Kalarepa
Mateusz Durbas

Kalarepa – na co pomaga, właściwości, zastosowanie

Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes L.) jest popularnym warzywem należącym do roślin z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). W XVIII wieku kalarepa była już pospolicie uprawiana w Europie, a jeszcze do niedawna była postrzegana głównie jako dodatek do zup i bulionów. Jak się jednak okazuje, kalarepa jest rośliną dwuletnią, która charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i smakową. Jej częścią jadalną jest przerośnięta, zgrubiała i mięsista łodyga. Wyróżnia się dwie główne odmiany kalarepy, a mianowicie jasnozieloną oraz fioletową, przy czym w tej drugiej dodatkowo występują antocyjany o bardzo szerokim prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka.

Jakie właściwości ma kalarepa?

Kalarepa wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe. Biorąc pod uwagę fakt, iż kalarepa jest zaliczana do warzyw kapustnych, zawiera ona znaczne ilości glukozynolanów, czyli siarkowych glikozydów, których regularne spożywanie może chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych, a zwłaszcza nowotworów przewodu pokarmowego (np. wątroby i jelita grubego).

Dzięki zawartości wielu ważnych składników biologicznie aktywnych, takich jak choćby witamina C, miedź, polifenole, karotenoidy i antocyjany (w odmianie fioletowej), kalarepa neutralizuje szkodliwe działanie reaktywnych form tlenu, chroni różne składniki komórek przed uszkodzeniem wolnorodnikowym oraz łagodzi stany zapalne. Wszystko to sprawia, że częste włączanie do diety kalarepy może istotnie zmniejszać ryzyko zachorowania na wiele chorób przewlekłych, wśród których wymienia się przede wszystkim otyłość, cukrzycę typu 2, nowotwory oraz schorzenia sercowo-naczyniowe.

Dlaczego warto jeść kalarepę?

Kalarepa jest warzywem mało kalorycznym, które dostarcza zaledwie 27 kcal w przeliczeniu na 100 g świeżego produktu. Jedna średnia sztuka kalarepy pozbawiona części niejadalnych waży 165 g i dostarcza jedynie niespełna 45 kcal. Oznacza to, że kalarepa może być bezpiecznie spożywana przez osoby z nadwagą i otyłością, które chcą zmniejszyć nadmierną masę ciała. Ponadto surowa kalarepa ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 20 (IG = 20), jak również niski ładunek glikemiczny, który wynosi 2 (ŁG = 2). Ze względu na to kalarepa jest zalecana u wszystkich pacjentów z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, takimi jak cukrzyca oraz insulinooporność.

Jedna średnia sztuka kalarepy pozbawiona części niejadalnych zawiera około 6 g błonnika pokarmowego, co stanowi prawie 25% rekomendowanego przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne dziennego spożycia tej grupy substancji pochodzenia roślinnego w przypadku osób dorosłych. Dobrze wiadomo, że błonnik pokarmowy przyspiesza pasaż treści pokarmowej, reguluje rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom, obniża stężenie cholesterolu całkowitego i lipoprotein o niskiej gęstości LDL (tzw. „złego cholesterolu”) we krwi, spowalnia tempo opróżniania żołądka oraz wzmaga uczucie sytości poposiłkowej.

Poza tym kalarepa jest dobrym źródłem witamin (zwłaszcza C, B6 i B9) oraz składników mineralnych (szczególnie potasu, miedzi, manganu, fosforu, magnezu, wapnia i żelaza). Jedna średnia sztuka kalarepy zawiera nieco ponad 102 mg witaminy C, co pozwala z nawiązką zaspokoić zalecane dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy u osób dorosłych. Witamina C ma dobrze udokumentowane działanie neutralizujące reaktywne formy tlenu, hamujące utlenianie lipidów, zwiększające przyswajanie żelaza niehemowego, nasilające syntezę kolagenu oraz skracające czas trwania przeziębienia. Jedna przeciętna surowa kalarepa dostarcza około 580 mg potasu, co pokrywa 16,5% dobowego zapotrzebowania na ten ważny składnik mineralny na poziomie wystarczającego spożycia (AI) u osób dorosłych. Warto nadmienić o tym, że potas uczestniczy w metabolizmie białek i węglowodanów, aktywuje liczne enzymy ustrojowe, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową oraz ciśnienie osmotyczne komórek organizmu.

Powiązane produkty

Jak można jeść kalarepę? Przepisy na kalarepę

Kalarepę najczęściej wykorzystuje się jako składnik sałatek, surówek, zup, bulionów, twarożku lub jako przekąskę. Poniżej znajduje się przykładowy przepis na sałatkę z kalarepy.

Potrzebne składniki do przygotowania sałatki z kalarepy:

  • 1 średnia młoda kalarepa,
  • 1 średni pomidor,
  • 1/2 średniej cebuli czerwonej,
  • 1 średnie jabłko,
  • 4 średnie sztuki rzodkiewek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią,
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu czarnego lub ziołowego.

Sposób przygotowania sałatki z kalarepy:

  1. Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć.
  2. Młodą kalarepę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę czerwoną obrać i posiekać w piórka.
  4. Główki rzodkiewki oddzielić od liści, dokładnie umyć i usunąć ogonki, następnie pokroić w cienkie półplasterki.
  5. Wycisnąć sok ze świeżej cytryny.
  6. Jabłko opcjonalnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie skropić sokiem z cytryny oraz dokładnie zamieszać.
  7. Pomidora pokroić w ćwiartki.
  8. Drobno posiekać szczypiorek.
  9. Wszystkie składniki przełożyć do miski, polać olejem rzepakowym z bazylią i czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz dokładnie wymieszać.
  1. Jung HA, Karki S, Ehom NY, et al. Anti-Diabetic and Anti-Inflammatory Effects of Green and Red Kohlrabi Cultivars (Brassica oleracea var. gongylodes). Prev Nutr Food Sci. 2014 Dec;19(4):281-90.
  2. Park CH, Yeo HJ, Kim NS, et al. Metabolic profiling of pale green and purple kohlrabi (Brassica oleracea var. gongylodes). Applied Biological Chemistry. 2017;60:249–257.
  3. Ben Sassi A, Cheikh M’hamed A, Chahdoura H, et al. Variation in biochemical profile and health beneficial compounds and biological activities of Brassica oleracea var gongylodes L. morphological parts. Journal of Food Measurement and Characterization. 2020;14(3):1192-1200.
  4. Marcinkowska M, Frank S, Steinhaus M, et al. Key Odorants of Raw and Cooked Green Kohlrabi (Brassica oleracea var. gongylodes L.). J Agric Food Chem. 2021 Oct 20;69(41):12270-12277.
  5. Paśko P, Galanty A, Tyszka-Czochara M, et al. Health Promoting vs Anti-nutritive Aspects of Kohlrabi Sprouts, a Promising Candidate for Novel Functional Food. Plant Foods Hum Nutr. 2021 Mar;76(1):76-82.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zdrowe żywienie ucznia, czyli dieta pomocna w nauce

    Wrzesień jest miesiącem, kiedy dla ucznia wszystko zaczyna się od nowa. Nowe podręczniki, obowiązki, czasami nowe przedmioty i nauczyciele, zajęcia dodatkowe. Czy pamiętamy o wszystkich jego potrzebach, w tym żywieniowych? Dowiedz się więcej!

  • Peskatarianizm – na czym polega?

    Obecnie coraz więcej osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, decydując się na przejście na wegetarianizm i wykluczenie mięsa z diety. Modelem żywieniowym bazującym na diecie wegetariańskiej jest peskatarianizm, który zakłada wykluczenie mięsa czerwonego i białego, ale pozostawienie w menu ryb oraz owoców morza. Jakie są zasady diety peskatariańskiej i dla kogo będzie ona dobrym wyborem?

  • Co zabrać ze sobą na wakacje?

    Wakacje to wyjątkowy czas, na który czekamy przez cały rok. Aby jednak nasz urlop przebiegł tak, jak sobie wymarzyliśmy, konieczne jest podjęcie odpowiednich przygotowań. Sprawdź filmowy poradnik DOZ.pl dotyczący najpotrzebniejszych rzeczy, które należy zabrać ze sobą w podróż, aby wypoczynek upłynął nam bezpiecznie i spokojnie.

  • Dieta kapuściana (prezydencka) – na czym polega? Czy działa?

    Stale rosnąca liczba osób z nadwagą i otyłością sprawia, że diety odchudzające cieszą się nadal dużym zainteresowaniem wśród społeczeństwa. Jednym ze skutecznych sposobów na szybką utratę masy ciała jest dieta kapuściana, zwana również dietą prezydencką. Pomimo że przynosi szybkie efekty, to nie jest zalecana przez wykwalifikowanych dietetyków i lekarzy.

  • Skurczowe bóle menstruacyjne: czym są i jak sobie z nimi radzić?

    Bóle menstruacyjne, czyli skurczowe bóle w trakcie okresu (miesiączki), to dolegliwość, której doświadczyła większość kobiet1. Bóle menstruacyjne mogą pojawić się już przed miesiączką i mogą mieć duże natężenie. Zazwyczaj występują w podbrzuszu, ale mogą też rozprzestrzeniać się na górną część ud, nogi i plecy2,3. Mogą im również towarzyszyć nudności, wymioty, wzdęcia i biegunka3. Wszystko to, w połączeniu z utratą krwi i bólem, może powodować naprawdę kiepskie samopoczucie.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij