Karob – przepisy i właściwości zamiennika kakao
Maria Brzegowy

Karob – przepisy i właściwości zamiennika kakao

Hipoalergiczny, o niskiej zawartości tłuszczu, nie zawiera kofeiny – taki jest karob, mączka chleba świętojańskiego, która z powodzeniem może wystąpić w roli zamiennika kakao. Prócz wymienionych właściwości, warto podkreślić, że karob jest naturalnie słodki, dzięki czemu nie trzeba już do potraw dodawać cukru. Poznajcie sposoby na jego pyszne wykorzystanie w kuchni.

Co to jest karob i jaki jest jego skład?

Karob, czyli tak naprawdę szarańczyn strąkowy, ceratonia (Ceratonia siliqua L.), nazywany często chlebem świętojańskim, to drzewo regionu śródziemnomorskiego, które dorasta do wysokości ok. 15-18 metrów. Jego owocami są duże (ok. 20-25 cm długości i 2 cm szerokości), jadalne, brązowo-fioletowe strąki o skórzastej fakturze. Zawierają twarde, niejadalne, szaro-brązowe ziarno. Mączka z tego drzewa to właśnie karob.

Wysuszone ziarna karobu, używano niegdyś jako odważników w aptekarstwie i jubilerstwie. I choć dziś kamieni szlachetnych oraz złota tak się już nie określa, to jednostka masy „karat” funkcjonuje po dziś dzień (1 karat równa się 0,2g – z gr. keration, czyli karob).

Brązowawy miąższ ze strąków to ok. 70% węglowodanów, 6% białka, a ponadto – witaminy i składniki mineralne. Z tego też powodu, surowiec jest bardzo pożywny. Jego smak do złudzenia przypomina czekoladę albo słodzone kakao, stąd karob wykorzystuje się właśnie jako alternatywę tych produktów.

Już w Biblii można znaleźć zapiski dotyczące tego owocu. Miał je spożywać Jan Chrzciciel przebywając na Pustyni Judzkiej. Zdaniem specjalistów, we fragmencie dotyczącym jego pożywienia – szarańczy i miodu, chodziło właśnie o szarańczyn – stąd nazwa chleb świętojański albo chleb Św. Jana.

Zastosowanie karobu dziś

Dziś szarańczyn znany jest głównie pod postacią tzw. gumy karobowej (symbol E410). To naturalny emulgator, zagęstnik i stabilizator, dlatego z powodzeniem stosuje się go przy produkcji sosów oraz lodów, a także w różnych produktach zbożowych, piekarniczych i cukierniczych. Ze strąków wyrabia się również likiery i wino, a także miód karobowy.

Właściwości hipoalergiczne karobu

Ze względu na swoją hipoalergiczność, znikomą zwartość tłuszczu oraz brak kofeiny, karob stosuje się jako zamiennik kakao – w płatkach śniadaniowych, batonach, herbatach, naparach oraz smakowych masełkach. 

W celach spożywczych wykorzystuje się również miąższ ceratonii. Służy on do wyrobu mąki bezwęglowodanowej przeznaczonej dla cukrzyków, a także do produkcji syropów na kaszel. Odwary ze strąków przydają się z kolei podczas leczenia stanów zapalnych jelit i żołądka oraz jako łagodny środek przeciwbiegunkowy.

Zastosowanie karobu w kuchni – przepisy

Najłatwiej oczywiście wykorzystać karob jako świeży dodatek do potraw – np. do koktajlu albo jako posypka do deseru. Ponieważ smakuje jak posłodzone kakao, świetnie będzie komponować się z m.in. zmiksowanym bananem oraz orzechami laskowymi. 

Inne pomysły na koktajle z karobem:
- banan + sezamowa pasta tahini + karob + mrożone truskawki + mleko roślinne
- banan + nasiona chia + odrobina cynamonu + karob + mleko roślinne
- ½ szklanki puree z dyni + karob + suszone daktyle (namoczone wcześniej) + cynamon _ kardamon + imbir + szczypta soli morskiej + mleko roślinne (przepis od Jadłonomia)

Inne pomysły na dania z karobem:

„Nutella” – pasta do pieczywa
- 1 duży, dojrzały banan
- 1 dojrzałe, miękkie awokado
- karob

Składniki zmiksować, posłodzić karobem.

Budyń karobowy:
- 3 szklanki mleka roślinnego 
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki karobu

Mleko wymieszać z karobem, podgrzać. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody, dodać do mleka, zagotować i chwilę trzymać na wolnym ogniu.

Kulki mocy z karobem:
- 1 garść suszonych fig
- 1 garść suszonych daktyli (wcześniej namoczonych)
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka karobu + do obtaczania
- 1 łyżka wody
- 2 łyżeczki oleju kokosowego do scalenia lub innego

Owoce dobrze posiekać, dobrze połączyć z wiórkami, wodą i olejem. Masę schłodzić w lodówce, następnie formować małe kuleczki, które dodatkowo obtoczyć w karobie.

Pasta sezamowo-karobowa – pasta do pieczywa, albo jako marynata do mięs:
- kilka łyżek pasty sezamowej tahini
- karob w nieco mniejszej ilości

Tahini dokładnie połączyć z karobem.

Kurczak w karobowej marynacie:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 łyżki karobu
- szczypta słodkiej i szczypta ostrej papryki
- szczypta soli i szczypta pieprzu
- szczypta tymianku
- 2 łyżki oliwy

Składniki marynaty dobrze połączyć, natrzeć nią kurczaka, odstawić do lodówki na kilka godzin. Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni grillowej.

Ciasto karobowe z orzechami i żurawiną (przepis od Jadłonomia):
- ½ szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
- 1/3 szklanki karobu
- puree z 1 dużego banana
- ¼ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- szklanka orzechów włoskich
- ½ szklanki żurawiny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody

W misce połączyć mąkę, karob, sodę i proszek. Osobno pomieszać puree, olej, cukier i mleko. Mokre i suche składniki połączyć, dodać żurawinę i orzechy. Piec w wysmarowanej olejem keksówce w 180*C przez ok. 30-35 minut.

Piśmiennictwo:
Jazurek-Gutek B. i in., Zapomniane walory funkcjonalne mączki ze strąków szarańczynu (Ceratonia siliqua L.) oraz nowe możliwości jej zastosowania jako prozdrowotnego dodatku do pieczywa., 2010, Acta Agrophysica, 15 (2), 305-313

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij