Dieta na zgagę – jaka będzie odpowiednia?
Katarzyna Turek-Kawecka

Dieta na zgagę – jaka będzie odpowiednia?

Każda osoba cierpiąca na zgagę, powinna zwrócić uwagę na swoje codzienne menu. Dzięki odpowiedniej diecie można złagodzić objawy zgagi. Co należy jeść, a których produktów warto unikać? Jak powinna wyglądać dieta przy zgadze w czasie ciąży? Dowiedz się więcej z poniższego artykułu.

Zgaga to potoczne określenie dolegliwości polegającej na uczuciu pieczenia lub gorąca w górnej części przewodu pokarmowego. Promieniuje ono od klatki piersiowej w górę w kierunku gardła i związane jest z cofaniem się zawartości żołądka do przełyku. Jest to jeden z najczęściej pojawiających się objawów choroby refluksowej – GERD (ang. gastro-esophageal reflux disease). Dolegliwości te pojawiają się przez złe działanie mięśni przełyku. Sprzyjają temu nadwaga i otyłość, brak aktywności fizycznej, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów i nieodpowiednia dieta. Nieleczona zgaga może prowadzić do uszkodzeń przełyku, warto więc minimalizować produkty spożywcze i elementy stylu życia, które ją nasilają..

Założenia i rola diety na zgagę

Dieta przy zgadze nie powinna obciążać żołądka zbyt mocno. Posiłki powinny być regularne, a ostatni z nich ostatni należy spożyć około 3 godziny przed snem. Nie powinno się przejadać, dzięki temu żołądek nie będzie zbytnio wypełniony i nie będzie następowało cofanie się treści pokarmowych do przełyku.

Kolejną rzeczą, na którą należałoby zwrócić uwagę, jest zaprzestanie picia większej ilości płynów w trakcie posiłku oraz bezpośrednio przed lub po nim. Zwiększa to objętość pożywienia, co – w przypadku problemów ze zgagą – może nasilać dolegliwości. Posiłki powinno spożywać się w spokojnej atmosferze i bez pośpiechu, aby nie połykać zbyt dużej ilości powietrza i nie narażać się na skurcze żołądka związane ze zdenerwowaniem.

Przez minimum 2 godziny po posiłku nie wolno się kłaść, wykonywać ćwiczeń fizycznych ani innych czynności, które powodowałyby schylanie się lub gniecenie żołądka. Jedzenie powinno mieć umiarkowaną temperaturę, żeby nie podrażniać przełyku. 

W razie problemów z połykaniem wybieraj dania miękkie, wilgotne, w ekstremalnych przypadkach o konsystencji zbliżonej do papkowatej. 

Zaprzestań picia alkoholu i palenia papierosów – te czynności zwiększają dolegliwości związane z cofaniem się treści żołądkowej do przełyku. Zrezygnuj także z używania gum do żucia – zwiększają one wydzielanie śliny i soków żołądkowych, co może nasilać problemy ze zgagą. Śpij w pozycji lekko podwyższonej, na wyższej poduszce, aby utrudnić żołądkowi cofanie treści do przełyku.

Dieta przy zgadze – co można jeść, kiedy pali zgaga?

Dieta przy zgadze zakłada dania łatwostrawne, które nie będą nadmiernie obciążały żołądka. Kiedy dolegliwości się nasilają, należy spożywać jasne pieczywo lub chleb typu graham, drobne kasze (jęczmienna drobna), makarony i ryż jasny (np. basmati). Dobrze będzie wybierać warzywa gotowane, a u niektórych osób możliwe jest także włączenie zielonej sałaty. 

W diecie na zgagę sprawdzą się mało kwaśne owoce, najlepiej w postaci gotowanej lub pieczonej (np. jabłka, banany). Dozwolone jest spożywanie chudego mięsa, ryb. Powinny być one przygotowane poprzez duszenie, gotowanie lub pieczenie w folii. Kiedy pali zgaga można jeść jajka – najlepiej w postaci ugotowanych na miękko lub lekko ściętej jajecznicy (bez boczku, grzybów czy innych ciężkostrawnych dodatków). 

Dopuszczony do jedzenia przy zgadze jest cały chudy nabiał: mleko, jogurty, chudy twaróg, serki wiejskie i homogenizowane, kefir i maślanka – oczywiście o smaku naturalnym. Łatwostrawne tłuszcze (olej, oliwa, masło) powinny być używane w ograniczonych ilościach, jako dodatek do potraw na zimno, nie do smażenia. 

Wolno pić wodę niegazowaną, słabą herbatę, kawę zbożową, herbaty ziołowe i rozcieńczone soki owocowe. Z przypraw należy wybierać łagodne, najlepiej jednoskładnikowe. Zupy i sosy powinny być delikatne, na lekkich wywarach warzywnych.

Powiązane produkty

Dieta na zgagę – jakich produktów unikać?

Dieta przy zgadze wyklucza spożywanie dań tłustych, smażonych i wędzonych. Nie powinno się spożywać ciężkostrawnych warzyw: cebuli, czosnku, pora, kapusty, brukselki, pomidorów (oraz jego przetworów), szparagów, karczochów, grzybów, warzyw marynowanych, ziemniaków w postaci frytek lub chipsów. Wykluczyć należy owoce cytrusowe, wszystkie nasiona, orzechy i pestki. Przy zgadze nie zaleca się jedzenia tłustego nabiału: serów żółtych, topionych i pleśniowych. 

Zaleca się zaprzestanie picia kawy naturalnej, mocnej herbaty, alkoholu, napojów gazowanych, energetyzujących, kakao, nierozcieńczonych soków warzywnych lub owocowych. Cierpiąc na zgagę warto wyeliminować z diety ostre przyprawy, kostki rosołowe, mieszanki uniwersalne typu „vegeta”, musztardę, ketchup, ocet, proszek do pieczenia. Nie powinno się także spożywać mocnych wywarów z kości, mięsa, grzybów, dań pikantnych, kwaśnych, słonych, z dużą ilością sosu.

Dieta na zgagę w ciąży

Zgaga w okresie ciąży jest dolegliwością, na którą skarży się nawet co druga kobieta w stanie błogosławionym. Związane jest to ze zmianami zachodzącymi w przewodzie pokarmowym, zwiększonym ciśnieniu w żołądku wywieranym przez nacisk dziecka oraz złymi zwyczajami żywieniowymi. Dieta przy zgadze w ciąży powinna bazować na tych samych produktach wymienionych powyżej. 

Dodatkowymi aspektami, na które należałoby zwrócić uwagę są: nieuleganie „zachciankom ciążowym” na dania słone, słodycze, fastfoody, zupki w proszku i inne produkty niezalecane. Przed wstaniem z łóżka warto zjeść coś małego, np. pół banana, sucharka, krakersa – zmniejszy to dolegliwości związane z nudnościami i zgagą. 

Pamiętaj, że im więcej przytyjesz w ciąży, tym bardziej będą nasilać się dolegliwości związane ze zgagą, dlatego staraj się pilnować nadmiernego przyrostu masy ciała.

Pomocne może okazać się zjedzenie kilku migdałów po każdym posiłku. U niektórych osób ze zgagą działa także wypicie mleka w momencie pojawienia się dolegliwości. Uważaj jednak, ponieważ może to pomóc na chwilę zneutralizować działanie kwasu, ale potem dolegliwości mogą się nasilić – sprawdź indywidualnie. Pod ręką warto mieć popularne leki na zgagę w postaci preparatów na bazie wodorotlenków magnezu, glinu lub wapnia w formie pastylek do ssania.

Zgaga i dieta – przykładowy jadłospis

Oto przykładowy jadłospis dla osób cierpiących na zgagę:

Śniadanie: jajecznica na mleku z natką pietruszki, pieczywo graham przesmarowane cienko masłem.

II śniadanie: ryż z pieczonym jabłkiem i cynamonem, słaba herbata.

Lunch: zupa ziemniaczana (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, fasolka szparagowa).

Obiad: potrawka duszona z indykiem, marchewką, ziemniakami, koperkiem zabielana małą ilością śmietanki.

Kolacja: pierogi z serem na słodko.

  1. Dietetyka kliniczna., pod red. M. Grzymisławskiego, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2019.
  2. Dietoterapia, pod red. D. Włodarka, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2014.
  3. L. Chevallier, 60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Wrocław 2015.
  4. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2009.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Żywienie medyczne podczas chemioterapii – co należy wiedzieć?

    Choć chemioterapia ma na celu niszczenie komórek nowotworowych, to niestety oddziałuje również na cały organizm i powoduje szereg skutków ubocznych. Odpowiednie żywienie odgrywa ważną rolę w procesie leczenia i poprawia samopoczucie pacjentów. Jak powinno wyglądać żywienie medyczne podczas chemioterapii?

  • Leczenie promieniami podczerwonymi – czym jest i jak korzystać z infrared (IR)?

    Terapia infrared (IR) opiera się na wykorzystaniu światła podczerwonego, którego zastosowanie jest poparte badaniami naukowymi. Jego właściwości są dobrze znane i wykorzystywane już od pewnego czasu. Jedne z najciekawszych możliwości zastosowania terapii infrared, opisywane w wielu różnych źródłach naukowych, to przede wszystkim leczenie bólu i pobudzanie wzrostu komórek w organizmie.

  • Czy kot domowy powinien wychodzić na dwór?

    Kot domowy to jedno z najbardziej tajemniczych i fascynujących zwierząt, które towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat. Choć dzisiaj postrzegany jest głównie jako zwierzę domowe, zachował swoje drapieżne instynkty, które niejednokrotnie stają się wyzwaniem – zarówno dla jego opiekunów, jak i dla lokalnych ekosystemów. Jakie są korzenie jego współpracy z człowiekiem i jakie zagrożenia wiążą się z jego swobodnym wypuszczaniem?

  • Dieta niskosodowa – dla kogo? Przepisy od dietetyka

    Sód to pierwiastek niezbędny do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego podstawową rolą jest kontrola objętości płynów pozakomórkowych oraz utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Sód jest niezwykle ważny, jednak jego nadmiar spożywany głównie w postaci soli kuchennej może wpływać na wzrost ciśnienia tętniczego krwi, niewydolność nerek oraz na wiele innych patologicznych procesów w organizmie. Czym jest dieta niskosodowa? Jakie niesie za sobą korzyści? Kto szczególnie powinien stosować dietę niskosodową? 

  • Jak się przygotować do sylwestra? Twarz, ciało i... nawodnienie

    Sylwestrowa noc to wyjątkowa okazja, by z radością pożegnać stary rok i przywitać nowy. Aby zabawa była udana, a poranek 1 stycznia okazał się łaskawszy, warto pamiętać o kilku zasadach i wprowadzić je w życie jeszcze przed szampańską imprezą.

  • Jak oczyścić organizm w 3 dni – przepisy dietetyka

    W okresie świątecznym często spożywamy więcej ciężkostrawnych, słodkich i tłustych posiłków niż zazwyczaj, co może prowadzić do zaburzeń trawiennych i gorszego samopoczucia. Czy po takim czasie powinniśmy oczyścić organizm specjalną dietą? Jak racjonalnie oczyścić organizm w 3 dni? Kto nie powinien korzystać z detoksów?

  • Jak skutecznie chronić psa lub kota przed pasożytami? Praktyczne porady

    Pasożyty stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia naszych pupili - psów i kotów. Zarażenie nimi może prowadzić do groźnych chorób, a nawet do stanów zagrażających życiu – szczególnie u młodych zwierząt. Dowiedz się, jak skutecznie dbać o profilaktykę, regularne odrobaczanie oraz ochronę przed pchłami i kleszczami.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.