Karob – przepisy i właściwości zamiennika kakao

Hipoalergiczny, o niskiej zawartości tłuszczu, nie zawiera kofeiny – taki jest karob, mączka chleba świętojańskiego, która z powodzeniem może wystąpić w roli zamiennika kakao. Prócz wymienionych właściwości, warto podkreślić, że karob jest naturalnie słodki, dzięki czemu nie trzeba już do potraw dodawać cukru. Poznajcie sposoby na jego pyszne wykorzystanie w kuchni.

Co to jest karob i jaki jest jego skład?

Karob, czyli tak naprawdę szarańczyn strąkowy, ceratonia (Ceratonia siliqua L.), nazywany często chlebem świętojańskim, to drzewo regionu śródziemnomorskiego, które dorasta do wysokości ok. 15-18 metrów. Jego owocami są duże (ok. 20-25 cm długości i 2 cm szerokości), jadalne, brązowo-fioletowe strąki o skórzastej fakturze. Zawierają twarde, niejadalne, szaro-brązowe ziarno. Mączka z tego drzewa to właśnie karob.

Wysuszone ziarna karobu, używano niegdyś jako odważników w aptekarstwie i jubilerstwie. I choć dziś kamieni szlachetnych oraz złota tak się już nie określa, to jednostka masy „karat” funkcjonuje po dziś dzień (1 karat równa się 0,2g – z gr. keration, czyli karob).

Brązowawy miąższ ze strąków to ok. 70% węglowodanów, 6% białka, a ponadto – witaminy i składniki mineralne. Z tego też powodu, surowiec jest bardzo pożywny. Jego smak do złudzenia przypomina czekoladę albo słodzone kakao, stąd karob wykorzystuje się właśnie jako alternatywę tych produktów.

Już w Biblii można znaleźć zapiski dotyczące tego owocu. Miał je spożywać Jan Chrzciciel przebywając na Pustyni Judzkiej. Zdaniem specjalistów, we fragmencie dotyczącym jego pożywienia – szarańczy i miodu, chodziło właśnie o szarańczyn – stąd nazwa chleb świętojański albo chleb Św. Jana.

Zastosowanie karobu dziś

Dziś szarańczyn znany jest głównie pod postacią tzw. gumy karobowej (symbol E410). To naturalny emulgator, zagęstnik i stabilizator, dlatego z powodzeniem stosuje się go przy produkcji sosów oraz lodów, a także w różnych produktach zbożowych, piekarniczych i cukierniczych. Ze strąków wyrabia się również likiery i wino, a także miód karobowy.

Właściwości hipoalergiczne karobu

Ze względu na swoją hipoalergiczność, znikomą zwartość tłuszczu oraz brak kofeiny, karob stosuje się jako zamiennik kakao – w płatkach śniadaniowych, batonach, herbatach, naparach oraz smakowych masełkach. 

W celach spożywczych wykorzystuje się również miąższ ceratonii. Służy on do wyrobu mąki bezwęglowodanowej przeznaczonej dla cukrzyków, a także do produkcji syropów na kaszel. Odwary ze strąków przydają się z kolei podczas leczenia stanów zapalnych jelit i żołądka oraz jako łagodny środek przeciwbiegunkowy.

Zastosowanie karobu w kuchni – przepisy

Najłatwiej oczywiście wykorzystać karob jako świeży dodatek do potraw – np. do koktajlu albo jako posypka do deseru. Ponieważ smakuje jak posłodzone kakao, świetnie będzie komponować się z m.in. zmiksowanym bananem oraz orzechami laskowymi. 

Inne pomysły na koktajle z karobem:
- banan + sezamowa pasta tahini + karob + mrożone truskawki + mleko roślinne
- banan + nasiona chia + odrobina cynamonu + karob + mleko roślinne
- ½ szklanki puree z dyni + karob + suszone daktyle (namoczone wcześniej) + cynamon _ kardamon + imbir + szczypta soli morskiej + mleko roślinne (przepis od Jadłonomia)

Inne pomysły na dania z karobem:

„Nutella” – pasta do pieczywa
- 1 duży, dojrzały banan
- 1 dojrzałe, miękkie awokado
- karob

Składniki zmiksować, posłodzić karobem.

Budyń karobowy:
- 3 szklanki mleka roślinnego 
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki karobu

Mleko wymieszać z karobem, podgrzać. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody, dodać do mleka, zagotować i chwilę trzymać na wolnym ogniu.

Kulki mocy z karobem:
- 1 garść suszonych fig
- 1 garść suszonych daktyli (wcześniej namoczonych)
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka karobu + do obtaczania
- 1 łyżka wody
- 2 łyżeczki oleju kokosowego do scalenia lub innego

Owoce dobrze posiekać, dobrze połączyć z wiórkami, wodą i olejem. Masę schłodzić w lodówce, następnie formować małe kuleczki, które dodatkowo obtoczyć w karobie.

Pasta sezamowo-karobowa – pasta do pieczywa, albo jako marynata do mięs:
- kilka łyżek pasty sezamowej tahini
- karob w nieco mniejszej ilości

Tahini dokładnie połączyć z karobem.

Kurczak w karobowej marynacie:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 łyżki karobu
- szczypta słodkiej i szczypta ostrej papryki
- szczypta soli i szczypta pieprzu
- szczypta tymianku
- 2 łyżki oliwy

Składniki marynaty dobrze połączyć, natrzeć nią kurczaka, odstawić do lodówki na kilka godzin. Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni grillowej.

Ciasto karobowe z orzechami i żurawiną (przepis od Jadłonomia):
- ½ szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
- 1/3 szklanki karobu
- puree z 1 dużego banana
- ¼ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- szklanka orzechów włoskich
- ½ szklanki żurawiny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody

W misce połączyć mąkę, karob, sodę i proszek. Osobno pomieszać puree, olej, cukier i mleko. Mokre i suche składniki połączyć, dodać żurawinę i orzechy. Piec w wysmarowanej olejem keksówce w 180*C przez ok. 30-35 minut.

Piśmiennictwo:
Jazurek-Gutek B. i in., Zapomniane walory funkcjonalne mączki ze strąków szarańczynu (Ceratonia siliqua L.) oraz nowe możliwości jej zastosowania jako prozdrowotnego dodatku do pieczywa., 2010, Acta Agrophysica, 15 (2), 305-313


Podziel się: