Owoce pomelo
Mateusz Durbas

Pomelo – właściwości i zastosowanie

Pomelo (z łac. Citrus maxima), nazywane inaczej pomarańczą olbrzymią lub szadokiem, to niewątpliwie nieco mniej popularny gatunek owoców cytrusowych, który należy do rodziny rutowatych (Rutaceae). Ten egzotyczny owoc cytrusowy, zyskujący w ostatnich latach na popularności w Polsce, jest znany głównie jako krewny grejpfruta, który stanowi krzyżówkę pomelo z pomarańczą chińską (Citrus sinensis). W handlu międzynarodowym pomelo i grejpfrut są zaliczane do jednej grupy towarowej.

Owoce pomelo bez wątpienia wyróżniają się największym rozmiarem w całej grupie owoców cytrusowych, ponieważ ich masa może dochodzić nawet do 2 kg, średnica do 20 cm, zaś grubość skóry do 5 cm.

Na co jest dobre pomelo?

Pomelo jest źródłem antyoksydantów, zwłaszcza witaminy C, karotenoidów (m.in. beta-karotenu, likopenu, luteiny, wiolaksantyny) oraz polifenoli (głównie hesperydyny, neohesperydyny i naringeniny). Pomelo wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zmiata wolne rodniki, hamuje powstawanie wolnorodnikowych uszkodzeń komórek oraz chroni organizm przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu i rozwojem chorób przewlekłych, których podłoże jest związane ze stresem oksydacyjnym. Sugeruje się, że regularne spożywanie pomelo może także przyczyniać się do obniżenia wartości skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu, co wynika z wysokiej zawartości potasu (216 mg/100 g) oraz witaminy C (61 mg/100 g). Wyniki badań na zwierzęcych modelach doświadczalnych wykazały zaś, że spożywanie soku z pomelo może prowadzić do zmniejszenia stężenia we krwi: cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL (tzw. „złego cholesterolu”) oraz triglicerydów, jak również do zwiększenia poziomu cholesterolu frakcji HDL (tzw. „dobrego cholesterolu”).

Kto nie może jeść pomelo?

Pomelo jest uważane za owoc bezpieczny dla zdrowia człowieka i jest dobrze tolerowane przez przeważającą większość konsumentów. Regularne spożywanie owoców pomelo nie wywołuje zwykle żadnych negatywnych skutków dla ludzkiego organizmu. Niemniej jednak warto podkreślić, iż częste włączanie do diety pomelo, podobnie jak grejpfruta, może wpływać na wątrobowy metabolizm i wchłanianie określonych leków.

Niektóre substancje bioaktywne pochodzenia roślinnego naturalnie zawarte w pomelo i innych owocach cytrusowych (zwłaszcza w grejpfrucie), takie jak furanokumaryny, są metabolizowane przez cytochrom CYP3A4. Spożycie całego owocu lub wypicie 200 ml soku z pomelo w zupełności wystarcza, aby wywołać interakcję z niektórymi lekami, zwłaszcza z grupy beta-adrenolityków oraz antagonistów kanału wapniowego stosowanych w terapii nadciśnienia tętniczego. Z tego powodu nie zaleca się spożywania pomelo w czasie zażywania leków – pomiędzy posiłkiem zawierającym pomelo a przyjętą dawką leku koniecznie należy zrobić co najmniej kilka godzin przerwy. Pomelo powinny także unikać osoby uczulone na owoce cytrusowe, gdyż istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że pacjenci z alergią pokarmową na grejpfruty i/lub pomarańcze będą również źle reagować na pomelo.

Powiązane produkty

Czy pomelo jest tuczące?

Pomelo jest mało kalorycznym produktem żywnościowym, gdyż jego wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g świeżego owocu wynosi tylko 38 kcal. Jak się okazuje, kaloryczność pomelo jest nieco mniejsza, niż ma to miejsce w przypadku innych owoców cytrusowych, takich jak kiwi (60 kcal/100 g), pomarańcze (47 kcal/100 g), mandarynki (45 kcal/100 g) oraz grejpfrut czerwony (40 kcal/100 g). Jedna średnia sztuka pomelo po usunięciu skórki oraz albedo (tj. wewnętrznej, białej warstwy skórki owoców cytrusowych) waży średnio 600 g i dostarcza 228 kcal. Mało kto jednak spożywa cały owoc na jeden posiłek, a zdecydowana większość osób dzieli pomelo na 3-6 porcji. Ze względu na niską zawartość kalorii w przeliczeniu na jedną porcję (150-200 g) oraz wysoką wartość odżywczą pomelo może być regularnie włączane do diety w zdroworozsądkowych ilościach u osób z nadwagą i otyłością, którym przede wszystkim zależy na redukcji nadmiernej tkanki tłuszczowej.

Zapoznaj się z polecanymi witaminami i minerałami na DOZ.pl

Po czym poznać, że pomelo jest dojrzałe?

Dojrzałe pomelo jest twarde w dotyku i ma kulisty kształt oraz charakterystyczny, intensywny aromat, który jest wyczuwalny z niedużej odległości od półki sklepowej, na której znajdują się owoce pomelo. Gotowe do spożycia pomelo jest też z reguły najcięższe, ponieważ zawiera dużą ilość soku. Barwa dojrzałego pomelo jest na ogół równomierna i może być jasnozielona lub nawet żółtoróżowa. Dojrzałe pomelo charakteryzuje się błyszczącą skórką o jednolitej grubości, bez widocznych większych plam oraz uszkodzeń. Biorąc pod uwagę wszystkie wymienione powyżej wskazówki, zdecydowanie zwiększa się prawdopodobieństwo zakupu pomelo, które będzie dojrzałe, smaczne i zarazem zdrowe.

W jakim okresie można kupić pomelo? Ile kosztuje owoc pomelo?

Obecnie cena pomelo w polskich sklepach spożywczych waha się najczęściej w przedziale od 10 zł do nawet 15 zł za kilogram i jest mocno zależna od sezonu. Jak się bowiem okazuje, co roku na naszym rynku artykułów spożywczych pojawia się coraz więcej owoców pomelo pochodzących z regionu południowo-wschodniej Azji. Sezon na pomelo w Polsce zwykle rozpoczyna się jesienią i trwa do końca marca, a nawet kwietnia. Warto wspomnieć o tym, że pomelo jest często w sklepach spożywczych okryte folią, której głównym celem jest zabezpieczenie owoców przed wysychaniem oraz uszkodzeniami mechanicznymi w czasie transportu.

Czy pomelo rośnie w Polsce? W jakim kraju rośnie pomelo?

Pomelo pochodzi przede wszystkim z Azji Południowo-Wschodniej, Indonezji i Malezji, a także rośnie dziko na wyspie Fidżi. W dzisiejszych czasach pomelo jest uprawiane głównie w Chinach, Indiach, Tajlandii oraz Izraelu, gdzie panuje ciepły klimat śródziemnomorski. Jak można zatem wywnioskować, pomelo nie rośnie naturalnie w Polsce, lecz podobnie jak inne owoce roślin egzotycznych można je uprawiać w przydomowym ogrodzie w donicach. Należy wówczas pamiętać o tym, że pomelo powinno przez cały rok znajdować się blisko okna z ekspozycją południową, zaś latem najlepiej wystawić je na zewnątrz, gdyż lubi miejsca dobrze nasłonecznione.

  1. Grenier J, Fradette C, Morelli G, et al. Pomelo juice, but not cranberry juice, affects the pharmacokinetics of cyclosporine in humans. Clin Pharmacol Ther. 2006 Mar;79(3):255-62.
  2. Xi W, Fang B, Zhao Q, et al. Flavonoid composition and antioxidant activities of Chinese local pummelo (Citrus grandis Osbeck.) varieties. Food Chem. 2014 Oct 15;161:230-8.
  3. Oboh G, Bello FO, Ademosun AO. Hypocholesterolemic properties of grapefruit (Citrus paradisii) and shaddock (Citrus maxima) juices and inhibition of angiotensin-1-converting enzyme activity. J Food Drug Anal. 2014 Dec;22(4):477-484.
  4. Yan F, Shi M, He Z, et al. Largely different carotenogenesis in two pummelo fruits with different flesh colors. PLoS One. 2018 Jul 9;13(7):e0200320.
  5. Anmol RJ, Marium S, Hiew FT, et al. Phytochemical and Therapeutic Potential of Citrus grandis (L.) Osbeck: A Review. J Evid Based Integr Med. 2021 Jan-Dec;26:2515690X211043741.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta NiMe – zasady i korzyści dla zdrowia. Na czym polega dieta na poprawę mikrobiomu?

    Dieta NiMe (ang. Non-Industrialised Microbiome Restore) to nowy sposób odżywiania, który według naukowców może wpłynąć na poprawę mikrobiomu jelitowego, w znaczny sposób zredukować ryzyko wielu chorób metabolicznych oraz poprawić samopoczucie. Dieta NiMe inspirowana jest tradycyjnym stylem życia mieszkańców Papui-Nowej Gwinei. Na czym polega dieta NiMe?

  • Splot słoneczny – jakie pełni funkcje? Ból i urazy splotu trzewnego

    Splot słoneczny jest jednym z najważniejszych elementów autonomicznego układu nerwowego człowieka. Pełni szereg kluczowych funkcji w naszym organizmie, dlatego ma istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Czym dokładnie jest splot słoneczny i jakie pełni funkcje? Jakie objawy mogą sygnalizować problemy z jego pracą oraz jakie konsekwencje zdrowotne może mieć uderzenie w ten obszar ciała?

  • Badania profilaktyczne u psa i kota, czyli kontrola zdrowia zwierzaka

    Badania kontrolne to temat coraz częściej poruszany zarówno w medycynie ludzkiej, jak i weterynaryjnej. Regularna kontrola stanu zdrowia to ważna część profilaktyki i wczesnego wykrywania poważnych schorzeń. Pierwsze badania profilaktyczne warto wykonać u domowego pupila po ukończeniu przez niego roku, a w niektórych przypadkach nieco wcześniej.

  • Świerzb u psa i kota: objawy i leczenie, profilaktyka

    Świerzb to choroba wywołana przez pasożyty, która często dotyka psy i koty. Jego objawy potrafią być bardzo uciążliwe dla zwierzaka, dlatego wczesne rozpoznanie choroby i szybkie wdrożenie leczenia są bardzo istotne. Jak rozpoznać świerzb u kota lub psa? Kiedy udać się do weterynarza? Wyjaśniamy.

  • Skład karmy dla psa – jak czytać etykiety? Podpowiadamy, jak wybrać karmę i psie przysmaki

    Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych marek psich karm – zarówno suchych, jak i mokrych. Wybór tej najlepszej może być naprawdę trudny. Przed zakupem warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy czytaniu składu, jakie składniki nie powinny znajdować się w psiej karmie oraz jak odpowiednio dopasować ją do wieku i aktywności pupila. Jak wybrać karmę dla psa, a jak gryzak lub przysmaki? I które produkty z naszego stołu może spożyć nasz psi przyjaciel?

  • Jak nauczyć szczeniaka załatwiać się na dworze? Trening czystości psa

    Nauczenie szczeniaka czystości to bardzo ważne zadanie dla opiekuna małego psa. Jak najlepiej zabrać się do tego zadania? Czy potrzebne są akcesoria, które mogą pomóc w treningu czystości? Kiedy w ogóle można zacząć uczyć młodego psa załatwiania się na dworze lub w wyznaczonym miejscu? Wyjaśniamy, jak nauczyć szczeniaka czystości.

  • Niedobory u wegetarian i wegan. Co warto suplementować na diecie bez mięsa lub produktów odzwierzęcych?

    Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską z powodów zdrowotnych, etycznych i środowiskowych. Prawidłowo zbilansowane diety roślinne mogą przynieść korzyści zdrowotne – np. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia czy otyłości – ale mogą też prowadzić do niedoborów żywieniowych. Z tego względu po przejściu na tego typu dietę warto wdrożyć suplementację kluczowych mikroskładników. Na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę i kto powinien rozważyć suplementację?

  • Kenia – szczepienia i zalecenia przed podróżą

    Wyjazd do Kenii wiąże się z koniecznością uwzględnienia zagrożeń zdrowotnych typowych dla krajów tropikalnych. Jakie szczepienia należy wykonać i kiedy najlepiej się zaszczepić? Czy w Kenii jest bezpiecznie pod względem zdrowotnym?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl