Cykoria – charakterystyka, właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie. Zdrowe przepisy z cykorią
Maria Brzegowy

Cykoria – charakterystyka, właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie. Zdrowe przepisy z cykorią

Cykoria to warzywo, które rzadko gości na naszych talerzach. Dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety? Jakie wartości odżywcze i właściwości ma cykoria? Jakie zastosowanie znalazła ona w kuchni i do czego ją dodawać?  

Cykoria – charakterystyka   

Cykoria to dwuletnia roślina należąca do rodziny astrowatych Astereacae (Compositae), z rodzaju Cichorium L. i gatunku Cichorium intybus L. Wyróżnia się m.in. cykorię podróżnik, która swoje zastosowanie znalazła w przemyśle farmaceutycznym, cykorię sałatową oraz cykorię korzeniową. Wyglądem warzywo przypomina sałatę – zbudowane jest z jednego dużego, spichrzowego korzenia oraz wielu liści.  

Na co zwracać uwagę przy zakupie cykorii?   

Cykorię najlepiej szukać w większych sklepach spożywczych. Przy jej zakupie warto zwrócić uwagę na jej kolor. Świeża cykoria charakteryzuje się jasnozieloną barwą oraz ściśle przylegającymi do siebie liśćmi. Gdy zauważalne są przebarwienia lub mocno zielony kolor liści – taki okaz najlepiej odłożyć z powrotem na półkę.  

Wartości odżywcze cykorii  

Cykoria, jak każde warzywo, dostarcza naszemu organizmowi szeregu istotnych składników odżywczych. Roślina to źródło m.in. wybranych witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, E oraz K, a ponadto składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez, fosfor, miedź, selen, cynk oraz żelazo.

To także cenny dla naszych jelit i ich właściwej perystaltyki błonnik pokarmowy – jedna główka cykorii to ok. 0,8 g włókna. W korzeniach cykorii znajdziemy także sporą zawartość polisacharydów, z których w dominującej ilości występuje inulina – prebiotyk o dobrej prasie naukowej w zakresie wzmacniania m.in. odporności układu odpornościowego oraz poprawy przyswajania składników mineralnych, takich jak np. wapń czy magnez. 

Cykoria – właściwości   

Cykorii przypisuje się m.in. pozytywne działanie w zakresie poprawy procesów widzenia, polepszenia kolorytu skóry czy opóźnianie procesów starzenia się organizmu. Opisane działanie jest związane z obecnością m.in. beta-karotenu zaliczanego do przeciwutleniaczy pozwalających na tzw. zmiatanie nadmiaru wolnych rodników. 

Jak już wcześniej wspomniano, dzięki zawartości z kolei inuliny w korzeniu cykoria zaliczana jest do naturalnych prebiotyków wpływających na poprawę składu mikroflory jelitowej. Ta natomiast będzie związana z m.in. właściwą perystaltyką naszych jelit, jak również z dobrą odpornością organizmu. 

Dodatkowo cykoria odznacza się właściwościami moczopędnymi, dzięki którym pozwala na pozbycie się zbędnych produktów przemiany materii.  

Za sprawą obecności laktucyn oraz laktukopiryn cykoria wykazuje także właściwości wspomagające pracę wątroby, działa żółciopędnie oraz wpływa na trawienie.  

Roślinę zalicza się do warzyw o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w diecie osób cierpiących na insulinoporność, cukrzycę albo walczących z dodatkowymi kilogramami. Ponadto dostarcza niewielkiej ilości kalorii (1 sztuka cykorii to 18 kcal), co dodatkowo będzie sprzyjać odchudzaniu. 

Cykoria – przeciwwskazania   

Cykorię zalicza się do warzyw o charakterze łatwostrawnym – jej jedzenie nie będzie więc zabronione nawet u osób z nadwrażliwością przewodu pokarmowego. Wydaje się, że jedynym przeciwwskazaniem będzie więc indywidualna nietolerancja rośliny. 

Cykoria – jak ją jeść? Jak przyrządzać cykorię?

Cykoria idealnie komponuje się z innymi warzywami, w tym z sałatą, pomidorami czy ogórkami. Może być jedzona na surowo, z kolei na jej bazie powstają pyszne, odżywcze pełne dania, np. zupy krem. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym czy winegret, w surówce albo pod postacią przystawek podawanych na zimno (np. nadziewanych liści). Cykoria stosowana jest także do produkcji naturalnej kawy bezkofeinowej.  

Dietetyczne przepisy na dania z cykorią  

Poniżej znajdziesz kilka zdrowych przepisów z wykorzystaniem cykorii: 

Wiosenna łódeczki na cykorii z rzodkiewkami 

W misce wymieszaj porwane na drobne kawałki dowolne rodzaje sałat, pokrojone w krążki rzodkiewki i ogórki oraz mozzarellę. Przygotuj sos na bazie oliwy z oliwek, musztardy, soku z cytryny i miodu, wymieszaj z wcześniej pokrojonymi warzywami. Następnie porozdzielaj liście cykorii i do ich środka nakładaj przygotowany farsz. Całość posyp częścią szczypiorku, a drugą częścią zwiąż wokół przygotowanych łódeczek. 

Sałatka z cykorii, truskawkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 

Liście cykorii porozdzielaj i poukładaj na półmisku. Truskawki oczyść, umyj i przekrój na pół. Ser pleśniowy pokrój w kosteczki. Na wyłożone liście wyłóż ser pokrojony w paski oraz połówki truskawek. Polej sosem winegret na bazie ziół i oliwy z oliwek. Posyp pokruszonymi i uprażonymi orzechami włoskimi. 

Zupa krem z cykorii 

Cebulkę dymkę posiekaj, zeszklij na niewielkiej ilości oliwy w garnku z grubym dnem. Następnie dodaj pokrojonego pora, ziemniaki oraz cykorię. Zalej wodą, dopraw i gotuj do miękkości. Całość zmiksuj na gładką masę. Na wierzch wyłóż naturalny jogurt grecki albo zmiksuj go razem z warzywami. Posyp przyprażonymi nasionami słonecznika. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij