Sulforafan – charakterystyka i właściwości. W jakich produktach występuje?
Joanna Orzeł

Sulforafan – charakterystyka i właściwości. W jakich produktach występuje?

Substancje aktywne pochodzenia roślinnego od zarania dziejów towarzyszom ludzkości. Medycyna ludowa wielu regionów świata czerpie garściami z medykamentów oferowanych przez naturę. Wraz z rozwojem nauki i techniki ich prozdrowotne właściwości znajdują potwierdzenie w wynikach dostarczanych przez liczne badania na modelach komórkowych, zwierzęcych oraz klinicznych.  Poznajmy sulforafan jakie ma właściwości? Na co może pomóc? Gdzie można go znaleźć? Podpowiadamy.

  1. Sulforafan – co to za związek? 
  2. Sulforafan – źródła 
  3. Sulforafan – właściwości i działanie 
  4. Sulforafan – dawkowanie, przeciwwskazania, skutki uboczne 

Warzywa i owoce są źródłem wielu substancji aktywnych. Jednym z takich składników jest sulforafan. Ten obecny w warzywach krzyżowych (kapustnych) antyoksydant wykazuje potencjał w leczeniu chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca, schorzenia układu krążenia czy nowotwory. Trwają również badania nad jego skutecznością w terapii zaburzeń ze spektrum autyzmu. Przyjrzyjmy się zatem jego właściwościom.  

Sulforafan – co to za związek? 

Sulforafan jest bogatym w siarkę związkiem organicznym (siarkoorganicznym) z grupy izotiocyjanianów. Związek ten jest pochodzenia naturalnego, a jego największe ilości znajdziemy w rodzinie warzyw kapustnych (dawniej nazywanych krzyżowymi), do których zaliczmy między innymi brokuły, kapustę czy rzeżuchę. Jest substancją, która powstaje w warzywie wyniku działania enzymu – mirozynazy na glukorafaninę, będącą prekursorem sulforafanu.  

Powiązane produkty

Sulforafan – źródła 

Głównym źródłami sulforafanu dla naszego organizmu są warzywa kapustne. Najbogatsze w ten cenny antyoksydant są brokuły. Inne warzywa, w których wykazano obecność sulforafanu to brukselka, kalafior, różne odmiany kapusty (biała, bok choy, pekińska), jarmuż, kalarepa, wasabi, rukola, gorczyca, rzepa, rzeżucha, rzodkiew.  

Co ważne, ten cenny dla zdrowia związek występuje zarówno w dojrzałych roślinach, jak i w ich kiełkach. Przykładowo zawartość sulforafanu w kiełkach brokułu jest dziesięciokrotnie wyższa niż w jego dojrzałych kwiatach, które znajdziemy na każdym straganie z warzywami.  

Alternatywnie sulforafan możemy dostarczać do organizmu z różnorodnymi suplementami diety dostępnymi w aptekach oraz sklepach dystrybuujących tego typu preparaty. W dostępnych na rynku suplementach najczęściej znajduje się substancja aktywna pozyskiwana z brokułów.   

Sulforafan – właściwości i działanie 

Proces konwersji prekursora sulforafanu – glukorafaniny – zachodzi z wysoką wydajnością, gdy warzywa są rozdrobnione, dlatego też zaleca się jeść warzywa bogate w ten składnik właśnie w formie mniejszych kawałków. Sulforafan jest substancją, która w podwyższonej temperaturze ulega degradacji. Najlepiej zatem jeść warzywa kapustne na surowo lub przygotowane na parze. 

Sulforafan jest składnikiem aktywnym. Wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Ma właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające), oczyszczające (jego działanie powoduje wzrost stężenia enzymów odpowiedzialnych za detoks organizmu) oraz przeciwbakteryjne (np. w stosunku do Helicobacter pylori).  

Badania przeprowadzone in-vitro oraz na modelach zwierzęcych wykazały jego silne działanie przeciwnowotworowe oraz potencjalne działanie ochronne w stosunku do układu sercowo-naczyniowego. Te opinie muszą jednak zostać potwierdzone rzetelnymi badaniami klinicznymi, które dowiodą, czy sulforafan okaże się lekiem na wiele trapiących ludzkość schorzeń.  

KOMPLEKSY WITAMIN

ZIOŁA

PRODUKTY NA BIEGUNKĘ

Badania z udziałem ochotników wykazały, że suplementacja bogatego w sulforafan ekstraktu z brokułu pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu glukozy (o 6,5%), badanego u pacjentów cierpiących na cukrzycę typu drugiego. Te same obserwacje były wcześniej potwierdzone testami in-vitro oraz na modelach zwierzęcych.

Ochrona przed działaniem promieniowania UV, wspomaganie procesu rekonwalescencji po urazach mózgu czy redukcja występowania zaparć – to inne potencjalne właściwości sulforafanu, które wymagają potwierdzenia w szerokich badaniach klinicznych.  

Badania z 2014 roku wykazały, że suplementacja sulforafanu może przyczynić się do łagodzenia objawów, z którymi zmagają się osoby cierpiące na zaburzenia ze spektrum autyzmu. Uzyskane wyniki spowodowały, że badania w tym kierunku są kontynuowane na kolejnej grupie 120 ochotników. 

Sulforafan – dawkowanie, przeciwwskazania, skutki uboczne 

Spożywanie sulforafanu w ilościach dostępnych w żywności nie wiąże się z żadnymi możliwymi skutkami ubocznym. W przypadku suplementów diety, w których stężenie substancji aktywnej (lub jej prekursora) jest zdecydowanie wyższe niż w składnikach pokarmowych, raportowano problemy związane z działaniem przewodu pokarmowego jak biegunki, zatwardzenia czy gazy.  

Nie ma zaleceń dawkowania sulforafanu, które byłyby wydane przez organy nadrzędne zajmujące się zdrowiem ludzkim. Jednak dzienna dawka tego antyoksydantu zgodnie z zaleceniami producentów suplementów nie powinna przekraczać 0,4 mg dziennie. W razie jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.  

  1. J. Szwejda-Grzybowska, Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, nr XLIV (4) 2011.
  2. What is Broccoli Sprout extract? [dostęp: 04.05.2021, https://www.sproutd.co.uk/post/what-is-broccoli-sprout-extract] 
  3. A. S. Axelsson, i in., Sulforaphane reduces hepatic glucose production and improves glucose control in patients with type 2 diabetes, „Science Translational Medicine”, nr 9 (394) 2017.
  4. K. Singh, Sulforaphane treatment of autism spectrum disorder (ASD), „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America”, nr 111 (43) 2014 
  5. M. Tomas, W. Pietrzak, R. Nowak, Substancje pochodzenia naturalnego w walce z zakażeniami Helicobacter pylori, „Postępy fitoterapii”, nr 1 2012.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Rzeżucha – dla zdrowia i... urody

    Niepozorna roślina będąca symbolem wiosny pod względem wartości odżywczych przewyższa wiele innych warzyw. Choć bardziej przypomina szczypior, jest bliską krewniaczką... kapusty. W trosce o zdrowie, piękno skóry i włosów, rzeżuchę warto jeść przez cały rok.

  • Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości. Czy jest zdrowa?

    Zielona rzeżucha nie tylko powinna stanowić estetyczny wystrój świątecznego stołu. Ze względu na jej właściwości lecznicze oraz zawartość witamin powinna na stale gościć w codziennym menu. Na co pomoże rzeżucha? Do czego ją dodawać, co można z niej zrobić? Jak wyhodować ją w domu? Podpowiadamy.

  • Brokuły – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania. Przepisy z brokułami

    Brokuł i kalafior to warzywa, które nadają się do spożycia przez cały rok. W lecie świeże, w zimie w formie mrożonej, ale nie pozbawionej wartości odżywczych ani smaku. Spożywane na surowo do sałatek, po ugotowaniu bądź upieczeniu – w każdej postaci smakują zupełnie inaczej. Jak każde warzywo o intensywnie zielonym kolorze brokuł zawiera bardzo dużo składników prozdrowotnych i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. 

  • Jarmuż – wartości odżywcze, właściwości, przepisy. Dlaczego warto go jeść?

    Jarmuż to warzywo o wielu prozdrowotnych właściwościach. Co sprawia, że warto go włączyć do swojej diety? Czy istnieją przeciwwskazania do jego spożywania? Jak go przechowywać po zakupie i przyrządzać? Dowiedz się więcej o jarmużu i wypróbuj dietetyczne przepisy z jego dodatkiem.

  • Kalarepa – na co pomaga, właściwości, zastosowanie

    Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes L.) jest popularnym warzywem należącym do roślin z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). W XVIII wieku kalarepa była już pospolicie uprawiana w Europie, a jeszcze do niedawna była postrzegana głównie jako dodatek do zup i bulionów. Jak się jednak okazuje, kalarepa jest rośliną dwuletnią, która charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i smakową. Jej częścią jadalną jest przerośnięta, zgrubiała i mięsista łodyga. Wyróżnia się dwie główne odmiany kalarepy, a mianowicie jasnozieloną oraz fioletową, przy czym w tej drugiej dodatkowo występują antocyjany o bardzo szerokim prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka.

  • Rukola – charakterystyka. Właściwości i zastosowanie rokietty siewnej. Dlaczego warto jeść rukolę?

    Rukola (rokietta siewna) to sałata o bardzo charakterystycznym smaku, ale też wielu prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto włączyć rukolę do codziennej diety? Jak prawidłowo ją przechowywać i przyrządzać? Sprawdź nasze propozycje dań z wykorzystaniem rukoli. 

  • Dieta przy zakażeniu Helicobacter pylori – zasady, produkty, jadłospis, przepisy

    Właściwa dieta przy zakażeniu Helicobacter pylori ma na celu wsparcie terapii farmakologicznej, a także złagodzenie nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego. Jakie są jej najważniejsze zasady? Co można jeść, a czego warto unikać w diecie przy H. pylori?  Jakie są inne zalecenia dietetyczne dla osób z H. pylori?

  • Witaminy metylowane – kiedy i dlaczego wybrać taką formę?

    Coraz częściej na etykietach suplementów diety można znaleźć informację, że dany preparat zawiera „witaminy w formie metylowanej”. Choć brzmi to skomplikowanie, metylowane witaminy to po prostu biologicznie aktywne formy niektórych składników odżywczych, które mogą być lepiej przyswajalne i skuteczniejsze w działaniu – szczególnie u osób z określonymi zaburzeniami metabolicznymi. Kiedy warto sięgnąć po takie preparaty? Czy są bezpieczne dla każdego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl