jabłka i pomarańcze na talerzu
Arkadiusz Dąbek

Czy i ile pestycydów spożywamy wraz z jedzeniem owoców? Polskie badanie

Czy obecność pestycydów w warzywach i owocach jest istotnym problemem? Jaki mają wpływ na zdrowie? Sprawdzamy wyniki polskiego badania.

Naukowcy ustalili, że sprzedawane na polskim rynku jabłka i cytrusy zawierają znacznie mniej zanieczyszczeń środkami ochrony roślin niż dziesięć lat temu. Badacze dodatkowo sprawdzali, w jaki sposób zmniejszyć pozostałości pestycydów w zakupionych owocach i warzywach.

Czym są pestycydy?

Pestycydy są środkami, które stosuje się, by ochronić rośliny przed szkodnikami (np. owadami) i drobnoustrojami (np. bakteriami, wirusami czy grzybami). W ten sposób możliwe jest zwiększenie plonów i zwalczenie organizmów niebezpiecznych dla człowieka. I choć są to niewątpliwie zalety, często słyszy się opinie, że pestycydy stwarzają zagrożenie dla naszego zdrowia.

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie sprawdzili, czy producenci żywności stosują się do nowych zaleceń, oceniali też, czy i w jakim stopniu pozostałości pestycydów pozostają na sprzedawanych owocach. Dodatkowo badali, jak za pomocą prostych czynności, można skutecznie zmniejszyć pozostałości wspomnianych związków. Wyniki ich badań ukazały się na łamach czasopisma „Applied Sciences”

Słowo pestycydy powstało z połączenia dwóch słów łacińskich pestis (szkodnik) oraz cedeo (niszczyć).

Jak pestycydy mogą wpłynąć na nasze zdrowie?

Szkodliwy wpływ środków ochrony roślin na zdrowie dotyczy głównie osób, które mają z nimi styczność, np. osoby produkujące lub osoby je stosujące (rolnicy czy ogrodnicy). Szczególnie narażone na ich działanie są niemowlęta i dzieci, a także kobiety w ciąży.

Pestycydy mogą przyczyniać się do zatruć ostrych i zatruć przewlekłych, które występują w wyniku stopniowej kumulacji coraz większych dawek w organizmie. Wpływ środków ochrony roślin na nasze zdrowie będzie w głównej mierze zależało od ich składu. Niemniej wśród negatywnych oddziaływań na organizm wymienia się m.in.: działanie neurotoksyczne, wpływ na gospodarkę hormonalną czy zmniejszenie odporności.

Powiązane produkty

Pestycydy w żywności – skąd się biorą?

Kiedy pestycydy są stosowane w nieodpowiedni sposób, może dojść do zanieczyszczenia żywności, co w konsekwencji będzie szkodliwe dla konsumentów. W unijnych regulacjach jest określony maksymalny limit pozostałości (MRL) pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego. Normy są cyklicznie aktualizowane na podstawie danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania takich środków. Dzięki temu w ciągu ostatnich dziesięciu lat niektóre środki ochrony roślin zostały całkowicie zakazane.

Jak przebiegały badania?

Naukowcy prowadzili badania w latach 2012 i 2020. Analizowali różne gatunki owoców, m.in. jabłka, pomarańcze, grejpfruty i cytryny. Jabłka pochodziły z upraw krajowych, natomiast owoce cytrusowe były importowe z Hiszpanii, Cypru, Turcji i RPA.

Przed szczegółowymi badaniami niektóre owoce umyto pod strumieniem zimnej wody, inne nie. Wyniki pokazały, że między 2012 a 2020 rokiem doszło do znacznego zmniejszenia poziomu pestycydów, które można było znaleźć w jadalnych częściach owoców. Co ważniejsze, naukowcy przekazali, że w nowszych próbkach nie zostały stwierdzone przypadki stosowania zakazanych środków ochrony roślin.

Co robić, by zmniejszyć ilość pestycydów w spożywanych owocach?

Naukowcy w swojej pracy wskazali,  jak najskuteczniej pozbywać się zanieczyszczeń warzyw i owoców. Według wcześniejszych badań, domowe przetwarzanie owoców, czyli np. gotowanie, smażenie, pieczenie i blanszowanie, skutecznie zmniejsza pozostałości pestycydów, jednak owoce takie jak jabłka czy cytrusy spożywamy także na surowo.  Badacze zwrócili uwagę, że warto wykonywać wówczas proste czynności jak mycie i obieranie. W eksperymentach modelowych optymalny czas mycia jabłek określono na 2 minuty.

  1. K. Czechowicz, Polacy zbadali, czy - i ile pestycydów - spożywamy wraz z owocami, naukawpolsce.pl [online], https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C94044%2Cpolacy-zbadali-czy-i-ile-pestycydow-spozywamy-wraz-z-owocami.html [dostęp:] 6.11.2022.
  2. G. Kowalska, U. Pankiewicz, R. Kowalski, Assessment of Pesticide Content in Apples and Selected Citrus Fruits Subjected to Simple Culinary Processing, Applied Sciences, nr 12 (3) 2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szczepienie na HPV i meningokoki obowiązkowe od przyszłego roku? Ministerstwo Zdrowia zapowiada zmiany w kalendarzu szczepień

    Ministerstwo Zdrowia zapowiada znaczące zmiany w krajowym Programie Szczepień Ochronnych – obowiązkowe szczepienia przeciw HPV dla dzieci w wieku 9-15 lat oraz przeciw meningokokom dla osób z grupy ryzyka. Nowe wytyczne mają objąć także kalendarz szczepień przeciw krztuścowi – druga dawka przypominająca podawana wcześniej i nowa, trzecia dawka dla nastolatków. Projekt rozporządzenia wprowadzającego powyższe zmiany jest już gotowy i wkrótce trafi do konsultacji międzyresortowych i społecznych.

  • Znieczulenie przy każdym porodzie, większa opieka po poronieniu. Ministerstwo zapowiada zmiany w opiece okołoporodowej

    Ministerstwo Zdrowia zapowiedziało przygotowanie zmian w załączniku do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 16 sierpnia 2018 r. w sprawie standardu organizacyjnego opieki okołoporodowej. Nowe regulacje mają na celu zwiększenie bezpieczeństwa, poprawę komfortu oraz wzmocnienie pozycji kobiet i personelu medycznego podczas ciąży, porodu i w połogu.

  • Czy to przełom w walce z próchnicą? Wynaleziono żel, który odbudowuje szkliwo zęba

    Zespół naukowców opracował specjalny żel białkowy, który odbudowuje szkliwo ludzkiego zęba – tkankę, która naturalnie się nie regeneruje. Po nałożeniu preparatu na ząb zaczynają tworzyć się drobne kryształy minerału, z którego naturalnie zbudowane jest szkliwo. Kryształy te odtwarzają jego pierwotną strukturę i właściwości.

  • Rekordowy sezon szczepień przeciw grypie. Najwięcej wykonano w aptekach

    Sezon 2025/2026 przynosi rekordowe wyniki wyszczepialności przeciwko grypie. Do początku listopada zaszczepiło się już ponad 1,88 mln Polaków – to więcej niż w całym poprzednim sezonie. Największy wzrost obserwuje się wśród osób starszych oraz w regionach, w których funkcjonuje najwięcej aptecznych punktów szczepień. Eksperci podkreślają, że to właśnie apteki stały się głównym motorem wzrostu wyszczepialności w kraju.

  • Rośnie liczba zakażeń WZW typu A w Czechach. Dane z Polski też są alarmujące

    W Czechach od początku roku zarejestrowano 2375 przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A (WZW A) – to najwyższa liczba zakażeń od 1989 r. Jednocześnie zanotowano aż 28 zgonów. W Polsce sytuacja również staje się niepokojąca – do 31 października 2025 r. zgłoszono 731 zachorowań, czyli ponad dwukrotnie więcej niż rok wcześniej w tym samym okresie. Rosnąca liczba infekcji w regionie, niska odporność populacji i intensywne powiązania epidemiologiczne między krajami wymagają wzmożonej czujności oraz działań profilaktycznych.

  • Od dwóch dekad niewłaściwie leczymy depresję? Nowe badania podważają stosowane schematy leczenia

    Najnowsze wyniki badań podważają jeden z filarów współczesnej farmakoterapii depresji. Przegląd literatury naukowej wykazał, że wiele strategii leczenia, stosowanych powszechnie przez ponad dwie dekady, nie potwierdziło swojej skuteczności w dobrze kontrolowanych badaniach klinicznych. Zarówno lekarze, jak i pacjenci mogą więc potrzebować zmiany podejścia do leczenia.

  • Co czwarty polski nastolatek ma myśli samobójcze. Niepokojące dane z nowego raportu

    Z badania „Dobre i złe wiadomości – życie online i offline a zdrowie psychiczne polskich nastolatków” wynika, że problemy psychiczne wśród młodzieży są powszechne, a skala kryzysu wymaga natychmiastowej reakcji. W ciągu ostatniego roku aż 23% uczniów klas trzecich szkół ponadpodstawowych myślało o odebraniu sobie życia. Raport podkreśla nie tylko skalę zagrożenia, ale także kluczową rolę rówieśniczego wsparcia. Po raz pierwszy badania tak precyzyjnie pokazują, jak aktywność online, przemoc i samotność splatają się w jeden, często niewidzialny problem – kryzys suicydalny.

  • Ognisko odry na Podkarpaciu. Sanepid potwierdza 11 zachorowań, trwa dochodzenie

    Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny poinformował o rozwijającym się ognisku odry w regionie. W ciągu kilku dni liczba potwierdzonych przypadków wzrosła z trzech do jedenastu. Trwa intensywne dochodzenie epidemiologiczne, a służby apelują o szczepienia i zachowanie środków ostrożności – szczególnie wśród osób, które nie mają pewności co do swojego statusu odpornościowego.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl