Amarantus – właściwości, zastosowanie i przepisy
Maria Brzegowy

Amarantus – właściwości, zastosowanie i przepisy

Amarantus jest jednym z popularniejszych tzw. zbóż rzekomych (pseudozbóż). Ze względu na zawartość cennego białka, wszystkich egzogennych aminokwasów, a także brak glutenu jest rośliną o szerokich właściwościach zdrowotnych. Dlaczego warto włączyć go do codziennej diety? Pod jakimi postaciami można go spotkać? Podpowiadamy.  

Amarantus to roślina zaliczana do tak zwanych pseudozbóż. Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, a przede wszystkim nie zawiera glutenu, co w przypadku pewnej grupy konsumentów ma ogromne znaczenie. Kto może, a nawet powinien sięgać po ziarna amarantusa? Jakie ma właściwości zdrowotne i gdzie znalazł on swoje zastosowanie? 

Amarantus – co to takiego? 

Amarantus jest rośliną należącą do rodziny szarłatowatych (podobnie jak komosa ryżowa). Do tych z rodzaju Amaranthus można zaliczyć blisko 60 gatunków, jednak do celów przemysłowych i spożywczych, głównie używany jest gatunek Amaranthus cruentus L. potocznie nazywany szarłatem wyniosłym.  

Roślina już od wieków stosowana była przez Azteków, Majów i Inków, a obecnie uprawia się ją także w Rosji, Chinach, Meksyku, Peru, Kenii oraz w Indiach. Stanowi produkt przypominający pszenicę, owies albo ryż, jednak do zbóż nie należy. Wszystko dzięki obecności wartościowego i łatwo przyswajalnego białka o bardzo wysokim znaczeniu biologicznym. Ponadto w swoim składzie zawiera wszystkie egzogenne aminokwasy, w tym metioninę, tryptofan czy lizynę – niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. 

Postaci amarantusa 

Dzięki możliwości obróbki ziaren, amarantus znajdziemy na sklepowej półce nie tylko pod postacią surowych nasion, ale także jako dodatek w wielu artykułach spożywczych takich jak: płatki śniadaniowe, muffinki, makarony, batony, pieczywo czy gotowe owsianki. Z nasion amarantusa wytwarzana jest również mąka. Sprawdzi się ona jako idealny zamiennik mąk tradycyjnych, a co więcej – w porównaniu z tą „czystą”, przetworzoną – dostarczy nam o wiele więcej składników odżywczych. W związku z tym, że amarantus nie zawiera glutenu, po mąkę tę, spokojnie mogą sięgać osoby będące na diecie bezglutenowej, z celiakią czy nadwrażliwością na gluten. 

Produkty zawierające amarantus (w tym mąka) wybierane przez osoby z celiakią powinny być oznaczone znakiem przekreślonego kłosa, który zapewni bezpieczeństwo ich spożywania. 

Jednym z popularniejszych artykułów żywnościowych na sklepowych półkach jest amarantus ekspandowany (tzw. popping). Powstaje on w wyniku procesu ekspandowania, w którym nasiona amarantusa zostają poddane obróbce cieplnej i ciśnieniowej, a w rezultacie której stają się miękkie i znacznie lżejsze. Popping z amanarantusa wyglądem przypomina więc popcorn. Taki produkt jest od razu gotowy do spożycia i nie wymaga obróbki termicznej przed zjedzeniem.  

Amarantus – właściwości zdrowotne 

Za sprawą wysokiej wartości odżywczej amarantus cieszy się szerokim działaniem terapeutycznym. Oprócz wspomnianych wcześniej białek jest także źródłem kwasu linolowego, oleinowego, palmitynowego oraz stearynowego. Ponadto dostarcza sporych ilości błonnika pokarmowego. Znaleźć w nim możemy także magnez, potas, cynk, żelazo oraz witaminy z grupy B, witaminę E oraz niacynę.

Dzięki obecności substancji takich jak kwercetyna, rutyna, kwas galusowy, izowiteksyna i izokwercetyna – przypisuje się mu również znaczne właściwości antyoksydacyjne oraz wspomagające w profilaktyce oraz leczeniu wielu chorób.

Wybrani specjaliści uważają przykładowo, że amarantus odznacza się korzystnym działaniem wobec za wysokiego poziomu glukozy we krwi. Ponadto miałby działać przeciwdrobnoustrojowo oraz obniżająco na poziom stresu oksydacyjnego. Eksperci twierdzą także, iż sięganie po ziarna amarantusa pozwala poprawić profil lipidowy – zarówno w obrębie frakcji LDL (tzw. zły cholesterol), HDL (tzw. dobry cholesterol), jak i triglicerydów.  

Przykładowe przepisy z amarantusem 

Amarantus jest rośliną, po którą powinny sięgać nie tylko osoby będące na diecie bezglutenowej, ale i również każdy chcący zdrowo urozmaicić swoje codzienne menu. Świetnie sprawdzi się w kuchni jako dodatek, jak również cała baza głównego dania. Oto przykładowe przepisy z amarantusem:

Batoniki z amarantusem, żurawiną i figami 

Migdały drobno posiekaj i przypraż na suchej patelni. Dorzuć płatki owsiane, sezam, drobno posiekane figi oraz żurawinę, a na końcu dodaj popping z amarantusa i podpraż jeszcze przez kilka minut. Całość zalej niewielką ilością roztopionego oleju kokosowego i miodu. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej zawartość patelni. Całość wyrównaj, wystudź i włóż do lodówki na około 1,5-2 godziny. Po tym czasie pokrój zestaloną masę na kilka mniejszych batoników.  

Pasztet warzywny z amarantusem i soczewicą 

Soczewicę i amarantus ugotuj w osobnych garnkach według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę, cukinię i brokuł obierz i również ugotuj. Następnie włóż wszystko do jednej miski i zblenduj. Dodaj jajka, czosnek, mąkę pełnoziarnistą, dowolną, pokrojoną zieleninę, sól, pieprz i całość wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej zawartość miski. Piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 1 godzinę. 

Sałatka z amarantusem, kurczakiem i sosem miętowym 

Amarantus ugotuj zgodnie z instrukcją załączoną na opakowaniu. Kurczaka pokrój na dłuższe paski, przypraw ulubionymi dodatkami i grilluj na patelni bez dodatku tłuszczu. Na talerzu rozłóż pokrojone plasterki ogórka, kawałki awokado, paski papryki i plasterki rzodkiewki. Na wierzchu ułóż przygotowanego kurczaka, posyp ugotowaną kaszą oraz posiekaną, świeżą miętą. Na końcu zblenduj jogurt naturalny z koperkiem, miętą, czosnkiem, solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij