Cykoria – charakterystyka, właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie. Zdrowe przepisy z cykorią
Maria Brzegowy

Cykoria – charakterystyka, właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie. Zdrowe przepisy z cykorią

Cykoria to warzywo, które rzadko gości na naszych talerzach. Dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety? Jakie wartości odżywcze i właściwości ma cykoria? Jakie zastosowanie znalazła ona w kuchni i do czego ją dodawać?  

Cykoria – charakterystyka   

Cykoria to dwuletnia roślina należąca do rodziny astrowatych Astereacae (Compositae), z rodzaju Cichorium L. i gatunku Cichorium intybus L. Wyróżnia się m.in. cykorię podróżnik, która swoje zastosowanie znalazła w przemyśle farmaceutycznym, cykorię sałatową oraz cykorię korzeniową. Wyglądem warzywo przypomina sałatę – zbudowane jest z jednego dużego, spichrzowego korzenia oraz wielu liści.  

Na co zwracać uwagę przy zakupie cykorii?   

Cykorię najlepiej szukać w większych sklepach spożywczych. Przy jej zakupie warto zwrócić uwagę na jej kolor. Świeża cykoria charakteryzuje się jasnozieloną barwą oraz ściśle przylegającymi do siebie liśćmi. Gdy zauważalne są przebarwienia lub mocno zielony kolor liści – taki okaz najlepiej odłożyć z powrotem na półkę.  

Wartości odżywcze cykorii  

Cykoria, jak każde warzywo, dostarcza naszemu organizmowi szeregu istotnych składników odżywczych. Roślina to źródło m.in. wybranych witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, E oraz K, a ponadto składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez, fosfor, miedź, selen, cynk oraz żelazo.

To także cenny dla naszych jelit i ich właściwej perystaltyki błonnik pokarmowy – jedna główka cykorii to ok. 0,8 g włókna. W korzeniach cykorii znajdziemy także sporą zawartość polisacharydów, z których w dominującej ilości występuje inulina – prebiotyk o dobrej prasie naukowej w zakresie wzmacniania m.in. odporności układu odpornościowego oraz poprawy przyswajania składników mineralnych, takich jak np. wapń czy magnez. 

Cykoria – właściwości   

Cykorii przypisuje się m.in. pozytywne działanie w zakresie poprawy procesów widzenia, polepszenia kolorytu skóry czy opóźnianie procesów starzenia się organizmu. Opisane działanie jest związane z obecnością m.in. beta-karotenu zaliczanego do przeciwutleniaczy pozwalających na tzw. zmiatanie nadmiaru wolnych rodników. 

Jak już wcześniej wspomniano, dzięki zawartości z kolei inuliny w korzeniu cykoria zaliczana jest do naturalnych prebiotyków wpływających na poprawę składu mikroflory jelitowej. Ta natomiast będzie związana z m.in. właściwą perystaltyką naszych jelit, jak również z dobrą odpornością organizmu. 

Dodatkowo cykoria odznacza się właściwościami moczopędnymi, dzięki którym pozwala na pozbycie się zbędnych produktów przemiany materii.  

Za sprawą obecności laktucyn oraz laktukopiryn cykoria wykazuje także właściwości wspomagające pracę wątroby, działa żółciopędnie oraz wpływa na trawienie.  

Roślinę zalicza się do warzyw o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w diecie osób cierpiących na insulinoporność, cukrzycę albo walczących z dodatkowymi kilogramami. Ponadto dostarcza niewielkiej ilości kalorii (1 sztuka cykorii to 18 kcal), co dodatkowo będzie sprzyjać odchudzaniu. 

Cykoria – przeciwwskazania   

Cykorię zalicza się do warzyw o charakterze łatwostrawnym – jej jedzenie nie będzie więc zabronione nawet u osób z nadwrażliwością przewodu pokarmowego. Wydaje się, że jedynym przeciwwskazaniem będzie więc indywidualna nietolerancja rośliny. 

Cykoria – jak ją jeść? Jak przyrządzać cykorię?

Cykoria idealnie komponuje się z innymi warzywami, w tym z sałatą, pomidorami czy ogórkami. Może być jedzona na surowo, z kolei na jej bazie powstają pyszne, odżywcze pełne dania, np. zupy krem. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym czy winegret, w surówce albo pod postacią przystawek podawanych na zimno (np. nadziewanych liści). Cykoria stosowana jest także do produkcji naturalnej kawy bezkofeinowej.  

Dietetyczne przepisy na dania z cykorią  

Poniżej znajdziesz kilka zdrowych przepisów z wykorzystaniem cykorii: 

Wiosenna łódeczki na cykorii z rzodkiewkami 

W misce wymieszaj porwane na drobne kawałki dowolne rodzaje sałat, pokrojone w krążki rzodkiewki i ogórki oraz mozzarellę. Przygotuj sos na bazie oliwy z oliwek, musztardy, soku z cytryny i miodu, wymieszaj z wcześniej pokrojonymi warzywami. Następnie porozdzielaj liście cykorii i do ich środka nakładaj przygotowany farsz. Całość posyp częścią szczypiorku, a drugą częścią zwiąż wokół przygotowanych łódeczek. 

Sałatka z cykorii, truskawkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 

Liście cykorii porozdzielaj i poukładaj na półmisku. Truskawki oczyść, umyj i przekrój na pół. Ser pleśniowy pokrój w kosteczki. Na wyłożone liście wyłóż ser pokrojony w paski oraz połówki truskawek. Polej sosem winegret na bazie ziół i oliwy z oliwek. Posyp pokruszonymi i uprażonymi orzechami włoskimi. 

Zupa krem z cykorii 

Cebulkę dymkę posiekaj, zeszklij na niewielkiej ilości oliwy w garnku z grubym dnem. Następnie dodaj pokrojonego pora, ziemniaki oraz cykorię. Zalej wodą, dopraw i gotuj do miękkości. Całość zmiksuj na gładką masę. Na wierzch wyłóż naturalny jogurt grecki albo zmiksuj go razem z warzywami. Posyp przyprażonymi nasionami słonecznika. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?  

  • Grzyby – właściwości i wartości odżywcze. Jak je przyrządzać, suszyć i mrozić? Jak uniknąć zatrucia grzybami?

    Niskokaloryczne i bogate w łatwo przyswajalne biało oraz błonnik pokarmowy – mowa o grzybach, które Polacy chętnie zbierają i spożywają. Są cenione nie tylko za ich smak, ale także za ich wpływ na zdrowie. Które grzyby warto zbierać? Jaka jest różnica pomiędzy grzybami niejadalnym a trującymi? I najważniejsze – jak uniknąć zatrucia grzybami? Podpowiadamy. 

  • Borowik szatański – charakterystyka i występowanie. Objawy zatrucia borowikiem szatańskim i pierwsza pomoc przy zatruciu

    Borowik szatański, szatan, diablik, smoczy łeb – nie bez powodu ma tak złowieszcze nazwy – należy do grupy grzybów trujących, które po spożyciu mogą wywołać silne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i nie tylko. Jak odróżnić borowika szatańskiego od szlachetnego? Jakie są objawy zatrucia borowikiem szatańskim? Co zrobić, gdy dojdzie do zatrucia? Podpowiadamy.

  • Cukier muscovado – właściwości i zastosowanie

    Ciemnej barwy, o karmelowym, przyjemnym smaku – sprawdzi się w wielu daniach na słodko i na wytrawnie. Od wielu już lat uważany za lepszy zamiennik tradycyjnego białego cukru otrzymywanego z buraków, ale czy zasłużenie? Czy cukier muscovado dostarcza mniej kalorii? Czy jest zdrowszy? Do czego można go jeszcze wykorzystać? 

  • Rabarbar – wartości odżywcze, właściwości i przepisy z rabarbarem

    Rabarbar nieodłącznie kojarzy się nam ze smakami lata. Gdy nadchodzi na niego sezon, niejeden z nas kupuje go z zamiarem przygotowania pysznego ciasta drożdżowego lub kompotu z jego dodatkiem. Jakie właściwości posiada rabarbar? Gdzie znalazł swoje zastosowanie i kto może, a kto nie powinien po niego sięgać? 

  • Dieta przeciwnowotworowa – zasady, wskazówki, produkty antyrakowe

    Uniwersalnej diety mającej na celu zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej nie ma. Istnieje jednak sporo doniesień w temacie poszczególnych składników pożywienia, które takie działanie mogą wykazywać. Równolegle należy wspomnieć i o czynnikach, które będą działać pronowotworowo. Po które produkty sięgać na co dzień, a które ograniczyć? Jakie są zasady diety obniżające ryzyko zachorowania na raka? 

  • Który probiotyk na zdrowe jelita wybrać? Tabletka, żel, koncentrat probiotyczny

    Wsparcie organizmu poprzez dbanie o odpowiedni poziom odporności jest wskazane nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Osłabienie może wystąpić zarówno na skutek przeziębienia, grypy, przyjmowania leków immunosupresyjnych, zatrucia pokarmowego, braku snu, nieodpowiedniej diety czy antybiotykoterapii. Żeby wspomóc się w tych okresach można sięgnąć po probiotyki, które na rynku aptecznym dostępne są m.in. w postaci napojów, tabletek czy żelu. Czym jest koncentrat probiotyczny, czy w ciąży można łykać probiotyki i jak najlepiej przyjmować te preparaty? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Soja – czy jest zdrowa?

    Budząca od lat kontrowersje soja jest jedną z ważniejszych roślin uprawnych na świecie, zaraz po pszenicy, kukurydzy i ryżu. Zdaniem wielu badaczy, jej spożycie może wiązać się z wieloma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, w tym m.in. profilaktyką chorób układu sercowo-naczyniowego, osteoporozy oraz z łagodzeniem objawów okresu menopauzalnego.   

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij