
Pestycydy zwiększają ryzyko rozwoju raka tak jak palenie papierosów
Nowe badanie sugeruje, że narażenie na pestycydy zwiększa ryzyko zachorowania na raka, przede wszystkim na chłoniaka nieziarniczego, białaczkę i raka pęcherza moczowego. Najbardziej niepokojące było odkrycie, że ryzyko jest wyższe niż to spowodowane paleniem papierosów. Wyniki opublikowano w czasopiśmie „Frontiers in Cancer Control and Society”.
- Narażenie na pestycydy tak samo groźne dla zdrowia jak palenie tytoniu
- Szczegóły dotyczące badania
- Znaczenie badania
Narażenie na pestycydy tak samo groźne dla zdrowia jak palenie tytoniu
W rolnictwie ostatnich kilkudziesięciu lat pestycydy nabrały kluczowego znaczenia dla ochrony upraw przed szkodnikami, co przyczynia się do zwiększenia wydajności i jakości produkcji rolniczej. Jednak chemikalia te mogą niszczyć też organizmy pożyteczne, a także niekorzystnie wpływać na zwierzęta i ludzi narażonych na ich działanie.
Nowe badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazało, że pestycydy mogą powodować raka w stopniu porównywalnym z paleniem papierosów. Dotyczy to także osób, które nie pracują w rolnictwie i nie mają bezpośredniego kontaktu z substancjami służącymi do zwalczania szkodliwych organizmów.
Badanie objęło 69 pestycydów, m.in. 2,4-D (kwas 2,4-dichlorofenoksyoctowy), acefat, metolachlor oraz metomyl, i wykazało, że narażenie na pestycydy wiąże się z większą częstością występowania chłoniaka nieziarniczego, białaczki i raka pęcherza moczowego. Naukowcy przeprowadzający analizę zaznaczają, że to działanie wielu pestycydów, a nie pojedynczej substancji, przyczynia się do zwiększonego ryzyka zachorowania na nowotwór.
Szczegóły dotyczące badania
Dane dotyczące stosowania pestycydów w rolnictwie i powierzchni upraw badacze uzyskali z United States Geological Survey (USGS). Wskaźniki zapadalności na nowotwory w poszczególnych hrabstwach pozyskiwano natomiast z bazy danych National Institutes of Health (NIH) i Centers for Disease Control (CDC) State Cancer Profiles w okresie od 2015 do 2019 roku.
Badanie wykazało, że stosowanie mieszanek pestycydów (naukowcy podkreślają, że mało prawdopodobne jest, aby ludzie byli narażeni na działanie pojedynczego pestycydu) wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wszystkich ocenianych nowotworów. Najsilniejsze powiązanie zauważono w przypadku:
Chłoniaka innego niż chłoniak Hodgkina (NHL, ang. non-Hodgkin lymphoma), czyli chłoniaka nieziarniczego – istnieje wiele typów chłoniaków nieziarniczych, które można podzielić na chłoniaki B-komórkowe i T-komórkowe, w zależności od rodzaju limfocytów, z których się rozwijają. Najczęstszym typem jest chłoniak rozlany z dużych komórek B (DLBCL).
Białaczki – grupa nowotworów złośliwych, które rozwijają się w szpiku kostnym i prowadzą do niekontrolowanego rozrostu białych krwinek. Wyróżnia się 4 główne typy białaczek: ostrą białaczkę szpikową (AML), przewlekłą białaczkę szpikową (CML), ostrą białaczkę limfoblastyczną (ALL), przewlekłą białaczkę limfocytową (CLL).
Raka pęcherza moczowego – to jeden z najczęstszych nowotworów układu moczowego, przeważnie dotyka mężczyzn w wieku 50-80 lat. Zazwyczaj pierwszym objawem choroby jest krwiomocz, mogą także pojawiać się: częstomocz, ból podczas mikcji, bóle pleców, bóle miednicy.
Znaczenie badania
To badanie jest pierwszą kompleksową oceną ryzyka zachorowania na raka z powodu narażenia na pestycydy z perspektywy populacyjnej. Naukowcy podkreślają jednak, że chociaż ich analiza poszerza wiedzę na temat szkodliwości pestycydów, czynniki ryzyka zachorowania na raka mogą obejmować wiele obszarów (są to m.in. czynniki genetyczne, środowiskowe, styl życia, zakażenia wirusowe i inne), dlatego też konieczne są dalsze badania, które dokładniej określą te powiązania.