Dieta przy problemach z pęcherzykiem (woreczkiem) żółciowym – o czym należy pamiętać?
Maria Brzegowy

Dieta przy problemach z pęcherzykiem (woreczkiem) żółciowym – o czym należy pamiętać?

Jak powinna wyglądać dieta przy problemach z pęcherzykiem żółciowym? Dlaczego prawidłowe żywienie pełni istotną rolę przy chorym woreczku żółciowym? Jakie produkty można spożywać, a których należy unikać? 

Dieta bogata w produkty dostarczające tzw. złych tłuszczy, ubogie w błonnik pokarmowy, a także przewlekłe niedojadanie i jedzenie dużych ilości pokarmu naraz to tylko niektóre z elementów złego odżywiania się, prowadzące do rozwoju wielu poważnych dolegliwości oraz schorzeń. Wśród nich znajduje się kamica żółciowa, która w mniej optymistycznej wersji może przebiegać razem z dolegliwościami bólowymi. 

Problemy z pęcherzykiem żółciowym a dieta  

W ok. 55–60% przypadków kamica żółciowa, czyli wytrącanie się złogów w obszarze różnych odcinków układu żółciowego – ma charakter bezobjawowy. Szacuje się, że średnio 0,5–4% zdiagnozowanych kamic przechodzi do postaci objawowej. Po pierwszym ataku tzw. kolki żółciowej ryzyko kolejnej wynosi już aż 50%. Jak podaje literatura, leczenie operacyjne powinno zostać przeprowadzone u tych chorych, u których przynajmniej raz wystąpiły powikłania kamicy, takie jak: ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego, ostre zapalenie dróg żółciowych albo ostre zapalenie trzustki. 

Za jedną z głównych przyczyn pojawienia się kamicy podaje się nieprawidłową dietę, na którą składają się:  

  • nieregularne spożywanie posiłków,
  • wybór produktów o niskiej zawartości błonnika pokarmowego, 
  • spożywanie wysoko przetworzonej żywności, w tym dań typu instant, fast-food, 
  • nadmiar cukrów prostych w diecie dostarczanych wraz ze słodyczami oraz deserami, 
  • spożywanie głównego, obfitego posiłku w godzinach wieczornych. 

Wśród innych powodów znajdują się także: 

  • otyłość,
  • cukrzyca,
  • gwałtowne odchudzanie się, 
  • zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego. 

Dieta przy problemach bólowych z pęcherzykiem żółciowym – zasady

Gdy kamica się już rozwinie, objawy bólowe zwykle wywołuje dieta wysokoprzetworzona, obfitująca w niezdrowe tłuszcze, ciężkostrawna, jak również i – niestety – bogata w błonnik pokarmowy. Oznacza to, że o ile włókno będzie niezbędne celem profilaktyki rozwinięcia tej jednostki chorobowej (czyli spożywanie surowych warzyw, owoców i produktów zbożowych z pełnego ziarna), o tyle – gdy już ona wystąpi – postępowanie żywieniowe w nasileniu objawów oraz w pierwszym etapie po ewentualnym leczeniu operacyjnym będzie już zgoła inne, nastawione bardziej na kierunek żywienia o charakterze łatwostrawnym. 

Wśród podstawowych zasad diety w momencie pojawienia się dolegliwości znajdują się: 

  • regularnie spożywane posiłki o niewielkiej objętości, aby odciążyć przewód pokarmowy,
  • wyeliminowanie produktów i dań smażonych, pieczonych w otwartym naczyniu, grillowanych, duszonych ze wstępnym obsmażaniem,
  • zastąpienie produktów i dań obfitujących w tłuszcze (wieprzowina, dziczyzna, pełnotłuste mleko oraz jego przetwory, przekąski słone typu chipsy, krakersy) odtłuszczonymi bądź naturalnie chudymi, 
  • wyeliminowanie produktów wywołujących wzdęcia tj. nasion roślin strączkowych (m.in. groch, soczewica, ciecierzyca), kapusty, czosnku, cebuli, surowych jabłek itp.; 
  • unikanie spożywania surowych warzyw i owoców,
  • kategoryczne wyeliminowanie spożycia alkoholu,
  • unikanie innych używek, takich jak tytoń, naturalna kawa, a także mocna czarna herbata,
  • unikanie dań indywidualnie nietolerowanych. 
Gdy objawy bólowe ustąpią, a wybrane z wymienionych wyżej produktów będą należały do kategorii „zdrowych” (np. owoce, warzywa), można podjąć stopniowe, ostrożne próby sprawdzenia ich tolerancji. Wciąż jednak zaleca się utrzymanie diety pozbawionej żywności wysokoprzetworzonej, przygotowywanej w ciężkostrawny sposób (smażenie, duszenie z obsmażaniem itd.) 

Powiązane produkty

Co jeść przy chorym pęcherzyku żółciowym? Atak pęcherzyka żółciowego a dieta 

Gdy pojawiają się dolegliwości bólowe, menu zalecane dla ich złagodzenia będzie miało charakter diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczów. Podobne wskazówki żywieniowe będą obowiązywały pacjenta, u którego zadecydowano o leczeniu operacyjnym (w pierwszym etapie postępowania po interwencji chirurgicznej). 

Co jeść, mając chory pęcherzyk żółciowy? Oto produkty wskazane przy problemach z woreczkiem żółciowym: 

  • produkty zbożowe – pszenne pieczywo, suchary, drobny makaron pszenny, ryż biały, drobne kasze (manna, kuskus), komosa ryżowa, płatki kukurydziane, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, tapioka, amarantus,
  • nabiał - świeże mleko, jogurty, kefiry, maślanki, twarogi, serki twarogowe – chude, 
  • tłuszcze (stosowane w minimalnej ilości, na zimno) – oliwa z oliwek, oleje (słonecznikowy, rzepakowy, sezamowy, lniany), masło, margaryna, 
  • mięso – drobiowe, cielęcina, chude mięso wołowe, królik, 
  • ryby – chude ryby (świeże i mrożone) – dorsz, mintaj, morszczuk, sola, tilapia, leszcz, sandacz, pstrąg, flądra, tuńczyk,
  • warzywa – obrane ze skóry, przetworzone (ugotowane, przetarte), młode i soczyste: marchew, buraki, dynia, kabaczki, cukinia, pietruszka, patisony, pomidor bez skórki, szpinak, koperek, ziemniaki, 
  • owoce – pieczone jabłka, bez skóry, bezpestkowe owoce w formie obranej i przetworzonej (gotowane, pieczone, kisiele, budynie, dżemy),
  • napoje – woda (1,5–2 l dziennie), herbata zielona, owocowa, ziołowa (melisa, mięta, rumianek), słaba czarna herbata, bawarka, 
  • zioła, przyprawy – zioła (oregano, bazylia, rozmaryn, natka pietruszki, koperek), wanilia, cynamon. 

Łatwostrawny jadłospis przy chorym pęcherzyku żółciowym

Oto przykładowy jadłospis wraz z przepisami przy chorym pęcherzyku i ataku bólowym.  

Śniadanie – zupa mleczna i kanapka z domową wędliną 

1 kg filetu z indyka oprósz solą, włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj 4 łyżki startej marchewki oraz podlej 1 szklanką chudego bulionu. Piecz mięso w zamkniętym naczyniu przez ok. 40 minut w 180ºC. Gdy wystygnie, pokrój w plasterki. Domową wędliną obkładaj kromki weki. Podaj obok zupy mlecznej – ugotuj chude mleko, dodaj przyrządzony wcześniej kuskus, dopraw szczyptą soli albo cukru. 

Obiad – makaron ze serem i cynamonem 

Makaron typu cienkie nitki ugotuj w osolonym wrzątku. Chudy twaróg rozdrobnij widelcem razem z cukrem waniliowym oraz cynamonem. Możesz też dodać łyżkę jogurtu naturalnego, aby połączyć ser w całość. Podawaj z makaronem na ciepło (ale nie gorąco). 

Przekąska – wafle ryżowe z serkiem i dżemem 

Wafle ryżowe obłóż naturalnym serkiem homogenizowanym oraz dowolnym dżemem z owoców bezpestkowych. 

Kolacja – sucharki z pastą rybną 

Polędwicę z dorsza albo inną zwartą rybę (ok. 200 g) ugotuj na parze razem z pokrojoną w plasterki słodką marchewką. Przełóż wszystko do miseczki, dodaj posiekany koperek, szczyptę soli oraz sok z cytryny do smaku. Pastą obkładaj sucharki (ew. przestudzone grzanki z pszennego pieczywa). 

  1. M. Jarosz, Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 2017. 
  2. D. Włodarek i in., Dietoterapia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2015. 
  3. A. Ciepłowska, Dieta po cholecystektomii, "Współczesna dietetyka", nr 26 2019. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta NiMe – zasady i korzyści dla zdrowia. Na czym polega dieta na poprawę mikrobiomu?

    Dieta NiMe (ang. Non-Industrialised Microbiome Restore) to nowy sposób odżywiania, który według naukowców może wpłynąć na poprawę mikrobiomu jelitowego, w znaczny sposób zredukować ryzyko wielu chorób metabolicznych oraz poprawić samopoczucie. Dieta NiMe inspirowana jest tradycyjnym stylem życia mieszkańców Papui-Nowej Gwinei. Na czym polega dieta NiMe?

  • Splot słoneczny – jakie pełni funkcje? Ból i urazy splotu trzewnego

    Splot słoneczny jest jednym z najważniejszych elementów autonomicznego układu nerwowego człowieka. Pełni szereg kluczowych funkcji w naszym organizmie, dlatego ma istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Czym dokładnie jest splot słoneczny i jakie pełni funkcje? Jakie objawy mogą sygnalizować problemy z jego pracą oraz jakie konsekwencje zdrowotne może mieć uderzenie w ten obszar ciała?

  • Badania profilaktyczne u psa i kota, czyli kontrola zdrowia zwierzaka

    Badania kontrolne to temat coraz częściej poruszany zarówno w medycynie ludzkiej, jak i weterynaryjnej. Regularna kontrola stanu zdrowia to ważna część profilaktyki i wczesnego wykrywania poważnych schorzeń. Pierwsze badania profilaktyczne warto wykonać u domowego pupila po ukończeniu przez niego roku, a w niektórych przypadkach nieco wcześniej.

  • Świerzb u psa i kota: objawy i leczenie, profilaktyka

    Świerzb to choroba wywołana przez pasożyty, która często dotyka psy i koty. Jego objawy potrafią być bardzo uciążliwe dla zwierzaka, dlatego wczesne rozpoznanie choroby i szybkie wdrożenie leczenia są bardzo istotne. Jak rozpoznać świerzb u kota lub psa? Kiedy udać się do weterynarza? Wyjaśniamy.

  • Skład karmy dla psa – jak czytać etykiety? Podpowiadamy, jak wybrać karmę i psie przysmaki

    Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych marek psich karm – zarówno suchych, jak i mokrych. Wybór tej najlepszej może być naprawdę trudny. Przed zakupem warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy czytaniu składu, jakie składniki nie powinny znajdować się w psiej karmie oraz jak odpowiednio dopasować ją do wieku i aktywności pupila. Jak wybrać karmę dla psa, a jak gryzak lub przysmaki? I które produkty z naszego stołu może spożyć nasz psi przyjaciel?

  • Jak nauczyć szczeniaka załatwiać się na dworze? Trening czystości psa

    Nauczenie szczeniaka czystości to bardzo ważne zadanie dla opiekuna małego psa. Jak najlepiej zabrać się do tego zadania? Czy potrzebne są akcesoria, które mogą pomóc w treningu czystości? Kiedy w ogóle można zacząć uczyć młodego psa załatwiania się na dworze lub w wyznaczonym miejscu? Wyjaśniamy, jak nauczyć szczeniaka czystości.

  • Niedobory u wegetarian i wegan. Co warto suplementować na diecie bez mięsa lub produktów odzwierzęcych?

    Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską z powodów zdrowotnych, etycznych i środowiskowych. Prawidłowo zbilansowane diety roślinne mogą przynieść korzyści zdrowotne – np. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia czy otyłości – ale mogą też prowadzić do niedoborów żywieniowych. Z tego względu po przejściu na tego typu dietę warto wdrożyć suplementację kluczowych mikroskładników. Na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę i kto powinien rozważyć suplementację?

  • Kenia – szczepienia i zalecenia przed podróżą

    Wyjazd do Kenii wiąże się z koniecznością uwzględnienia zagrożeń zdrowotnych typowych dla krajów tropikalnych. Jakie szczepienia należy wykonać i kiedy najlepiej się zaszczepić? Czy w Kenii jest bezpiecznie pod względem zdrowotnym?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl