Owoce jagody kamczackiej
Mateusz Durbas

Jagoda kamczacka – właściwości, przepisy

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.), nazywana inaczej wiciokrzewem sinym, suchodrzewem jadalnym, jagodą kaukaską oraz borówką kamczacką, jest owocodajną rośliną, która pochodzi z północno-wschodniej Azji. Obecnie jagoda kamczacka jest powszechnie uprawiana w Chinach, Rosji, Japonii, a także w Polsce, która jest największym producentem tych owoców na całym świecie. Owoce jagody kamczackiej mają owalny i kubkowaty kształt, fioletowoczarną barwę i są pokryte woskowym nalotem. Osiągają zwykle długość od 1,5 cm do 2,5 cm oraz szerokość do 1 cm.

Jakie właściwości lecznicze ma jagoda kamczacka? Czy jagody kamczackie są zdrowe?

Jagoda kamczacka jest bogatym źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, a przy tym nie zawiera dużej ilości kalorii. Szacuje się, że jedna szklanka jagód kamczackich (150 g) dostarcza jedynie 90 kcal oraz 21 g węglowodanów, w tym 4 g błonnika pokarmowego. Owoce jagody kamczackiej są bogatym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, zwłaszcza witaminy C (od 30,5 do 186,6 mg/100 g), potasu (220 mg/100 g), magnezu (24 mg/100 g), miedzi (0,12 mg/100 g), manganu (0,16 mg/100 g) oraz związków polifenolowych ogółem (od 140,5 do 1142 mg ekwiwalentów kwasu galusowego/100 g), jak również antocyjanów (1300 mg ekwiwalentu cyjanidyno-3 glukozydu/100 g).

Naturalnie obecne w owocach jagody kamczackiej bioaktywne fitozwiązki, takie jak antocyjanidyny, flawonoidy (m.in. kwercetyna, katechina, epikatechina, luteolina) oraz kwasy fenolowe (np. chlorogenowy, galusowy, neochlorogenowy, ferulowy, kawowy), wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej i farmakologicznej w organizmie człowieka. Literatura fachowa donosi, iż jagoda kamczacka wykazuje przede wszystkim właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwnowotworowe, prokognitywne oraz kardio-, hepato- i neuroprotekcyjne. Na podstawie najświeższych doniesień okazuje się również, że spożywanie jagód kamczackich może zwiększyć wydolność biegową oraz szybkość u biegaczy rekreacyjnych, co prawdopodobnie wynika z poprawy funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych oraz zdolności organizmu do radzenia sobie ze stresem oksydacyjnym wywołanym wysiłkiem fizycznym.

Jagoda kamczacka jest doskonałym źródłem pokarmowym antocyjanów, a więc barwników, które nadają dojrzałym owocom czerwony, niebieski lub fioletowy kolor. Antocyjany mają udowodnione działanie obniżające stężenie cholesterolu całkowitego, lipoprotein o niskiej gęstości LDL (a więc tak zwanego złego cholesterolu) i triglicerydów we krwi. Poza tym wpływają na zwiększenie stężenia lipoprotein o dużej gęstości HDL (dobry cholesterol) w surowicy krwi. Antocyjany zmniejszają również stężenie glukozy na czczo i glukozy mierzonej 2 godziny po posiłku oraz redukują stężenie markerów stanu zapalnego, takich jak białko C-reaktywne (CRP) oraz czynnik martwicy nowotworów (TNF-alfa).

Antocyjany naturalnie obecne w owocach jagody kamczackiej obniżają ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, a także innych incydentów sercowo-naczyniowych, tym samym redukując ryzyko śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych. Ponadto zwiększają wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Wskazuje się, że antocyjany mają największy wpływ na szereg korzyści zdrowotnych wynikających z regularnego spożywania jagody kamczackiej.

Jak jeść jagodę kamczacką?

Jagoda kamczacka może być spożywana na surowo jako przekąska lub dodatek do jogurtu naturalnego, sałatki owocowej, budyniu, musu owocowego, koktajlu, smoothie, owsianki, jaglanki czy musli. Owoce jagody kamczackiej można również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania domowych lodów jagodowych, puddingu z nasion chia, tarty, biszkoptu, sernika, muffinek oraz panna cotty z sosem jagodowym. Poniżej znajduje się przykładowy przepis na koktajl z jagody kamczackiej.

Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu z jagody kamczackiej (1 porcja):

  • 1 szklanka bezcukrowego napoju sojowego lub maślanki naturalnej/mleka krowiego o zawartości tłuszczu do 2%,
  • 1 średni dojrzały banan,
  • 1 szklanka świeżych jagód kamczackich,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • opcjonalnie – szczypta mielonego cynamonu cejlońskiego i/lub imbiru.

Sposób przygotowania koktajlu z jagody kamczackiej:

  1. Dojrzałego banana obrać i pokroić na kawałki.
  2. Umyte owoce jagody kamczackiej, obranego banana oraz nasiona chia wrzucić do kielicha blendera.
  3. Zalać składniki bezcukrowym napojem sojowym lub mlekiem krowim.
  4. Całość dokładnie zmiksować aż powstanie gładki koktajl.

Powiązane produkty

Gdzie i kiedy sadzić jagodę kamczacką?

Jagoda kamczacka jest rośliną długowieczną i łatwą w uprawie, która najlepiej rośnie w miejscach dobrze nasłonecznionych. Optymalne dla rozwoju jagody kamczackiej jest żyzne podłoże o umiarkowanej wilgotności i lekko kwaśnym odczynie (pH w zakresie od 5,5 do 6,0). Warto podkreślić, że krzewy jagody kamczackiej są odporne zarówno na suszę, jak i silny mróz (nawet do –35 stopni Celsjusza). Krzewy jagody kamczackiej zaleca się sadzić wiosną lub jesienią, a przed ich posadzeniem glebę warto dobrze nawieźć obornikiem bądź kompostem (od 10 kg do 15 kg na roślinę) i przekopać z wierzchnią warstwą ziemi. W następnej kolejności krzewy jagody kamczackiej należy sadzić w odległości 1-1,5 metra od siebie. Po posadzeniu roślin glebę pod nimi warto wyściółkować drobną korą bądź przekompostowanymi trocinami.

  1. Kaniewska J, Gozdecka G, Domoradzki M i wsp. Przydatność przetwórcza i charakterystyka owoców jagody kamczackiej i jej przetworów. Nauki Inżynierskie i Technologie. 2013,4(11):58-67.
  2. Szot I, Lipa T, Sosnowska B. Jagoda kamczacka – właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich zastosowania. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2014,4(95):18-29.
  3. Lachowicz S, Oszmanski J, Jaszyk M. Jagoda kamczacka – "eliksir życia". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny. 2019,63(4):14-19.
  4. Bell L, Williams CM. A pilot dose-response study of the acute effects of haskap berry extract (Lonicera caerulea L.) on cognition, mood, and blood pressure in older adults. Eur J Nutr. 2019 Dec;58(8):3325-3334.
  5. Howatson G, Snaith GC, Kimble R, et al. Improved Endurance Running Performance Following Haskap Berry ( Lonicera caerulea L.) Ingestion. Nutrients. 2022 Feb 13;14(4):780.
  6. De Amicis R, Mambrini SP, Pellizzari M, et al. Systematic Review on the Potential Effect of Berry Intake in the Cognitive Functions of Healthy People. Nutrients. 2022 Jul 20;14(14):2977.
  7. Cheng Z, Bao Y, Li Z, et al. Lonicera caerulea (Haskap berries): a review of development traceability, functional value, product development status, future opportunities, and challenges. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022 Apr 18;1-25.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Żele energetyczne – jak używać? Czy są tylko dla sportowców?

    Podczas długotrwałej, zwiększonej aktywności fizycznej, jak udział w maratonie, intensywny trening czy wyścig kolarski, organizm potrzebuje dużej ilości energii, którą czerpie z glukozy i glikogenu. W celu utrzymania wydolności na tym samym poziomie oraz niedopuszczenia do uczucia zmęczenia dobrym rozwiązaniem jest stosowanie żeli energetycznych, które w prosty sposób dostarczają łatwo przyswajalne węglowodany i pozwalają utrzymać cukier na odpowiednim poziomie.

  • E-book "Dieta na obniżenie cholesterolu. Produkty, suplementacja, jadłospis"

    Podwyższony poziom cholesterolu to stan, który może stanowić zagrożenie, prowadząc do rozwoju miażdżycy. Możesz przejąć kontrolę nad swoim profilem lipidowym. Jednym z kluczowych elementów leczenia tego stanu jest zmiana stylu życia. Codzienna aktywność fizyczna czy zaprzestanie palenia tytoniu to nie wszystko. Najważniejsza jest twoja dieta.  

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij