Kasza kaszy nierówna. Którą wybrać?
Paulina Szczepaniak

Kasza kaszy nierówna. Którą wybrać?

Niegdyś kasza była podstawą staropolskiej kuchni i gościła na stołach częściej niż inne węglowodanowe produkty. W XVII wieku kasza była coraz rzadziej uwzględniana w codziennym jadłospisie na rzecz pojawiających się ziemniaków. Jednak od jakiegoś czasu, coraz więcej ludzi wraca do korzeni i sięga po różnego rodzaju kasze. Co takiego zawierają te różnej maści i koloru ziarenka i czy warto je jadać?

Ziarnko do ziarnka…

Właściwości zdrowotne kaszy wynikają z tego, iż jest to produkt z pełnoziarnisty. Co to oznacza? Ziarno przeznaczone do produkcji nie jest oczyszczane ze swojej zewnętrznej warstwy. Usuwane są jedynie niejadalne części, a wszystko co w kaszy najzdrowsze i bogate w składniki odżywcze, czyli łuska i zarodek, pozostaje nienaruszone. Kasza jest doskonałym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Jest bogata w błonnik – im kasza grubsza, tym więcej go zawiera. To między innymi dzięki niemu większość kasz (ale nie wszystkie) zalicza się do produktów o niskim indeksie glikemicznym. Co istotne – w kaszy nie znajdziemy żadnych sztucznych substancji konserwujących czy poprawiających smak.

Dla każdego coś innego – czyli jaką kaszę wybrać

Kaszę można spożywać na słodko: w deserach, z dodatkiem owoców czy musów, jak i w wytrawny sposób: z sosami, mięsem, rybami czy innymi słonymi dodatkami. Polecana jest dla: osób chorych na cukrzycę oraz odchudzających się ( błonnik i niski indeks glikemiczny), osób zestresowanych, spożywających dużo kawy, z osłabioną koncentracją (prawdziwa bomba magnezowa), osób z chorobą niedokrwienną serca (rutyna oraz lecytyna), kobiet w okresie menopauzy (duża ilość przeciwutleniaczy), kobiet w ciąży (kwas foliowy), osób narzekających na łamliwe paznokcie i wypadające włosy ( krzem) oraz dla dzieci i niemowląt. W zależności od stopnia rozdrobnienia oraz ziarna z którego jest pozyskiwana można ją podzielić na kilka rodzajów.

Kasza gryczana

Wytwarzana z nasion gryki. Znane są jej dwa rodzaje:

  • nieprażona – powstaje z łamanych, niepalonych ziaren gryki o kremowej barwie i delikatnym smaku
  • prażona – częściej spotykana i spożywana, ma orzechową barwę i charakterystyczny, dosyć intensywny smak.

Ta odmiana kaszy zawiera najwięcej błonnika, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, fosforu oraz kwasu foliowego. Zawiera białko o wysokiej wartości odżywczej oraz jest bogata w przeciwutleniacze.

Kasza jęczmienna

Wytwarzana z jęczmienia. W zależności od grubości / wielkości ziaren dzielimy ją na:

  • pęczak – całe, wypolerowane i pozbawione łuski ziarno, zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego
  • perłowa znana jako kasza mazurska – to pęczak pocięty na kawałki; w zależności od stopnia rozdrobnienia możemy ją podzielić na grubą, średnią bądź drobną
  • łamana inaczej wiejska – podobnie jak kasza perłowa jest to rozdrobniony pęczak; kasza łamana nie jest poddawana procesom polerowania, przez co zawiera cenne składniki odżywcze

Kasza jaglana

Zwana królową kasz. Wytwarzana z ziaren prosa. W przeciwieństwie do innych kasz zawiera najwięcej żelaza, miedzi, witaminy B1, B2 i B6. W wyniku dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szybko ulega procesowi jełczenia, przez co okres jej przechowywania powinien być stosunkowo krótki. Kasza jaglana dostarcza lecytynę, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Nie zawiera glutenu przez co jest polecane dla osób chorych na celiakię.

Kasza manna

Znana i lubiana przez większość dzieci jak i osoby dorosłe. Jest to biała, drobna kasza powstająca podczas przemiału pszenicy na mąkę. Podczas produkcji kaszę poddaję się wstępnej obróbce termicznej, przez co ziarna skrobi miękną – dzięki tego kasza jest szybsza w przygotowaniu. Polecana jest osobom cierpiącym na biegunki ze względu na działanie zapierające. Dzięki rozdrobieniu i małej zawartości błonnika powinna być spożywana przez osoby cierpiące na różnego rodzaju choroby układu pokarmowego. Obecnie dostępna jest również kasza manna razowa, która zawiera więcej błonnika i składników mineralnych w przeciwieństwie do tej tradycyjnej.

Kasza kukurydziana

Wytwarzana z obłuszczonego i połamanego ziarna kukurydzy. Jest drobna i ma żółty kolor. Kasza najbardziej popularna na całym świecie – w krajach latynoamerykańskich przyrządza się z niej placki tortilli, w Rumunii mamałygę, a we Włoszech polentę. W Polsce spożywana jest głównie w postaci kaszek kukurydzianych dla niemowląt (jest lekkostrawna) oraz w produktach przeznaczonych dla osób uczulonych na gluten. Zawiera luteinę, która przyczynia się do lepszej kondycji wzroku.

Kasza kuskus

Jasnożółta, drobna kaszka wytwarzana z twardej pszenicy durum, której ziarna po oczyszczeniu gotuje się na parze i poleruje. Pierwotnie była odpadem uzyskiwanym przy przemiale pszenicy. Odsiewano ją z mąki, moczono w wodzie i oprószano mąką. Obecnie kasza kuskus jest produkowana poprzez granulację mąki, z tego powodu bliżej jej do makaronu niż kaszy. W porównaniu do innych kasz zawiera najwięcej białka i węglowodanów. Jest lekkostrawna, dlatego polecana jest osobom z chorym układem pokarmowym.

Odchudzanie a kasza

Osoby będące na diecie często uważają, że w tracie odchudzania powinny zrezygnować ze spożywania kaszy. Jest to jednak mit. Dlaczego? Kasza zwłaszcza gryczana, jęczmienna i jaglana jest bogata w składniki mineralne i witaminy. Ma niski indeks glikemiczny i zawierają dużo błonnika. Sprawia to, że po jej zjedzeniu zawarte w jej składzie węglowodany rozkładają się powoli, a uwolniona glukoza przez długi czas dostarcza komórkom energię. Dzięki temu przez długi czas nie odczuwa się głodu i rzadziej pojawia się pokusa na podjadanie, słodkie przekąski czy tłuste i niezdrowe jedzenie.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Substancje w suplementach diety na odchudzanie

    Nie ma lepszego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów niż odpowiednio dobrana dieta połączona z aktywnością fizyczną. Mimo to na rynku dostępna jest szeroka oferta suplementów na odchudzanie. Czy te preparaty mogą wspomóc walkę z nadwagą? Na jakiej zasadzie działają substancje, które są w składzie suplementów na odchudzanie? Przyglądamy się kilku z nich.

  • Dieta na trądzik – jakie produkty jeść, a które wykluczyć?

    W walce z trądzikiem, obok właściwej pielęgnacji, będzie pomocna także dieta. Codzienny jadłospis osoby zmagającej się z trądzikiem na twarzy, plecach lub dekolcie powinien być bogaty w produkty, które zawierają m.in. cynk, błonnik, witaminy z grupy B czy beta-karoten. Co zatem należy jeść, a czego unikać, aby pozbyć się wyprysków? 

  • Dieta przy wymiotach u dzieci i dorosłych – co można jeść i pić?

    Wymioty często pojawiają się przy zatruciu pokarmowym czy tzw. jelitówce. Na czas wymiotów warto wprowadzić odpowiednią dietę, aby odciążyć zmęczony żołądek i przyśpieszyć powrót do zdrowia. Okazuje się, że niektóre produkty pomogą złagodzić nudności i wymioty, a właściwa podaż płynów zapobiegnie odwodnieniu organizmu. Co podawać do jedzenia dziecku lub dorosłemu w trakcie wymiotów?  W jaki sposób przyrządzać posiłki dla osób po wymiotach?  Podpowiadamy.

  • Dieta FODMAP – na czym polega i kiedy ją stosować?

    Problemy z wypróżnianiem, wzdęcia i bóle brzucha to częste dolegliwości, który pojawiają się zwłaszcza przy IBS oraz zespole SIBO. Symptomy tych schorzeń można złagodzić, stosując odpowiednią dietę FODMAP. Na czym dokładnie ona polega? Które produkty należy włączyć do menu, a z których zrezygnować? 

  • Dieta w biegunce u dzieci i dorosłych – co jeść przy rozwolnieniu?

    Podczas biegunki należy stosować dietę zapierającą (tzw. dietę BRAT). Jej podstawą są łatwostrawne produkty, które pomagają zagęszczać treść pokarmową. Kolejnym i równie ważnym elementem w żywieniu w czasie biegunki jest odpowiednia podaż wody. Jak powinna wyglądać dieta podczas rozwolnienia? Które produkty można jeść, a których unikać? 

  • Termogeneza – czym jest? Jaki ma wpływ na utratę masy ciała?

    Na wartość naszego całodobowego zapotrzebowania składa się podstawowa oraz ponadpodstawowa przemiana materii, w tym m.in. termogeneza, czyli najprościej definiując – wydzielanie ciepła przez nasz organizm. Jej wartość może zależeć od składu spożywanej przez nas diety! Czym jest termogeneza? Czy ma związek z naszą masą ciała, zwłaszcza gdy potrzebujemy ją zredukować? 

  • Dieta przy SIBO – co jeść, a czego unikać w zespole rozrostu bakteryjnego?

    Dotyczy coraz większej liczby osób. Powoduje dyskomfort podczas wykonywania codziennych czynności, często sprawia ból. Na szczęście istnieją metody żywieniowe, które pozwalają na złagodzenie, a nawet całkowite ustąpienie dolegliwości. SIBO – jaka dieta będzie najlepsza? Jakie produkty należy wyeliminować, a które nie będą szkodzić? 

  • Termogeniki – co to za produkty i jaki mają wpływ na spalanie tłuszczu?

    Nikogo już dziś nie dziwią coraz to nowsze diety czy specyfiki mające na celu bezproblemową redukcję nadmiernych kilogramów. Sformułowanie „termogeniki” jest jednak znane już od wielu lat, a co więcej – dalej chętnie stosowane m.in. w branży sportowej. Czym są termogeniki? Czy pomogą w odchudzaniu bez żmudnej diety i ćwiczeń? Co jest termogenikiem?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij