Jagody camu-camu – właściwości i zastosowanie w kuchni
Maria Brzegowy

Jagody camu-camu – właściwości i zastosowanie w kuchni

Uważane za jedne z najbardziej wartościowych wśród wszystkich owoców egzotycznych. Zdaniem badaczy, stwarzają możliwość obniżenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, wspierają pracę układu nerwowego, a nawet – redukcję masy ciała. Z kolei dzięki łatwości zastosowania w kuchni, pozwalają na dodatek do większości produktów i potraw. Jagody camu-camu – co to za owoce?

Pochodzenie owoców camu-camu

Camu-camu jest niewielkim krzewem, osiągającym wysokość od 1 do 3 metrów, pochodzącym z amazońskich lasów deszczowych, rosnących na obszarze Brazylii. Badaczy zainteresowały zwłaszcza owoce krzewu – jagody. Z zewnątrz, mają one intensywny kolor – od ciemnej czerwieni, aż po purpurowy czarny. Miąższ jest lekko żółtawy. Cechuje je łagodny zapach oraz delikatna, cienka skórka, ale w związku z wysoką zawartością kwasu askorbinowego oraz cytrynowego, nie nadają się one do bezpośredniego spożycia.

Owoców camu-camu nie da się jeść na surowo – są bardzo kwaśne, wymagają więc odpowiedniej obróbki kulinarnej.

Wartość odżywcza jagód camu-camu

Zainteresowanie jagodami camu-camu wzrosło z powodu ich imponującej zawartości witaminy C. Jej ilość szacuje się na ok. 9 do nawet 50g na kilogram masy świeżego produktu. Dla porównania, pomarańcze, które uważane są za jedne z najlepszych źródeł witaminy C, zawierają jej ok. 50 razy mniej. 

Jagody camu-camu to także bogate źródło błonnika pokarmowego oraz związków biologicznie aktywnych (tutaj polifenoli), dzięki którym stanowią one ważny produkt o działaniu antyoksydacyjnym. W zasadzie każdy z elementów owocu – miąższ, nasiona oraz skórka, posiada duże właściwości przeciwutleniające. Roślina jest także dobrym źródłem wybranych składników mineralnych oraz witamin, m.in.: potasu, wapnia, cynku, magnezu, manganu, miedzi oraz witaminy A.

Jagody camu-camu – właściwości prozdrowotne

Dzięki obecności wszystkich wymienionym wyżej składników odżywczych, owoce camu-camu stwarzają możliwość zaplanowania diety o korzystnym potencjale zdrowotnym. Jak wskazują badania, przyczyną większości chorób jest przewlekle toczący się w organizmie proces zapalny. Za jego sprawą, mamy do czynienia z istnieniem takich jednostek jak niektóre choroby nowotworowe, choroby jelit, choroby zwyrodnieniowe, celiakia, choroby neurodegeneracyjne, a nawet otyłość. Przewlekłe zapalenie toczące się w organizmie to również potencjalny czynnik wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz ryzyko obniżenia progu odczuwania bólu. Stan zapalenia wiąże się również z wystąpieniem i/lub nasileniem objawów depresyjnych.

Jagody camu-camu, za sprawą wysokiego potencjału antyoksydacyjnego, mogą zmniejszyć ryzyko pojawienia się wyżej wymienionych chorób albo opóźnić ich rozwój, złagodzić objawy. W czasie badań nad właściwościami jagód camu-camu, pod lupę brano m.in. możliwość obniżenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, zmian nowotworowych, zaćmy oraz związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej. Zdaniem niektórych badaczy, jagody mogą również znaleźć zastosowanie w procesie łagodzenia objawów astmy, w leczeniu przeziębienia, obrzęków, zapalenia wątroby oraz zwyrodnieniowej choroby stawów. Z kolei, dzięki wysokiemu potencjałowi antyoksydacyjnemu, mogą wspomóc ochronę układu nerwowego przed rozwoju chorób neuredegeneracyjnych m.in. choroby Alzheimera i demencji.

Istnieją również przesłanki co do tego, że obecność camu-camu w diecie pozwala na redukcję nadmiernej masy ciała – w obrębie tkanki tłuszczowej. W badaniu na szczurach, trwającym 12 tygodni, wykazano, że grupa zwierząt otrzymująca dietę z dodatkiem jagód camu-camu, nie tylko zmniejszyła masę tkanki tłuszczowej, ale i poprawiła wynik stężenia cholesterolu całkowitego, triglicerydów, cholesterolu frakcji LDL, a także stężenie glukozy i insuliny we krwi. 

Dzięki temu, że jagody camu-camu zawierają spore ilości witaminy C oraz przeciwutleniaczy, stanowią cenny element diety pozwalające na zmniejszenie ryzyka wystąpienia wielu chorób, m.in. choroby nowotworowej, choroby Alzheimera czy choroby zwyrodnieniowej stawów.

Jagody camu-camu – zastosowanie 

Owoce camu-camu wykorzystuje się przede wszystkim do produkcji soków, proszku (jako dodatku do dań) oraz zagęszczonej pulpy. Wyroby znajdują zastosowanie w przygotowaniu m.in. nektarów, lodów, jogurtów oraz napoi izotonicznych. I choć owoce poddaje się mrożeniu, w czasie którego zawartość cennych składników spada o połowę, to nadal jest to surowiec o ogromnej przewadze nad innymi owocami. 

Garść pomysłów na zastosowanie w kuchni proszku z jagód camu-camu – wg. Heal With Food

- dodaj go do smoothie – to jeden z najszybszych sposobów na przemycenie proszku do diety
- użyj go podczas pieczenia – jego dodatek podobno pozwala na zwiększenie efektywności drożdży, a tym samym poprawę wyrastania i struktury ciasta
- dodaj go do ciepłych sosów podczas ostatniej fazy jego gotowania – np. sosu do makaronu
- dodaj go do dressingów do sałatek – na ok. 6 łyżek oliwy z różnymi przyprawami, wystarczy ok. ¼ łyżeczki proszku
- dodaj go do marynaty do mięsa – w przypadku np. marynowania steków, kwaśny smak pozwoli na zmiękczenie produktu i poprawy walorów smakowych gotowego dania
- dodaj go do swojej owsianki albo jogurtu z muesli
- przygotuj energetyczne batoniki muesli z dodatkiem camu-camu

Literatura:
- Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, 2012, Postępy Fitoterapii, 2, 93-100
- Langley P., i wsp., Antioxidant and Associated Capacities of Camu Camu (Myrciaria dubia): A Systematic Review, 2015, J Altern Complement Med., 1, 21 (1), 8-14
- Nascimento O. i wsp., Effects of diet supplementation with Camu-camu (Myrciaria dubia HBK McVaugh) fruit in a rat model of diet-induced obesity, 2013, An Acad Bras Cienc, 85 (1), 355-363
http://www.healwithfood.org/recipes/how-to-use-camu-camu-powder.php - dostęp 28.11.2017 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij