Do pakowania próżniowego – pojemniki i folie

20 produktów info
Podsumowanie
20 produktów info

Pakowanie próżniowe polega na umieszczeniu obiektu w specjalnym worku foliowym albo opakowaniu plastikowym i wypompowaniu powietrza. Mówiąc dokładniej – chodzi o zredukowanie ilości tlenu i podniesienie stężenia CO2, aby uzyskać hermetyczne zamknięcie.  

Najczęściej stosuje się próżniowe pakownie żywności oraz ubrań. To metoda, która jest stosowana od wielu lat, a obecnie zyskuje na popularności – zwłaszcza dlatego, że są dostępne akcesoria i urządzenia, które umożliwiają przeprowadzenie jej w warunkach domowych.

Pakowanie próżniowe – w jakim celu się je przeprowadza?

Próżniowe pakowanie, w ogólnym ujęciu, służy do zabezpieczania obiektów przed działaniem czynników zewnętrznych. Ich charakter zależy od typu obiektu umieszczanego w worku/pojemniku próżniowym.

Próżniowe pakowanie żywności

Próżniowe pakowanie żywności ma na celu ich ochronę przed:

  • psuciem, do którego dochodzi przede wszystkim w kontakcie z drobnoustrojami czy w efekcie nadmiernej ekspozycji na wilgoć;
  • wysuszeniem.

Dlatego zakres zastosowania pakowania próżniowego jest bardzo szeroki. Można mu poddać np. warzywa, owoce, ale także mięsa, wędliny, sery czy gotowe potrawy. Zabezpieczone w ten sposób, dłużej zachowują swoje właściwości: kolor, smak czy konsystencję, oraz pozostają zdatne do spożycia.

Pakowanie próżniowe – jak długo można przechowywać żywność?

Jedzenie zapakowane próżniowo, chociaż chronione przed szeregiem szkodliwych czynników, nie może być w ten sposób przechowywane przez nieograniczony czas. Jego trwałość jest uzależniona od typu produktu oraz warunków przetrzymywania. I tak np.:

  • surowe lub zblanszowane warzywa mogą być przechowywane w próżniowym opakowaniu nawet do 25 dni w lodówce i do 24 miesięcy w zamrażarce;
  • ryby można przechowywać zapakowane próżniowo do 7 dni;
  • świeże wędliny, np. kiełbasę czy szynkę można poddać pakowaniu próżniowemu na 2-3 tygodnie,
  • świeże mięso, drobiowe, wołowe czy wieprzowe wytrzymuje w warunkach chłodniczych zapakowane tą metodą od 7 do 9 dni.

Warto przy tym podkreślić, że niektóre warzywa należy koniecznie zblanszować przed zapakowaniem próżniowym. Do tej grupy należą m.in. kalafior, rzepa, kapusta, brokuły czy brukselki. Ma to na celu neutralizację gazów, które wydzielają.

Pakowanie próżniowe ubrań

Ubrania pakuje się próżniowo w innych celach. Z jednej strony to skuteczna ochrona przed wilgocią, kurzem, roztoczami czy przykrym zapachem. Z drugiej – zastosowanie tej metody pozwala ograniczyć miejsce zajmowane przez odzież, np. w szafie czy w walizce podróżnej. Dlatego najczęściej próżniowe pakowanie można spotkać w odniesieniu do dużych kurtek i innych okryć zimowych oraz innych ubrań, które zajmują sporo przestrzeni.

Pakowanie próżniowe: wady i zalety

Największa zaleta pakowania próżniowego to łatwość, z jaką ta metoda pozwala ochronić jedzenie czy odzież przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Plusami tej technologii są także:

  • łatwa dostępność – zgrzewarki próżniowe kosztują stosunkowo niewiele, a pozwalają bezpiecznie zamknąć niemal dowolny produkt;
  • ochrona produktów przed zbyt szybkim niszczeniem – to akcesorium, które wpisuje się w duch zero-waste;
  • prostota stosowania tej metody pakowania – jest obecnie dostępna niemal dla każdego.

W kontekście wady niektórzy mówią o kosztach. Jednak zarówno sama pakowarka próżniowa, jak i akcesoria do niej nie są bardzo kosztowne. Ponadto korzystając z nich, można zaoszczędzić, przedłużając „czas życia” jedzenia oraz ubrań. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij