Dieta przy problemach z pęcherzykiem (woreczkiem) żółciowym – o czym należy pamiętać?
Maria Brzegowy

Dieta przy problemach z pęcherzykiem (woreczkiem) żółciowym – o czym należy pamiętać?

Jak powinna wyglądać dieta przy problemach z pęcherzykiem żółciowym? Dlaczego prawidłowe żywienie pełni istotną rolę przy chorym woreczku żółciowym? Jakie produkty można spożywać, a których należy unikać? 

Dieta bogata w produkty dostarczające tzw. złych tłuszczy, ubogie w błonnik pokarmowy, a także przewlekłe niedojadanie i jedzenie dużych ilości pokarmu naraz to tylko niektóre z elementów złego odżywiania się, prowadzące do rozwoju wielu poważnych dolegliwości oraz schorzeń. Wśród nich znajduje się kamica żółciowa, która w mniej optymistycznej wersji może przebiegać razem z dolegliwościami bólowymi. 

Problemy z pęcherzykiem żółciowym a dieta  

W ok. 55–60% przypadków kamica żółciowa, czyli wytrącanie się złogów w obszarze różnych odcinków układu żółciowego – ma charakter bezobjawowy. Szacuje się, że średnio 0,5–4% zdiagnozowanych kamic przechodzi do postaci objawowej. Po pierwszym ataku tzw. kolki żółciowej ryzyko kolejnej wynosi już aż 50%. Jak podaje literatura, leczenie operacyjne powinno zostać przeprowadzone u tych chorych, u których przynajmniej raz wystąpiły powikłania kamicy, takie jak: ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego, ostre zapalenie dróg żółciowych albo ostre zapalenie trzustki. 

Za jedną z głównych przyczyn pojawienia się kamicy podaje się nieprawidłową dietę, na którą składają się:  

  • nieregularne spożywanie posiłków,
  • wybór produktów o niskiej zawartości błonnika pokarmowego, 
  • spożywanie wysoko przetworzonej żywności, w tym dań typu instant, fast-food, 
  • nadmiar cukrów prostych w diecie dostarczanych wraz ze słodyczami oraz deserami, 
  • spożywanie głównego, obfitego posiłku w godzinach wieczornych. 

Wśród innych powodów znajdują się także: 

  • otyłość,
  • cukrzyca,
  • gwałtowne odchudzanie się, 
  • zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego. 

Dieta przy problemach bólowych z pęcherzykiem żółciowym – zasady

Gdy kamica się już rozwinie, objawy bólowe zwykle wywołuje dieta wysokoprzetworzona, obfitująca w niezdrowe tłuszcze, ciężkostrawna, jak również i – niestety – bogata w błonnik pokarmowy. Oznacza to, że o ile włókno będzie niezbędne celem profilaktyki rozwinięcia tej jednostki chorobowej (czyli spożywanie surowych warzyw, owoców i produktów zbożowych z pełnego ziarna), o tyle – gdy już ona wystąpi – postępowanie żywieniowe w nasileniu objawów oraz w pierwszym etapie po ewentualnym leczeniu operacyjnym będzie już zgoła inne, nastawione bardziej na kierunek żywienia o charakterze łatwostrawnym. 

Wśród podstawowych zasad diety w momencie pojawienia się dolegliwości znajdują się: 

  • regularnie spożywane posiłki o niewielkiej objętości, aby odciążyć przewód pokarmowy,
  • wyeliminowanie produktów i dań smażonych, pieczonych w otwartym naczyniu, grillowanych, duszonych ze wstępnym obsmażaniem,
  • zastąpienie produktów i dań obfitujących w tłuszcze (wieprzowina, dziczyzna, pełnotłuste mleko oraz jego przetwory, przekąski słone typu chipsy, krakersy) odtłuszczonymi bądź naturalnie chudymi, 
  • wyeliminowanie produktów wywołujących wzdęcia tj. nasion roślin strączkowych (m.in. groch, soczewica, ciecierzyca), kapusty, czosnku, cebuli, surowych jabłek itp.; 
  • unikanie spożywania surowych warzyw i owoców,
  • kategoryczne wyeliminowanie spożycia alkoholu,
  • unikanie innych używek, takich jak tytoń, naturalna kawa, a także mocna czarna herbata,
  • unikanie dań indywidualnie nietolerowanych. 
Gdy objawy bólowe ustąpią, a wybrane z wymienionych wyżej produktów będą należały do kategorii „zdrowych” (np. owoce, warzywa), można podjąć stopniowe, ostrożne próby sprawdzenia ich tolerancji. Wciąż jednak zaleca się utrzymanie diety pozbawionej żywności wysokoprzetworzonej, przygotowywanej w ciężkostrawny sposób (smażenie, duszenie z obsmażaniem itd.) 

Powiązane produkty

Co jeść przy chorym pęcherzyku żółciowym? Atak pęcherzyka żółciowego a dieta 

Gdy pojawiają się dolegliwości bólowe, menu zalecane dla ich złagodzenia będzie miało charakter diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczów. Podobne wskazówki żywieniowe będą obowiązywały pacjenta, u którego zadecydowano o leczeniu operacyjnym (w pierwszym etapie postępowania po interwencji chirurgicznej). 

Co jeść, mając chory pęcherzyk żółciowy? Oto produkty wskazane przy problemach z woreczkiem żółciowym: 

  • produkty zbożowe – pszenne pieczywo, suchary, drobny makaron pszenny, ryż biały, drobne kasze (manna, kuskus), komosa ryżowa, płatki kukurydziane, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, tapioka, amarantus,
  • nabiał - świeże mleko, jogurty, kefiry, maślanki, twarogi, serki twarogowe – chude, 
  • tłuszcze (stosowane w minimalnej ilości, na zimno) – oliwa z oliwek, oleje (słonecznikowy, rzepakowy, sezamowy, lniany), masło, margaryna, 
  • mięso – drobiowe, cielęcina, chude mięso wołowe, królik, 
  • ryby – chude ryby (świeże i mrożone) – dorsz, mintaj, morszczuk, sola, tilapia, leszcz, sandacz, pstrąg, flądra, tuńczyk,
  • warzywa – obrane ze skóry, przetworzone (ugotowane, przetarte), młode i soczyste: marchew, buraki, dynia, kabaczki, cukinia, pietruszka, patisony, pomidor bez skórki, szpinak, koperek, ziemniaki, 
  • owoce – pieczone jabłka, bez skóry, bezpestkowe owoce w formie obranej i przetworzonej (gotowane, pieczone, kisiele, budynie, dżemy),
  • napoje – woda (1,5–2 l dziennie), herbata zielona, owocowa, ziołowa (melisa, mięta, rumianek), słaba czarna herbata, bawarka, 
  • zioła, przyprawy – zioła (oregano, bazylia, rozmaryn, natka pietruszki, koperek), wanilia, cynamon. 

Łatwostrawny jadłospis przy chorym pęcherzyku żółciowym

Oto przykładowy jadłospis wraz z przepisami przy chorym pęcherzyku i ataku bólowym.  

Śniadanie – zupa mleczna i kanapka z domową wędliną 

1 kg filetu z indyka oprósz solą, włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj 4 łyżki startej marchewki oraz podlej 1 szklanką chudego bulionu. Piecz mięso w zamkniętym naczyniu przez ok. 40 minut w 180ºC. Gdy wystygnie, pokrój w plasterki. Domową wędliną obkładaj kromki weki. Podaj obok zupy mlecznej – ugotuj chude mleko, dodaj przyrządzony wcześniej kuskus, dopraw szczyptą soli albo cukru. 

Obiad – makaron ze serem i cynamonem 

Makaron typu cienkie nitki ugotuj w osolonym wrzątku. Chudy twaróg rozdrobnij widelcem razem z cukrem waniliowym oraz cynamonem. Możesz też dodać łyżkę jogurtu naturalnego, aby połączyć ser w całość. Podawaj z makaronem na ciepło (ale nie gorąco). 

Przekąska – wafle ryżowe z serkiem i dżemem 

Wafle ryżowe obłóż naturalnym serkiem homogenizowanym oraz dowolnym dżemem z owoców bezpestkowych. 

Kolacja – sucharki z pastą rybną 

Polędwicę z dorsza albo inną zwartą rybę (ok. 200 g) ugotuj na parze razem z pokrojoną w plasterki słodką marchewką. Przełóż wszystko do miseczki, dodaj posiekany koperek, szczyptę soli oraz sok z cytryny do smaku. Pastą obkładaj sucharki (ew. przestudzone grzanki z pszennego pieczywa). 

  1. M. Jarosz, Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 2017. 
  2. D. Włodarek i in., Dietoterapia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2015. 
  3. A. Ciepłowska, Dieta po cholecystektomii, "Współczesna dietetyka", nr 26 2019. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij