Domowe sposoby na zgagę i refluks – co wybrać?
Maria Brzegowy

Domowe sposoby na zgagę i refluks – co wybrać?

Uczucie kwaśności w ustach, nieprzyjemne „przejście” czegoś palącego przez gardło, a nawet czasami odruch wymiotny. Znasz ten problem? To zgaga – typowy objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Czy wiesz jak sobie z nim poradzić?

Połknięty pokarm, pokonując drogę przez gardło i przełyk, trafia z jamy ustnej do żołądka. Na jego granicy z przełykiem znajduje się specjalny mechanizm o charakterze zastawki, który uniemożliwia cofanie się treści pokarmowej. Sprawne funkcjonowanie tego mechanizmu jest ogromnie ważne – jeśli zawiedzie, możemy zetknąć się właśnie z chorobą refluksową.

Czym jest refluks żołądkowo-przełykowy?

Wyróżnia się dwa typy refluksu:

  • refluks fizjologiczny, który sporadycznie występuje u większości z nas, jako tzw. odbicie po obfitym posiłku; trwa krótko, ma niewielkie nasilenie, nie powoduje dolegliwości, nie pojawia się także podczas snu,
  • refluks patologiczny, gdy mamy do czynienia z pieczeniem za mostkiem i zarzucaniem treści pokarmowej (tzw. regurgitacja).

Jakie są przyczyny występowania refluksu?

Przyczyn refluksu może być wiele. Najczęściej jest to niewłaściwy styl życia – pełen stresu i nieregularnego odżywiania się. Na liście powodów znalazły się również przyjmowane leki oraz sytuacje fizjologiczne. Poznaj jakie.

Przyczynami refluksu mogą być:

  • rozluźnienie po spożyciu określonych pokarmów; m.in. zawierających duże ilości tłuszczu, (np. pizza, smażony kurczak z frytkami), ostro doprawionych, niedojrzałych pomidorów i ich przetworów (sosy do makaronów, przecier pomidorowy, ketchup), kawy, alkoholu, a także mięty pieprzowej, octu, słodyczy, czekolady, batoników oraz owoców cytrusowych,
Istotną sprawą jest również objętość przyjętego produktu – często niewielka porcja nie wywołuje przykrych dolegliwości.
  • nadwaga i otyłość; nadmiar tkanki tłuszczowej powoduje niewydolność dolnego zwieracza przełyku,
  • okres ciąży; bajania ludowe mówią, że zgaga u ciężarnej jest spowodowana obfitym owłosieniem u dziecka; w rzeczywistości, obecność malucha w brzuchu matki powoduje wzrost ciśnienia w jamie brzusznej, co wiąże się z występowaniem refluksu,
  • przepuklina roztworu przełykowego,
  • jedzenie w pośpiechu; jeśli jesz i połykasz szybko, żujesz niedokładnie, a posiłkowi wiecznie towarzyszy stres, prawie na pewno dowiesz się wkrótce czym jest zgaga,
  • dieta uboga w błonnik pokarmowy; wysoko przetworzona, niewłaściwie zbilansowana dieta może prowadzić do wystąpienia uciążliwych wzdęć. Te z kolei zwiększają ciśnienie w jamie brzusznej i prowadzą do rozluźnienia dolnego zwieracza przełyku,
  • stosowanie określonych leków (m.in. niesteroidowych leków przeciwzaplanych – NLPZ, popularnych leków przeciwbólowych, takich jak ibuprofen, naproksen, ketoprofen, diklofenak, aspiryna, antykoncepcji hormonalnej, leków stosowanych w astmie oskrzelowej, betablokerów w nadciśnieniu tętniczym i arytmii, leków w chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego, leków w chorobie Parkinsona, leków w zaburzeniach snu i napadach lęku).
Osoby cierpiące na refluks zmagają się również z przewlekłym kaszlem oraz astmą i zapaleniem krtani. Zarzucanie treści pokarmowej do przełyku może powodować także zaburzenia stomatologiczne, neurologiczne, a nawet kardiologiczne.

Powiązane produkty

Domowe sposoby na zgagę

Jednym z elementów właściwego prowadzenia jednostki, jest umiejętność rozpoznawania, jakie produkty i okoliczności ich spożycia powodują nasilenie dolegliwości. Warto założyć sobie dziennik posiłków i prowadzić go przez minimum 2 tygodnie. Należy w nim zapisywać godziny wszystkich posiłków i przekąsek po jakie sięgnęliśmy danego dnia, sposób ich przyrządzenia oraz objętość. Dodatkowo, notuje się miejsce ich spożycia oraz informację czy w danym momencie nie byliśmy np. bardziej zestresowani, bądź zabiegani. Kolejnym krokiem jest uważna obserwacja swojego organizmu i zapisywanie wszystkich dolegliwości. Z każdym kolejnym dniem powinieneś łatwiej celować w produkty i dania, które należy wyeliminować. Zadanie może Ci ułatwić doświadczony dietetyk.

Zastosuj odpowiednią dietę

Założeniem diety w przypadku występowania refluksu jest ograniczenie produktów, których spożycie mogłoby nasilić wydzielanie soku żołądkowego. Dieta jest dietą łatwostrawną, co oznacza, że wszystkie posiłki powinny zostać przygotowane z wykorzystaniem delikatnych technik kulinarnych, jak gotowanie, duszenie bez obsmażania, pieczenie w rękawie bądź w naczyniu żaroodpornym. Ponadto, wyłącza się produkty takie jak: sosy na zasmażkach, kawa, herbata czarna, alkohol, produkty marynowane, pieczywo razowe i grube kasze, esencjonalne wywary z mięsa i kości, z warzyw oraz grzybów, galarety z mięsa, ryb i konserwy. Posiłki powinny być spożywane regularnie (5-6 razy dziennie, niewielkie objętościowo, o stałych porach). Ponieważ wymienione zalecenia są dość restrykcyjne, dieta powinna zostać skonsultowana ze specjalistą i stosowana raczej w momencie zaostrzenia objawów i w okresie leczenia.

Podstawowe zalecenia w okresie zaostrzenia objawów refluksu dotyczą unikania kawy i alkoholu, spożycia posiłku nie później niż 2 godziny przed snem, oraz unikania potraw i produktów indywidualnie nietolerowanych.

Ureguluj pory aktywności zawodowej i prywatnej

Nawet jeśli Twoja praca nie sprzyja spokojnemu delektowaniu się posiłkiem, dołóż wszelkich starań, aby poszczególne dania były spożywane powoli, w pozytywnej atmosferze. Nikt nie każe Ci zjadać co trzy godziny wykwintnych potraw wymagających czasu na ich przygotowanie, a następnie zjedzenie. Wystarczy, że regularnie sięgniesz po coś wartościowego, może to być zwykła kanapka, jogurt naturalny, porcja ulubionych owoców, albo zupa krem. Ważne, byś jadł regularnie i nie dopuszczał do uczucia głodu. Obniżysz ryzyko „wyczyszczenia” lodówki tuż po powrocie z pracy – to sprzyja zgadze!

Sięgnij po kleik z siemienia lnianego – najlepszy domowy sposób na zgagę

Jedną łyżkę ziaren zalej ¾ szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu, aż wytworzy się kisiel. Przestudź i wypij gdy tylko dopadnie Cię zgaga. Kleik z siemienia zawiera substancje śluzowate, które korzystnie wpłyną na Twój przewód pokarmowy. BONUS - po jego spożyciu, łatwiejsze są również wypróżnienia.

Nie kładź się po posiłku

Zmiana pozycji ze stojącej na leżącą nie sprzyja poprawie samopoczucia. Nie kładź się po obiedzie, a na nocny odpoczynek wybierz się dopiero po ok. 2 godzinach od spożycia kolacji. Pamiętaj, że również nadmierna aktywność fizyczna nie jest wskazana – wybierz raczej spokojny spacer.

Chrup migdały, napij się mleka

Niektórym pomaga kilka schrupanych orzechów, albo szklanka zimnego mleka. Wypróbuj jeśli zamierzasz już sięgnąć po wyroby farmaceutyczne.

Jeśli domowe sposoby nie pomagają, a dolegliwości narastają, co rusz zwiększając swój zasięg, koniecznie wybierz się do gastrologa. Kilkudniowa zgaga nie jest groźna, ale długotrwałe objawy mogą poważnie wpłynąć na Twoje zdrowie.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak poprawnie suplementować witaminę D?

    Witamina D3 odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu, a jej prawidłowy poziom jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Witamina D3 jest przede wszystkim znana z regulowania poziomu wapnia i fosforu, co warunkuje zachowanie zdrowych kości oraz zapobiega osteoporozie i krzywicy. Jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, krążenia i zachowania zdrowia psychicznego. Może być również pomocna w terapiach chorób skórnych. Pomimo że witamina D może być wytwarzana naturalnie w organizmie ludzkim poprzez syntezę skórną, często okazuje się to niewystarczające – wówczas należy rozpocząć jej suplementację.

  • Tabletki antykoncepcyjne jedno- i dwuskładnikowe – które wybrać? Jaka jest różnica?

    Tabletki antykoncepcyjne to jedna z najpopularniejszych metod zapobiegania ciąży. Występują głównie w dwóch rodzajach: tabletki jednoskładnikowe, które zawierają wyłącznie progestagen, oraz tabletki dwuskładnikowe – mają w składzie estrogen i progesteron. Które są skuteczniejsze? Jakie mają zalety i wady?

  • Omega-3 – właściwości, źródła, zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3

    Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Nie są wytwarzane w organizmie, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Do najważniejszych kwasów omega-3 zalicza się: EPA, DHA i ALA. Kwasy omega-3 zwykle są stosowane w celu prewencji chorób sercowo-naczyniowych.

  • Jaka jest rola żywienia medycznego w chorobie nowotworowej?

    Optymalnie zbilansowana dieta u osób z chorobą nowotworową zmniejsza ryzyko rozwoju niedożywienia, co z kolei może ograniczać dolegliwości związane z chemio- i radioterapią czy występowanie powikłań pooperacyjnych. Wsparciem dla organizmu może być specjalne żywienie medyczne. Czym jest ten rodzaj żywności? Jakie ma zalety? Kiedy zacząć je stosować?

  • Nowe wytyczne w sprawie przyjmowania witaminy B6. Jak teraz ją dawkować?

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię naukową dotyczącą nowego schematu dawkowania witaminy B6. Badania EFSA wpłynęły na decyzję Zespołu ds. Suplementów Diety, o czym poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Jaka jest obecnie dopuszczalna maksymalna dawka witaminy B6, która może znaleźć się w suplementach diety?

  • Probiotyki i prebiotyki – kiedy je stosować? Czy trzeba to robić cały czas?

    Zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które przyjmowane w zalecanej i właściwej dawce przynoszą pozytywne rezultaty dla zdrowia gospodarza. Stosowanie probiotyków jest uznawane za bezpieczne i dobrze tolerowane.

  • Łupież w ciąży – przyczyny. Jak sobie radzić? Czym myć głowę?

    W okresie ciąży następuje szereg zmian w organizmie kobiety, np. zmiany hormonalne czy stres, które mogą prowadzić do pojawienia się łupieżu. Wówczas można rozpocząć samodzielną terapię poprzez stosowanie delikatnych dermokosmetyków o działaniu przeciwłupieżowym lub naturalnych metod, które mogą okazać się skuteczne i wystarczające. Jednak niekiedy pomimo stosowanych preparatów i kuracji przeciwłupieżowych problem nie znika. Należy wtedy skonsultować się z dermatologiem, znaleźć przyczynę choroby i dobrać właściwe leczenie.

  • Arginina – działanie, właściwości i efekty stosowania

    Arginina to aminokwas endogenny, którego najważniejszą rolą jest udział w syntezie tlenku azotu. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i usprawniające przepływ krwi. Z tego względu korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Chętnie sięgają po nią również sportowcy oraz pacjenci z zaburzeniami erekcji. W jakich pokarmach znajduje się arginina? Kto powinien rozważyć jej suplementację i z jakimi potencjalnymi skutkami ubocznymi wiąże się przyjmowanie argininy?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.