Kalarepa
Mateusz Durbas

Kalarepa – na co pomaga, właściwości, zastosowanie

Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes L.) jest popularnym warzywem należącym do roślin z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). W XVIII wieku kalarepa była już pospolicie uprawiana w Europie, a jeszcze do niedawna była postrzegana głównie jako dodatek do zup i bulionów. Jak się jednak okazuje, kalarepa jest rośliną dwuletnią, która charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i smakową. Jej częścią jadalną jest przerośnięta, zgrubiała i mięsista łodyga. Wyróżnia się dwie główne odmiany kalarepy, a mianowicie jasnozieloną oraz fioletową, przy czym w tej drugiej dodatkowo występują antocyjany o bardzo szerokim prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka.

Jakie właściwości ma kalarepa?

Kalarepa wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe. Biorąc pod uwagę fakt, iż kalarepa jest zaliczana do warzyw kapustnych, zawiera ona znaczne ilości glukozynolanów, czyli siarkowych glikozydów, których regularne spożywanie może chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych, a zwłaszcza nowotworów przewodu pokarmowego (np. wątroby i jelita grubego).

Dzięki zawartości wielu ważnych składników biologicznie aktywnych, takich jak choćby witamina C, miedź, polifenole, karotenoidy i antocyjany (w odmianie fioletowej), kalarepa neutralizuje szkodliwe działanie reaktywnych form tlenu, chroni różne składniki komórek przed uszkodzeniem wolnorodnikowym oraz łagodzi stany zapalne. Wszystko to sprawia, że częste włączanie do diety kalarepy może istotnie zmniejszać ryzyko zachorowania na wiele chorób przewlekłych, wśród których wymienia się przede wszystkim otyłość, cukrzycę typu 2, nowotwory oraz schorzenia sercowo-naczyniowe.

Dlaczego warto jeść kalarepę?

Kalarepa jest warzywem mało kalorycznym, które dostarcza zaledwie 27 kcal w przeliczeniu na 100 g świeżego produktu. Jedna średnia sztuka kalarepy pozbawiona części niejadalnych waży 165 g i dostarcza jedynie niespełna 45 kcal. Oznacza to, że kalarepa może być bezpiecznie spożywana przez osoby z nadwagą i otyłością, które chcą zmniejszyć nadmierną masę ciała. Ponadto surowa kalarepa ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 20 (IG = 20), jak również niski ładunek glikemiczny, który wynosi 2 (ŁG = 2). Ze względu na to kalarepa jest zalecana u wszystkich pacjentów z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, takimi jak cukrzyca oraz insulinooporność.

Jedna średnia sztuka kalarepy pozbawiona części niejadalnych zawiera około 6 g błonnika pokarmowego, co stanowi prawie 25% rekomendowanego przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne dziennego spożycia tej grupy substancji pochodzenia roślinnego w przypadku osób dorosłych. Dobrze wiadomo, że błonnik pokarmowy przyspiesza pasaż treści pokarmowej, reguluje rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom, obniża stężenie cholesterolu całkowitego i lipoprotein o niskiej gęstości LDL (tzw. „złego cholesterolu”) we krwi, spowalnia tempo opróżniania żołądka oraz wzmaga uczucie sytości poposiłkowej.

Poza tym kalarepa jest dobrym źródłem witamin (zwłaszcza C, B6 i B9) oraz składników mineralnych (szczególnie potasu, miedzi, manganu, fosforu, magnezu, wapnia i żelaza). Jedna średnia sztuka kalarepy zawiera nieco ponad 102 mg witaminy C, co pozwala z nawiązką zaspokoić zalecane dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy u osób dorosłych. Witamina C ma dobrze udokumentowane działanie neutralizujące reaktywne formy tlenu, hamujące utlenianie lipidów, zwiększające przyswajanie żelaza niehemowego, nasilające syntezę kolagenu oraz skracające czas trwania przeziębienia. Jedna przeciętna surowa kalarepa dostarcza około 580 mg potasu, co pokrywa 16,5% dobowego zapotrzebowania na ten ważny składnik mineralny na poziomie wystarczającego spożycia (AI) u osób dorosłych. Warto nadmienić o tym, że potas uczestniczy w metabolizmie białek i węglowodanów, aktywuje liczne enzymy ustrojowe, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową oraz ciśnienie osmotyczne komórek organizmu.

Powiązane produkty

Jak można jeść kalarepę? Przepisy na kalarepę

Kalarepę najczęściej wykorzystuje się jako składnik sałatek, surówek, zup, bulionów, twarożku lub jako przekąskę. Poniżej znajduje się przykładowy przepis na sałatkę z kalarepy.

Potrzebne składniki do przygotowania sałatki z kalarepy:

  • 1 średnia młoda kalarepa,
  • 1 średni pomidor,
  • 1/2 średniej cebuli czerwonej,
  • 1 średnie jabłko,
  • 4 średnie sztuki rzodkiewek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią,
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu czarnego lub ziołowego.

Sposób przygotowania sałatki z kalarepy:

  1. Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć.
  2. Młodą kalarepę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę czerwoną obrać i posiekać w piórka.
  4. Główki rzodkiewki oddzielić od liści, dokładnie umyć i usunąć ogonki, następnie pokroić w cienkie półplasterki.
  5. Wycisnąć sok ze świeżej cytryny.
  6. Jabłko opcjonalnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie skropić sokiem z cytryny oraz dokładnie zamieszać.
  7. Pomidora pokroić w ćwiartki.
  8. Drobno posiekać szczypiorek.
  9. Wszystkie składniki przełożyć do miski, polać olejem rzepakowym z bazylią i czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz dokładnie wymieszać.
  1. Jung HA, Karki S, Ehom NY, et al. Anti-Diabetic and Anti-Inflammatory Effects of Green and Red Kohlrabi Cultivars (Brassica oleracea var. gongylodes). Prev Nutr Food Sci. 2014 Dec;19(4):281-90.
  2. Park CH, Yeo HJ, Kim NS, et al. Metabolic profiling of pale green and purple kohlrabi (Brassica oleracea var. gongylodes). Applied Biological Chemistry. 2017;60:249–257.
  3. Ben Sassi A, Cheikh M’hamed A, Chahdoura H, et al. Variation in biochemical profile and health beneficial compounds and biological activities of Brassica oleracea var gongylodes L. morphological parts. Journal of Food Measurement and Characterization. 2020;14(3):1192-1200.
  4. Marcinkowska M, Frank S, Steinhaus M, et al. Key Odorants of Raw and Cooked Green Kohlrabi (Brassica oleracea var. gongylodes L.). J Agric Food Chem. 2021 Oct 20;69(41):12270-12277.
  5. Paśko P, Galanty A, Tyszka-Czochara M, et al. Health Promoting vs Anti-nutritive Aspects of Kohlrabi Sprouts, a Promising Candidate for Novel Functional Food. Plant Foods Hum Nutr. 2021 Mar;76(1):76-82.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta eliminacyjna a Święta. Jak komponować świąteczne potrawy dla osób, które muszą wykluczyć popularne produkty?

    Diety eliminacyjne są powszechnie stosowane w leczeniu celiakii oraz alergii i nadwrażliwości na pokarmy, w których stwierdza się ogólnoustrojową reakcję na określone składniki pokarmowe. Eliminacja alergenów z diety powinna być stosowana tak długo, jak jest to konieczne, co może być szczególnie kłopotliwe w okresie świątecznym. Jak komponować świąteczne potrawy dla osób, które muszą eliminować popularne produkty?

  • Imazalil – w jakim celu stosuje się go na cytrusach? Czy jest bezpieczny dla zdrowia?

    Imazalil to jedna z substancji, które najczęściej pojawiają się w dyskusjach o bezpieczeństwie żywności, zwłaszcza tej sprowadzanej z ciepłych krajów. Jego obecność na cytrusach budzi obawy konsumentów, ponieważ wiele osób nie wie, do czego właściwie służy i czy może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Ten artykuł pozwoli uporządkować najważniejsze fakty i rozwiać wątpliwości dotyczące tego środka.

  • Zdrowsze Święta. Jak przygotować ciasta i inne dania w wersji fit?

    Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Dla wielu z nas są niezwykłym i magicznym czasem, ale obfitują w tradycyjne potrawy i wypieki, którym często nie sposób się oprzeć. Często wiąże się to ze spożyciem większej liczby kilokalorii, co może być źródłem dodatkowego stresu, szczególnie dla osób chcących zredukować masę ciała.

  • Świąteczne zagrożenia dla psa i kota. Co zrobić, by zwierzak był bezpieczny?

    Święta Bożego Narodzenia to czas radości, rodzinnych spotkań i wyjątkowej atmosfery. Opiekunowie chcą, żeby był on wyjątkowy również dla ich domowych pupili, jednak często nie zdają sobie sprawy, jak wiele elementów świątecznego wystroju czy składników potraw może stanowić zagrożenie dla zwierząt. Nie chodzi o całkowite zrezygnowanie z przystrojenia domu na święta czy gotowania tradycyjnych potraw, gdy w domu jest zwierzę, dobrze jest jednak znać potencjalne zagrożenia i wiedzieć, co zrobić w sytuacji awaryjnej.

  • Szczepienia przed wyjazdem do Egiptu i inne zalecenia przed podróżą

    Egipt wciąż pozostaje jednym z najpopularniejszych kierunków turystycznych, jednak pod względem zdrowotnym wymaga znacznie większej ostrożności niż kraje wysoko rozwinięte. Odmienny klimat, inny standard sanitarny oraz obecność chorób zakaźnych niespotykanych w Europie sprawiają, że odpowiednie przygotowanie medyczne przed wyjazdem do Egiptu ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa podróżnych.

  • Krążek antykoncepcyjny (krążek dopochwowy) – skuteczność i skutki uboczne

    Współczesne metody antykoncepcji dają kobietom szeroki wybór narzędzi pozwalających kontrolować płodność w sposób wygodny, bezpieczny i skuteczny. Jednym z rozwiązań, które zyskuje na popularności dzięki swojej dyskrecji i wysokiej efektywności, jest krążek antykoncepcyjny, zwany również krążkiem dopochwowym lub ringiem antykoncepcyjnym. Niniejszy artykuł ma na celu kompleksowe przybliżenie mechanizmu jego działania, skuteczności, możliwych skutków ubocznych oraz praktycznych aspektów codziennego stosowania.

  • Jakie są korzyści z rzucenia palenia papierosów? Czy warto rzucić nałóg po wielu latach?

    Rzucenie palenia to jedna z najważniejszych decyzji zdrowotnych, jaką można podjąć na każdym etapie życia. Choć uzależnienie od nikotyny jest silne, a objawy odstawienne mogą być ciężkie, korzyści dla organizmu pojawiają się znacznie szybciej, niż większość osób przypuszcza. Poprawia się funkcjonowanie serca i płuc, wyrównuje się ciśnienie tętnicze, a ryzyko wielu poważnych chorób zaczyna stopniowo spadać. Zmienia się także jakość codziennego życia – polepsza się poziom energii, kondycja skóry oraz samopoczucie psychiczne.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl