Dieta na zgagę – jaka będzie odpowiednia?
Katarzyna Turek-Kawecka

Dieta na zgagę – jaka będzie odpowiednia?

Każda osoba cierpiąca na zgagę, powinna zwrócić uwagę na swoje codzienne menu. Dzięki odpowiedniej diecie można złagodzić objawy zgagi. Co należy jeść, a których produktów warto unikać? Jak powinna wyglądać dieta przy zgadze w czasie ciąży? Dowiedz się więcej z poniższego artykułu.

Zgaga to potoczne określenie dolegliwości polegającej na uczuciu pieczenia lub gorąca w górnej części przewodu pokarmowego. Promieniuje ono od klatki piersiowej w górę w kierunku gardła i związane jest z cofaniem się zawartości żołądka do przełyku. Jest to jeden z najczęściej pojawiających się objawów choroby refluksowej – GERD (ang. gastro-esophageal reflux disease). Dolegliwości te pojawiają się przez złe działanie mięśni przełyku. Sprzyjają temu nadwaga i otyłość, brak aktywności fizycznej, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów i nieodpowiednia dieta. Nieleczona zgaga może prowadzić do uszkodzeń przełyku, warto więc minimalizować produkty spożywcze i elementy stylu życia, które ją nasilają..

Założenia i rola diety na zgagę

Dieta przy zgadze nie powinna obciążać żołądka zbyt mocno. Posiłki powinny być regularne, a ostatni z nich ostatni należy spożyć około 3 godziny przed snem. Nie powinno się przejadać, dzięki temu żołądek nie będzie zbytnio wypełniony i nie będzie następowało cofanie się treści pokarmowych do przełyku.

Kolejną rzeczą, na którą należałoby zwrócić uwagę, jest zaprzestanie picia większej ilości płynów w trakcie posiłku oraz bezpośrednio przed lub po nim. Zwiększa to objętość pożywienia, co – w przypadku problemów ze zgagą – może nasilać dolegliwości. Posiłki powinno spożywać się w spokojnej atmosferze i bez pośpiechu, aby nie połykać zbyt dużej ilości powietrza i nie narażać się na skurcze żołądka związane ze zdenerwowaniem.

Przez minimum 2 godziny po posiłku nie wolno się kłaść, wykonywać ćwiczeń fizycznych ani innych czynności, które powodowałyby schylanie się lub gniecenie żołądka. Jedzenie powinno mieć umiarkowaną temperaturę, żeby nie podrażniać przełyku. 

W razie problemów z połykaniem wybieraj dania miękkie, wilgotne, w ekstremalnych przypadkach o konsystencji zbliżonej do papkowatej. 

Zaprzestań picia alkoholu i palenia papierosów – te czynności zwiększają dolegliwości związane z cofaniem się treści żołądkowej do przełyku. Zrezygnuj także z używania gum do żucia – zwiększają one wydzielanie śliny i soków żołądkowych, co może nasilać problemy ze zgagą. Śpij w pozycji lekko podwyższonej, na wyższej poduszce, aby utrudnić żołądkowi cofanie treści do przełyku.

Dieta przy zgadze – co można jeść, kiedy pali zgaga?

Dieta przy zgadze zakłada dania łatwostrawne, które nie będą nadmiernie obciążały żołądka. Kiedy dolegliwości się nasilają, należy spożywać jasne pieczywo lub chleb typu graham, drobne kasze (jęczmienna drobna), makarony i ryż jasny (np. basmati). Dobrze będzie wybierać warzywa gotowane, a u niektórych osób możliwe jest także włączenie zielonej sałaty. 

W diecie na zgagę sprawdzą się mało kwaśne owoce, najlepiej w postaci gotowanej lub pieczonej (np. jabłka, banany). Dozwolone jest spożywanie chudego mięsa, ryb. Powinny być one przygotowane poprzez duszenie, gotowanie lub pieczenie w folii. Kiedy pali zgaga można jeść jajka – najlepiej w postaci ugotowanych na miękko lub lekko ściętej jajecznicy (bez boczku, grzybów czy innych ciężkostrawnych dodatków). 

Dopuszczony do jedzenia przy zgadze jest cały chudy nabiał: mleko, jogurty, chudy twaróg, serki wiejskie i homogenizowane, kefir i maślanka – oczywiście o smaku naturalnym. Łatwostrawne tłuszcze (olej, oliwa, masło) powinny być używane w ograniczonych ilościach, jako dodatek do potraw na zimno, nie do smażenia. 

Wolno pić wodę niegazowaną, słabą herbatę, kawę zbożową, herbaty ziołowe i rozcieńczone soki owocowe. Z przypraw należy wybierać łagodne, najlepiej jednoskładnikowe. Zupy i sosy powinny być delikatne, na lekkich wywarach warzywnych.

Powiązane produkty

Dieta na zgagę – jakich produktów unikać?

Dieta przy zgadze wyklucza spożywanie dań tłustych, smażonych i wędzonych. Nie powinno się spożywać ciężkostrawnych warzyw: cebuli, czosnku, pora, kapusty, brukselki, pomidorów (oraz jego przetworów), szparagów, karczochów, grzybów, warzyw marynowanych, ziemniaków w postaci frytek lub chipsów. Wykluczyć należy owoce cytrusowe, wszystkie nasiona, orzechy i pestki. Przy zgadze nie zaleca się jedzenia tłustego nabiału: serów żółtych, topionych i pleśniowych. 

Zaleca się zaprzestanie picia kawy naturalnej, mocnej herbaty, alkoholu, napojów gazowanych, energetyzujących, kakao, nierozcieńczonych soków warzywnych lub owocowych. Cierpiąc na zgagę warto wyeliminować z diety ostre przyprawy, kostki rosołowe, mieszanki uniwersalne typu „vegeta”, musztardę, ketchup, ocet, proszek do pieczenia. Nie powinno się także spożywać mocnych wywarów z kości, mięsa, grzybów, dań pikantnych, kwaśnych, słonych, z dużą ilością sosu.

Dieta na zgagę w ciąży

Zgaga w okresie ciąży jest dolegliwością, na którą skarży się nawet co druga kobieta w stanie błogosławionym. Związane jest to ze zmianami zachodzącymi w przewodzie pokarmowym, zwiększonym ciśnieniu w żołądku wywieranym przez nacisk dziecka oraz złymi zwyczajami żywieniowymi. Dieta przy zgadze w ciąży powinna bazować na tych samych produktach wymienionych powyżej. 

Dodatkowymi aspektami, na które należałoby zwrócić uwagę są: nieuleganie „zachciankom ciążowym” na dania słone, słodycze, fastfoody, zupki w proszku i inne produkty niezalecane. Przed wstaniem z łóżka warto zjeść coś małego, np. pół banana, sucharka, krakersa – zmniejszy to dolegliwości związane z nudnościami i zgagą. 

Pamiętaj, że im więcej przytyjesz w ciąży, tym bardziej będą nasilać się dolegliwości związane ze zgagą, dlatego staraj się pilnować nadmiernego przyrostu masy ciała.

Pomocne może okazać się zjedzenie kilku migdałów po każdym posiłku. U niektórych osób ze zgagą działa także wypicie mleka w momencie pojawienia się dolegliwości. Uważaj jednak, ponieważ może to pomóc na chwilę zneutralizować działanie kwasu, ale potem dolegliwości mogą się nasilić – sprawdź indywidualnie. Pod ręką warto mieć popularne leki na zgagę w postaci preparatów na bazie wodorotlenków magnezu, glinu lub wapnia w formie pastylek do ssania.

Zgaga i dieta – przykładowy jadłospis

Oto przykładowy jadłospis dla osób cierpiących na zgagę:

Śniadanie: jajecznica na mleku z natką pietruszki, pieczywo graham przesmarowane cienko masłem.

II śniadanie: ryż z pieczonym jabłkiem i cynamonem, słaba herbata.

Lunch: zupa ziemniaczana (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, fasolka szparagowa).

Obiad: potrawka duszona z indykiem, marchewką, ziemniakami, koperkiem zabielana małą ilością śmietanki.

Kolacja: pierogi z serem na słodko.

  1. Dietetyka kliniczna., pod red. M. Grzymisławskiego, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2019.
  2. Dietoterapia, pod red. D. Włodarka, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2014.
  3. L. Chevallier, 60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Wrocław 2015.
  4. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2009.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zdrowe żywienie ucznia, czyli dieta pomocna w nauce

    Wrzesień jest miesiącem, kiedy dla ucznia wszystko zaczyna się od nowa. Nowe podręczniki, obowiązki, czasami nowe przedmioty i nauczyciele, zajęcia dodatkowe. Czy pamiętamy o wszystkich jego potrzebach, w tym żywieniowych? Dowiedz się więcej!

  • Peskatarianizm – na czym polega?

    Obecnie coraz więcej osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, decydując się na przejście na wegetarianizm i wykluczenie mięsa z diety. Modelem żywieniowym bazującym na diecie wegetariańskiej jest peskatarianizm, który zakłada wykluczenie mięsa czerwonego i białego, ale pozostawienie w menu ryb oraz owoców morza. Jakie są zasady diety peskatariańskiej i dla kogo będzie ona dobrym wyborem?

  • Co zabrać ze sobą na wakacje?

    Wakacje to wyjątkowy czas, na który czekamy przez cały rok. Aby jednak nasz urlop przebiegł tak, jak sobie wymarzyliśmy, konieczne jest podjęcie odpowiednich przygotowań. Sprawdź filmowy poradnik DOZ.pl dotyczący najpotrzebniejszych rzeczy, które należy zabrać ze sobą w podróż, aby wypoczynek upłynął nam bezpiecznie i spokojnie.

  • Dieta kapuściana (prezydencka) – na czym polega? Czy działa?

    Stale rosnąca liczba osób z nadwagą i otyłością sprawia, że diety odchudzające cieszą się nadal dużym zainteresowaniem wśród społeczeństwa. Jednym ze skutecznych sposobów na szybką utratę masy ciała jest dieta kapuściana, zwana również dietą prezydencką. Pomimo że przynosi szybkie efekty, to nie jest zalecana przez wykwalifikowanych dietetyków i lekarzy.

  • Skurczowe bóle menstruacyjne: czym są i jak sobie z nimi radzić?

    Bóle menstruacyjne, czyli skurczowe bóle w trakcie okresu (miesiączki), to dolegliwość, której doświadczyła większość kobiet1. Bóle menstruacyjne mogą pojawić się już przed miesiączką i mogą mieć duże natężenie. Zazwyczaj występują w podbrzuszu, ale mogą też rozprzestrzeniać się na górną część ud, nogi i plecy2,3. Mogą im również towarzyszyć nudności, wymioty, wzdęcia i biegunka3. Wszystko to, w połączeniu z utratą krwi i bólem, może powodować naprawdę kiepskie samopoczucie.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij