Brokuły – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania. Przepisy z brokułami
Katarzyna Turek-Kawecka

Brokuły – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania. Przepisy z brokułami

Brokuł i kalafior to warzywa, które nadają się do spożycia przez cały rok. W lecie świeże, w zimie w formie mrożonej, ale nie pozbawionej wartości odżywczych ani smaku. Spożywane na surowo do sałatek, po ugotowaniu bądź upieczeniu – w każdej postaci smakują zupełnie inaczej. Jak każde warzywo o intensywnie zielonym kolorze brokuł zawiera bardzo dużo składników prozdrowotnych i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. 

Brokuł – co to za warzywo? 

Brokuł, a właściwie kapusta szparagowa, to jednoroczne warzywo z rodziny kapustowatych. Jest przodkiem kalafiora, pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, prawdopodobnie z Cypru. W Polsce znany jest od XVI wieku, kiedy sprowadziła go Królowa Bona. Jadalny jest w całości, część zazwyczaj dostępna w sklepach to łodyga z kwiatostanem. Poza najbardziej znaną odmianą z dużym zielonym kwiatostanem na rynku pojawiają się także brokuły o mniejszych główkach: Multiflor i Bellaverde, w fioletowym, ozdobnym kolorze: Miranda albo z dekoracyjnymi, szpiczastymi wypustkami: Romanesco. 

Wartości odżywcze brokułów 

Brokuł jest warzywem niskoskrobiowym, co wiąże się z tym, że ma niski indeks glikemiczny oraz mało kalorii. Ponadto dostarcza dość dużej ilości błonnika pokarmowego oraz znaczącej ilości potasu, kwasu foliowego, witaminy A i witaminy C. Ma silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu skutecznie zmiata wolne rodniki. Zawartość składników odżywczych i wybranych witamin oraz składników mineralnych zawartych w brokułach przedstawiona jest w poniższej tabeli. 

Wartości w 100 g produktu 
Wartość energetyczna [kcal]  31
Białko [g]  3,0
Tłuszcz [g]  0,4
Węglowodany [g]  5,2
Błonnik [g]  2,5
Potas [mg]  385
Wapń [mg]  48
Witamina A [mg]  153
Foliany [µg]  119
Witamina C [mg]  83

Powiązane produkty

Brokuły – właściwości. Kto powinien je jeść? 

Brokuły w związku z niską kalorycznością i wysoką zawartością błonnika świetnie nadają się dla osób odchudzających się. Regularne spożywanie brokułów może wspomóc wzrost mikroflory jelitowej oraz pozytywnie wpłynąć na perystaltykę jelit. W związku z dużą zawartością witaminy A może wspomóc wzrok oraz poprawić stan skóry. Kwercetyna zawarta w kwiatostanie brokułów pozytywnie wpływa na układ krwionośny, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Według niektórych badań może ona wpływać na odchudzanie poprzez zdolność do apoptozy (niszczenia) komórek tłuszczowych. 

W ostatnich latach bardzo dużo mówi się o prozdrowotnych właściwościach glukozynolanów zawartych w brokułach i innych roślinach kapustnych oraz ich działaniu antykancerogennym. Działają one przede wszystkim jako prewencja nowotworów, ale możliwe, że ich większe ilości będą w stanie nawet wspomóc leczenie onkologiczne. Sulforafan, zawarty w brokułach, jest związkiem, który ma działanie bakteriostatyczne i może mieć korzystny wpływ na leczenie zakażeń Helicobacter pylori

Jak przyrządzać brokuły? Jak je przechowywać? 

Brokuły można spożywać na surowo, używając ich do surówek i sałatek. Po rozdrobnieniu można je także zblanszować, jeśli chce się otrzymać ich bardziej miękką formę. Świetnie smakują także gotowane we wrzątku lub na parze. Gotując je w wodzie, aby ograniczyć utratę witamin, koniecznie należy wrzucać je do wrzącego płynu. Dużo zdrowsze będą brokuły przyrządzone na parze – czas zależy od wielkości, ale zazwyczaj wystarczy im 10 minut. Mniej znane, ale równie smaczne są brokuły pieczone, po wcześniejszym posmarowaniu ich oliwą lub olejem rzepakowym wraz z przyprawami. Im krócej warzywa będą poddane działaniu wysokiej temperatury, tym mniej prozdrowotnych związków wrażliwych na jej działanie zostanie zniszczonych.

Poza sezonem, kiedy nie ma świeżych brokułów, dobrze sprawdzają się także mrożonki oraz kiełki brokuła, będące skarbnicą prozdrowotnych związków i świetnym dodatkiem do kanapek czy sałatki. 

Wybierając warzywo w sklepie, warto zwrócić uwagę na to, żeby nie miało muszek ani gąsienic w środku kwiatostanu. Powinien on być w świeżym, zielonym kolorze, bez żółtawych części które świadczą o przekwitaniu warzywa. Brokuły po zakupie najlepiej umieścić w zimnym, ciemnym miejscu, z ograniczeniem dostęp powietrza: na przykład w siatce z otworami w szufladzie przeznaczonej do przechowywania warzyw w lodówce. Powinien być trzymany z daleka od warzyw wytwarzających etylen, takich jak awokado, banany, jabłka, melony czy kiwi, ponieważ w przeciwnym razie szybko stanie się nieświeży. Odpowiednio przechowywany w lodówce może wytrzymać nawet tydzień. 

Brokuły – przeciwwskazania

Brokuły są jednym z najzdrowszych warzyw, ale mogą też wpływać niekorzystnie na zdrowie. Jest to związane z zawartością związków antyodżywczych – goitrogenów. Są to związki hamujące syntezę hormonów tarczycy i sprzyjające rozwojowi wola tarczycowego. Znaleźć je można także między innymi w pozostałych warzywach kapustowatych. Dla ludzi zdrowych, spożywających racjonalne ilości tych warzyw nie stanowią żadnego zagrożenia. U osób z chorobami tarczycy lub mających predyspozycje do ich wystąpienia warto zwracać uwagę na to niebezpieczeństwo i nie spożywać ich codziennie w dużych ilościach.

Racjonalne ilości (za takie można przyjąć objętość szklanki lub dwóch szklanek gotowanego warzywa dziennie), zwłaszcza ugotowanych warzyw kapustnych, nie będą stanowiły niebezpieczeństwa, nawet dla osób z chorobami tarczycy. 

Wcześniej uważano, że warzywa kapustne nie powinny być spożywane w ciąży i w trakcie karmienia piersią, ponieważ powodują wzdęcia u dziecka oraz zmieniają smak mleka. Jak od wielu lat wiadomo nie jest to prawdą, natomiast brokuły w związku ze swoim składem (w tym także zawartym w nich kwasie foliowym) są świetnym składnikiem diety kobiet w ciąży lub karmiących piersią. 

Osoby mające problemy z zespołem jelita drażliwego, u których za powstawanie dolegliwości odpowiada fruktoza (jeden z tak zwanych związków FODMAP), nie powinny spożywać większej ilości brokułów, ponieważ mogą one zwiększać ich dolegliwości. Problemy z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego mogą się także nasilać po zjedzeniu brokułów u osób będących na bardzo restrykcyjnej diecie łatwostrawnej. 

Zdrowe przepisy z brokułem 

Sałatka z brokułem i jajkiem 

Składniki (2 porcje): 

  • 1/2 opakowania mieszanki sałat, 
  • 1/2 brokułu, 
  • 1/2 pęczka rzodkiewek, 
  • 3 jajka ugotowane na półtwardo, 
  • 50 g sera z niebieską pleśnią, 
  • 150 g jogurtu naturalnego, 
  • 1 łyżka oleju lnianego, oleju rzepakowego zimno tłoczonego lub oliwy z oliwek, 
  • sól i pierz do smaku, 
  • 1/2 ząbka czosnku (lub ewentualnie mielony czosnek suszony), 
  • 1 łyżka pestek dyni lub nasion słonecznika,

Brokuł podziel na małe różyczki i zblanszuj we wrzątku aby odrobinę zmiękł, a następnie wystudź. Na talerzu umieść umytą sałatę, brokuł, plasterki rzodkiewki, połówki jajek i pokruszony ser. Polej sosem zrobionym z jogurtu, startego bardzo drobno czosnku, oleju, soli i pieprzu. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać także papryki w proszku lub sosu chili. Posyp nasionami lub pestkami. 

Zielona zupa krem 

Składniki (4 porcje):

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 1 brokuł, 
  • 1 opakowanie groszku zielonego mrożonego (450 g), 
  • 1 litr wywaru warzywnego (lub wody z rozpuszczonym eko bulionem), 
  • 200 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu, 
  • 4–6 kromek chleba żytniego razowego. 

Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj drobno pokrojony plasterki czosnek i podzielony na różyczki brokuł. Podsmażaj 2–3 minuty i zalej wrzątkiem. Gotuj pięć minut, dodaj groszek i pogotuj 3–4 minuty od momentu ponownego zagotowania. Zmiksuj zupę w blenderze, podawaj z kosteczkami fety oraz grzankami z pieczywa. 

Makaron z kurczakiem, brokułem i papryką 

Składniki (2 porcje):

  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1/2 cebuli, 
  • 1 filet z kurczaka (około 200 g),
  • papryka w proszku, sól, pieprz, 
  • 1 łyżeczka mąki, 
  • 1/2 brokułu, 
  • 1 papryka czerwona, 
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego, 
  • 200 g makaronu. 

Mięso pokrój w kostkę i przypraw. Dodaj mąkę, obtocz dokładnie kawałki. Makaron ugotuj, aż będzie miękki. W międzyczasie na oliwie w woku lub dużej patelni o grubym dnie podsmaż kurczaka, aż się zetnie z każdej strony przez około 2 minuty. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, smaż 1–2 minuty na sporym ogniu, mieszając. Dodaj pokrojoną w kostkę lub paski paprykę oraz podzielonego na różyczki brokułu. Smaż 2–3 minuty, aż warzywa będą miękkie co chwilę mieszając, aby się nie przypaliły. Dodaj odcedzony makaron i wlej sos powstały z pomieszania sosu sojowego, syropu klonowego i octu. Mieszaj, smażąc 1–2 minuty. Podawaj na ciepło. 

  1. Instytut Żywności i Żywienia, Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw, Warszawa 2017. 
  2. G. Yuan, B. Sun, J. Yuan, Effects of different cooking methods on health-promoting compounds of broccoli, "Journal of Zhejiang University Science B", nr 10 2009. 
  3. K. Hrncirik, J. Velisek, Bioaktywne skladniki roslin kapustnych – glukozynolany, "Przemysł Spożywczy", nr 55 (1) 2001. 
  4. K. Sikorska-Zimny, Wybrane glukozynolany i ich pochodne źródła, właściwości oraz działanie na organizm człowieka, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna", nr 1 2016.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Żywienie medyczne seniora – co to jest? Na co zwrócić uwagę?

    Wraz z wiekiem oraz w przebiegu różnego rodzaju schorzeń nasz organizm staje się podatny na niedobory minerałów i witamin. Z tego powodu w wieku podeszłym niezwykle istotne jest zadbanie o zbilansowaną i zdrową dietę, która uzupełni te niedobory i dostarczy organizmowi niezbędną ilość energii. Jak powinno wyglądać żywienie seniorów?

  • Żywienie medyczne podczas chemioterapii – co należy wiedzieć?

    Choć chemioterapia ma na celu niszczenie komórek nowotworowych, to niestety oddziałuje również na cały organizm i powoduje szereg skutków ubocznych. Odpowiednie żywienie odgrywa ważną rolę w procesie leczenia i poprawia samopoczucie pacjentów. Jak powinno wyglądać żywienie medyczne podczas chemioterapii?

  • Leczenie promieniami podczerwonymi – czym jest i jak korzystać z infrared (IR)?

    Terapia infrared (IR) opiera się na wykorzystaniu światła podczerwonego, którego zastosowanie jest poparte badaniami naukowymi. Jego właściwości są dobrze znane i wykorzystywane już od pewnego czasu. Jedne z najciekawszych możliwości zastosowania terapii infrared, opisywane w wielu różnych źródłach naukowych, to przede wszystkim leczenie bólu i pobudzanie wzrostu komórek w organizmie.

  • Czy kot domowy powinien wychodzić na dwór?

    Kot domowy to jedno z najbardziej tajemniczych i fascynujących zwierząt, które towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat. Choć dzisiaj postrzegany jest głównie jako zwierzę domowe, zachował swoje drapieżne instynkty, które niejednokrotnie stają się wyzwaniem – zarówno dla jego opiekunów, jak i dla lokalnych ekosystemów. Jakie są korzenie jego współpracy z człowiekiem i jakie zagrożenia wiążą się z jego swobodnym wypuszczaniem?

  • Dieta niskosodowa – dla kogo? Przepisy od dietetyka

    Sód to pierwiastek niezbędny do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego podstawową rolą jest kontrola objętości płynów pozakomórkowych oraz utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Sód jest niezwykle ważny, jednak jego nadmiar spożywany głównie w postaci soli kuchennej może wpływać na wzrost ciśnienia tętniczego krwi, niewydolność nerek oraz na wiele innych patologicznych procesów w organizmie. Czym jest dieta niskosodowa? Jakie niesie za sobą korzyści? Kto szczególnie powinien stosować dietę niskosodową? 

  • Jak się przygotować do sylwestra? Twarz, ciało i... nawodnienie

    Sylwestrowa noc to wyjątkowa okazja, by z radością pożegnać stary rok i przywitać nowy. Aby zabawa była udana, a poranek 1 stycznia okazał się łaskawszy, warto pamiętać o kilku zasadach i wprowadzić je w życie jeszcze przed szampańską imprezą.

  • Jak oczyścić organizm w 3 dni – przepisy dietetyka

    W okresie świątecznym często spożywamy więcej ciężkostrawnych, słodkich i tłustych posiłków niż zazwyczaj, co może prowadzić do zaburzeń trawiennych i gorszego samopoczucia. Czy po takim czasie powinniśmy oczyścić organizm specjalną dietą? Jak racjonalnie oczyścić organizm w 3 dni? Kto nie powinien korzystać z detoksów?

  • Jak skutecznie chronić pupila przed pasożytami? Praktyczne porady

    Pasożyty stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia naszych pupili. Zarażenie nimi może prowadzić do groźnych chorób, a nawet do stanów zagrażających życiu – szczególnie u młodych zwierząt. Dowiedz się, jak skutecznie dbać o profilaktykę, regularne odrobaczanie oraz ochronę przed pchłami i kleszczami.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.