×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Cykoria – charakterystyka, właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie. Zdrowe przepisy z cykorią

Cykoria to warzywo, które rzadko gości na naszych talerzach. Dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety? Jakie wartości odżywcze i właściwości ma cykoria? Jakie zastosowanie znalazła ona w kuchni i do czego ją dodawać?  

Cykoria – charakterystyka   

Cykoria to dwuletnia roślina należąca do rodziny astrowatych Astereacae (Compositae), z rodzaju Cichorium L. i gatunku Cichorium intybus L. Wyróżnia się m.in. cykorię podróżnik, która swoje zastosowanie znalazła w przemyśle farmaceutycznym, cykorię sałatową oraz cykorię korzeniową. Wyglądem warzywo przypomina sałatę – zbudowane jest z jednego dużego, spichrzowego korzenia oraz wielu liści.  

Na co zwracać uwagę przy zakupie cykorii?   

Cykorię najlepiej szukać w większych sklepach spożywczych. Przy jej zakupie warto zwrócić uwagę na jej kolor. Świeża cykoria charakteryzuje się jasnozieloną barwą oraz ściśle przylegającymi do siebie liśćmi. Gdy zauważalne są przebarwienia lub mocno zielony kolor liści – taki okaz najlepiej odłożyć z powrotem na półkę.  

Wartości odżywcze cykorii  

Cykoria, jak każde warzywo, dostarcza naszemu organizmowi szeregu istotnych składników odżywczych. Roślina to źródło m.in. wybranych witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, E oraz K, a ponadto składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez, fosfor, miedź, selen, cynk oraz żelazo.

To także cenny dla naszych jelit i ich właściwej perystaltyki błonnik pokarmowy – jedna główka cykorii to ok. 0,8 g włókna. W korzeniach cykorii znajdziemy także sporą zawartość polisacharydów, z których w dominującej ilości występuje inulina – prebiotyk o dobrej prasie naukowej w zakresie wzmacniania m.in. odporności układu odpornościowego oraz poprawy przyswajania składników mineralnych, takich jak np. wapń czy magnez. 

Cykoria – właściwości   

Cykorii przypisuje się m.in. pozytywne działanie w zakresie poprawy procesów widzenia, polepszenia kolorytu skóry czy opóźnianie procesów starzenia się organizmu. Opisane działanie jest związane z obecnością m.in. beta-karotenu zaliczanego do przeciwutleniaczy pozwalających na tzw. zmiatanie nadmiaru wolnych rodników. 

Jak już wcześniej wspomniano, dzięki zawartości z kolei inuliny w korzeniu, cykoria zaliczana jest do naturalnych prebiotyków wpływających na poprawę składu mikroflory jelitowej. Ta natomiast będzie związana z m.in. właściwą perystaltyką naszych jelit, jak również z dobrą odpornością organizmu. 

Dodatkowo cykoria odznacza się właściwościami moczopędnymi, dzięki którym pozwala na pozbycie się zbędnych produktów przemiany materii.  

Za sprawą obecności laktucyn oraz laktukopiryn cykoria wykazuje także właściwości wspomagające pracę wątroby, działa żółciopędnie oraz wpływa na trawienie.  

Roślinę zalicza się do warzyw o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w diecie osób cierpiących na insulinoporność, cukrzycę albo walczących z dodatkowymi kilogramami. Ponadto dostarcza niewielkiej ilości kalorii (1 sztuka cykorii to 18 kcal), co dodatkowo będzie sprzyjać odchudzaniu. 

Cykoria – przeciwwskazania   

Cykorię zalicza się do warzyw o charakterze łatwostrawnym – jej jedzenie nie będzie więc zabronione nawet u osób z nadwrażliwością przewodu pokarmowego. Wydaje się, że jedynym przeciwwskazaniem będzie więc indywidualna nietolerancja rośliny. 

Cykoria – jak ją jeść? Jak przyrządzać cykorię?

Cykoria idealnie komponuje się z innymi warzywami, w tym z sałatą, pomidorami czy ogórkami. Może być jedzona na surowo, z kolei na jej bazie powstają pyszne, odżywcze pełne dania, np. zupy krem. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym czy winegret, w surówce albo pod postacią przystawek podawanych na zimno (np. nadziewanych liści). Cykoria stosowana jest także do produkcji naturalnej kawy bezkofeinowej.  

Dietetyczne przepisy na dania z cykorią  

Poniżej znajdziesz kilka zdrowych przepisów z wykorzystaniem cykorii: 

Wiosenna łódeczki na cykorii z rzodkiewkami 

W misce wymieszaj porwane na drobne kawałki dowolne rodzaje sałat, pokrojone w krążki rzodkiewki i ogórki oraz mozzarellę. Przygotuj sos na bazie oliwy z oliwek, musztardy, soku z cytryny i miodu, wymieszaj z wcześniej pokrojonymi warzywami. Następnie porozdzielaj liście cykorii i do ich środka nakładaj przygotowany farsz. Całość posyp częścią szczypiorku, a drugą częścią zwiąż wokół przygotowanych łódeczek. 

Sałatka z cykorii, truskawkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 

Liście cykorii porozdzielaj i poukładaj na półmisku. Truskawki oczyść, umyj i przekrój na pół. Ser pleśniowy pokrój w kosteczki. Na wyłożone liście wyłóż ser pokrojony w paski oraz połówki truskawek. Polej sosem winegret na bazie ziół i oliwy z oliwek. Posyp pokruszonymi i uprażonymi orzechami włoskimi. 

Zupa krem z cykorii 

Cebulkę dymkę posiekaj, zeszklij na niewielkiej ilości oliwy w garnku z grubym dnem. Następnie dodaj pokrojonego pora, ziemniaki oraz cykorię. Zalej wodą, dopraw i gotuj do miękkości. Całość zmiksuj na gładką masę. Na wierzch wyłóż naturalny jogurt grecki albo zmiksuj go razem z warzywami. Posyp przyprażonymi nasionami słonecznika. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. I. Gałązka, Skład mączki cykoriowej wybranych odmian cykorii, zróżnicowanych wielkością i terminem zbioru korzeni, "Żywność",  nr 3 (32) 2002.  
  2. M. Fouré, C. Dugardin, B. Foligné, Chicory Roots for Prebiotics and Appetite Regulation: A Pilot Study in Mice, Journal of Agricultural and Food Chemistry, nr 66 (25) 2018. 
  3. H. Kunachowicz, B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL Wydawnictwo Lekarski, Warszawa 2017. 
  4. D. Włodarek i in., Dietoterapia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2015. 

Podziel się: