mężczyzna zakrywa dłonią usta
Olaf Bąk

Gorzki smak w ustach – co znaczy?

Dysgeusia (zmieniony smak w ustach) to dziwne, nieprzyjemne doznanie, odczuwane przez pacjentów przez dłuższy czas. Jest dość powszechnym problemem, a jedną z jego odmian jest odczuwanie goryczy w jamie ustnej. Ten gorzki smak może być spowodowany mniej (np. niedostateczna higiena) lub bardziej (np. niewydolność wątroby) poważnym problemem. Jednak jeśli nie ustępuje po umyciu zębów i utrzymuje się przez kilka dni, warto zasięgnąć porady lekarskiej. Co oznacza gorzki smak w ustach? Jak sobie z nim poradzić?  

Język (łac. lingua) jest mięśniem odpowiadającym za percepcję smaku, mowę oraz formowanie kęsów pokarmowych. Znajdujące się na nim kubki smakowe odpowiadają za odbiór 5 smaków – słonego, słodkiego, kwaśnego, umami oraz gorzkiego. Ze względu na to, że popularne w świecie natury toksyny i trucizny są gorzkie, to właśnie gorzki smak odczuwamy najintensywniej i przy najmniejszych stężeniach. Zaburzenia w obrębie jamy ustnej lub choroby ogólnoustrojowe powodują, że język cały czas odbiera sygnały o gorzkim smaku, co jest uciążliwe i utrudnia smakowanie pożywienia. Czym jednak ten gorzki smak w ustach jest spowodowany?

Gorzki smak w ustach – co oznacza?

Gorzki smak w ustach jest dla osób nim dotkniętych bardzo kłopotliwy, szczególnie jeśli towarzyszy mu nieprzyjemny zapach z ust. Jest objawem bardzo niespecyficznym, w związku z tym może być spowodowany zarówno przez kompletnie błahą, jak i niezwykle poważną przyczynę. 

Najprostszą i niegroźną przyczyną goryczy w ustach jest oczywiście to, co jemy, najczęściej będą to:

  • kawa,
  • herbata,
  • piwo,
  • wino wytrawne,
  • orzechy pinii lub orzechy włoskie,
  • skórka pomarańczy,
  • cykoria,
  • rukola,
  • seler,
  • sałata lodowa,
  • jagnięcina,
  • wątróbka.

Najczęstszą przyczyną goryczy w ustach może być oczywiście niedostateczna higiena jamy ustnej, szczególnie jeśli gorycz występuje razem z nieprzyjemnym oddechem i żółtym nalotem na języku. Większość z nas nieprawidłowo lub zbyt krótko i rzadko szczotkuje zęby, dodatkowo nie stosując nici, płynów czy innych produktów, które mogą pomóc nam zachować czystość i zdrowie jamy ustnej.

Jeśli jednak nie spożywaliśmy żadnego pokarmu, umyliśmy zęby, a mimo tego gorzki smak ciągle nam towarzyszy, może być to sygnał o występującym zaburzeniu lub chorobie. Najczęstszą z nich będzie refluks żołądkowo-przełykowy, który powoduje zarzucanie kwaśnej treści z żołądka do przełyku, co skutkuje gorzkim posmakiem w ustach. Innym schorzeniem, które łączy się z goryczą w ustach, są schorzenia pęcherzyka żółciowego – gromadzenie się i wchłanianie gorzkiej żółci spowoduje gorzki smak w jamie ustnej. Gorzki smak może wywoływać również nadmiar przyjętej insuliny u osób chorych na cukrzycę.

Pamiętajmy również, że gorycz mogą wywoływać zaburzenia smaku i węchu spowodowane infekcją COVID-19, zarówno w jej trakcie, jak i już po wyzdrowieniu.  

Gorzki smak w ustach – przyczyny

Do najczęstszych przyczyn gorzkiego smaku w ustach możemy zaliczyć:

  • spożywane pokarmy,
  • niedostateczną higiena jamy ustnej,
  • choroby zębów, przyzębia i dziąseł,
  • kserostomię (suchość w jamie ustnej),
  • drożdżycę jamy ustnej,
  • infekcje dróg oddechowych,
  • refluks żołądkowo-przełykowy (GERD),
  • infekcję Helicobacter Pylori,
  • wrzody żołądka,
  • choroby przebiegające z niewydolnością wątroby (np. marskość wątroby),  
  • schorzenia neurologiczne (np. stwardnienie rozsiane, SM),
  • zaburzenia metaboliczne (np. mocznica),
  • zatrucie miedzią, chromem lub manganem,
  • niedobór cynku, ale też jego suplementacja w formie tabletek,  
  • leki (np. B2-mimetyki, czyli leki wziewne na astmę),
  • chemio- i radioterapię,
  • zaburzenia smaku po zabiegu stapedotomii,
  • antybiotykoterapię,  
  • menopauzę,
  • ciążę.

Polecane dla Ciebie

Gorzki smak w ustach – kiedy do lekarza?

O ile sam gorzki smak w ustach nie budzi takiego niepokoju, to współistnienie objawów alarmowych („red flags”, takich jak np. pieczenie języka, brak apetytu, gorączka, mdłości, wymioty, utrata masy ciała, krwawienie z przewodu pokarmowego) powinno nas skłonić do pilnej diagnostyki.

W przypadku goryczy bez innych objawów, jeśli nie mieliśmy przeglądu stomatologicznego już dłuższy czas, warto poddać się zabiegowi higienizacji jamy ustnej. Pozwoli to usunąć kamień nazębny, oczyścić przestrzenie międzyzębowe oraz da pretekst do sprawdzenia zębów pod kątem próchnicy lub chorób dziąseł.

Jeśli jednak stan naszej jamy ustnej jest nienaganny, to swoje pierwsze kroki w ustaleniu przyczyn goryczy w ustach możemy pokierować oczywiście do lekarza Podstawowej Opieki Zdrowotnej. Wśród niezbędnych badań w diagnostyce gorzkiego smaku w ustach wymienia się: podstawowy panel badań krwi, USG jamy brzucha oraz RTG klatki piersiowej.

Domowe sposoby na gorzki smak w ustach

Najważniejszą kwestią przy goryczy w ustach jest oczywiście odpowiednia higiena jamy ustnej. Należy myć zęby co najmniej dwa razy dziennie (a najlepiej również po każdym posiłku), dobrać szczoteczkę z włosiem o odpowiedniej twardości, stosować nici dentystyczne lub irygator oraz płukać jamę ustną płynami o działaniu odświeżającym i przeciwbakteryjnym.

Do ogólnych zaleceń przy goryczy w ustach należą:

  • unikanie potraw ciężkostrawnych, które powodują zgagę i wyrzut żółci,
  • unikanie alkoholu i papierosów,
  • żucie gumy bez cukru,
  • odpowiednie nawadnianie,
  • picie herbat ziołowych.
  1. K. Herman, M. Korczyński, M. Janeczek, P. Wełmiński, M. Kowalczyk-Zając, A. Leśków, I. Całkosiński, M. Dobrzyński, Effect of toxic metals on oral tissues, „Journal of Education,  Health and Sport”, nr 7 (1) 2017.
  2. A. Mastalerz-Migas, M. Postuła, A. Sękowska, Czy smak leku ma wpływ na stosowanie się pacjentów do zaleceń lekarskich?, „Alergoprofil”, nr 2 2017.
  3. M. Martyn, T. Bachanek, Leczenie astmy oskrzelowej a stan jamy ustnej – przegląd piśmiennictwa, „Dental and Medical Problems”, nr 43 2006.
  4. J. Poddębniak, B. Zielnik-Jurkiewicz, Astma a wady zgryzu i zaburzenia narządu żucia, „Alergoprofil”, nr 2 2011.
  5. M. Wojciechowski, P. H. Skarżyński, Zaburzenia smaku po zabiegu stapedotomii – przegląd piśmiennictwa, „Nowa Audiofonologia”, nr 8 (1) 2019.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jakie są typy sylwetki? Czym się charakteryzują?

    Chociaż wydaje się to oczywiste, nie wszyscy zdają sobie sprawę, że istnieją różne typy ludzkich sylwetek. Warto wiedzieć, jaki mamy rodzaj sylwetki, ponieważ w ten sposób możemy dostosować na przykład odpowiednią dietę czy plan treningowy.    

  • Beta-alanina – zastosowanie, dawkowanie

    Beta-alanina to suplement diety, który pomaga znacząco zwiększyć masę mięśniową. Stąd też jest on szczególnie ceniony przez osoby zawodowo uprawiające różnego rodzaju sporty.    

  • Lactobacillus plantarum 299v – co to? Na co pomaga? Właściwości i działanie

    Szczep bakteryjny o nazwie Lactobacillus plantarum 299v to popularny składnik preparatów probiotycznych, który wykazuje zróżnicowane, prozdrowotne właściwości. Przede wszystkim jest on pomocny dla osób borykających się z zespołem jelita drażliwego, ale również ma swój udział we wzmacnianiu układu odpornościowego.    

  • Zwichnięcie kostki – objawy, leczenie, rehabilitacja

    Zwichnięciu kostki (stawu skokowego) towarzyszą zwykle: ból, brak możliwości ruchu, widoczna deformacja i opuchlizna. Do tego urazu dochodzi najczęściej w wyniku aktywności fizycznej. Czym dokładnie jest zwichnięcie kostki i czym różni się od skręcenia? W jaki sposób można mu zapobiec?

  • Johimbina – właściwości i zastosowanie

    Jednym z alkaloidów, których oddziaływanie na organizm ludzki zostało stosunkowo dobrze zbadane, jest johimbina. Znana jako „spalacz tłuszczu” lub składnik pomagający w problemach z uzyskaniem wzwodu członka. Czym zatem jest johimbina i jak działa na nasz organizm? Czy może wspomagać odchudzanie? I czy jest bezpieczna? Odpowiadamy.

  • Na czym polega dieta wodna?

    Docenienie znaczenia odpowiedniego spożycia wody dla zachowania zdrowia i długotrwałego utrzymywania należytej masy ciała jest szczególnie ważne dla mieszkańców Japonii, którzy przestrzegają zasad tzw. japońskiej diety wodnej, o której mówi się coraz głośniej w mediach na całym świecie. Dowiedz się, na czym polega.

  • Wzmacniacze smaku w produktach żywnościowych

    Często w codziennej praktyce kuchennej sięgamy po wzmacniacze smaku. Warto wiedzieć, jaka jest szkodliwość tego typu dodatków, przeciwwskazania do ich stosowania, a także czym są naturalne wzmacniacze smaku.

  • Garbniki – właściwości i zastosowanie

    Znane są od wieków, używane zarówno w przemyśle, farmakognozji, kosmetyce. Co zatem wiemy o garbnikach? Jakie są ich właściwości? W jakich produktach możemy je znaleźć?   

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij