jabłka i pomarańcze na talerzu
Arkadiusz Dąbek

Czy i ile pestycydów spożywamy wraz z jedzeniem owoców? Polskie badanie

Czy obecność pestycydów w warzywach i owocach jest istotnym problemem? Jaki mają wpływ na zdrowie? Sprawdzamy wyniki polskiego badania.

Naukowcy ustalili, że sprzedawane na polskim rynku jabłka i cytrusy zawierają znacznie mniej zanieczyszczeń środkami ochrony roślin niż dziesięć lat temu. Badacze dodatkowo sprawdzali, w jaki sposób zmniejszyć pozostałości pestycydów w zakupionych owocach i warzywach.

Czym są pestycydy?

Pestycydy są środkami, które stosuje się, by ochronić rośliny przed szkodnikami (np. owadami) i drobnoustrojami (np. bakteriami, wirusami czy grzybami). W ten sposób możliwe jest zwiększenie plonów i zwalczenie organizmów niebezpiecznych dla człowieka. I choć są to niewątpliwie zalety, często słyszy się opinie, że pestycydy stwarzają zagrożenie dla naszego zdrowia.

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie sprawdzili, czy producenci żywności stosują się do nowych zaleceń, oceniali też, czy i w jakim stopniu pozostałości pestycydów pozostają na sprzedawanych owocach. Dodatkowo badali, jak za pomocą prostych czynności, można skutecznie zmniejszyć pozostałości wspomnianych związków. Wyniki ich badań ukazały się na łamach czasopisma „Applied Sciences”

Słowo pestycydy powstało z połączenia dwóch słów łacińskich pestis (szkodnik) oraz cedeo (niszczyć).

Jak pestycydy mogą wpłynąć na nasze zdrowie?

Szkodliwy wpływ środków ochrony roślin na zdrowie dotyczy głównie osób, które mają z nimi styczność, np. osoby produkujące lub osoby je stosujące (rolnicy czy ogrodnicy). Szczególnie narażone na ich działanie są niemowlęta i dzieci, a także kobiety w ciąży.

Pestycydy mogą przyczyniać się do zatruć ostrych i zatruć przewlekłych, które występują w wyniku stopniowej kumulacji coraz większych dawek w organizmie. Wpływ środków ochrony roślin na nasze zdrowie będzie w głównej mierze zależało od ich składu. Niemniej wśród negatywnych oddziaływań na organizm wymienia się m.in.: działanie neurotoksyczne, wpływ na gospodarkę hormonalną czy zmniejszenie odporności.

Powiązane produkty

Pestycydy w żywności – skąd się biorą?

Kiedy pestycydy są stosowane w nieodpowiedni sposób, może dojść do zanieczyszczenia żywności, co w konsekwencji będzie szkodliwe dla konsumentów. W unijnych regulacjach jest określony maksymalny limit pozostałości (MRL) pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego. Normy są cyklicznie aktualizowane na podstawie danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania takich środków. Dzięki temu w ciągu ostatnich dziesięciu lat niektóre środki ochrony roślin zostały całkowicie zakazane.

Jak przebiegały badania?

Naukowcy prowadzili badania w latach 2012 i 2020. Analizowali różne gatunki owoców, m.in. jabłka, pomarańcze, grejpfruty i cytryny. Jabłka pochodziły z upraw krajowych, natomiast owoce cytrusowe były importowe z Hiszpanii, Cypru, Turcji i RPA.

Przed szczegółowymi badaniami niektóre owoce umyto pod strumieniem zimnej wody, inne nie. Wyniki pokazały, że między 2012 a 2020 rokiem doszło do znacznego zmniejszenia poziomu pestycydów, które można było znaleźć w jadalnych częściach owoców. Co ważniejsze, naukowcy przekazali, że w nowszych próbkach nie zostały stwierdzone przypadki stosowania zakazanych środków ochrony roślin.

Co robić, by zmniejszyć ilość pestycydów w spożywanych owocach?

Naukowcy w swojej pracy wskazali,  jak najskuteczniej pozbywać się zanieczyszczeń warzyw i owoców. Według wcześniejszych badań, domowe przetwarzanie owoców, czyli np. gotowanie, smażenie, pieczenie i blanszowanie, skutecznie zmniejsza pozostałości pestycydów, jednak owoce takie jak jabłka czy cytrusy spożywamy także na surowo.  Badacze zwrócili uwagę, że warto wykonywać wówczas proste czynności jak mycie i obieranie. W eksperymentach modelowych optymalny czas mycia jabłek określono na 2 minuty.

  1. K. Czechowicz, Polacy zbadali, czy - i ile pestycydów - spożywamy wraz z owocami, naukawpolsce.pl [online], https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C94044%2Cpolacy-zbadali-czy-i-ile-pestycydow-spozywamy-wraz-z-owocami.html [dostęp:] 6.11.2022.
  2. G. Kowalska, U. Pankiewicz, R. Kowalski, Assessment of Pesticide Content in Apples and Selected Citrus Fruits Subjected to Simple Culinary Processing, Applied Sciences, nr 12 (3) 2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij