Sulforafan – charakterystyka i właściwości. W jakich produktach występuje?
Joanna Orzeł

Sulforafan – charakterystyka i właściwości. W jakich produktach występuje?

Substancje aktywne pochodzenia roślinnego od zarania dziejów towarzyszom ludzkości. Medycyna ludowa wielu regionów świata czerpie garściami z medykamentów oferowanych przez naturę. Wraz z rozwojem nauki i techniki ich prozdrowotne właściwości znajdują potwierdzenie w wynikach dostarczanych przez liczne badania na modelach komórkowych, zwierzęcych oraz klinicznych.  Poznajmy sulforafan jakie ma właściwości? Na co może pomóc? Gdzie można go znaleźć? Podpowiadamy.

Warzywa i owoce są źródłem wielu substancji aktywnych. Jednym z takich składników jest sulforafan. Ten obecny w warzywach krzyżowych (kapustnych) antyoksydant wykazuje potencjał w leczeniu chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca, schorzenia układu krążenia czy nowotwory. Trwają również badania nad jego skutecznością w terapii zaburzeń ze spektrum autyzmu. Przyjrzyjmy się zatem jego właściwościom.  

Sulforafan – co to za związek? 

Sulforafan jest bogatym w siarkę związkiem organicznym (siarkoorganicznym) z grupy izotiocyjanianów. Związek ten jest pochodzenia naturalnego, a jego największe ilości znajdziemy w rodzinie warzyw kapustnych (dawniej nazywanych krzyżowymi), do których zaliczmy między innymi brokuły, kapustę czy rzeżuchę. Jest substancją, która powstaje w warzywie wyniku działania enzymu – mirozynazy na glukorafaninę, będącą prekursorem sulforafanu.  

Sulforafan – źródła 

Głównym źródłami sulforafanu dla naszego organizmu są warzywa kapustne. Najbogatsze w ten cenny antyoksydant są brokuły. Inne warzywa, w których wykazano obecność sulforoafanu to brukselka, kalafior, różne odmiany kapusty (biała, bok choy, pekińska), jarmuż, kalarepa, wasabi, rukola, gorczyca, rzepa, rzeżucha, rzodkiew.  

Co ważne, ten cenny dla zdrowia związek występuje zarówno w dojrzałych roślinach, jak i w ich kiełkach. Przykładowo zawartość sulforoafanu w kiełkach brokułu jest dziesięciokrotnie wyższa niż w jego dojrzałych kwiatach, które znajdziemy na każdym straganie z warzywami.  

Alternatywnie sulforafan możemy dostarczać do organizmu z różnorodnymi suplementami diety dostępnymi w aptekach oraz sklepach dystrybuujących tego typu preparaty. W dostępnych na rynku suplementach najczęściej znajduje się substancja aktywna pozyskiwana z brokułów.   

Powiązane produkty

Sulforafan – właściwości i działanie 

Proces konwersji prekursora sulforafanu – glukorafaniny – zachodzi z wysoką wydajnością, gdy warzywa są rozdrobnione, dlatego też zaleca się jeść warzywa bogate w ten składnik właśnie w formie mniejszych kawałków. Sulforafan jest substancją, która w podwyższonej temperaturze ulega degradacji. Najlepiej zatem jeść warzywa kapustne na surowo lub przygotowane na parze. 

Sulforafan jest składnikiem aktywnym. Wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Ma właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające), oczyszczające (jego działanie powoduje wzrost stężenia enzymów odpowiedzialnych za detoks organizmu) oraz przeciwbakteryjne (np. w stosunku do Helicobacter pyroli).  

Badania przeprowadzone in-vitro oraz na modelach zwierzęcych wykazały jego silne działanie przeciwnowotworowe oraz potencjalne działanie ochronne w stosunku do układu sercowo-naczyniowego. Te opinie muszą jednak zostać potwierdzone rzetelnymi badaniami klinicznymi, które dowiodą, czy sulforoafan okaże się lekiem na wiele trapiących ludzkość schorzeń.  

Badania z udziałem ochotników wykazały, że suplementacja bogatego w sulforafan ekstraktu z brokułu pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu glukozy (o 6,5%), badanego u pacjentów cierpiących na cukrzycę typu drugiego. Te same obserwacje były wcześniej potwierdzone testami in-vitro oraz na modelach zwierzęcych. 

Ochrona przed działaniem promieniowania UV, wspomaganie procesu rekonwalescencji po urazach mózgu czy redukcja występowania zaparć – to inne potencjalne właściwości sulforafanu, które wymagają potwierdzenia w szerokich badaniach klinicznych.  

Badania z 2014 roku wykazały, że suplementacja surforafanu może przyczynić się do łagodzenia objawów, z którymi zmagają się osoby cierpiące na zaburzenia ze spektrum autyzmu. Uzyskane wyniki spowodowały, że badania w tym kierunku są kontynuowane na kolejnej grupie 120 ochotników. 

Sulforafan – dawkowanie, przeciwwskazania, skutki uboczne 

Spożywanie sulforafanu w ilościach dostępnych w żywności nie wiąże się z żadnymi możliwymi skutkami ubocznym. W przypadku suplementów diety, w których stężenie substancji aktywnej (lub jej prekursora) jest zdecydowanie wyższe niż w składnikach pokarmowych, raportowano problemy związane z działaniem przewodu pokarmowego jak biegunki, zatwardzenia czy gazy.  

Nie ma zaleceń dawkowania sulforafanu, które byłyby wydane przez organy nadrzędne zajmujące się zdrowiem ludzkim. Jednak dzienna dawka tego antyoksydantu zgodnie z zaleceniami producentów suplementów nie powinna przekraczać 0,4 mg dziennie. W razie jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.  

  1. J. Szwejda-Grzybowska, Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, nr XLIV (4) 2011.
  2. What is Broccoli Sprout extract? [dostęp: 04.05.2021, https://www.sproutd.co.uk/post/what-is-broccoli-sprout-extract] 
  3. A. S. Axelsson, i in., Sulforaphane reduces hepatic glucose production and improves glucose control in patients with type 2 diabetes, „Science Translational Medicine”, nr 9 (394) 2017.
  4. K. Singh, Sulforaphane treatment of autism spectrum disorder (ASD), „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America”, nr 111 (43) 2014 
  5. M. Tomas, W. Pietrzak, R. Nowak, Substancje pochodzenia naturalnego w walce z zakażeniami Helicobacter pylori, „Postępy fitoterapii”, nr 1 2012.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Kwas hialuronowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kwas hialuronowy to jedna z najbardziej znanych makrocząsteczek na świecie. Występuje nie tylko w ustroju człowieka, ale również w innych organizmach zwierzęcych, a takie rozpowszechnienie przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie i farmacji. Z czego wynika ta popularność? Jakie właściwości ma hialuronian? Oto garść informacji na jego temat.

  • Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?

    Kreatyna – jakie pełni funkcje? Czy ma potencjał, aby stać się suplementem kojarzonym nie tylko z odżywkami dla sportowców? Czym różnią się jej formy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w poniższym artykule.

  • Ceramidy – czym są? Jakie mają właściwości? Dla kogo kosmetyki z ceramidami?

    Ceramidy to naturalnie występujące w naskórku substancje budulcowe, które dzięki swojej budowie i właściwościom mają szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. W artykule odpowiemy na pytania o to, czym są ceramidy, jakie jest ich znaczenie w skórze oraz jak je stosować w codziennej pielęgnacji.

  • Dioksyny – toksyczność, objawy i skutki zatrucia

    Dioksyny należą do chorobotwórczych związków chemicznych, które od lat znajdują się na listach światowych organizacji dbających o zdrowie i życie ludzi oraz zwierząt, a także nadzorujących dobrostan środowiska. To substancje niemające żadnego praktycznego zastosowania, ale za to z długą listę skutków ubocznych ich obecności w organizmie. Czym są dioksyny i dlaczego są groźne?

  • Minerał mika – właściwości kosmetyków z łuszczykiem

    Mika, nazywana łuszczykiem, to minerał, który wykorzystuje się w wielu gałęziach przemysłu. Do branż, w których mika jest niezwykle ceniona, zalicza się przemysł kosmetyczny. Zwłaszcza producenci kosmetyków mineralnych korzystają z naturalnych złóż miki. Jakie cechy powodują, że ten minerał jest szczególnie ceniony? W jakich produktach można go znaleźć? Czy jest bezpieczny?

  • Wazelina – jak działa?

    Wazelina od lat cieszy się popularnością wśród ludzi w każdym wieku ze względu na jej uniwersalne zastosowanie. W poniższym artykule omawiamy wszystkie zalety i właściwości wazeliny, a także sprawdzamy, czy jej stosowanie jest bezpieczne.

  • Silikony w kosmetykach – czy są bezpieczne?

    Silikony to składniki zaliczające się do tych niesłusznie uznawanych za niebezpieczne. Przybliżamy fakty i obalamy mity z nimi związane. Podpowiadamy: jakie właściwości mają silikony? W których kosmetykach znajdziemy silikony? Czy są bezpieczne? Dla kogo kosmetyki z silikonami są wskazane, a kto powinien od nich stronić?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij