardzo potrzebnych do rozwoju mózgu oraz siatkówki oka u rozwijającego się płodu, ale także ze względu na to, iż dzięki zawartości związków wapnia i magnezu świetnie pomagają w atakach zgagi.
 

  • Siemię lniane
     

Napar z nasion lnu, dzięki zawartości śluzów, doskonale osłania delikatną i podrażnioną błonę śluzową przełyku przed atakiem kwasów żołądkowych.
 

  • Mleko
     

Zarówno mleko, jak i jego przetwory uzasadawiają treść żołądkową, co doraźnie zmniejsza odczucie zgagi.  


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus