Kasza kaszy nierówna. Którą wybrać?
Paulina Szczepaniak

Kasza kaszy nierówna. Którą wybrać?

Niegdyś kasza była podstawą staropolskiej kuchni i gościła na stołach częściej niż inne węglowodanowe produkty. W XVII wieku kasza była coraz rzadziej uwzględniana w codziennym jadłospisie na rzecz pojawiających się ziemniaków. Jednak od jakiegoś czasu, coraz więcej ludzi wraca do korzeni i sięga po różnego rodzaju kasze. Co takiego zawierają te różnej maści i koloru ziarenka i czy warto je jadać?

Ziarnko do ziarnka…

Właściwości zdrowotne kaszy wynikają z tego, iż jest to produkt z pełnoziarnisty. Co to oznacza? Ziarno przeznaczone do produkcji nie jest oczyszczane ze swojej zewnętrznej warstwy. Usuwane są jedynie niejadalne części, a wszystko co w kaszy najzdrowsze i bogate w składniki odżywcze, czyli łuska i zarodek, pozostaje nienaruszone. Kasza jest doskonałym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Jest bogata w błonnik – im kasza grubsza, tym więcej go zawiera. To między innymi dzięki niemu większość kasz (ale nie wszystkie) zalicza się do produktów o niskim indeksie glikemicznym. Co istotne – w kaszy nie znajdziemy żadnych sztucznych substancji konserwujących czy poprawiających smak.

Dla każdego coś innego – czyli jaką kaszę wybrać

Kaszę można spożywać na słodko: w deserach, z dodatkiem owoców czy musów, jak i w wytrawny sposób: z sosami, mięsem, rybami czy innymi słonymi dodatkami. Polecana jest dla: osób chorych na cukrzycę oraz odchudzających się ( błonnik i niski indeks glikemiczny), osób zestresowanych, spożywających dużo kawy, z osłabioną koncentracją (prawdziwa bomba magnezowa), osób z chorobą niedokrwienną serca (rutyna oraz lecytyna), kobiet w okresie menopauzy (duża ilość przeciwutleniaczy), kobiet w ciąży (kwas foliowy), osób narzekających na łamliwe paznokcie i wypadające włosy ( krzem) oraz dla dzieci i niemowląt. W zależności od stopnia rozdrobnienia oraz ziarna z którego jest pozyskiwana można ją podzielić na kilka rodzajów.

Kasza gryczana

Wytwarzana z nasion gryki. Znane są jej dwa rodzaje:

  • nieprażona – powstaje z łamanych, niepalonych ziaren gryki o kremowej barwie i delikatnym smaku
  • prażona – częściej spotykana i spożywana, ma orzechową barwę i charakterystyczny, dosyć intensywny smak.

Ta odmiana kaszy zawiera najwięcej błonnika, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, fosforu oraz kwasu foliowego. Zawiera białko o wysokiej wartości odżywczej oraz jest bogata w przeciwutleniacze.

Kasza jęczmienna

Wytwarzana z jęczmienia. W zależności od grubości / wielkości ziaren dzielimy ją na:

  • pęczak – całe, wypolerowane i pozbawione łuski ziarno, zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego
  • perłowa znana jako kasza mazurska – to pęczak pocięty na kawałki; w zależności od stopnia rozdrobnienia możemy ją podzielić na grubą, średnią bądź drobną
  • łamana inaczej wiejska – podobnie jak kasza perłowa jest to rozdrobniony pęczak; kasza łamana nie jest poddawana procesom polerowania, przez co zawiera cenne składniki odżywcze

Kasza jaglana

Zwana królową kasz. Wytwarzana z ziaren prosa. W przeciwieństwie do innych kasz zawiera najwięcej żelaza, miedzi, witaminy B1, B2 i B6. W wyniku dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szybko ulega procesowi jełczenia, przez co okres jej przechowywania powinien być stosunkowo krótki. Kasza jaglana dostarcza lecytynę, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Nie zawiera glutenu przez co jest polecane dla osób chorych na celiakię.

Kasza manna

Znana i lubiana przez większość dzieci jak i osoby dorosłe. Jest to biała, drobna kasza powstająca podczas przemiału pszenicy na mąkę. Podczas produkcji kaszę poddaję się wstępnej obróbce termicznej, przez co ziarna skrobi miękną – dzięki tego kasza jest szybsza w przygotowaniu. Polecana jest osobom cierpiącym na biegunki ze względu na działanie zapierające. Dzięki rozdrobieniu i małej zawartości błonnika powinna być spożywana przez osoby cierpiące na różnego rodzaju choroby układu pokarmowego. Obecnie dostępna jest również kasza manna razowa, która zawiera więcej błonnika i składników mineralnych w przeciwieństwie do tej tradycyjnej.

Kasza kukurydziana

Wytwarzana z obłuszczonego i połamanego ziarna kukurydzy. Jest drobna i ma żółty kolor. Kasza najbardziej popularna na całym świecie – w krajach latynoamerykańskich przyrządza się z niej placki tortilli, w Rumunii mamałygę, a we Włoszech polentę. W Polsce spożywana jest głównie w postaci kaszek kukurydzianych dla niemowląt (jest lekkostrawna) oraz w produktach przeznaczonych dla osób uczulonych na gluten. Zawiera luteinę, która przyczynia się do lepszej kondycji wzroku.

Kasza kuskus

Jasnożółta, drobna kaszka wytwarzana z twardej pszenicy durum, której ziarna po oczyszczeniu gotuje się na parze i poleruje. Pierwotnie była odpadem uzyskiwanym przy przemiale pszenicy. Odsiewano ją z mąki, moczono w wodzie i oprószano mąką. Obecnie kasza kuskus jest produkowana poprzez granulację mąki, z tego powodu bliżej jej do makaronu niż kaszy. W porównaniu do innych kasz zawiera najwięcej białka i węglowodanów. Jest lekkostrawna, dlatego polecana jest osobom z chorym układem pokarmowym.

Odchudzanie a kasza

Osoby będące na diecie często uważają, że w tracie odchudzania powinny zrezygnować ze spożywania kaszy. Jest to jednak mit. Dlaczego? Kasza zwłaszcza gryczana, jęczmienna i jaglana jest bogata w składniki mineralne i witaminy. Ma niski indeks glikemiczny i zawierają dużo błonnika. Sprawia to, że po jej zjedzeniu zawarte w jej składzie węglowodany rozkładają się powoli, a uwolniona glukoza przez długi czas dostarcza komórkom energię. Dzięki temu przez długi czas nie odczuwa się głodu i rzadziej pojawia się pokusa na podjadanie, słodkie przekąski czy tłuste i niezdrowe jedzenie.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • 5 najczęstszych błędów popełnianych przy redukcji wagi

    Redukcja wagi ciała, czyli odchudzanie to nie tylko modny trend robienia formy na wakacje i bycia fit. Bardzo często jest ona konieczna ze względów zdrowotnych, dlatego istotne jest, aby była przeprowadzona mądrze, a najlepiej pod okiem specjalisty dietetyka lub trenera personalnego. Wiele osób przechodzących na dietę redukcyjną popełnia szereg błędów, które mogą skutkować brakiem spodziewanych rezultatów, efektem „yo-yo”, frustracją, złym nastrojem a nawet problemami zdrowotnymi. Oto 5 najczęstszych błędów popełnianych podczas redukcji wagi.

  • Jak nie przytyć w Święta?

    Święta dla wielu z nas są okazją do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Będąc zaproszonym na spotkanie świąteczne, zazwyczaj jesteśmy częstowani wyśmienitymi smakołykami. Trudno odmówić gdy mamy do wyboru świąteczne przysmaki. Jeżeli już dziś myślisz o tym, jak nie przytyć w Święta, przedstawiamy kilka sposobów, by temu zapobiec.

  • Dieta matki karmiącej – jak powinna wyglądać? Czy podczas karmienia piersią można jeść wszystko?

    Jak powinna wyglądać dieta w czasie karmienia piersią? Co jeść, pić, a czego unikać? Czy sposób żywienia wpływa na jakość oraz ilość mleka matki? Dowiedz się wszystkiego o diecie mamy karmiącej. 

  • Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy

    Prawidłowe żywienie ma znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki czy leczenia chorób dietozależnych, ale i w sytuacji podejmowania konkretnego rodzaju wysiłku fizycznego, np. długodystansowego biegania. Jak powinna wyglądać dieta biegacza? Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dowiedz się, jakie są jej zasady i zapoznaj się  przykładowym jadłospisem dla biegaczy.

  • Przejedzenie – jak go uniknąć? Co robić, gdy zjemy za dużo? Objawy przepełnionego żołądka

    Jak poradzić sobie z przejedzeniem nie tylko od święta? Co warto zastosować, by szybciej uporać się z dokuczliwymi objawami towarzyszącymi przepełnionemu żołądkowi, jak wzdęcia, ból brzucha, zgaga, a nawet biegunka czy wymioty? Podpowiadamy.

  • Dieta przed kolonoskopią – o czym warto wiedzieć? Co i kiedy można jeść przed i po badaniu?

    Kolonoskopia to badanie endoskopowe polegające na wprowadzeniu kolonoskopu do jelita grubego. Dzięki niemu możliwa jest ocena wnętrza dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Do badania należy się odpowiednio przygotować. Jednym z zaleceń jest zastosowanie właściwej diety, która pozwoli na oczyszczenie jelita. Co jeść i pić przed kolonoskopią? Jaką dietę należy zastosować i kiedy ją wdrożyć? Podpowiadamy.

  • Dieta przy nadciśnieniu – co jeść, aby obniżyć ciśnienie?

    Właściwa dieta przy nadciśnieniu odgrywa ważną rolę. Dzięki niej mamy szansę uregulować zbyt wysokie ciśnienie krwi, a w dalszej perspektywie zapobiec rozwojowi chorób związanych właśnie z nadciśnieniem. Które ze znanych diet zaleca się przy podwyższonym ciśnieniu? Które produkty należy włączyć do codziennego menu, a które wykluczyć? Podpowiadamy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij