Orzeszki pinii (orzechy piniowe, piniole) – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie
Maria Brzegowy

Orzeszki pinii (orzechy piniowe, piniole) – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

Orzechy piniowe (piniole) to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny, które znane były już w czasach paleolitu. Choć są niewielkich rozmiarów, posiadają liczne właściwości zdrowotne i odżywcze. Dlaczego warto włączyć orzeszki pinii do codziennej diety?

Orzeszki pinii to małe ziarenka, kryjące w sobie smaczny, maślany smak, dlatego świetnie sprawdzają się jako pożywna przekąska. Stanowią nieodłączny element wielu tradycyjnych przepisów na całym świecie. Ich smak to nie jedyna zaleta. Biorąc pod uwagę bogactwo zawartych w nich witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, orzeszki piniowe przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Jakie właściwości mają orzeszki pinii i gdzie znalazły swoje zastosowanie? 

Orzeszki pinii – czym są orzechy piniowe? 

Pomimo tego, co sugeruje ich nazwa, orzeszki piniowe w rzeczywistości wcale nie są orzechami, a jadalnymi nasionami wybranych gatunków sosny – wiecznie zielonych, iglastych drzew z rodziny Pinaceae.

Choć nasiona sosny najczęściej występują pod nazwą „orzeszków pinii” należy pamiętać, że oprócz sosny pinii, od której pochodzi ta nazwa, nasiona zbierane są również z sosny Gerarda, sosny koreańskiej, sosny himalajskiej i kilku innych. Z kolei nasiona z sosny syberyjskiej (zwanej też limbą syberyjską) nazywane są często orzeszkami cedrowymi. Pomimo tych różnic w sprzedaży detalicznej wszystkie są objęte ogólną nazwą – „orzeszki piniowe”.

Sosny, z których pozyskiwane są jadalne nasiona, występują głównie na półkuli północnej: w Azji, Europie, na Bliskim Wschodzie i w Ameryce Północnej. Głównymi producentami są: Chiny, Korea Północna, Rosja, Pakistan i Afganistan. W Europie na obszarach o klimacie śródziemnomorskim w głównej mierze uprawiana jest sosna pinia, a kraje o największej produkcji to: Włochy, Hiszpania i Portugalia. 

Te małe, niepozorne nasionka, mierzące zaledwie od 2,5 do 5 cm, znane były człowiekowi już w paleolicie. Stanowiły wtedy popularne źródło pożywienia. Zbierano je również w czasach starożytnych. Cieszyły się uznaniem u Rzymian i Greków, były podstawowym pożywieniem kilku plemion rdzennej ludności w Ameryce Północnej, na Syberii i Rosyjskim Dalekim Wschodzie.

Dziś orzeszki piniowe są uważane za wyśmienity produkt stosowany jako składnik wielu potraw. Większość orzeszków piniowych sprzedawana jest bez łupin – w formie gotowej do spożycia. Orzeszki pinii są znane na całym świecie jako pożywna przekąska.  

Właściwości orzechów pinii 

Orzeszki piniowe są bogate w tłuszcze jednonienasycone, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie orzeszków piniowych podnosi poziom „dobrego” cholesterolu HDL, a obniża poziom „złego” (LDL) w organizmie.

Na dodatek orzeszki pinii są bardzo skuteczne w hamowaniu apetytu. Zawarty w nich kwas pinolenowy stymuluje CCK (cholecystokininę – hormon, który sygnalizuje mózgowi, że żołądek jest pełny). To ogranicza apetyt, zapewniając uczucie sytości przez dłuższy czas.

Kwas oleinowy, obecny w orzeszkach piniowych, pomaga wątrobie w usuwaniu trójglicerydów z organizmu. Sprzyja również zachowaniu prawidłowego profilu ​​lipidowemu krwi, zapobiegając chorobom tętnic wieńcowych i udarom.  

Orzechy sosny są niezwykle bogate w przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia oraz usuwają nadmiar wolnych rodników sprzyjających rozwojowi nowotworów i innych chorób. Pomagają również organizmowi wzmocnić działanie układu immunologicznego.  

Dodatkowo orzechy pinii zawierają beta-karoten, który wpływa na prawidłowe widzenie. Luteina w orzeszkach piniowych pomaga oczom filtrować światło UV, zapobiegając uszkodzeniom plamki żółtej, a także pogarszaniu się wzroku wraz z wiekiem.  

Wartości odżywcze – co zawierają orzechy pinii? 

Orzechy pinii, pomimo tego, że charakteryzują korzystnym wpływem na zdrowie, zaliczane są niestety do wysoko kalorycznych przekąsek. 100 g suszonych ziaren orzeszków pinii dostarczy nam aż 673 kilokalorie. Pomimo to zawierają szereg witamin, przeciwutleniaczy i minerałów, przez co warto włączyć je do swojej diety.  

Ich wysoka kaloryczność pochodzi głównie z tłuszczów. Orzechy te są szczególnie bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy, który korzystnie wpływa na odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Orzechy pinii są także doskonałym źródłem witamin z grupy B, takich jak: tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy, witamina B6 (pirydoksyna), a także są zawierają znaczną ilość witaminy E. Ponadto orzeszki piniowe dostarczają niezbędnych minerałów, takich jak: mangan, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk i selen. 

Warto zwrócić uwagę na zawartość manganu – 8,802 mg na 100 g, dzięki czemu te niewielkie nasiona są jednym z najbogatszych źródeł wspomnianego pierwiastka. 

Przepisy z wykorzystaniem orzeszków piniowych 

Oto kilka przepisów z orzechami pinii:

Aromatyczne ciasto z orzeszkami pinii, pomarańczą i cynamonem 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka, 
  • 0,5 szklanki ksylitolu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • otarta skórka z pomarańczy,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1 mały jogurt naturalny albo jogurt typu greckiego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego,
  • 60 dag orzeszków pinii.

Piekarnik rozgrzej do 180°C, rozłóż orzeszki piniowe na blaszce i piecz ok. 7 min. Wyciągnij z piekarnika i zostaw do ostudzenia. 

Do miski wlej jogurt naturalny, wbij całe jajka, wsyp ksylitol i całość zmiksuj. Następnie dosyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i skórkę pomarańczy, połącz składniki miksując na niskich obrotach. Później dodaj oliwę z oliwek i ponownie zmiksuj. Na końcu wsyp ostudzone orzeszki pinii i delikatnie zamieszaj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz w temperaturze 180°C około 30 minut lub do suchego patyczka.  

Tagliatelle z ricottą, szpinakiem i orzeszkami pinii 

  • makaron tagliatelle pełnoziarnisty,
  • ricotta (250 g),
  • 200 g szpinaku mrożonego albo opakowanie świeżego,
  • 3 łyżki orzeszków piniowych,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek (1 łyżka),
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku oraz natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz. 

Ugotuj makaron. Czosnek obierz, drobno posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj szpinak, smaż na małym ogniu, aż się rozmrozi. Następnie dodaj ricottę, wymieszaj. Wsyp orzeszki piniowe, dopraw tymiankiem, pietruszką, solą i pieprzem. Makaron przełóż na patelnię i wymieszaj z sosem.  

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Po jakie zioła sięgać na odchudzanie?

    Zioła stosowane w procesie odchudzania stanowią doskonały suplement do dobrze zbilansowanej diety, która powinna być urozmaicona i opierać się na dużej ilość warzyw, owoców, zdrowych źródeł białek, tłuszczy i węglowodanów złożonych. Wszystkie te produkty w trakcie pozbywania się zbędnych kilogramów powinny być spożywane w określonej ilości, czyli mieścić się w założeniach tzw. diety redukcyjnej. Nie należy zapominać również o systematycznej aktywności fizycznej dostosowanej do fizjologii i stanu zdrowia osoby, która się odchudza. Które zioła na odchudzanie wybrać, czy pomagają one zmniejszyć łaknienie i ograniczają wchłanianie węglowodanów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.  

  • Adaptogeny – Traganek błoniasty – właściwości lecznicze herbaty z korzenia Astragalus membranaceus

    Traganek błonisty jest adaptogenem. Wspomaga organizm w sytuacjach, kiedy jest on narażony na stres i w momentach obniżonej odporności. Ponadto spowalnia procesy starzenia, dzięki swoim silnym właściwością przeciwutleniającym. Osoby, które cierpią z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), tocznia rumieniowatego układowego lub zażywają leki immunosupresyjne nie powinny suplementować preparatów z Astragalus membranaceus, ponieważ traganek obniża skuteczność preparatów stosowanych w leczeniu tych chorób. Który preparat z adaptogenem wybrać, jaka jest zalecana dawka dzienna traganka błonistego i jak przygotować herbatę z korzenia Astragalus membranaceus? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Flawonoidy – czym są? Rodzaje, źródła i właściwości flawonoidów

    Flawonoidy to fitozwiązki, czyli substancje naturalnie występujące w roślinach, o niezwykle bogatym działaniu prozdrowotnym. Ich wpływ na organizm jest tak korzystny, że wyizolowana w 1930 roku jako pierwsza z tej grupy rutyna uznana została za nowo odkrytą witaminę – nazwano ją witaminą P. Do teraz, po latach badań i po tysiącach kolejnych odkrytych związków z tej grupy, zdarza się usłyszeć tę nazwę jako zbiorcze określenie flawonoidów. Co to za substancje i jakie mają dokładnie właściwości? Dowiedzmy się więcej. 

  • Waporyzacja – na czym polega? Jak wypada w porównaniu z tradycyjnym paleniem?

    Waporyzacja to termin znany od dawna, oznaczający zjawisko fizyczne – wydzielanie pary wodnej. Odparowywanie substancji aktywnych z ziół jest natomiast czymś nowym, lecz stało się już światowym trendem. Dowiedz się, na czym polega i czym różni się od palenia? Jakich korzyści może dostarczać inhalacja bezdymna z wykorzystaniem waporyzatora?

  • Skorzonera – co to za warzywo? Wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie wężymordu

    Skorzonera, zwana inaczej wężymordem, to roślina mało popularna w Polsce. Warto jednak wiedzieć, że to warzywo może stanowić ciekawy i wartościowy element naszej diety. Czym dokładnie jest skorzonera? Jakimi właściwościami się wyróżnia? Kto może włączyć ją do swojej diety? Podpowiadamy. 

  • Seler naciowy – wartości odżywcze i właściwości. Dlaczego warto go jeść?

    Seler naciowy to warzywo popularne wśród osób odchudzających się i dbających o zdrowy styl życia, jednak wciąż niedocenione. Łodygi selera naciowego stanowią bogate źródło witamin i składników mineralnych, dostarczają błonnika i należą do produktów o niskim IG. Co jeszcze warto wiedzieć o selerze naciowym? 

  • Kwercetyna – właściwości prozdrowotne. Jakie są naturalne źródła kwercetyny? Kiedy warto ją suplementować?

    Kwercetyna należy do grupy bioaktywnych związków roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym, zwanych flawonoidami. Jest to naturalny barwnik roślinny występujący w wielu owocach i warzywach, znajduje się np. w liściach zielonej herbaty, cebuli, brokułach, jabłkach, jagodach, winogronach. Kwercetyna posiada cenne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, wpływa również korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz na metabolizm. 

  • Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu

    Zeaksantyna to substancja niezbędna dla zdrowia oczu. Na czym polega jej korzystny wpływ na zmysł wzroku? Jak możemy uzupełnić jej poziom, by cieszyć się tymi dobrodziejstwami? Poznajmy właściwości zeaksantyny i sposoby na dostarczenie jej organizmowi. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij