Owoce jagody kamczackiej
Mateusz Durbas

Jagoda kamczacka – właściwości, przepisy

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.), nazywana inaczej wiciokrzewem sinym, suchodrzewem jadalnym, jagodą kaukaską oraz borówką kamczacką, jest owocodajną rośliną, która pochodzi z północno-wschodniej Azji. Obecnie jagoda kamczacka jest powszechnie uprawiana w Chinach, Rosji, Japonii, a także w Polsce, która jest największym producentem tych owoców na całym świecie. Owoce jagody kamczackiej mają owalny i kubkowaty kształt, fioletowoczarną barwę i są pokryte woskowym nalotem. Osiągają zwykle długość od 1,5 cm do 2,5 cm oraz szerokość do 1 cm.

Jakie właściwości lecznicze ma jagoda kamczacka? Czy jagody kamczackie są zdrowe?

Jagoda kamczacka jest bogatym źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, a przy tym nie zawiera dużej ilości kalorii. Szacuje się, że jedna szklanka jagód kamczackich (150 g) dostarcza jedynie 90 kcal oraz 21 g węglowodanów, w tym 4 g błonnika pokarmowego. Owoce jagody kamczackiej są bogatym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, zwłaszcza witaminy C (od 30,5 do 186,6 mg/100 g), potasu (220 mg/100 g), magnezu (24 mg/100 g), miedzi (0,12 mg/100 g), manganu (0,16 mg/100 g) oraz związków polifenolowych ogółem (od 140,5 do 1142 mg ekwiwalentów kwasu galusowego/100 g), jak również antocyjanów (1300 mg ekwiwalentu cyjanidyno-3 glukozydu/100 g).

Naturalnie obecne w owocach jagody kamczackiej bioaktywne fitozwiązki, takie jak antocyjanidyny, flawonoidy (m.in. kwercetyna, katechina, epikatechina, luteolina) oraz kwasy fenolowe (np. chlorogenowy, galusowy, neochlorogenowy, ferulowy, kawowy), wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej i farmakologicznej w organizmie człowieka. Literatura fachowa donosi, iż jagoda kamczacka wykazuje przede wszystkim właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwnowotworowe, prokognitywne oraz kardio-, hepato- i neuroprotekcyjne. Na podstawie najświeższych doniesień okazuje się również, że spożywanie jagód kamczackich może zwiększyć wydolność biegową oraz szybkość u biegaczy rekreacyjnych, co prawdopodobnie wynika z poprawy funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych oraz zdolności organizmu do radzenia sobie ze stresem oksydacyjnym wywołanym wysiłkiem fizycznym.

Jagoda kamczacka jest doskonałym źródłem pokarmowym antocyjanów, a więc barwników, które nadają dojrzałym owocom czerwony, niebieski lub fioletowy kolor. Antocyjany mają udowodnione działanie obniżające stężenie cholesterolu całkowitego, lipoprotein o niskiej gęstości LDL (a więc tak zwanego złego cholesterolu) i triglicerydów we krwi. Poza tym wpływają na zwiększenie stężenia lipoprotein o dużej gęstości HDL (dobry cholesterol) w surowicy krwi. Antocyjany zmniejszają również stężenie glukozy na czczo i glukozy mierzonej 2 godziny po posiłku oraz redukują stężenie markerów stanu zapalnego, takich jak białko C-reaktywne (CRP) oraz czynnik martwicy nowotworów (TNF-alfa).

Antocyjany naturalnie obecne w owocach jagody kamczackiej obniżają ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, a także innych incydentów sercowo-naczyniowych, tym samym redukując ryzyko śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych. Ponadto zwiększają wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Wskazuje się, że antocyjany mają największy wpływ na szereg korzyści zdrowotnych wynikających z regularnego spożywania jagody kamczackiej.

Jak jeść jagodę kamczacką?

Jagoda kamczacka może być spożywana na surowo jako przekąska lub dodatek do jogurtu naturalnego, sałatki owocowej, budyniu, musu owocowego, koktajlu, smoothie, owsianki, jaglanki czy musli. Owoce jagody kamczackiej można również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania domowych lodów jagodowych, puddingu z nasion chia, tarty, biszkoptu, sernika, muffinek oraz panna cotty z sosem jagodowym. Poniżej znajduje się przykładowy przepis na koktajl z jagody kamczackiej.

Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu z jagody kamczackiej (1 porcja):

  • 1 szklanka bezcukrowego napoju sojowego lub maślanki naturalnej/mleka krowiego o zawartości tłuszczu do 2%,
  • 1 średni dojrzały banan,
  • 1 szklanka świeżych jagód kamczackich,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • opcjonalnie – szczypta mielonego cynamonu cejlońskiego i/lub imbiru.

Sposób przygotowania koktajlu z jagody kamczackiej:

  1. Dojrzałego banana obrać i pokroić na kawałki.
  2. Umyte owoce jagody kamczackiej, obranego banana oraz nasiona chia wrzucić do kielicha blendera.
  3. Zalać składniki bezcukrowym napojem sojowym lub mlekiem krowim.
  4. Całość dokładnie zmiksować aż powstanie gładki koktajl.

Powiązane produkty

Gdzie i kiedy sadzić jagodę kamczacką?

Jagoda kamczacka jest rośliną długowieczną i łatwą w uprawie, która najlepiej rośnie w miejscach dobrze nasłonecznionych. Optymalne dla rozwoju jagody kamczackiej jest żyzne podłoże o umiarkowanej wilgotności i lekko kwaśnym odczynie (pH w zakresie od 5,5 do 6,0). Warto podkreślić, że krzewy jagody kamczackiej są odporne zarówno na suszę, jak i silny mróz (nawet do –35 stopni Celsjusza). Krzewy jagody kamczackiej zaleca się sadzić wiosną lub jesienią, a przed ich posadzeniem glebę warto dobrze nawieźć obornikiem bądź kompostem (od 10 kg do 15 kg na roślinę) i przekopać z wierzchnią warstwą ziemi. W następnej kolejności krzewy jagody kamczackiej należy sadzić w odległości 1-1,5 metra od siebie. Po posadzeniu roślin glebę pod nimi warto wyściółkować drobną korą bądź przekompostowanymi trocinami.

  1. Kaniewska J, Gozdecka G, Domoradzki M i wsp. Przydatność przetwórcza i charakterystyka owoców jagody kamczackiej i jej przetworów. Nauki Inżynierskie i Technologie. 2013,4(11):58-67.
  2. Szot I, Lipa T, Sosnowska B. Jagoda kamczacka – właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich zastosowania. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2014,4(95):18-29.
  3. Lachowicz S, Oszmanski J, Jaszyk M. Jagoda kamczacka – "eliksir życia". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny. 2019,63(4):14-19.
  4. Bell L, Williams CM. A pilot dose-response study of the acute effects of haskap berry extract (Lonicera caerulea L.) on cognition, mood, and blood pressure in older adults. Eur J Nutr. 2019 Dec;58(8):3325-3334.
  5. Howatson G, Snaith GC, Kimble R, et al. Improved Endurance Running Performance Following Haskap Berry ( Lonicera caerulea L.) Ingestion. Nutrients. 2022 Feb 13;14(4):780.
  6. De Amicis R, Mambrini SP, Pellizzari M, et al. Systematic Review on the Potential Effect of Berry Intake in the Cognitive Functions of Healthy People. Nutrients. 2022 Jul 20;14(14):2977.
  7. Cheng Z, Bao Y, Li Z, et al. Lonicera caerulea (Haskap berries): a review of development traceability, functional value, product development status, future opportunities, and challenges. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022 Apr 18;1-25.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak nauczyć szczeniaka załatwiać się na dworze? Trening czystości psa

    Nauczenie szczeniaka czystości to bardzo ważne zadanie dla opiekuna małego psa. Jak najlepiej zabrać się do tego zadania? Czy potrzebne są akcesoria, które mogą pomóc w treningu czystości? Kiedy w ogóle można zacząć uczyć młodego psa załatwiania się na dworze lub w wyznaczonym miejscu? Wyjaśniamy, jak nauczyć szczeniaka czystości.

  • Niedobory u wegetarian i wegan. Co warto suplementować na diecie bez mięsa lub produktów odzwierzęcych?

    Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską z powodów zdrowotnych, etycznych i środowiskowych. Prawidłowo zbilansowane diety roślinne mogą przynieść korzyści zdrowotne – np. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia czy otyłości – ale mogą też prowadzić do niedoborów żywieniowych. Z tego względu po przejściu na tego typu dietę warto wdrożyć suplementację kluczowych mikroskładników. Na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę i kto powinien rozważyć suplementację?

  • Kenia – szczepienia i zalecenia przed podróżą

    Wyjazd do Kenii wiąże się z koniecznością uwzględnienia zagrożeń zdrowotnych typowych dla krajów tropikalnych. Jakie szczepienia należy wykonać i kiedy najlepiej się zaszczepić? Czy w Kenii jest bezpiecznie pod względem zdrowotnym?

  • Szczepienia przed wyjazdem na Sri Lankę i zalecenia zdrowotne przed podróżą

    Podróż na Sri Lankę wiąże się z narażeniem na specyficzne zagrożenia zdrowotne, które są charakterystyczne dla regionów tropikalnych. Przed wyjazdem warto zapoznać się z aktualnymi zaleceniami dotyczącymi szczepień ochronnych, profilaktyki chorób zakaźnych oraz zasad bezpieczeństwa sanitarnego.

  • Koc termiczny, czyli folia życia. Jak i kiedy używać?

    Koc termiczny wygląda jak kawałek cienkiej folii. Z jednej strony jest koloru srebrnego, a z drugiej złotego. Jest jednym z podstawowych elementów pierwszej pomocy w wypadkach. W zależności od sposobu użycia może stanowić ochronę przed nadmiernym wychłodzeniem lub przegrzaniem. Powinien być wyposażeniem każdej apteczki samochodowej, ale warto mieć go przy sobie również w innych okolicznościach – np. podczas wypraw górskich czy wycieczek turystycznych.

  • Higiena uszu psa i kota. Jak wyczyścić pupilowi uszy?

    Uszy to jeden z najważniejszych narządów zmysłu u psa i kota – dzięki nim zwierzęta odbierają dźwięki otoczenia, lokalizują sygnały i czują się bezpiecznie. Jednocześnie uszy są ciągle narażone na zanieczyszczenia, wilgoć i drobnoustroje, co przy braku odpowiedniej pielęgnacji może prowadzić do infekcji. Czyszczenie uszu to ważny element opieki, który wpływa na komfort i zdrowie czworonoga. Poniżej znajduje się praktyczny poradnik – dlaczego należy czyścić pupilowi uszy, jak często to robić, czym i w jaki sposób.

  • Obtarte pięty i stopy od butów – co robić? Skuteczne sposoby na otarcia

    Obtarte pięty do krwi to częsty problem, który może pojawić się na przykład po intensywnych aktywnościach fizycznych czy po założeniu nowych butów. Co robić, jeśli obuwie obciera do krwi? Jak radzić sobie z ranami od butów na stopach i jak im zapobiegać?

  • Jaki jest najzdrowszy owoc? Sprawdź, co warto włączyć do diety

    Owoce to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, a korzyści z ich spożycia są nieocenione. Pomimo zmian w sposobie żywienia i świadomości Polaków nadal jemy za mało owoców. O jakie owoce warto zadbać w codziennej diecie i dlaczego? Które owoce są najzdrowsze?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl