Owoce pomelo
Mateusz Durbas

Pomelo – właściwości i zastosowanie

Pomelo (z łac. Citrus maxima), nazywane inaczej pomarańczą olbrzymią lub szadokiem, to niewątpliwie nieco mniej popularny gatunek owoców cytrusowych, który należy do rodziny rutowatych (Rutaceae). Ten egzotyczny owoc cytrusowy, zyskujący w ostatnich latach na popularności w Polsce, jest znany głównie jako krewny grejpfruta, który stanowi krzyżówkę pomelo z pomarańczą chińską (Citrus sinensis). W handlu międzynarodowym pomelo i grejpfrut są zaliczane do jednej grupy towarowej.

Owoce pomelo bez wątpienia wyróżniają się największym rozmiarem w całej grupie owoców cytrusowych, ponieważ ich masa może dochodzić nawet do 2 kg, średnica do 20 cm, zaś grubość skóry do 5 cm.

Na co jest dobre pomelo?

Pomelo jest źródłem antyoksydantów, zwłaszcza witaminy C, karotenoidów (m.in. beta-karotenu, likopenu, luteiny, wiolaksantyny) oraz polifenoli (głównie hesperydyny, neohesperydyny i naringeniny). Pomelo wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zmiata wolne rodniki, hamuje powstawanie wolnorodnikowych uszkodzeń komórek oraz chroni organizm przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu i rozwojem chorób przewlekłych, których podłoże jest związane ze stresem oksydacyjnym. Sugeruje się, że regularne spożywanie pomelo może także przyczyniać się do obniżenia wartości skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu, co wynika z wysokiej zawartości potasu (216 mg/100 g) oraz witaminy C (61 mg/100 g). Wyniki badań na zwierzęcych modelach doświadczalnych wykazały zaś, że spożywanie soku z pomelo może prowadzić do zmniejszenia stężenia we krwi: cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL (tzw. „złego cholesterolu”) oraz triglicerydów, jak również do zwiększenia poziomu cholesterolu frakcji HDL (tzw. „dobrego cholesterolu”).

Kto nie może jeść pomelo?

Pomelo jest uważane za owoc bezpieczny dla zdrowia człowieka i jest dobrze tolerowane przez przeważającą większość konsumentów. Regularne spożywanie owoców pomelo nie wywołuje zwykle żadnych negatywnych skutków dla ludzkiego organizmu. Niemniej jednak warto podkreślić, iż częste włączanie do diety pomelo, podobnie jak grejpfruta, może wpływać na wątrobowy metabolizm i wchłanianie określonych leków.

Niektóre substancje bioaktywne pochodzenia roślinnego naturalnie zawarte w pomelo i innych owocach cytrusowych (zwłaszcza w grejpfrucie), takie jak furanokumaryny, są metabolizowane przez cytochrom CYP3A4. Spożycie całego owocu lub wypicie 200 ml soku z pomelo w zupełności wystarcza, aby wywołać interakcję z niektórymi lekami, zwłaszcza z grupy beta-adrenolityków oraz antagonistów kanału wapniowego stosowanych w terapii nadciśnienia tętniczego. Z tego powodu nie zaleca się spożywania pomelo w czasie zażywania leków – pomiędzy posiłkiem zawierającym pomelo a przyjętą dawką leku koniecznie należy zrobić co najmniej kilka godzin przerwy. Pomelo powinny także unikać osoby uczulone na owoce cytrusowe, gdyż istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że pacjenci z alergią pokarmową na grejpfruty i/lub pomarańcze będą również źle reagować na pomelo.

Powiązane produkty

Czy pomelo jest tuczące?

Pomelo jest mało kalorycznym produktem żywnościowym, gdyż jego wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g świeżego owocu wynosi tylko 38 kcal. Jak się okazuje, kaloryczność pomelo jest nieco mniejsza, niż ma to miejsce w przypadku innych owoców cytrusowych, takich jak kiwi (60 kcal/100 g), pomarańcze (47 kcal/100 g), mandarynki (45 kcal/100 g) oraz grejpfrut czerwony (40 kcal/100 g). Jedna średnia sztuka pomelo po usunięciu skórki oraz albedo (tj. wewnętrznej, białej warstwy skórki owoców cytrusowych) waży średnio 600 g i dostarcza 228 kcal. Mało kto jednak spożywa cały owoc na jeden posiłek, a zdecydowana większość osób dzieli pomelo na 3-6 porcji. Ze względu na niską zawartość kalorii w przeliczeniu na jedną porcję (150-200 g) oraz wysoką wartość odżywczą pomelo może być regularnie włączane do diety w zdroworozsądkowych ilościach u osób z nadwagą i otyłością, którym przede wszystkim zależy na redukcji nadmiernej tkanki tłuszczowej.

Zapoznaj się z polecanymi witaminami i minerałami na DOZ.pl

Po czym poznać, że pomelo jest dojrzałe?

Dojrzałe pomelo jest twarde w dotyku i ma kulisty kształt oraz charakterystyczny, intensywny aromat, który jest wyczuwalny z niedużej odległości od półki sklepowej, na której znajdują się owoce pomelo. Gotowe do spożycia pomelo jest też z reguły najcięższe, ponieważ zawiera dużą ilość soku. Barwa dojrzałego pomelo jest na ogół równomierna i może być jasnozielona lub nawet żółtoróżowa. Dojrzałe pomelo charakteryzuje się błyszczącą skórką o jednolitej grubości, bez widocznych większych plam oraz uszkodzeń. Biorąc pod uwagę wszystkie wymienione powyżej wskazówki, zdecydowanie zwiększa się prawdopodobieństwo zakupu pomelo, które będzie dojrzałe, smaczne i zarazem zdrowe.

W jakim okresie można kupić pomelo? Ile kosztuje owoc pomelo?

Obecnie cena pomelo w polskich sklepach spożywczych waha się najczęściej w przedziale od 10 zł do nawet 15 zł za kilogram i jest mocno zależna od sezonu. Jak się bowiem okazuje, co roku na naszym rynku artykułów spożywczych pojawia się coraz więcej owoców pomelo pochodzących z regionu południowo-wschodniej Azji. Sezon na pomelo w Polsce zwykle rozpoczyna się jesienią i trwa do końca marca, a nawet kwietnia. Warto wspomnieć o tym, że pomelo jest często w sklepach spożywczych okryte folią, której głównym celem jest zabezpieczenie owoców przed wysychaniem oraz uszkodzeniami mechanicznymi w czasie transportu.

Czy pomelo rośnie w Polsce? W jakim kraju rośnie pomelo?

Pomelo pochodzi przede wszystkim z Azji Południowo-Wschodniej, Indonezji i Malezji, a także rośnie dziko na wyspie Fidżi. W dzisiejszych czasach pomelo jest uprawiane głównie w Chinach, Indiach, Tajlandii oraz Izraelu, gdzie panuje ciepły klimat śródziemnomorski. Jak można zatem wywnioskować, pomelo nie rośnie naturalnie w Polsce, lecz podobnie jak inne owoce roślin egzotycznych można je uprawiać w przydomowym ogrodzie w donicach. Należy wówczas pamiętać o tym, że pomelo powinno przez cały rok znajdować się blisko okna z ekspozycją południową, zaś latem najlepiej wystawić je na zewnątrz, gdyż lubi miejsca dobrze nasłonecznione.

  1. Grenier J, Fradette C, Morelli G, et al. Pomelo juice, but not cranberry juice, affects the pharmacokinetics of cyclosporine in humans. Clin Pharmacol Ther. 2006 Mar;79(3):255-62.
  2. Xi W, Fang B, Zhao Q, et al. Flavonoid composition and antioxidant activities of Chinese local pummelo (Citrus grandis Osbeck.) varieties. Food Chem. 2014 Oct 15;161:230-8.
  3. Oboh G, Bello FO, Ademosun AO. Hypocholesterolemic properties of grapefruit (Citrus paradisii) and shaddock (Citrus maxima) juices and inhibition of angiotensin-1-converting enzyme activity. J Food Drug Anal. 2014 Dec;22(4):477-484.
  4. Yan F, Shi M, He Z, et al. Largely different carotenogenesis in two pummelo fruits with different flesh colors. PLoS One. 2018 Jul 9;13(7):e0200320.
  5. Anmol RJ, Marium S, Hiew FT, et al. Phytochemical and Therapeutic Potential of Citrus grandis (L.) Osbeck: A Review. J Evid Based Integr Med. 2021 Jan-Dec;26:2515690X211043741.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij