Karob – przepisy i właściwości zamiennika kakao - portal DOZ.pl
Karob – przepisy i właściwości zamiennika kakao
Maria Brzegowy

Karob – przepisy i właściwości zamiennika kakao

Hipoalergiczny, o niskiej zawartości tłuszczu, nie zawiera kofeiny – taki jest karob, mączka chleba świętojańskiego, która z powodzeniem może wystąpić w roli zamiennika kakao. Prócz wymienionych właściwości, warto podkreślić, że karob jest naturalnie słodki, dzięki czemu nie trzeba już do potraw dodawać cukru. Poznajcie sposoby na jego pyszne wykorzystanie w kuchni.

Co to jest karob i jaki jest jego skład?

Karob, czyli tak naprawdę szarańczyn strąkowy, ceratonia (Ceratonia siliqua L.), nazywany często chlebem świętojańskim, to drzewo regionu śródziemnomorskiego, które dorasta do wysokości ok. 15-18 metrów. Jego owocami są duże (ok. 20-25 cm długości i 2 cm szerokości), jadalne, brązowo-fioletowe strąki o skórzastej fakturze. Zawierają twarde, niejadalne, szaro-brązowe ziarno. Mączka z tego drzewa to właśnie karob.

Wysuszone ziarna karobu, używano niegdyś jako odważników w aptekarstwie i jubilerstwie. I choć dziś kamieni szlachetnych oraz złota tak się już nie określa, to jednostka masy „karat” funkcjonuje po dziś dzień (1 karat równa się 0,2g – z gr. keration, czyli karob).

Brązowawy miąższ ze strąków to ok. 70% węglowodanów, 6% białka, a ponadto – witaminy i składniki mineralne. Z tego też powodu, surowiec jest bardzo pożywny. Jego smak do złudzenia przypomina czekoladę albo słodzone kakao, stąd karob wykorzystuje się właśnie jako alternatywę tych produktów.

Już w Biblii można znaleźć zapiski dotyczące tego owocu. Miał je spożywać Jan Chrzciciel przebywając na Pustyni Judzkiej. Zdaniem specjalistów, we fragmencie dotyczącym jego pożywienia – szarańczy i miodu, chodziło właśnie o szarańczyn – stąd nazwa chleb świętojański albo chleb Św. Jana.

Zastosowanie karobu dziś

Dziś szarańczyn znany jest głównie pod postacią tzw. gumy karobowej (symbol E410). To naturalny emulgator, zagęstnik i stabilizator, dlatego z powodzeniem stosuje się go przy produkcji sosów oraz lodów, a także w różnych produktach zbożowych, piekarniczych i cukierniczych. Ze strąków wyrabia się również likiery i wino, a także miód karobowy.

Polecane dla Ciebie

Właściwości hipoalergiczne karobu

Ze względu na swoją hipoalergiczność, znikomą zwartość tłuszczu oraz brak kofeiny, karob stosuje się jako zamiennik kakao – w płatkach śniadaniowych, batonach, herbatach, naparach oraz smakowych masełkach. 

W celach spożywczych wykorzystuje się również miąższ ceratonii. Służy on do wyrobu mąki bezwęglowodanowej przeznaczonej dla cukrzyków, a także do produkcji syropów na kaszel. Odwary ze strąków przydają się z kolei podczas leczenia stanów zapalnych jelit i żołądka oraz jako łagodny środek przeciwbiegunkowy.

Zastosowanie karobu w kuchni – przepisy

Najłatwiej oczywiście wykorzystać karob jako świeży dodatek do potraw – np. do koktajlu albo jako posypka do deseru. Ponieważ smakuje jak posłodzone kakao, świetnie będzie komponować się z m.in. zmiksowanym bananem oraz orzechami laskowymi. 

Inne pomysły na koktajle z karobem:
- banan + sezamowa pasta tahini + karob + mrożone truskawki + mleko roślinne
- banan + nasiona chia + odrobina cynamonu + karob + mleko roślinne
- ½ szklanki puree z dyni + karob + suszone daktyle (namoczone wcześniej) + cynamon _ kardamon + imbir + szczypta soli morskiej + mleko roślinne (przepis od Jadłonomia)

Inne pomysły na dania z karobem:

„Nutella” – pasta do pieczywa
- 1 duży, dojrzały banan
- 1 dojrzałe, miękkie awokado
- karob

Składniki zmiksować, posłodzić karobem.

Budyń karobowy:
- 3 szklanki mleka roślinnego 
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki karobu

Mleko wymieszać z karobem, podgrzać. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody, dodać do mleka, zagotować i chwilę trzymać na wolnym ogniu.

Kulki mocy z karobem:
- 1 garść suszonych fig
- 1 garść suszonych daktyli (wcześniej namoczonych)
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka karobu + do obtaczania
- 1 łyżka wody
- 2 łyżeczki oleju kokosowego do scalenia lub innego

Owoce dobrze posiekać, dobrze połączyć z wiórkami, wodą i olejem. Masę schłodzić w lodówce, następnie formować małe kuleczki, które dodatkowo obtoczyć w karobie.

Pasta sezamowo-karobowa – pasta do pieczywa, albo jako marynata do mięs:
- kilka łyżek pasty sezamowej tahini
- karob w nieco mniejszej ilości

Tahini dokładnie połączyć z karobem.

Kurczak w karobowej marynacie:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 łyżki karobu
- szczypta słodkiej i szczypta ostrej papryki
- szczypta soli i szczypta pieprzu
- szczypta tymianku
- 2 łyżki oliwy

Składniki marynaty dobrze połączyć, natrzeć nią kurczaka, odstawić do lodówki na kilka godzin. Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni grillowej.

Ciasto karobowe z orzechami i żurawiną (przepis od Jadłonomia):
- ½ szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
- 1/3 szklanki karobu
- puree z 1 dużego banana
- ¼ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- szklanka orzechów włoskich
- ½ szklanki żurawiny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody

W misce połączyć mąkę, karob, sodę i proszek. Osobno pomieszać puree, olej, cukier i mleko. Mokre i suche składniki połączyć, dodać żurawinę i orzechy. Piec w wysmarowanej olejem keksówce w 180*C przez ok. 30-35 minut.

Piśmiennictwo:
Jazurek-Gutek B. i in., Zapomniane walory funkcjonalne mączki ze strąków szarańczynu (Ceratonia siliqua L.) oraz nowe możliwości jej zastosowania jako prozdrowotnego dodatku do pieczywa., 2010, Acta Agrophysica, 15 (2), 305-313

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zdrowe i lekkie grillowanie – czy to możliwe?

    Sezon grillowy kocha chyba każdy. Niezależnie od tego, czy jesteśmy smakoszami wege, czy z uwielbieniem wcinamy mięso, z niecierpliwością oczekujemy pierwszej sprzyjającej biesiadowaniu pod chmurką pogody! Co jednak, gdy dbamy o figurę, a żołądek niekoniecznie przyjmuje cięższą dietę? Czy da się grillować zdrowo?

  • Jajka a cholesterol

    W kontekście zwiększonego ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, jajka to temat stale wypływający w sieci i mediach pisanych. Jednego roku są absolutnie złe i zakazane, kolejnego – za sprawą zwolenników alternatywnych diet – niezwykle potrzebne i odżywcze. Temat jaj to temat aktualny również i w okresie Świąt Wielkanocnych, kiedy to (prawdopodobnie) spożywamy ich najwięcej.

  • Dieta na nadkwasotę żołądka – jak złagodzić nadkwaśność dietą?

    Głównym celem diety przy nadkwaśności jest neutralizacja i ograniczenie wydzielania soku żołądkowego. W ten sposób odpowiednie żywienie przy nadkwasocie żołądka łagodzi jej nieprzyjemne dolegliwości takie jak pieczenie, zgagę czy ból w klatce piersiowej. Jakie produkty mogą okazać się pomocne, a których należy unikać w nadkwaśności?  

  • Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy

    Prawidłowe żywienie ma znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki czy leczenia chorób dietozależnych, ale i w sytuacji podejmowania konkretnego rodzaju wysiłku fizycznego, np. długodystansowego biegania. Jak powinna wyglądać dieta biegacza? Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dowiedz się, jakie są jej zasady i zapoznaj się  przykładowym jadłospisem dla biegaczy.

  • Dieta na płaski brzuch – jak powinna wyglądać? Wskazówki dietetyczne dla kobiet i mężczyzn

    Płaski brzuch to obiekt pożądania większości z nas. Szukamy więc specjalnych diet, sięgamy po „cudowne” specyfiki i podejmujemy się określonych ćwiczeń fizycznych w nadziei, że uda się nam wyszczuplić tę konkretną partię ciała. Tymczasem dieta na płaski brzuch tak naprawdę nie istnieje – trudno „miejscowo” odchudzić się samą dietą. Można natomiast zastosować pewne zasady, które pozwolą nam zachować zdrowie i ładną sylwetkę ogółem, co przysłuży się poprawie wyglądu również i naszego brzucha. 

  • Adiponektyna – czym jest? Jak wpływa na otyłość?

    Adiponektyna jest białkiem syntetyzowanym przez tkankę tłuszczową. Wykazuje nie tylko korzystny wpływ na metabolizm glukozy i tłuszczów, ale także działa ochronnie na naczynia krwionośne. Obniżony poziom adiponektyny w surowicy zaobserwowano m.in. w otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnieniu tętniczym czy chorobie wieńcowej – co to oznacza?

  • Olej sezamowy – wartości odżywcze i właściwości. Jak go stosować?

    Olej sezamowy od wieków jest ważnym dodatkiem do diet stosowanych pod różnymi szerokościami geograficznymi. Pomaga w walce z licznymi dolegliwościami, ale jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym – między innymi do pielęgnacji włosów. Warto znać cenne właściwości oleju sezamowego, ale i przeciwwskazania do jego użycia.

  • Acesulfam K – czy szkodzi zdrowiu?

    Acesulfam K (acesulfam potasu) należy do grupy słodzików charakteryzujących się bardzo intensywnym, słodkim smakiem. Pomimo że stanowi jeden z popularniejszych produktów zastępujących cukier, nie kojarzy się zbyt dobrze. Czym właściwie jest ta substancja? Czy jest szkodliwa? Czy acesulfam K to dobry i zdrowy zamiennik cukru? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij