Dieta na nadkwasotę żołądka – jak złagodzić nadkwaśność dietą?
Maria Brzegowy

Dieta na nadkwasotę żołądka – jak złagodzić nadkwaśność dietą?

Głównym celem diety przy nadkwaśności jest neutralizacja i ograniczenie wydzielania soku żołądkowego. W ten sposób odpowiednie żywienie przy nadkwasocie żołądka łagodzi jej nieprzyjemne dolegliwości takie jak pieczenie, zgagę czy ból w klatce piersiowej. Jakie produkty mogą okazać się pomocne, a których należy unikać w nadkwaśności?  

Problemy żołądkowe takie jak zgaga, nadkwaśność czy refluks żołądkowo-przełykowy dotyczą wielu osób. Większość z nich szuka pomocy sięgając po różnego rodzaju preparaty dostępne w aptece, nie widząc związku z tym co spożywają wraz ze swoją dietą. Najczęstszym problemem dotyczącym funkcjonowania żołądka jest nadprodukcja kwasu solnego, czyli tzw. nadkwaśność. Jak sobie z nią poradzić? Jakie produkty mogą pomóc w łagodzeniu jej objawów? 

Dieta na nadkwasotę żołądka – założenia 

Nadkwaśność żołądka, inaczej zwana również niestrawnością kwasową, to zespół objawów spowodowanych nadmiernym wytwarzaniem kwasu solnego w żołądku odpowiedzialnym za trawienie. Na ryzyko wystąpienia nadkwaśności składa się kilka czynników zewnętrznych, do których zalicza się: nieprawidłowe nawyki żywieniowe, stres, spożywanie alkoholu, palenie papierosów, brak aktywności fizycznej czy nadmierne stosowanie niektórych leków (szczególnie niesteroidowych leków przeciwzapalnych). Do charakterystycznych objawów nadkwaśności należy: pieczenie i ból w klatce piersiowej oraz w żołądku, utrata apetytu, wymioty i zgaga.  

Dieta na nadkwasotę żołądka będzie odpowiednia dla osób mających problemy żołądkowe. Zalicza się do nich pacjentów cierpiących na przewlekły nadkwaśny nieżyt żołądka, refluks żołądkowo-przełykowy, chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy czy dyspepsję czynnościową żołądka.

Celem stosowania diety w tych przypadkach jest zneutralizowanie soku żołądkowego, który drażni błonę śluzową narządu, poprzez ograniczenie produktów i potraw pobudzających wydzielanie kwasu solnego. Popularne leki na nadkwaśność i zgagę również zawierają substancje zobojętniające kwas żołądkowy. 

Dieta przy nadkwasocie żołądka – co można jeść i pić? 

Do złagodzenia objawów towarzyszących nadkwasocie żołądka stosuje się dietę łatwostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Jej założenia obejmują następujące rekomendacje: 

  • Zwiększenie udziału pełnowartościowego białka w diecie. Zapotrzebowanie na ten składnik można pokryć spożywając chudą cielęcinę, mięso z królika, kurczaka, indyka, dorsza, karpia, pstrąga, mleko czy nabiał. Większa ilość białka w diecie wiąże nadmiar kwasu solnego. 
  • Zwiększenie ilości spożywanych warzyw krzyżowych, które zwalczają nadmierną kwasowość. Są nimi: jarmuż, brokuły, dynia czy kabaczki. Ponadto warto sięgać po marchew, buraki, szpinak, pomidory i ziemniaki. 
  • Sięganie po tłuszcze, zwłaszcza pochodzenia roślinnego. Tłuszcze wykazują zdolność hamowania wydzielania kwasu solnego, stąd należy sięgać po oleje roślinne takie jak olej rzepakowy czy oliwa z oliwek. Ze zwierzęcych: masło oraz śmietanka. 
  • Wypijanie odpowiedniej ilości płynów. Zalecane napoje to: woda mineralne niegazowana, mleko słodkie, zsiadłe, jogurt, kawa zbożowa z mlekiem oraz napoje mleczno-owocowe i mleczno-warzywne. 
  • Unikanie spożywania razowych produktów zbożowych, świeżego pieczywa, pieczywa na zakwasie. Osoby z nadkwasotą żołądka powinny sięgać po pieczywo jasne, pszenne, czerstwe, a jako dodatek do niego stosować masło, chudy twaróg, jajka na miękko lub przygotować jajecznicę na parze. 
  • Potrawy powinny być przygotowane metodą gotowania na parze, na wodzie lub w kombiwarze. 

Aby zmniejszyć dolegliwości związane z nadkwasotą żołądka, można wypróbować również różnego rodzaju napary z ziół. Udowodniono, że są one skuteczne zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu nadkwaśności oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy. Które zioła przy nadkwasocie będą pomocne? Wśród szczególnie polecanych znajduje się siemię lniane, które ze względu na zdolność wytwarzania śluzu po zamoczeniu, pozwala na złagodzenie objawów w obrębie przewodu pokarmowego. Do innych ziół o udowodnionym działaniu kojącym zalicza się: babkę płesznik, nasienie kozieradki, liść prawoślazu, koszyczek rumianku czy korzeń lukrecji.  

Uwaga: przed zastosowaniem w łagodzeniu dolegliwości ziół, należy dokładnie zapoznać się z ulotką lub zapytać o opinię lekarza albo farmaceutę. Wybrane zioła mogą bowiem powodować niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia interakcje z innymi przyjmowanymi dotąd lekami. 

Nadkwasota żołądka – jakich produktów unikać w diecie? 

W diecie przy nadkwasocie żołądka należy unikać:  

  • mocnych rosołów, bulionów i wywarów, na kościach, grzybach; 
  • wody gazowanej, kwaśnych napoi, alkoholu, mocnej kawy naturalnej, mocnej herbaty, nierozcieńczonych soków; 
  • produktów marynowanych, wędzonych, pikantnych, słonych, ostrych, smażonych, pieczonych oraz ciężkostrawnych; 
  • tłustych mięs i ryb: wieprzowiny, wołowiny, baraniny czy łososia; 
  • świeżego żytniego pieczywa; 
  • tłuszczów pochodzenia zwierzęcego: smalcu, słoniny czy kwaśnej śmietany; 
  • tortów, deserów, czekolady, batonów oraz lodów; 
  • cebuli, czosnku, pora; 
  • suchych nasion roślin strączkowych; 
  • zabielanych i tłustych zup na mięsnych wywarach. 

Dodatkowo podczas stosowania diety nie należy się przejadać. Duża objętość posiłku powoduje bowiem rozciąganie się ścian żołądka i zwiększenie wydzielania kwasu solnego. Pozycja leżąca jest niewskazana przez przynajmniej 2 godziny po spożyciu posiłku ze względu na ryzyko cofania się treści pokarmowej żołądka. 

Nadkwasota żołądka i dieta – przykładowy jadłospis 

Oto przykładowy jadłospis w diecie przy nadkwaśności żołądka: 

Śniadanie: kanapki z chleba pszennego z chudym twarożkiem i natką pietruszki. 

II śniadanie: kajzerka z odrobiną masła, zieloną sałatą i jajkiem na miękko. 

Obiad: risotto z warzywami gotowanymi z dodatkiem oliwy z oliwek. 

Podwieczorek: koktajl z truskawek i chudego jogurtu. 

Kolacja: potrawka z kurczaka w jarzynach z dodatkiem oliwy z oliwek. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij