produkty przy WZJG
Maria Brzegowy

Dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego – jak powinna wyglądać?

Przebiega najczęściej pod postacią ostrych rzutów, pomiędzy którymi występują okresy remisji. I choć jak do tej pory nie udowodniono pewnego związku nieprawidłowej diety z możliwością pojawienia się zaostrzenia, to jednak żywienie odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia – łagodzi dolegliwości, zapobiega niedożywieniu oraz znacząco poprawia jakość życia. Dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego – co jeść, a czego unikać? Na co zwrócić uwagę, bilansując codzienne posiłki?

Czym jest WZJG?

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa) należy do grupy tzw. nieswoistych zapaleń jelita (NZJ), trwających przewlekle i przebiegających z okresami ostrych rzutów (trwających od kilku tygodni do kilku miesięcy) i remisji (wyciszenia objawów, które może trwać nawet latami). Stanowi chorobę zapalną błony śluzowej odbytnicy lub odbytnicy i okrężnicy, w wybranych przypadkach prowadząc do owrzodzeń. 

Najczęstszym objawem colitis ulcerosa jest uporczywa biegunka z domieszką krwi (do nawet 20 wypróżnień w ciągu doby).

Dieta a WZJG – rola żywienia w chorobie

Choroby jelit są często związane z występowaniem niedowagi oraz anemii, które w znaczącym stopniu wpływają na czas leczenia oraz tempo wchodzenia w stan remisji. Uważa się więc, że właściwie zaplanowana dieta może pozwolić na uzyskanie lepszego efektu terapeutycznego oraz dłuższe jego utrzymanie.

Prawidłowo skomponowana dieta bezpośrednio wpływa także na samopoczucie chorego, zmniejszając towarzyszące chorobie dolegliwości, takie jak bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, przelewanie się treści jelitowej itp. W znaczący sposób przekłada się także na prewencję wielu jednostek chorobowych, w tym kamicy nerkowej, kamicy żółciowej, osteopenii czy osteoporozy.

Odpowiednio skomponowana dieta ma za zadanie oszczędzać objęte zapaleniem jelito, łagodzić objawy choroby, jak również uzupełniać niedobory składników pokarmowych i zapobiegać niedożywieniu.

Powiązane produkty

Jaka dieta przy WZJG? Najważniejsze zalecenia dietetyczne

Przyjmuje się, że uniwersalna, idealna dla każdego dieta wskazana przy WZJG nie istnieje. Zalecenia żywieniowe będą bowiem związane z m.in. stopniem ciężkości przebiegu choroby, umiejscowieniem zmian oraz od indywidualnych uwarunkowań danej osoby. Kluczową rolę, obok jej tolerancji, odgrywają także preferencje osobiste – stosowana dieta jest bowiem dietą na całe życie (ulegając oczywiście odpowiednim modyfikacjom w zależności od momentu w leczeniu), stąd powinna w pewnym stopniu odpowiadać smakowo oraz jakościowo danej osobie.   

Część zaleceń dla chorych na WZJG jest zbliżona do ogólnie przyjętych zasad zdrowego żywienia, w tym zalecenie:

  • spożywania diety urozmaiconej, dostarczającej organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych,
  • regularnego spożywania przynajmniej 5 posiłków dziennie,
  • wypijania minimum 1,5 l płynów dziennie,
  • gotowania we wodzie, na parze, pieczenie we folii lub naczyniu żaroodpornym,
  • dodawania świeżego, najlepszej jakości tłuszczu dopiero do gotowej potrawy,
  • unikania duszenia z obsmażaniem, panierowania, smażenia,
  • unikania spożywania nadmiaru cukru i słodyczy,
  • unikania picia kolorowych napojów gazowanych.

Celem przyrządzenia potraw łatwo przyswajalnych rekomenduje się dodatkowo:

  • częstsze sięganie po mniejsze objętościowo posiłki,
  • przecieranie, miksowanie i rozdrabnianie pokarmów,
  • spulchnianie potraw, poprzez dodatek np. ubitych białek jaj lub namoczonej bułki.

Cenną wiedzę, pacjent i jego bliscy, mogą zdobyć uczestnicząc w m.in. wydarzeniach prowadzonych przez organizacje takie jak stowarzyszenie „Apetyt na życie” bądź towarzystwo „J-elita”.

Jak powinna wyglądać dieta w zaostrzeniu i remisji WZJG? Co można jeść, a czego unikać?

W okresie remisji WZJG sposób odżywiania się nie powinien znacząco odbiegać od zaleceń skierowanych do grupy osób zdrowych. Ze względu na to, że poszczególni pacjenci mogą w różny sposób reagować na te same produkty, każdy z nich, na podstawie samoobserwacji, powinien dostosować dietę do własnej tolerancji.

Aktualnie nie udowodniono ponad wszelką wątpliwość, jakoby stosowanie określonej diety miałoby zapobiec zaostrzeniu choroby. Istnieją natomiast przesłanki, że niektóre pokarmy mogą wpływać na poprawę lub pogorszenie się stanu zdrowia, poprzez wywoływanie bądź zapobieganie określonym reakcjom ze strony organizmu. Wśród nich wymienia się m.in. produkty zbożowe z pełnego ziarna, warzywa wzdymające, w tym nasiona roślin strączkowych, całe orzechy oraz sery pleśniowe i surowe mięso (mogące być źródłem patogennych szczepów bakterii). Tak jak wspomniano na początku, absolutnie nie są to zakazane produkty – większość z nich (prócz surowych mięs i serów pleśniowych) należą do kategorii produktów polecanych w zdrowej diecie. Nie powinno się natomiast sięgać po słodkie napoje gazowane, piwo, nadmierne ilości słodyczy i ostre przyprawy (np. ocet, curry, papryka, czosnek).  

Ponieważ trudno stwierdzić, jakie konkretne produkty należałoby wykluczyć z diety danej osoby, najlepiej podzielić je wg poszczególnych kategorii. I tak, w związku z tym, że najczęściej spotykane w nieswoistych zapaleniach jelita dolegliwości to bóle brzucha, biegunka, wzdęcia oraz nadmierna ilość gazów, to produkty można podzielić na te o działaniu:

  • wzdymającym: ciemne pieczywo, grube kasze, otręby, cebula, kapusta, gruszki, śliwki, czereśnie, kalafior, grzyby,
  • gazotwórczym: kapusta, kalafior, brokuły, szparagi, nasiona roślin strączkowych, cebula, jabłka, banany, mleko, cukier i słodycze, piwo i napoje gazowane;
  • wzmagającym procesy fermentacji jelitowej: sok jabłkowy, winogronowy, gruszkowy, ksylitol, miód, jabłko, mango, arbuz, winogrono, czereśnie, mleko.
Część wymienionych wcześniej produktów to pokarmy obfitujące w błonnik pokarmowy (np. pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce), konieczny do właściwego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Jego obecność w codziennym żywieniu korzystnie wpływa na m.in. skład mikroflory jelitowej jelit oraz zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych jelita grubego. Aby pogodzić zalecenie ostrożności co do udziału błonnika w diecie i uczynić ją łatwiej przyswajalną, rekomenduje się więc, aby pochodził on z młodych, delikatnych warzyw i dojrzałych owoców, które dobrze będzie przecierać, miksować i rozdrabniać.

Obok ostrożności w wyborze poszczególnych pokarmów pacjentowi w okresie remisji zaleca się przede wszystkim dbałość o odpowiednią ilość białka, którego obecność jest niezbędna celem zapobiegania niedożywieniu. Rekomendowany poziom wynosi od 1,2 do nawet 2 g protein na każdy kilogram masy ciała (w zależności od aktualnego stanu zdrowia), tzn., że może być nawet 2-krotnie razy wyższy niż poziom zalecany pozostałej części populacji. Do produktów dostarczających dużych ilości białka należą: mięso, ryby, przetwory mleczne, jaja, a także – jeśli dobrze tolerowane – nasiona roślin strączkowych i ich przetwory (np. tofu). 

Codzienna dieta może zostać uzupełniona wybranymi przez lekarza preparatami multiwitaminowo- i multimineralnymi, preparatami wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także probiotykami.
Sprawdź: probiotyki  i kwasy omega-3.

W przypadku nasilenia się biegunek oraz w okresie zaostrzenia w diecie powinny pojawić się produkty zapierające, na których ilość również należy uważać, aby ich nadmiar nie doprowadził z kolei do zaparć i nasilenia krwawienia z odbytnicy. Wśród produktów hamujących perystaltykę jelit należy wymienić m.in.: ryż biały, gotowaną marchew, gotowaną dynię, gotowane jabłka, zielone banany, napar z suszonych jagód, suche pieczywo tostowe, gotowane, chude mięso, galaretki drobiowe, chrupki kukurydziane, cynamon, imbir, a także potrawy mączne (kopytka, pierogi, kluski), ale bez omasty i innych tłustych dodatków. Do picia dobrze wybierać czarną herbatę, napar z nagietka, lipy, naturalne kakao na wodzie albo napar z suszonych jagód.

Zaleca się ograniczyć błonnik pokarmowy, unikać jedzenia całych, surowych warzyw i owoców. Rekomenduje się stosowanie łatwostrawnych technik przygotowywania potraw, takich jak gotowanie we wodzie, na parze, spulchnianie, przecieranie albo miksowanie dań. Pacjent powinien zadbać też o posiłki bogate w białko zwierzęce (mięso, ryby, przetwory mleczne – uwaga na laktozę), przyjmowane częściej, w małych porcjach. W przypadku wchodzenia w remisję powrót do wcześniejszej formy żywienia i wprowadzanie poszczególnych pokarmów powinny odbywać się stopniowo. Dotyczy to zwłaszcza produktów obfitujących w błonnik pokarmowy oraz cukier.

Bywa, że objawy kliniczne zaostrzenia są szczególnie nasilone. Wówczas lekarz może podjąć decyzję o zastosowaniu diet przemysłowych, a nawet o włączeniu częściowego lub całkowitego żywienia pozajelitowego.

WZJG jadłospis i przykładowe przepisy

Jadłospis w okresie remisji

Śniadanie – Manna z sosem jagodowym

Do 2 szklanek mleka wsyp 2–3 łyżki kaszy manny, gotuj, aż całość zgęstnieje. W międzyczasie zmiksuj jagody, ewentualnie przetrzyj przez sitko, delikatnie dosłodź. Mannę podawaj z łyżką świeżo zmielonego siemienia lnianego, polaną sosem owocowym.

II śniadanie – Koktajl bananowy ze szpinakiem

Bezsmakowe mleko roślinne albo naturalny kefir zmiksuj z lekko zielonym bananem, garścią szpinaku typu baby i łyżeczką masła orzechowego najlepszej jakości.

Obiad – Pulpety z pary z purée ziemniaczanym i surówką z marchewki  

Namoczoną w wodzie i dokładnie odciśniętą bułkę wrzuć do misy razem z 400 g zmielonego mięsa z indyka, 2 jajkami, 2 łyżkami natki pietruszki i ½ łyżeczki soli. Masę dokładnie wyrób. Dłońmi posmarowanymi oliwą formuj małe pulpety, które kolejno układaj w wysmarowanym odrobiną oleju naczyniu do gotowania na parze. Gotuj ok. 20 minut. Podawaj z purée ziemniaczanym przygotowanym poprzez dodatek odrobiny świeżego masła oraz mleka oraz ze surówką z marchewki, skropioną sokiem z cytryny i kilkoma kroplami oliwy extra vergine.

Podwieczorek – Sałatka jarzynowa

Ugotowane marchewki, białą pietruszkę, jajko, ziemniaka oraz kawałek selera pokrój w kostkę. Dodaj pokrojonego, obranego ze skórki kiszonego ogórka. Warzywa połącz z gęstym jogurtem greckim, dopraw solą, posyp koperkiem. Porcję sałatki podawaj z kromką pieczywa graham.

Kolacja – Kanapki z pieczywa pszenno-żytniego z twarożkiem i pomidorami

Chudy twaróg rozgnieć z naturalnym jogurtem, dodaj posiekany koperek albo natkę pietruszki, dopraw odrobiną soli. Pastą obkładaj pieczywo pszenno-żytnie lekko posmarowane świeżym masłem. Do kanapek podawaj plastry pomidora obranego ze skórki, posypane posiekanym koperkiem albo pietruszką.

  1. U. Grochowska, P. Albrecht, Poradnik żywieniowy dla chorych na chorobę Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego, Polskie Towarzystwo Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita, Warszawa 2016.
  2. M. Jarosz, Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2016/2017.
  3. M. Mossakowska, Poradnik dla młodzieży i rodziców dzieci chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa) lub chorobę Leśniowskiego-Crohna, Polskie Towarzystwo Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita, Warszawa 2020.
  4. L. Sobotka, Podstawy żywienia klinicznego, Wydawnictwo Scientifica, Kraków 2013.
  5. Polskie Towarzystwo Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita, https://j-elita.org.pl.
  6. Stowarzyszenie Apetyt na życie, https://apetytnazycie.org.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta przy hemoroidach. Co jeść, a czego nie przy żylakach odbytu?

    Choroba hemoroidalna, potocznie nazywana hemoroidami, jest najczęściej występującym schorzeniem proktologicznym u osób dorosłych. Odpowiedni styl życia, z naciskiem na zdrową dietę i aktywność fizyczną, odgrywa ważną rolę w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia hemoroidów. Jaka dieta przy hemoroidach będzie odpowiednia? Co jeść, a czego unikać przy hemoroidach?

  • Jak obciąć kotu pazury? Poradnik dla opiekunów

    W popkulturze krążą niezliczone żarty o tym, jak trudne – i nieraz okupione ranami – bywa podanie kotu tabletki czy obcięcie pazurów. Choć koty uważane są za bardzo czyste zwierzęta, które potrafią same zadbać o swoją pielęgnację, warto trochę im w niej pomóc. Ponadto umiejętnie wykonane zabiegi pielęgnacyjne, np. obcinanie kocich pazurów, są doskonałą okazją do zacieśnienia więzi między kotem a opiekunem. I wcale nie muszą oznaczać konieczności wizyty na SOR-ze w celu przyszycia odgryzionej ręki.

  • Odwodnienie psa i kota. Jak rozpoznać objawy i jak pomóc zwierzakowi?

    Podobnie jak u ludzi, odwodnienie u zwierząt jest niebezpiecznym, ale stosunkowo łatwym do zapobiegnięcia stanem. Szczególnie narażone są zwierzęta bardzo młode, przewlekle chore oraz w podeszłym wieku. Długa ekspozycja na wysoką temperaturę również może prowadzić do odwodnienia, a w konsekwencji do udaru cieplnego. Jest to stan, w którym organizm przegrzewa się do tego stopnia, że nie jest w stanie odprowadzić nadmiaru ciepła za pomocą naturalnych mechanizmów fizjologicznych i behawioralnych. Na udar cieplny najbardziej narażone są koty podczas upałów ze względu na ich zamiłowanie do wygrzewania się na słońcu oraz słabsze możliwości odprowadzania nadmiaru ciepła. Szczególną uwagę trzeba zwrócić także na psy, zwłaszcza te aktywne bez względu na pogodę.

  • Jak poprawić przyswajalność składników odżywczych w diecie?

    Przewód pokarmowy to wysoce wyspecjalizowany układ narządów, który jest odpowiedzialny za trawienie pokarmów i wchłanianie składników odżywczych. Przyswajalność składników odżywczych oznacza zdolność organizmu do wchłaniania i wykorzystywania substancji odżywczych z pożywienia. Jak poprawić wchłanianie witamin i minerałów?

  • Jak nieczyszczona klimatyzacja wpływa na nasze zdrowie?

    Klimatyzacja, zapewniająca komfort cieplny w upalne dni, stała się powszechnym rozwiązaniem w przestrzeniach mieszkalnych i biurowych oraz w środkach transportu. Coraz częściej podnoszone są jednak kwestie związane z jej wpływem na zdrowie. Jak zaniedbana klimatyzacja wpływa na zdrowie i jak często należy ją czyścić?

  • Lęk separacyjny u kota lub psa. Jak pomóc swojemu zwierzakowi?

    Lęk separacyjny stał się problemem wielu zwierząt i ich opiekunów w okresie popandemicznym. W czasie pandemii COVID-19 zwierzęta przyzwyczaiły się do stałej obecności opiekunów w domu ze względu na ich zdalną pracę czy naukę. W większości przypadków zwierzęta adoptowane lub urodzone w tym okresie nie znały innej rzeczywistości niż ta, w której opiekun ciągle był w zasięgu wzroku. Powrót do normalnego trybu życia był dla sporej części zwierząt szokiem skutkującym rozwojem lęku separacyjnego.

  • Apteczka na sytuacje kryzysowe. Co warto mieć w domu na wypadek nagłych zagrożeń?

    Żyjemy w czasach, w których codzienność bywa nieprzewidywalna, dlatego warto zawczasu przygotować domową apteczkę kryzysową – tak aby w razie potrzeby móc działać spokojnie i bez paniki. Właściwie skompletowane zapasy leków i środków medycznych to nie tylko poczucie bezpieczeństwa, ale też realna pomoc w sytuacji, gdy dostęp do apteki czy lekarza jest utrudniony.

  • Stolec kota i psa – jak wygląda prawidłowy i co powinno zaniepokoić opiekuna?

    Stolec – temat być może niezbyt przyjemny, jednak wśród opiekunów psów i kotów zdaje się nie stanowić większego tabu. Co więcej, jest to coś, czemu warto poświęcić więcej uwagi, ponieważ kał i jego wygląd może być jednym z pierwszych sygnałów, że zwierzęciu coś dolega. Przy sprzątaniu kociej kuwety lub psich odchodów dobrze jest zwrócić uwagę na konsystencję, barwę i zapach. Jeśli kał ma nietypowy kolor, pojawia się w nim krew, jest rzadki lub ma bardzo intensywny, cuchnący zapach, należy skonsultować się z lekarzem weterynarii.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl