Mole spożywcze – jak sobie z nimi radzić? Jak zwalczyć?
Mole spożywcze (Plodia interpunctella), dobrze znane również jako mole kuchenne oraz omacnica spichrzanka, to gatunek motyla nocnego (ćmy), który zaliczany jest do rodziny omacnicowatych (Pyralidae). Są one motylami o rozpiętości skrzydeł wynoszącej od 1,3 cm do 2 cm. Mole są aktywne nocą i dlatego najczęściej przylatują wieczorem do zapalonego światła w pomieszczeniu. Mole spożywcze są powszechnie uważane za szkodniki żywności, głównie zbóż, orzechów i słodyczy.
Mole spożywcze – skąd się biorą w domu? Co przyciąga mole spożywcze?
W ostatnich latach w wielu regionach świata, w tym również w Polsce, obserwuje się wzrost rozprzestrzeniania się szkodników żywności należących do rodziny omacnicowatych, zwłaszcza moli spożywczych. Mole spożywcze występują powszechnie na terenie całej Polski i spotykane są najczęściej w mieszkaniach, domach jednorodzinnych, spiżarniach oraz magazynach żywności. Odżywiają się głównie produktami zbożowymi (mąką, kaszą, płatkami, makaronem, ryżem), słodyczami (ciastkami i czekoladą), orzechami, suszonymi ziołami i suszonymi owocami, zanieczyszczając je odchodami oraz cienką przędzą przypominającą pajęczynę.
Mole spożywcze w domowej kuchni zwykle biorą się ze sklepu, w którym robiliśmy zakupy spożywcze. Mogą być obecne w produktach spożywczych leżących na półkach sklepowych zarówno w dużych supermarketach, jak i małych osiedlowych sklepikach, co wynika najczęściej z niedopatrzeń personelu. Dlatego podczas dokonywania zakupów produktów sypkich warto przyjrzeć się, czy ich opakowania nie posiadają w niektórych miejscach małych dziurek oraz delikatnych oprzęd (pajęczynek), które mogą sugerować obecność jaj moli spożywczych.
Mole spożywcze – jak się ich pozbyć? Jak zwalczyć mole spożywcze?
Okazuje się, że całkowite zlikwidowanie moli spożywczych wcale nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. W pierwszej kolejności należy pozbyć się zainfekowanych produktów żywnościowych lub oczyścić je z użyciem sita. Następnie trzeba bardzo starannie posprzątać każde pomieszczenie, w którym zalęgły się mole spożywcze, łącznie z odkurzaniem wszystkich zakamarków. Każdą półkę warto przetrzeć ręcznikiem papierowym z wykorzystaniem odpowiedniego środka dezynfekującego lub octu albo użyć myjki parowej przeznaczonej do sprzątania domu. Blaty kuchenne i podłogi można umyć wodą z octem lub wodą z mydłem.
W celu zapobiegnięcia ponownemu pojawieniu się moli spożywczych w domu zaleca się wszystkie produkty mączne, kasze, płatki, otręby, zioła, orzechy i cukier przechowywać w szczelnych pojemnikach szklanych, metalowych lub plastikowych. We wszystkich otworach okiennych, drzwiowych i wentylacyjnych warto zainstalować specjalną siatkę o bardzo drobnych oczkach. Świetnie sprawdzą się również feromonowe pułapki na mole spożywcze, które są sprzedawane w formie prostokątnych pasków, pokrytych substancją klejącą, czyli lepem. Wszystkie te rozwiązania pozwolą skutecznie zlikwidować mole spożywcze w szafkach kuchennych, spiżarniach i innych miejscach, w których przechowywana jest żywność.
Czego nie lubią mole spożywcze?
Wiele osób zastanawia się, czy istnieją domowe sposoby na pozbycie się moli spożywczych. Rzeczywiście sugeruje się, że mole spożywcze nie lubią miejsc, w których unosi się zapach goździków, wanilii, anyżu, lawendy, cytryny, pomarańczy, mięty, liści laurowych, a także woń octu. W celu odstraszenia moli spożywczych często poleca się, aby kubek z gorącym naparem z mięty, goździków lub liści laurowych wstawić na co najmniej kilka minut do umytych szafek kuchennych, zanim ponownie ustawi się w nich poszczególne produkty spożywcze.
Zamiast mięty, goździków oraz liści laurowych można również wykorzystać podgrzany w garnku ocet, którego intensywna woń powinna skutecznie odstraszyć mole spożywcze. Takie działanie zaleca się powtórzyć kilka razy, aby całkowicie zlikwidować mole spożywcze w kuchni. Co więcej, do pojemników z sypkimi produktami zbożowymi, takimi jak choćby mąka, kasza czy płatki, można zapobiegawczo włożyć liść laurowy, który nie powinien zmienić smaku wymienionych pokarmów, za to jego zapach będzie odstraszać mole spożywcze.
Jeszcze innym domowym sposobem na wytępienie moli spożywczych jest nasączenie waty lub ręcznika papierowego dostępnym w sklepach spożywczych płynnym aromatem waniliowym, pomarańczowym lub cytrynowym, który jest zwykle stosowany do ciast i kremów. Watę nasączoną wybranym aromatem spożywczym należy wstawić do szafki kuchennej. Co pewien czas warto odświeżać zapach – pomoże to skutecznie zwalczyć mole spożywcze. Zamiast aromatu spożywczego można również sięgnąć po olejek zapachowy, np. miętowy, waniliowy, lawendowy, pomarańczowy czy cytrynowy. Ponadto po obraniu pomarańczy, grejpfrutów bądź cytryn nie warto wyrzucać pachnących skórek owocowych, gdyż można zrobić z nich dobry użytek i położyć je na półkach w szafkach kuchennych oraz w spiżarni, aby odstraszyć mole spożywcze.
Mole spożywcze a mole ubraniowe
Okres letni to czas szczególnie sprzyjający występowaniu nie tylko moli spożywczych, ale również moli ubraniowych w domach i mieszkaniach. Czasem wystarczy otwarte okno, aby mole spożywcze lub ubraniowe dostały się do wnętrza naszego domu w poszukiwaniu pokarmu oraz dobrych warunków do rozmnażania. Jak sama nazwa wskazuje, mole spożywcze najczęściej spotykane są w kuchni. Jeżeli dostaną się do domu przez otwarte okno, będą instynktownie poszukiwać drogi do kuchni, w której znajdują się szafki z sypkimi produktami spożywczymi, mimo że na samym początku mogą przez pewien czas latać po wszystkich pomieszczeniach domowych. Zaś głównym obiektem zainteresowania moli ubraniowych są szafy i szafki z ubraniami, a zwłaszcza te, w których znajduje się odzież wykonana z naturalnych włókien, takich jak np. len, bawełna, jedwab, wełna czy skóra.
Na pierwszy rzut oka mole ubraniowe są bardzo podobne do moli spożywczych, jednak po bliższym przyjrzeniu się można zaobserwować pewne widoczne różnice. Na skrzydłach moli ubraniowych nie ma pasków ani zygzaków, z kolei na skrzydłach moli spożywczych widoczne są poprzeczne wzory w kształcie zygzaka. Mole spożywcze są też zwykle ciemniejsze od moli ubraniowych, których ciało ma kolor bardziej słomkowy lub jasnobrązowy. Mole ubraniowe są też nieco mniejsze od moli spożywczych, chociaż widać to dopiero wtedy, gdy fruną, ponieważ ich skrzydła nie mają tak dużej rozpiętości (nawet dwukrotnie mniejszą niż mole spożywcze).