Owoce jagody kamczackiej
Mateusz Durbas

Jagoda kamczacka – właściwości, przepisy

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.), nazywana inaczej wiciokrzewem sinym, suchodrzewem jadalnym, jagodą kaukaską oraz borówką kamczacką, jest owocodajną rośliną, która pochodzi z północno-wschodniej Azji. Obecnie jagoda kamczacka jest powszechnie uprawiana w Chinach, Rosji, Japonii, a także w Polsce, która jest największym producentem tych owoców na całym świecie. Owoce jagody kamczackiej mają owalny i kubkowaty kształt, fioletowoczarną barwę i są pokryte woskowym nalotem. Osiągają zwykle długość od 1,5 cm do 2,5 cm oraz szerokość do 1 cm.

Jakie właściwości lecznicze ma jagoda kamczacka? Czy jagody kamczackie są zdrowe?

Jagoda kamczacka jest bogatym źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, a przy tym nie zawiera dużej ilości kalorii. Szacuje się, że jedna szklanka jagód kamczackich (150 g) dostarcza jedynie 90 kcal oraz 21 g węglowodanów, w tym 4 g błonnika pokarmowego. Owoce jagody kamczackiej są bogatym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, zwłaszcza witaminy C (od 30,5 do 186,6 mg/100 g), potasu (220 mg/100 g), magnezu (24 mg/100 g), miedzi (0,12 mg/100 g), manganu (0,16 mg/100 g) oraz związków polifenolowych ogółem (od 140,5 do 1142 mg ekwiwalentów kwasu galusowego/100 g), jak również antocyjanów (1300 mg ekwiwalentu cyjanidyno-3 glukozydu/100 g).

Naturalnie obecne w owocach jagody kamczackiej bioaktywne fitozwiązki, takie jak antocyjanidyny, flawonoidy (m.in. kwercetyna, katechina, epikatechina, luteolina) oraz kwasy fenolowe (np. chlorogenowy, galusowy, neochlorogenowy, ferulowy, kawowy), wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej i farmakologicznej w organizmie człowieka. Literatura fachowa donosi, iż jagoda kamczacka wykazuje przede wszystkim właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwnowotworowe, prokognitywne oraz kardio-, hepato- i neuroprotekcyjne. Na podstawie najświeższych doniesień okazuje się również, że spożywanie jagód kamczackich może zwiększyć wydolność biegową oraz szybkość u biegaczy rekreacyjnych, co prawdopodobnie wynika z poprawy funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych oraz zdolności organizmu do radzenia sobie ze stresem oksydacyjnym wywołanym wysiłkiem fizycznym.

Jagoda kamczacka jest doskonałym źródłem pokarmowym antocyjanów, a więc barwników, które nadają dojrzałym owocom czerwony, niebieski lub fioletowy kolor. Antocyjany mają udowodnione działanie obniżające stężenie cholesterolu całkowitego, lipoprotein o niskiej gęstości LDL (a więc tak zwanego złego cholesterolu) i triglicerydów we krwi. Poza tym wpływają na zwiększenie stężenia lipoprotein o dużej gęstości HDL (dobry cholesterol) w surowicy krwi. Antocyjany zmniejszają również stężenie glukozy na czczo i glukozy mierzonej 2 godziny po posiłku oraz redukują stężenie markerów stanu zapalnego, takich jak białko C-reaktywne (CRP) oraz czynnik martwicy nowotworów (TNF-alfa).

Antocyjany naturalnie obecne w owocach jagody kamczackiej obniżają ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, a także innych incydentów sercowo-naczyniowych, tym samym redukując ryzyko śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych. Ponadto zwiększają wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Wskazuje się, że antocyjany mają największy wpływ na szereg korzyści zdrowotnych wynikających z regularnego spożywania jagody kamczackiej.

Jak jeść jagodę kamczacką?

Jagoda kamczacka może być spożywana na surowo jako przekąska lub dodatek do jogurtu naturalnego, sałatki owocowej, budyniu, musu owocowego, koktajlu, smoothie, owsianki, jaglanki czy musli. Owoce jagody kamczackiej można również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania domowych lodów jagodowych, puddingu z nasion chia, tarty, biszkoptu, sernika, muffinek oraz panna cotty z sosem jagodowym. Poniżej znajduje się przykładowy przepis na koktajl z jagody kamczackiej.

Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu z jagody kamczackiej (1 porcja):

  • 1 szklanka bezcukrowego napoju sojowego lub maślanki naturalnej/mleka krowiego o zawartości tłuszczu do 2%,
  • 1 średni dojrzały banan,
  • 1 szklanka świeżych jagód kamczackich,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • opcjonalnie – szczypta mielonego cynamonu cejlońskiego i/lub imbiru.

Sposób przygotowania koktajlu z jagody kamczackiej:

  1. Dojrzałego banana obrać i pokroić na kawałki.
  2. Umyte owoce jagody kamczackiej, obranego banana oraz nasiona chia wrzucić do kielicha blendera.
  3. Zalać składniki bezcukrowym napojem sojowym lub mlekiem krowim.
  4. Całość dokładnie zmiksować aż powstanie gładki koktajl.

Powiązane produkty

Gdzie i kiedy sadzić jagodę kamczacką?

Jagoda kamczacka jest rośliną długowieczną i łatwą w uprawie, która najlepiej rośnie w miejscach dobrze nasłonecznionych. Optymalne dla rozwoju jagody kamczackiej jest żyzne podłoże o umiarkowanej wilgotności i lekko kwaśnym odczynie (pH w zakresie od 5,5 do 6,0). Warto podkreślić, że krzewy jagody kamczackiej są odporne zarówno na suszę, jak i silny mróz (nawet do –35 stopni Celsjusza). Krzewy jagody kamczackiej zaleca się sadzić wiosną lub jesienią, a przed ich posadzeniem glebę warto dobrze nawieźć obornikiem bądź kompostem (od 10 kg do 15 kg na roślinę) i przekopać z wierzchnią warstwą ziemi. W następnej kolejności krzewy jagody kamczackiej należy sadzić w odległości 1-1,5 metra od siebie. Po posadzeniu roślin glebę pod nimi warto wyściółkować drobną korą bądź przekompostowanymi trocinami.

  1. Kaniewska J, Gozdecka G, Domoradzki M i wsp. Przydatność przetwórcza i charakterystyka owoców jagody kamczackiej i jej przetworów. Nauki Inżynierskie i Technologie. 2013,4(11):58-67.
  2. Szot I, Lipa T, Sosnowska B. Jagoda kamczacka – właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich zastosowania. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2014,4(95):18-29.
  3. Lachowicz S, Oszmanski J, Jaszyk M. Jagoda kamczacka – "eliksir życia". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny. 2019,63(4):14-19.
  4. Bell L, Williams CM. A pilot dose-response study of the acute effects of haskap berry extract (Lonicera caerulea L.) on cognition, mood, and blood pressure in older adults. Eur J Nutr. 2019 Dec;58(8):3325-3334.
  5. Howatson G, Snaith GC, Kimble R, et al. Improved Endurance Running Performance Following Haskap Berry ( Lonicera caerulea L.) Ingestion. Nutrients. 2022 Feb 13;14(4):780.
  6. De Amicis R, Mambrini SP, Pellizzari M, et al. Systematic Review on the Potential Effect of Berry Intake in the Cognitive Functions of Healthy People. Nutrients. 2022 Jul 20;14(14):2977.
  7. Cheng Z, Bao Y, Li Z, et al. Lonicera caerulea (Haskap berries): a review of development traceability, functional value, product development status, future opportunities, and challenges. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022 Apr 18;1-25.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zdrowe żywienie ucznia, czyli dieta pomocna w nauce

    Wrzesień jest miesiącem, kiedy dla ucznia wszystko zaczyna się od nowa. Nowe podręczniki, obowiązki, czasami nowe przedmioty i nauczyciele, zajęcia dodatkowe. Czy pamiętamy o wszystkich jego potrzebach, w tym żywieniowych? Dowiedz się więcej!

  • Peskatarianizm – na czym polega?

    Obecnie coraz więcej osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, decydując się na przejście na wegetarianizm i wykluczenie mięsa z diety. Modelem żywieniowym bazującym na diecie wegetariańskiej jest peskatarianizm, który zakłada wykluczenie mięsa czerwonego i białego, ale pozostawienie w menu ryb oraz owoców morza. Jakie są zasady diety peskatariańskiej i dla kogo będzie ona dobrym wyborem?

  • Co zabrać ze sobą na wakacje?

    Wakacje to wyjątkowy czas, na który czekamy przez cały rok. Aby jednak nasz urlop przebiegł tak, jak sobie wymarzyliśmy, konieczne jest podjęcie odpowiednich przygotowań. Sprawdź filmowy poradnik DOZ.pl dotyczący najpotrzebniejszych rzeczy, które należy zabrać ze sobą w podróż, aby wypoczynek upłynął nam bezpiecznie i spokojnie.

  • Dieta kapuściana (prezydencka) – na czym polega? Czy działa?

    Stale rosnąca liczba osób z nadwagą i otyłością sprawia, że diety odchudzające cieszą się nadal dużym zainteresowaniem wśród społeczeństwa. Jednym ze skutecznych sposobów na szybką utratę masy ciała jest dieta kapuściana, zwana również dietą prezydencką. Pomimo że przynosi szybkie efekty, to nie jest zalecana przez wykwalifikowanych dietetyków i lekarzy.

  • Skurczowe bóle menstruacyjne: czym są i jak sobie z nimi radzić?

    Bóle menstruacyjne, czyli skurczowe bóle w trakcie okresu (miesiączki), to dolegliwość, której doświadczyła większość kobiet1. Bóle menstruacyjne mogą pojawić się już przed miesiączką i mogą mieć duże natężenie. Zazwyczaj występują w podbrzuszu, ale mogą też rozprzestrzeniać się na górną część ud, nogi i plecy2,3. Mogą im również towarzyszyć nudności, wymioty, wzdęcia i biegunka3. Wszystko to, w połączeniu z utratą krwi i bólem, może powodować naprawdę kiepskie samopoczucie.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij