Mól spożywczy
Mateusz Durbas

Mole spożywcze – jak sobie z nimi radzić? Jak zwalczyć?

Mole spożywcze (Plodia interpunctella), dobrze znane również jako mole kuchenne oraz omacnica spichrzanka, to gatunek motyla nocnego (ćmy), który zaliczany jest do rodziny omacnicowatych (Pyralidae). Są one motylami o rozpiętości skrzydeł wynoszącej od 1,3 cm do 2 cm. Mole są aktywne nocą i dlatego najczęściej przylatują wieczorem do zapalonego światła w pomieszczeniu. Mole spożywcze są powszechnie uważane za szkodniki żywności, głównie zbóż, orzechów i słodyczy.

Mole spożywcze – skąd się biorą w domu? Co przyciąga mole spożywcze?

W ostatnich latach w wielu regionach świata, w tym również w Polsce, obserwuje się wzrost rozprzestrzeniania się szkodników żywności należących do rodziny omacnicowatych, zwłaszcza moli spożywczych. Mole spożywcze występują powszechnie na terenie całej Polski i spotykane są najczęściej w mieszkaniach, domach jednorodzinnych, spiżarniach oraz magazynach żywności. Odżywiają się głównie produktami zbożowymi (mąką, kaszą, płatkami, makaronem, ryżem), słodyczami (ciastkami i czekoladą), orzechami, suszonymi ziołami i suszonymi owocami, zanieczyszczając je odchodami oraz cienką przędzą przypominającą pajęczynę.

Mole spożywcze w domowej kuchni zwykle biorą się ze sklepu, w którym robiliśmy zakupy spożywcze. Mogą być obecne w produktach spożywczych leżących na półkach sklepowych zarówno w dużych supermarketach, jak i małych osiedlowych sklepikach, co wynika najczęściej z niedopatrzeń personelu. Dlatego podczas dokonywania zakupów produktów sypkich warto przyjrzeć się, czy ich opakowania nie posiadają w niektórych miejscach małych dziurek oraz delikatnych oprzęd (pajęczynek), które mogą sugerować obecność jaj moli spożywczych.

Mole spożywcze mogą również dostać się do naszego mieszkania lub domu przez otwarte okno, zwłaszcza w okresie letnim i w sytuacji, gdy ich jaja są obecne w mieszkaniu sąsiadów. Istnieje wówczas wysokie prawdopodobieństwo, że mole spożywcze będą poszukiwać nowych komfortowych warunków do życia i rozwoju. Mole spożywcze rozmnażają się bardzo szybko i stale poszukują dostępu do żywności, aby móc złożyć tam jaja.

Mole spożywcze – jak się ich pozbyć? Jak zwalczyć mole spożywcze?

Okazuje się, że całkowite zlikwidowanie moli spożywczych wcale nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. W pierwszej kolejności należy pozbyć się zainfekowanych produktów żywnościowych lub oczyścić je z użyciem sita. Następnie trzeba bardzo starannie posprzątać każde pomieszczenie, w którym zalęgły się mole spożywcze, łącznie z odkurzaniem wszystkich zakamarków. Każdą półkę warto przetrzeć ręcznikiem papierowym z wykorzystaniem odpowiedniego środka dezynfekującego lub octu albo użyć myjki parowej przeznaczonej do sprzątania domu. Blaty kuchenne i podłogi można umyć wodą z octem lub wodą z mydłem.

W celu zapobiegnięcia ponownemu pojawieniu się moli spożywczych w domu zaleca się wszystkie produkty mączne, kasze, płatki, otręby, zioła, orzechy i cukier przechowywać w szczelnych pojemnikach szklanych, metalowych lub plastikowych. We wszystkich otworach okiennych, drzwiowych i wentylacyjnych warto zainstalować specjalną siatkę o bardzo drobnych oczkach. Świetnie sprawdzą się również feromonowe pułapki na mole spożywcze, które są sprzedawane w formie prostokątnych pasków, pokrytych substancją klejącą, czyli lepem. Wszystkie te rozwiązania pozwolą skutecznie zlikwidować mole spożywcze w szafkach kuchennych, spiżarniach i innych miejscach, w których przechowywana jest żywność.

Powiązane produkty

Czego nie lubią mole spożywcze?

Wiele osób zastanawia się, czy istnieją domowe sposoby na pozbycie się moli spożywczych. Rzeczywiście sugeruje się, że mole spożywcze nie lubią miejsc, w których unosi się zapach goździków, wanilii, anyżu, lawendy, cytryny, pomarańczy, mięty, liści laurowych, a także woń octu. W celu odstraszenia moli spożywczych często poleca się, aby kubek z gorącym naparem z mięty, goździków lub liści laurowych wstawić na co najmniej kilka minut do umytych szafek kuchennych, zanim ponownie ustawi się w nich poszczególne produkty spożywcze.

Zamiast mięty, goździków oraz liści laurowych można również wykorzystać podgrzany w garnku ocet, którego intensywna woń powinna skutecznie odstraszyć mole spożywcze. Takie działanie zaleca się powtórzyć kilka razy, aby całkowicie zlikwidować mole spożywcze w kuchni. Co więcej, do pojemników z sypkimi produktami zbożowymi, takimi jak choćby mąka, kasza czy płatki, można zapobiegawczo włożyć liść laurowy, który nie powinien zmienić smaku wymienionych pokarmów, za to jego zapach będzie odstraszać mole spożywcze.

Jeszcze innym domowym sposobem na wytępienie moli spożywczych jest nasączenie waty lub ręcznika papierowego dostępnym w sklepach spożywczych płynnym aromatem waniliowym, pomarańczowym lub cytrynowym, który jest zwykle stosowany do ciast i kremów. Watę nasączoną wybranym aromatem spożywczym należy wstawić do szafki kuchennej. Co pewien czas warto odświeżać zapach – pomoże to skutecznie zwalczyć mole spożywcze. Zamiast aromatu spożywczego można również sięgnąć po olejek zapachowy, np. miętowy, waniliowy, lawendowy, pomarańczowy czy cytrynowy. Ponadto po obraniu pomarańczy, grejpfrutów bądź cytryn nie warto wyrzucać pachnących skórek owocowych, gdyż można zrobić z nich dobry użytek i położyć je na półkach w szafkach kuchennych oraz w spiżarni, aby odstraszyć mole spożywcze.

Mole spożywcze a mole ubraniowe

Okres letni to czas szczególnie sprzyjający występowaniu nie tylko moli spożywczych, ale również moli ubraniowych w domach i mieszkaniach. Czasem wystarczy otwarte okno, aby mole spożywcze lub ubraniowe dostały się do wnętrza naszego domu w poszukiwaniu pokarmu oraz dobrych warunków do rozmnażania. Jak sama nazwa wskazuje, mole spożywcze najczęściej spotykane są w kuchni. Jeżeli dostaną się do domu przez otwarte okno, będą instynktownie poszukiwać drogi do kuchni, w której znajdują się szafki z sypkimi produktami spożywczymi, mimo że na samym początku mogą przez pewien czas latać po wszystkich pomieszczeniach domowych. Zaś głównym obiektem zainteresowania moli ubraniowych są szafy i szafki z ubraniami, a zwłaszcza te, w których znajduje się odzież wykonana z naturalnych włókien, takich jak np. len, bawełna, jedwab, wełna czy skóra.

Na pierwszy rzut oka mole ubraniowe są bardzo podobne do moli spożywczych, jednak po bliższym przyjrzeniu się można zaobserwować pewne widoczne różnice. Na skrzydłach moli ubraniowych nie ma pasków ani zygzaków, z kolei na skrzydłach moli spożywczych widoczne są poprzeczne wzory w kształcie zygzaka. Mole spożywcze są też zwykle ciemniejsze od moli ubraniowych, których ciało ma kolor bardziej słomkowy lub jasnobrązowy. Mole ubraniowe są też nieco mniejsze od moli spożywczych, chociaż widać to dopiero wtedy, gdy fruną, ponieważ ich skrzydła nie mają tak dużej rozpiętości (nawet dwukrotnie mniejszą niż mole spożywcze).

  1. Doud CW, Phillips TW. Activity of Plodia interpunctella (Lepidoptera: Pyralidae) in and around flour mills. J Econ Entomol. 2000 Dec;93(6):1842-7.
  2. Nawrot J, Gawlak M. Zanieczyszczenia biologiczne jako problem bezpieczeństwa żywności. Postępy w Ochronie Roślin. 2009;49(1):445-450.
  3. Zawadzki PJ, Starościak B, Baltaza W, et al. The threats for human health induced by food pests of Plodia interpunctella as reservoirs of infectious microbiota. Przegl Epidemiol. 2016;70(4):617-627.
  4. Hasan MM, Chowdhory SA, Rahman ASMS, et al. Development and diapause induction of the Indian meal moth, Plodia interpunctella (Hübner) (Lepidoptera: Pyralidae) at different photoperiods. Sci Rep. 2020 Sep 7;10(1):14707.
  5. Zhao J, Song C, Ma L, et al. The Impacts of Climate Change on the Potential Distribution of Plodia interpunctella (Hübner) (Lepidoptera: Pyralidae) in China. Insects. 2022 Jul 15;13(7):636.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij