Jagody camu-camu – właściwości i zastosowanie w kuchni
Pochodzenie owoców camu-camu
Camu-camu jest niewielkim krzewem, osiągającym wysokość od 1 do 3 metrów, pochodzącym z amazońskich lasów deszczowych, rosnących na obszarze Brazylii. Badaczy zainteresowały zwłaszcza owoce krzewu – jagody. Z zewnątrz, mają one intensywny kolor – od ciemnej czerwieni, aż po purpurowy czarny. Miąższ jest lekko żółtawy. Cechuje je łagodny zapach oraz delikatna, cienka skórka, ale w związku z wysoką zawartością kwasu askorbinowego oraz cytrynowego, nie nadają się one do bezpośredniego spożycia.
Wartość odżywcza jagód camu-camu
Zainteresowanie jagodami camu-camu wzrosło z powodu ich imponującej zawartości witaminy C. Jej ilość szacuje się na ok. 9 do nawet 50g na kilogram masy świeżego produktu. Dla porównania, pomarańcze, które uważane są za jedne z najlepszych źródeł witaminy C, zawierają jej ok. 50 razy mniej.
Jagody camu-camu to także bogate źródło błonnika pokarmowego oraz związków biologicznie aktywnych (tutaj polifenoli), dzięki którym stanowią one ważny produkt o działaniu antyoksydacyjnym. W zasadzie każdy z elementów owocu – miąższ, nasiona oraz skórka, posiada duże właściwości przeciwutleniające. Roślina jest także dobrym źródłem wybranych składników mineralnych oraz witamin, m.in.: potasu, wapnia, cynku, magnezu, manganu, miedzi oraz witaminy A.
Jagody camu-camu – właściwości prozdrowotne
Dzięki obecności wszystkich wymienionym wyżej składników odżywczych, owoce camu-camu stwarzają możliwość zaplanowania diety o korzystnym potencjale zdrowotnym. Jak wskazują badania, przyczyną większości chorób jest przewlekle toczący się w organizmie proces zapalny. Za jego sprawą, mamy do czynienia z istnieniem takich jednostek jak niektóre choroby nowotworowe, choroby jelit, choroby zwyrodnieniowe, celiakia, choroby neurodegeneracyjne, a nawet otyłość. Przewlekłe zapalenie toczące się w organizmie to również potencjalny czynnik wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz ryzyko obniżenia progu odczuwania bólu. Stan zapalenia wiąże się również z wystąpieniem i/lub nasileniem objawów depresyjnych.
Jagody camu-camu, za sprawą wysokiego potencjału antyoksydacyjnego, mogą zmniejszyć ryzyko pojawienia się wyżej wymienionych chorób albo opóźnić ich rozwój, złagodzić objawy. W czasie badań nad właściwościami jagód camu-camu, pod lupę brano m.in. możliwość obniżenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, zmian nowotworowych, zaćmy oraz związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej. Zdaniem niektórych badaczy, jagody mogą również znaleźć zastosowanie w procesie łagodzenia objawów astmy, w leczeniu przeziębienia, obrzęków, zapalenia wątroby oraz zwyrodnieniowej choroby stawów. Z kolei, dzięki wysokiemu potencjałowi antyoksydacyjnemu, mogą wspomóc ochronę układu nerwowego przed rozwoju chorób neuredegeneracyjnych m.in. choroby Alzheimera i demencji.
Istnieją również przesłanki co do tego, że obecność camu-camu w diecie pozwala na redukcję nadmiernej masy ciała – w obrębie tkanki tłuszczowej. W badaniu na szczurach, trwającym 12 tygodni, wykazano, że grupa zwierząt otrzymująca dietę z dodatkiem jagód camu-camu, nie tylko zmniejszyła masę tkanki tłuszczowej, ale i poprawiła wynik stężenia cholesterolu całkowitego, triglicerydów, cholesterolu frakcji LDL, a także stężenie glukozy i insuliny we krwi.
Jagody camu-camu – zastosowanie
Owoce camu-camu wykorzystuje się przede wszystkim do produkcji soków, proszku (jako dodatku do dań) oraz zagęszczonej pulpy. Wyroby znajdują zastosowanie w przygotowaniu m.in. nektarów, lodów, jogurtów oraz napoi izotonicznych. I choć owoce poddaje się mrożeniu, w czasie którego zawartość cennych składników spada o połowę, to nadal jest to surowiec o ogromnej przewadze nad innymi owocami.
Garść pomysłów na zastosowanie w kuchni proszku z jagód camu-camu – wg. Heal With Food
- dodaj go do smoothie – to jeden z najszybszych sposobów na przemycenie proszku do diety
- użyj go podczas pieczenia – jego dodatek podobno pozwala na zwiększenie efektywności drożdży, a tym samym poprawę wyrastania i struktury ciasta
- dodaj go do ciepłych sosów podczas ostatniej fazy jego gotowania – np. sosu do makaronu
- dodaj go do dressingów do sałatek – na ok. 6 łyżek oliwy z różnymi przyprawami, wystarczy ok. ¼ łyżeczki proszku
- dodaj go do marynaty do mięsa – w przypadku np. marynowania steków, kwaśny smak pozwoli na zmiękczenie produktu i poprawy walorów smakowych gotowego dania
- dodaj go do swojej owsianki albo jogurtu z muesli
- przygotuj energetyczne batoniki muesli z dodatkiem camu-camu
Literatura:
- Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, 2012, Postępy Fitoterapii, 2, 93-100
- Langley P., i wsp., Antioxidant and Associated Capacities of Camu Camu (Myrciaria dubia): A Systematic Review, 2015, J Altern Complement Med., 1, 21 (1), 8-14
- Nascimento O. i wsp., Effects of diet supplementation with Camu-camu (Myrciaria dubia HBK McVaugh) fruit in a rat model of diet-induced obesity, 2013, An Acad Bras Cienc, 85 (1), 355-363
http://www.healwithfood.org/recipes/how-to-use-camu-camu-powder.php - dostęp 28.11.2017