Kasza kaszy nierówna. Którą wybrać?
Paulina Szczepaniak

Kasza kaszy nierówna. Którą wybrać?

Niegdyś kasza była podstawą staropolskiej kuchni i gościła na stołach częściej niż inne węglowodanowe produkty. W XVII wieku kasza była coraz rzadziej uwzględniana w codziennym jadłospisie na rzecz pojawiających się ziemniaków. Jednak od jakiegoś czasu, coraz więcej ludzi wraca do korzeni i sięga po różnego rodzaju kasze. Co takiego zawierają te różnej maści i koloru ziarenka i czy warto je jadać?

Ziarnko do ziarnka…

Właściwości zdrowotne kaszy wynikają z tego, iż jest to produkt z pełnoziarnisty. Co to oznacza? Ziarno przeznaczone do produkcji nie jest oczyszczane ze swojej zewnętrznej warstwy. Usuwane są jedynie niejadalne części, a wszystko co w kaszy najzdrowsze i bogate w składniki odżywcze, czyli łuska i zarodek, pozostaje nienaruszone. Kasza jest doskonałym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Jest bogata w błonnik – im kasza grubsza, tym więcej go zawiera. To między innymi dzięki niemu większość kasz (ale nie wszystkie) zalicza się do produktów o niskim indeksie glikemicznym. Co istotne – w kaszy nie znajdziemy żadnych sztucznych substancji konserwujących czy poprawiających smak.

Dla każdego coś innego – czyli jaką kaszę wybrać

Kaszę można spożywać na słodko: w deserach, z dodatkiem owoców czy musów, jak i w wytrawny sposób: z sosami, mięsem, rybami czy innymi słonymi dodatkami. Polecana jest dla: osób chorych na cukrzycę oraz odchudzających się ( błonnik i niski indeks glikemiczny), osób zestresowanych, spożywających dużo kawy, z osłabioną koncentracją (prawdziwa bomba magnezowa), osób z chorobą niedokrwienną serca (rutyna oraz lecytyna), kobiet w okresie menopauzy (duża ilość przeciwutleniaczy), kobiet w ciąży (kwas foliowy), osób narzekających na łamliwe paznokcie i wypadające włosy ( krzem) oraz dla dzieci i niemowląt. W zależności od stopnia rozdrobnienia oraz ziarna z którego jest pozyskiwana można ją podzielić na kilka rodzajów.

Powiązane produkty

Kasza gryczana

Wytwarzana z nasion gryki. Znane są jej dwa rodzaje:

  • nieprażona – powstaje z łamanych, niepalonych ziaren gryki o kremowej barwie i delikatnym smaku
  • prażona – częściej spotykana i spożywana, ma orzechową barwę i charakterystyczny, dosyć intensywny smak.

Ta odmiana kaszy zawiera najwięcej błonnika, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, fosforu oraz kwasu foliowego. Zawiera białko o wysokiej wartości odżywczej oraz jest bogata w przeciwutleniacze.

Kasza jęczmienna

Wytwarzana z jęczmienia. W zależności od grubości / wielkości ziaren dzielimy ją na:

  • pęczak – całe, wypolerowane i pozbawione łuski ziarno, zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego
  • perłowa znana jako kasza mazurska – to pęczak pocięty na kawałki; w zależności od stopnia rozdrobnienia możemy ją podzielić na grubą, średnią bądź drobną
  • łamana inaczej wiejska – podobnie jak kasza perłowa jest to rozdrobniony pęczak; kasza łamana nie jest poddawana procesom polerowania, przez co zawiera cenne składniki odżywcze

Kasza jaglana

Zwana królową kasz. Wytwarzana z ziaren prosa. W przeciwieństwie do innych kasz zawiera najwięcej żelaza, miedzi, witaminy B1, B2 i B6. W wyniku dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szybko ulega procesowi jełczenia, przez co okres jej przechowywania powinien być stosunkowo krótki. Kasza jaglana dostarcza lecytynę, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Nie zawiera glutenu przez co jest polecane dla osób chorych na celiakię.

Kasza manna

Znana i lubiana przez większość dzieci jak i osoby dorosłe. Jest to biała, drobna kasza powstająca podczas przemiału pszenicy na mąkę. Podczas produkcji kaszę poddaję się wstępnej obróbce termicznej, przez co ziarna skrobi miękną – dzięki tego kasza jest szybsza w przygotowaniu. Polecana jest osobom cierpiącym na biegunki ze względu na działanie zapierające. Dzięki rozdrobieniu i małej zawartości błonnika powinna być spożywana przez osoby cierpiące na różnego rodzaju choroby układu pokarmowego. Obecnie dostępna jest również kasza manna razowa, która zawiera więcej błonnika i składników mineralnych w przeciwieństwie do tej tradycyjnej.

Kasza kukurydziana

Wytwarzana z obłuszczonego i połamanego ziarna kukurydzy. Jest drobna i ma żółty kolor. Kasza najbardziej popularna na całym świecie – w krajach latynoamerykańskich przyrządza się z niej placki tortilli, w Rumunii mamałygę, a we Włoszech polentę. W Polsce spożywana jest głównie w postaci kaszek kukurydzianych dla niemowląt (jest lekkostrawna) oraz w produktach przeznaczonych dla osób uczulonych na gluten. Zawiera luteinę, która przyczynia się do lepszej kondycji wzroku.

Kasza kuskus

Jasnożółta, drobna kaszka wytwarzana z twardej pszenicy durum, której ziarna po oczyszczeniu gotuje się na parze i poleruje. Pierwotnie była odpadem uzyskiwanym przy przemiale pszenicy. Odsiewano ją z mąki, moczono w wodzie i oprószano mąką. Obecnie kasza kuskus jest produkowana poprzez granulację mąki, z tego powodu bliżej jej do makaronu niż kaszy. W porównaniu do innych kasz zawiera najwięcej białka i węglowodanów. Jest lekkostrawna, dlatego polecana jest osobom z chorym układem pokarmowym.

Odchudzanie a kasza

Osoby będące na diecie często uważają, że w tracie odchudzania powinny zrezygnować ze spożywania kaszy. Jest to jednak mit. Dlaczego? Kasza zwłaszcza gryczana, jęczmienna i jaglana jest bogata w składniki mineralne i witaminy. Ma niski indeks glikemiczny i zawierają dużo błonnika. Sprawia to, że po jej zjedzeniu zawarte w jej składzie węglowodany rozkładają się powoli, a uwolniona glukoza przez długi czas dostarcza komórkom energię. Dzięki temu przez długi czas nie odczuwa się głodu i rzadziej pojawia się pokusa na podjadanie, słodkie przekąski czy tłuste i niezdrowe jedzenie.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij